Is er iemand die weet of er vrij snel al een soort 'toetsen' worden afgenomen bij kinderen die net in groep 2 zitten? Misschien als een soort beginpunt oid? Mijn zoontje kwam vandaag thuis met het verhaal dat ze allemaal om de beurt apart met de juf op de gang rekensommetjes hebben gedaan. Toen hij 40+40 niet wist (weet niet of dit nou helemaal waar is hoor haha), mocht hij met een schouderklopje weer terug de klas in en mocht dus een ander. iemand een idee waarom ze dit nu al doen? En wat het inhoudt, wat het doel is? Ben gewoon wel nieuwsgierig. Gebeurt dit op jullie school ook in groep 2?
Ik ken alleen de cito toetsen maar die worden klassikaal afgenomen. En er worden lijsten ingevuld door kleuterjuffen als bijv. een kind bepaalde kleuren/getallen/letters/rekenkundige begrippen etc kennen. 40 plus 40 lijkt me overdreven in de kleuterklas.
Mijn dochter zit net in groep 2 en volgens mij is hun uitgangspunt de cito van juni. Vroeg net aan mijn dochter, volgens haar hadden ze nog helemaal niet gerekend de afgelopen twee weken .
40+40? haha dat is niks van gr2 hoor. ze weten niks van + - dat is van gr3. ze moeten dingen tellen en getallen herkennen enzo. en eerste cito is in januari. misschien een beetje fantasie?
nee, zo'n grote fantasie heeft hij niet. Elk kindje ging om de beurt met de juf mee, rekenen. Welk getal hij niet wist, tja dat zal wel zo een ander getal kunnen zijn. Maar een hele gebeurtenis verzinnen, zoveel fantasie heeft hij niet.
hij zegt nu dat de juf na een tijdje klaar was met iemand met rekenen, dat mocht degene de klas weer in en riep ze een ander kindje van groep 2.
Als ik lees wat dat observatiesysteem inhoudt, zou dat best mogelijk zijn, het zou wel goed passen bij de daltonschool waar hij op zit.
Onze dochter zit ook op een daltonschool. Ze heeft alleen een cito gehad in januari en juni. En rekenen met +/- deden ze wel degelijk, maar wel in spel vorm, dus twee dobbelstenen gooien en dat bij elkaar optellen.
Ik heb het over de vraag 40+40 Deze vraag heeft hij waarschijnlijk niet gekregen aan het begin van groep 2. Maar obersvatiemomenten 1 op 1 worden regelmatig gehouden in groep 2. Ik dacht dat de eerste pas in oktober wordt gehouden, maar wellicht ook eerder.
ik denk dat het wel gebeurd is maar met andere vragen. ook in gr1 gaan ze en een juf, bij ons was het met z'n 3 en of tweeen, spelen spelletjes zodat ze weten waar het kind ongeveer is. maar is geen toets.
Hier ook de oudste in groep 2. Ik heb nog niets over rekenen gehoord, ze hebben het nu vooral over klanken. Vorig jaar hoorde ik dochter weleens iets zeggen over 'erbij' en 'eraf' maar volgens mij ging het toen nog vooral om tellen en hoeveelheid kunnen zien zonder te hoeven tellen. Hier ook twee cito's vorig jaar die bij mijn weten het uitgangspunt van dit jaar zijn.
ja dit inderdaad. ze hebben dan werkboekjes met vragen zoals, plaatjes met 3, 7, 1,4 appeltjes en de vraag is: teken steeds 2 erbij, dus 5, 9,3,6 appels. of steeds 2 eraf. maar goed, het is jammer dat hij het als een toets ervoer en dat hij iets niet wist, als een soort straf kreeg dat hij terug moest of zo? dat lijkt me heel erg prestatiegericht voor 5 jarige. het kan ook zijn dat hij zelf meer wilde laten zien zodat de juf een paar moeilijkere vragen stelde.(kijk dat deden ze bij zoontje, anders weten ze niet of een kindje voorloopt).toch vind ik het een beetje verkeerd gedaan omdat je kindje thuis komt en zegt dat hij iets niet kon zeggen, ipv dat hij heel veel goede antwoorden gaf en dat de juf vond dat hij heel veel kon. een beetje negatief klinkt het vind je niet, zoals het hier in je topic staat? moet natuurlijk niet voelen als een toetst of test. zelfs de cito maken ze als een 'in een mooi boekje werken met de lieve juf' enzo.
Ik denk dat ze gewoon wilden weten op welk niveau elk kind zat. Had misschien ook anders gekund, dat hij niet het gevoel kreeg dat hij het allemaal niet begreep en dat dat niet normaal was, want de gemiddelde kleuter rekent zulke dingen nog niet uit. Bij mijn kinderen op school bepalen ze dat in het begin van het jaar op basis van hoe ze het vorig jaar deden, dus in groep 1. Cito en hoe de juf zelf inschat waar je kind aan toe is. Bij mijn kinderen op school krijgen ze in groep 2 ook sommen als 40 + 40 en nog wel moeilijker als ze daar aan toe zijn. Dat zijn niet veel kinderen, want het is natuurlijk niet gemiddeld op die leeftijd, maar ik vind het dus niet vreemd klinken. Overigens, ik gebruik alle termen door elkaar, optellen, aftrekken, erbij, eraf, plus en min en ik heb niet het idee dat dat voor verwarring zorgt. Ik denk daarom niet dat je zoontje het verzint hoor. Zou het even aan de juf vragen en vertellen hoe hij dat ervaren heeft.
Belize hoho, mijn zoontje vond het niet negatief hoor! het was gewoon vertellen wat hij die dag gedaan had. En ik vermoed dat 40+40 ook 20+40 kon zijn hoor. Maar hij heeft het helemaal niet naar ervaren. Gewoon een invulling van die dag. Ik vind t ook niet negatief geschreven, het is maar hoe je het opvat denk ik. Ik heb volgens mij ook in mijn beginpost geschreven dat ik gewoon nieuwsgierig ben wat het geweest kan zijn. Ik vind het ook jammer dat ik meteen nu al het gevoel krijg dat ik me moet verdedigen hier, zoals ik wel vaker zie. Dat jij iets anders opvat, betekent nog niet dat ik het zo moet schrijven, zodat voor jou de intentie goed overkomt. Ik heb het geschreven zoals ik het zou schrijven. Maar goed (pfff....haha): ik denk inderdaad dat het zo'n observatiemomentje is geweest. Jo79 en bonnie het nog het beste begrijpen Misschien omschrijf ik het wel slecht. Ik heb het hier omschreven als een toets, omdat uit het verhaal van mijn zoontje duidelijk bleek dat het om een moment ging met ieder apart om te zien hoever ze zijn. Hoe het precies heet zoiets, weet ik niet. Vind ik ook niet belangrijk. Het is puur een term door mij gebruikt om een verhaal te beschrijven. De juf heeft hem gewoon gezegd 'goed gedaan' en toen mocht hij de volgende roepen.