wat je hier beschrijft is een dyslexie methode volgens mij. Behandeling van dyslexie met de FL methode
Hoe is het gesteld met de motoriek? Ik heb net in dat andere topic over ADHD iets geschreven over motoriek en lezen. Ook hier lees ik bij jullie weer allemaal alarmbellen.
Over taal in blokjes heb ik goede dingen gehoord! Ik zou wel eens willen kijken op een school die ermee werkt. Ik ben op het moment bezig de aanvraag voor een dyslexie onderzoek in orde te maken. Ik vermoed dat het wel regio-afhankelijk is aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor onderzoeken. Maar er zal zeker een overlap zijn in regelgeving. De eisen zijn echt superstreng geworden. Ik lees hier over 3 E-scores, maar dat is niet genoeg. De school moet kunnen aantonen dat er 3 interventieperiodes zijn geweest, waarbij het kind minsten een uur extra leesonderwijs heeft gehad per week. Verlengde instructie tijdens de gewone leesles telt niet mee! Het moet dus echt extra leestijd zijn bovenop de tijd die de rest van de klas leest. Als een kind 3 interventieprocessen heeft gehad en na elke periode toch weer E scoort, dan kan je pas onderzoek aanvragen. Dan mag er geen sprake zijn van een ander probleem dat van invloed kan zijn. Dus als er nu sprake van is dat ze misschien ADHD heeft, dan moet dat eerst onderzocht zijn èn met therapie of medicatie onder controle zijn, voordat er er dyslexie onderzocht kan worden. Verder moet aannemelijk zijn dat het kind verder wel over een normale intelligentie beschikt. Dus als een kind óók onvoldoende scoort bij begrijpend lezen, rekenen e.d. wordt het heel lastig om een onderzoek voor dyslexie (en indien vastgesteld bijbehorende behandelingen) verhoed te krijgen. Kijk daar dus goed naar met je school: zijn de eisen in. Jullie regio ook zo streng? Zorg dat ze dit checken en zeker weten hoe dit zit! Het is zonde als je een aanvraag wilt doen, maar teruggefloten wordt omdat er nog niet drie interventieperiodes zijn geweest. De leestoets die hiervoor vaak gebruikt wordt als meting, mag wel vaker dan 2 keer per jaar gebruikt worden, dus het hoe geen 1,5 jaar te kosten. Maar die interventieperiodes moeten echt wel een aantal weken duren (ik hOok toch een week of 8-12 en dat dus keer drie) Dus je bent vanaf het moment dat je als school gaat handelen toch minstens een half tot driekwart schooljaar verder, voordat je iets kunt.
Geen idee of hier al op is gereageerd, maar ik wil hier even op inhaken. Het heeft zeker zin om het leesonderwijs van groep 3 te herhalen, maar waarschijnlijk zal dit meisje dan verder gaan met kern 4. Ze heeft misschien gewoon meer tijd nodig om zich te ontwikkelen dus misschien is ze niet dyslectisch. Elk kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. Helaas is daar in ons onderwijs weinig ruimte voor (vind ik erg jammer!) Stel, het meisje is dyslectisch. Dan geeft overgaan naar groep 4 alleen maar meer frustraties en dit zal haar zelfvertrouwen geen goed doen. Het is iets wat ik vaker hoor in mijn praktijk als docent: mijn kind geeft dyslexie dan is het toch niet goed voor hem om al die boeken te lezen, want het frustreert. Een kind met dyslexie zal juist veel moeten lezen voor de herhaling en om het te blijven oefenen. Hij of zij zal niet snel ter ontspanning willen lezen, maar dit kun je ondervangen met luisterboeken. Ik laat mijn dyslectische leerlingen een luisterboek mét (bijbehorend) leesboek kiezen. Ze horen wat er staat en lezen dan mee.
Ik als juf vind dat doublure zelden een goed idee is. Daar is heel veel onderzoek naar gedaan. Als er daadwerkelijk sprake is van ADHD en dyslexie heeft je dochter ook helemaal niets aan blijven zitten, omdat het dan niet aan haar capaciteiten ligt. Doublure is een kortetermijnbeslissing. Op de lange termijn heeft het alleen negatieve effecten.
Mag ik even inhaken ? Word wel een (hopelijk klein) verhaaltje Mijn dochter is een augustus leerling, zij is dus bijna 6 Zij is door niet opgemerkte oor neus en keel ontsteking ( met 2 jaar neus en oor behandeld met 3 jaar keel) pas gaan praten met 3,5 jaar, vanaf 2 jaar kreeg ze al logopedie maar met 3,5 jaar merkten we dat ze echt ging praten, ze was erg onzeker want mensen ook volwassenen lachten haar uit om hoe ze sprak ( zusje werd k*tje) en dat is natuurlijk vooral voor volwassen kerels heel grappig .... Kinderen op school scholden haar uit voor smurf en blauwe kleding durfde ze er al helemaal niet meer door aan, met 4,5 jaar was ze zat en zei ze ( ik heb haar altijd verstaan) mama ik wil dit niet meer ik ga nog harder oefenen, en zo heeft ze al haar energie is goed leren praten gestopt, nu zijn we ruim een jaar verder en hoeft ze niet meer naar logopedie. De juffen van haar klas vinden dat ze te onzeker is, ze weten haar voorgeschiedenis en denken dat een jaar over doen haar vertrouwen een boost geeft en ze dan van haar faal angst af is , met rekenen komt ze niet mee ze telt nog op haar vingers maar ik zelf heb dyscalculie en ik vind niet kunnen rekenen dus zo raar nog niet en faalangst ging in mijn oma's geval en mijn moeders geval en in mijn geval pas over na de puberteit Ze kon 9 letters volgens school, en dat Moeten er sowieso 16 zijn, thuis kent ze er 18, en leest ze ook kleine woordjes ( raam maan vis dak hak tak kat zee mee ree spin min kin ) dus school heeft haar laten testen door een orthopedagoog en de externe begeleider, hieruit kwam dat ze 16 letters kende cijfers moeilijk vind en de vervroegde Cito 1 op 1 veel beter alleen deed dan klassikaal, ze zou dus met enige "begeleiding" en kleine groepjes afgezien van het rekenen over kunnen naar groep 3. Nu hebben wij de nieuwsbrief gekregen waarin staat dat er 33 leerlingen komen in groep 3, en dat onze dochter daardoor niet voldoende begeleid kan gaan worden ( zij zal 34 zijn) de klassen worden wel over 5 dagdelen extra begeleid door een onderwijs assistent maar de juffen denken niet dat dat voldoende zal zijn. Ze praat zelf al weken over naar groep 3 gaan en zegt zelf zonder dat wij haar laten merken dat er een "discussie" over is dat zij niet in groep 2 wil blijven zoals een ander klasgenootje, zij zegt zelf ik kan alles van groep 2 al dan ga ik dat toch niet nog een keer doen, dat is saai ! Nu willen ze is groep 2 eventueel "meer" aanbieden een plan hebben ze nog niet ( wat kunnen ze extra bieden) We zitten zelf namelijk een beetje met de rug tegen de muur voor ons gevoel, groep 3 zonder de juiste begeleiding zien we niet zitten maar groep 2 terwijl ze eigenlijk groep 3 ook wel zou kunnen vinden we ook jammer, zeker als ze volgend alsnog in een grote groep 3 Terecht komt voelt het als een verloren jaar. Dus iemand tips? Argumenten voor wel groep 2 of groep 3 ? ( sorry voor het vervuilen van dit topic met mijn verhaal)
School wil dus simpel gezegd hun probleem afschuiven op je dochter. Fijn dan. Ik zou dochter naar groep 3 laten gaan op een andere school waar ze wel de nodige begeleiding kan krijgen. 33 kinderen in groep 3 is van de zotte.
Ik wilde het niet meteen zo zeggen.. Maar dat was mijn eerste gedachte ook ja. Hoeveel kinderen komen er in groep 2? Is daar dan wel tijd voor extra begeleiding? Zou een goede vraag zijn. Maar dan nog... Blijft het een raar verhaal dat jouw kind niet naar groep 3 kan omdat de klas te groot is.
groep 1 en 2 worden 2 combinatie klassen, dit zal tussen de 20/25 leerlingen wezen, Zelf ben ik een beetje bang voor het al kunnen en dat juffen daardoor haar misschien wat meer alleen laten onder het mom van jij kunt het al en daardoor dus de aandacht verleggen naar een ander kind. Of omdat het combi klassen worden met groep 1 erbij en zij dus misschien er bovenuit steekt en het lijkt alsof beter mee komt maar in groep drie dan weer gelijk gaat lopen zeg maar, dat het een beetje schijn is.... We hebben om een soort behandelplan gevraagd 2 weken geleden ( voor zowel groep 2 als groep 3 wat kunnen ze bieden waar gaan ze op oefenen wat kunnen wij thuis extra doen etc etc ) en die zouden we krijgen voor de klas indelingen gemaakt zouden worden maar we hebben nooit een plan gehad tot afgelopen vrijdag de nieuwsbrief kwam waar in stond dat er 33 leerlingen in de klas zaten, toen ben ik naar de Juf gestapt met de vraag of dit in of exclusief onze dochter was, dit was excl want ze vinden het toch beter dat ze groep 2 over doet om van haar faalangst af te komen en de groep was echt te groot voor haar ze zou daar ondersneeuwen, drukke kinderen zouden de aandacht eisen en zij zou zich terug trekken ( ben het daar overigens wel mee eens onze dochter betrekt zich zelf niet gauw ergens bij en is nogal afwachtend) en daardoor zou ze alleen maar verder en verder achterraken en zien hoe anderen mee komen en zij blijft steken en dat is niet goed voor haar zelfvertrouwen, ergens snap ik hun punt qua waarom het op die school over doen naar groep 3 geen verstandige keus is omdat het inderdaad met 33 andere leerlingen echt te druk word voor haar.... En als groep 2 overdoen nu echt beter zou zijn ..... Maar ze kan het ... Met begeleiding kan ze ver komen, heb het zelfs op papier staan van de ortopedagoog die school had ingeschakeld, kleine groepjes extra begeleiding op een speelse manier en dan moet het geen probleem wezen We hebben nu nogmaals om plannen gevraagd hoe ze haar helpen in groep 2 en voor groep 3 *edit* nadeel is ook niet te weten wat volgend jaar de klassengrootte word, school heeft ons aangegeven dat er geen vast aantal leerlingen de max is, dus dat ze volgend jaar ook bij 40 "mag" maar met alleen groep 2 zou dit bijv 15 leerlingen kunnen zijn, maar dat de kans groot is dat ze dat te weinig vinden omdat ze dan bijv voor de groep 4 (aankomend groep 3 dus ) met 33 leerlingen weer gesplitst moet worden en een deel groep 4 word en een deel een combiklas, de klassen konden volgend jaar dus klein worden... maar de kans op een grote klas was voor schooljaar 2017/2018 ook aanwezig, en als blijkt dat dat zo is... en er dus alsnog geen begeleiding geboden kan worden.. voelt het als een verloren jaar. nu ligt de keus bij ons, vandaag werd ons verteld dat ze eind van de week de definitieve klas indelingen gaan maken wie bij wie in de klas komt etc, en of wij voor donderdag aan kunnen geven wat wij doen zodat vrijdag de klassenindelingen mee naar huis gegeven kunnen worden aan andere ouders.
Ik vind eigenlijk dat school zijn zaakjes overduidelijk niet op orde heeft, voor mij zou het een reden zijn om verder te kijken. En ik ben daar normaal echt niet van. Maar dit klopt niet. Ook de manier waarop ze het naar jou communiceren is beneden alle peil. Ik ben zelf juf en houd echt niet van gehop, maar dit is niet oke. Kan ze naar een andere groep 3 of is het een hele kleine school?
het is opzich een redelijk grote school maar de aanmeldingen lopen terug waardoor de onderbouw kleiner word en de boven bouw groter, onze zoon zit nu in groep 3, er zijn nu 2 groepen 3 van beide 20 leerlingen, dus 40 leerlingen gaan naar groep 4 de nu groepen 4 zijn er ook 2 van, dit zijn 1 groep van 21 en 1 groep van 22 waarvan er 3 blijven zitten in 4. groep 4 en 5 telt samen dus 83 leerlingen, dit word 1 combinatie klas 4/5 van 22 leerlingen en 1 groep 4 en 1 groep 5 en deze gaan dus ook over de 30 de reden daardvan is dat de juf van 4/5 zich bezig houd met 2 verschillende klassen en dus verschillend aanbod en daarom willen ze daar zo min mogelijk in hebben. opzich waren we heel tevreden, de juf van groep 2 die onze zoon had was een geweldige juf, maar nu vinden we het toch onzettend jammer hoe het gegaan is en vinden de juiste keuze hierin maken dus echt heel lastig want het voelt beide niet als de juiste, we hebben zelf wel zitten denken aan haar naar een andere school te doen, en dan denk je weer... ze heeft hier vriendinnetjes, en dan denk je weer... maar als ze niet naar groep 3 gaat zit ze ook in een nieuwe klas.... en dan zit je weer met onze zoon... doen we twee verschillende scholen ? onze zoon heeft een aantal vaste vriendjes en hij doet het op deze school juist heel goed ( hij doet extra werkjes uit groep 5 om hem gemotiveerd te houden ) al met al blijven we dus maar denken en overwegingen maken en vooral nu ons vandaag gezegd is dat wij de keus moeten maken in 2 dagen.... voelt toch als extra druk vooral omdat wij in de veronderstelling waren dat ze over ging met extra begeleiding op advies van de orthopedagoog die school zelf heeft ingeschakeld.
Als ze in groep twee blijft zitten kan dat straks niet meer in groep drie toch? Als ze dus dan weer problemen heeft loop je tegen een muur. Kan een leerkracht dit bevestigen/ontkrachten?
Ik zou echt verder gaan kijken naar een andere school. Nieuwe vriendjes zijn er heel snel. Let maar op. Zeker op deze leeftijd. Ik zou me al helemaal niet laten dwingen binnen 2 dagen een beslissing te nemen. Is ook nergens op gebaseerd.
Net weer een gesprek gehad, als de klassen kleiner waren dan zouden ze haar wel naar groep 3 gedaan hebben. Het plan voor groep 3 konden ze niet zeggen omdat de groepen groot zijn en ze niet kunnen inschatten hoe ze dan onze dochter kunnen begeleiden en de juf eerst haar moest kennen en haar goed in kunnen schatten voor de juf van groep 3 een plan kon maken Wel was er nu een plan voor groep , tot de herfstvakantie even niets en zelf bepalen of ze mee doet of niet met het klassikale en van de herstvakantie tot kerstvakantie willen de gaatjes die er zijn proberen te dichten,en vanaf januari willen ze dan echt leren lezen in avi start boekjes zodat ze in 2017/2018 een voorsprong heeft op de rest volgend school jaar worden het 28 leerlingen excl de leerlingen die groep drie dan kunnen blijven zitten en nog extra aanmeldingen die ze nu nog krijgen voor groep 2/3 en eventuele zitten blijvers, maar sowieso die 28. En door groep twee over te doen en werkjes groep 3 aan te bieden vanaf januari heeft ze vooral in het begin dus een voorsprong op de rest.
Net gesprek gehad. Ze blijft zitten. Lezen loopt ze enorm achter en met rekenen ook veel moeite. Ondanks individuele begeleiding. We gaan na eerste week plan maken, met de afspraken zwart op wit. Welke extra begeleiding ze krijgt, hoe lesstof aan wordt geboden en hoe ze lesstof verder oppakken aangezien ze eerst voor zal lopen op haar klas genoten.
Balen suus... Maar voor je dochter waarschijnlijk wel prettig. Ben benieuwd hoe ze het volgend jaar doet