Hier gaat maar enkele door van okt-dec en op school zien ze haar als versneld. Dochter is de jongste van groep 3. Mijn zoon is van begin februari en die was het na 1.5 jaar groep 1 wel zat; maar is in groep 2 sociaal emotioneel zoveel gegroeid en ging in groep 3 en nu in 4 als een speer. Maar gelukkig geeft het bij hem geen problemen en hij vindt vooral zijn extra rekenwerk geweldig; hij lijkt op mij wat dat betreft.
Fijn te horen dat het met jou februari zoon in gr 3 en 4 zonder problemen is gegaan! Dat geeft hoop. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan volgend schooljaar. Neem aan dat ze niet meer mee hoeft te doen met leren van de letters en het leren lezen... Ze leest nu zelfstandig bijvoorbeeld Dolfje Weerwolfje.
Hier hebben ze vanaf het tweede thema, 3 sterrenwerk voor taal. Zoon heeft pas de meeste letters geleerd in 3. Dochter kon wel al lezen met 4 jaar, maar was totaal niet gemotiveerd om te lezen toen en nu helaas nog steeds niet...
@Annemeis, dan nog moet de school wel kunnen en willen. Mijn dochter had ook een 145+ score, maar nog kwam er (in groep 2) nauwelijks meer dan een ouder leesmaatje waar ze af en toe mee mocht lezen. Een gesprek met de hb gespecialiseerde orthopedagoog op mijn kosten hadden ze nog niet eens interesse in . Gelukkig kon ze naar een andere goede school waar ze passend onderwijs krijgt . Op jullie school zijn ze wel goed bezig zo te horen. Ik lees veel dat kinderen in de kleuterklas gehouden worden vanwege onzeker zijn. Dat was ook de reden waarom de eerste school mijn dochter niet wilde versnellen. Maar de onzekerheid die ze zagen kwam juist voort uit het constant ondervraagd worden. Doordat ze zich steeds naar beneden aan moest passen en met zo min mogelijk inzet om bevestiging ging vragen.
Ik ben het zo eens met jouw post. Zelf ervaringsdeskundige; Ik heb groep 5 over geslagen. Op de basisschool was dat prima, maar in mijn puberteit werd het ingewikkeld. Bij mijn dochter voor hetzelfde gestaan in groep 1. Ze is slim, als je kijkt naar de vaardigheden die gemeten worden bij de Cito toets. Ze verveelde zich regelmatig. En tegelijk had nog veel te leren in de fijne motoriek, het samen spelen en bewegen. Juist die kleuterperiode is in mijn ogen zo vormend. Het in de kring zitten en luisteren naar verhalen van anderen of knippen en plakken.. Ze vond het niet altijd leuk. Alleen is ‘niet leuk’ voor mij niet doorslaggevend. Nu zit ze in groep 4. Ze krijgt verrijkende stof en het gaat goed. Want sociaal emotioneel is ze echt een kind van 8 en zeker geen 9-10.
Ja idd, op de korte termijn is het waarschijnlijk de beste oplossing. Maar wat de gevolgen zijn op de lange termijn is gewoon heel lastig in te schattten. Ik ben blij dat ik niet een jaar jonger op de middelbare school ben gekomen. Dat had mij echt geen goed gedaan. (ik heb juist toen veel moeite gehad met het verlies van mijn vader en mijn moeder hertrouwde in de tijd (vond ik toen echt niet leuk). Wat ik wel jammer vind ik is dat ik nooit heb leren leren, ook niet op het VWO. Zowel man en ik hebben dat zonder al te veel inspanning gehaald. Ik had ook een hekel aan rijtjes leren voor taal of feitjes voor geschiedenis of zo. Gaf mij maar wiskunde, scheikunde enz. Dat hoefde je alleen maar te begrijpen
Versnellen zonder verdiepen en verrijken is altijd een slecht plan. Want een kind dat snel leert, zal ook in groep 3 sneller door de stof heen gaan en dus op een gegeven moment ‘klaar’ zijn. En wat doe je dan? Nogmaals versnellen? Dus ook als een kind versnelt is er verdieping en verrijking nodig. Sociaal-emotioneel verschilt het zo enorm per kind of ze daar in op het niveau van hun leeftijd zitten, op achterlopen of er juist ook in voorlopen. Heftig op dingen reageren is ook lang niet altijd gelijk aan ‘sociaal-emotioneel jong zijn’, dat dat ook bij het karakter kan horen (wat bovendien veel voorkomt bij kinderen die hb zijn) wordt soms vergeten.
Zegt iemand hier dat haar kind niet mag spelen dan? Mijn kind speelde btw niet meer in de kleuterklas. Ze ging opeens weer spelen toen meer de cognitieve uitdaging vond. Ik had dat van te voren nooit bedacht, maar was er wel erg blij mee, want ook ik geloof dat kinderen van spelen uiteindelijk het meeste leren. Maar groep 3 is geen synoniem van ‘niet meer spelen’ net als dat de kleuterklas geen synoniem is van ‘lekker spelen’.
tja, je moet wat te doen hebben in het weekend als het regent. ‘t zal me gelukkig ook een zorg zijn wat iemand die mijn kinderen niet kent er van vindt. Het is alleen wel jammer dat er daadwerkelijk mensen zijn die zo zwart-wit denken en dat er ook mensen zijn die zich er wel wat van aantrekken.
Ik zeg niet dat jullie kinderen niet mogen spelen. Vraag me alleen af hoe ver je mee moet gaan met een kind.
Reageren jullie voorlopers ook heftiger op dingen? Onze uk is erg gebrand op hoe het hoort en eerlijk zijn. Kijk mama die loopt zo maar de weg over zonder te kijken, mama die ruimt de poep van de hond niet op wat een dom baasje (wel hard roepend en vol verontreiniging). Maar ook als juf zegt opruimen en een kind doet dat niet, hij zegt dat dan en anders helpt hij wel. Aangezien hij net 2 weken op school zit accepteren ze dat niet altijd. Laatst sloeg een kind hem en hij zegt dat tegen zijn juf. Kind wou niet komen en onze uk had hem bijna aan zijn kleding meegesleurd. (Hij had zo iets van je moet meteen komen en het oplossen)
Ik denk dat dit meer een stukje karakter is, vooral onze jongste heeft het heel erg. Ook met vriendschappen kan ze dan heel resoluut zijn, als iemands gedrag haar niet aanstaat is ze er ook meteen klaar mee. Ze heeft wel aardig wat voorgelopen maar dat is nu niet zoveel meer (groep 4).
Precies hetzelfde dus hier, alleen mocht dochter na de kerstvak wel over naad groep 3. Schrijfletters moest ze ook nog leren, ik had er een hard hoofd in want ze had er weinig geduld voor.. maar binnen 6/8 weken schrijft ze nu alles aan elkaar en netjes! Ze leren zo snel! Wat sneu voor je dochter. Jammer dat de school dan toch een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Als ze al zo goed kan lezen moeten ze wel echt een goed plan hebben liggen om haa r uitgedaagd te houden hoor, want het begin niveau in gr 3 is echt niet hoog. En rekenen ligt vnml nadruk op automatiseren en tm 20 op diverse manieren en getalbegrip tm 100. Zou daar al voortijdig met leerkracht en iber en evt groep 3leerkracht over in gesprek gaan. En je niet af laten wimpelen met dat ze in dse zon groep komt en pluswerk krijgt oid, echt een handelingsplan. Met concrete aanpak erin. Anders loop je volgend jaar weer achter de feiten aan.
Wat een fijne uitgebreide reactie. Fijn dat jouw dochter na de kerstvakantie wel over mocht. Ik heb dat ook geopperd maar binnen een schooljaar versnellen kon echt niet... Misschien dus toch nog een gesprek aanvragen alvast en mijn zorgen voor aankomend schooljaar bespreken.
Het is zeker een stukje karakter, maar wel een stukje dat heel vaak voorkomt bij kinderen die voorlopen/hb zijn. @Sasjuh83: Ik zou zeker een gesprek aanvragen. En inderdaad niet alleen met de leerkracht, maar ook met de intern begeleider en eventueel de groep 3 juf.
Fijn dat er herkenning is, ben heel benieuwd hoe ze alles op zijn school aanpakken. Hij zit er nog maar net dus ze hebben nog wel even. Hij was hun nu wel al opgevallen omdat hij nu ook al moeilijke werkjes maakt.