Kun je niet vragen of ze vóór het nieuwe schooljaar begint met een plan komen? Dan kun je je dochter ook beter voorbereiden tijdens de vakantie en kun je vanaf het begin van het schooljaar de juf (en IBer) er aan houden. Hier een omgekeerde situatie, dochter gaat volgend schooljaar naar groep 3 maar dit zal zeer waarschijnlijk veel te weinig uitdaging bieden. Ik heb er meerdere malen om moeten vragen, maar voor het einde van het schooljaar krijgen we een gesprek over het hoe en wat volgend schooljaar. Dit ook op advies van iemand die haar IQ heeft getest. Hoe vervelend ook, soms moet je een beetje zeuren...
Grote lijnen al wel besproken maar zetten het na een week school zwart op wit. Mede omdat ze waarschijnlijk diagnose ADHD krijgt. Dus willen we even afwachten, ook ivm medicatie. Maar dat ze extra les blijft krijgen staat vast. Krijgen ook het verslag van het gesprek vandaag.
Met adhd is de kans sowieso groot dat in een kleiner groepje les.. Ook beter is voor de concentratie. En dan blijft de lesstof sowieso beter hangen natuurlijk. Heeft ze al een koptelefoon? Dat is echt geweldig. Als je minder hoort ben je namelijk ook minder afgeleid. Zeker omdat ze blijft zitten zal ze met regelmaat zelfstandig werken en als de klas dan tegelijkertijd wat anders doet... Nouja, afleiding dus. En zo'n koptelefoon dempt dan dus een deel van de afleiding. Mijn dochter heeft er eentje omdat ze hoofdpijn krijgt van een hele dag in de klas zitten. Maar inmiddels zijn er nog 3 kinderen die er eentje hebben. Waarvan 2 die hem gebruiken voor een betere concentratie en waarvan beide ouders bij mij kwamen vertellen hoe goed het werkte. Proberen waard dus.
Die heeft ze inderdaad al, ze heeft ook een eigen werkplek op een rustige, zo prikkel arm mogelijke plek in de klas. Wel bedankt voor het meedenken.
Omdat er ook vermoeden dyslexie is. Zit in nu kern 4, ruim half jaar achterstand. Dit zou ze nooit bij kunnen trekken in groep 4. Ook rekenen vind ze lastig. Dus groep 4 zou wel heel moeilijk worden. Ze heeft afgelopen jaar al extra begeleiding gehad en ondanks dat lukt het haar niet.
Ik denk dat het zeker met vermoeden dyslexie heel verstandig is. De kindjes hier die nu voor de tweede keer groep 3 doen zijn er echt van opgeknapt.
TS wat een lastige beslissing moeten jullie maken vooral nu je de uitslagen van de onderzoeken nog niet hebt. Ik ben orthopedagoog en mijn advies zou zijn geweest om het onderzoek naar ADHD en de uitslag van het intelligentieonderzoek af te wachten. Het is altijd goed om de schoolresultaten te vergelijken met het intelligentieonderzoek. Mochten haar schoolresultaten achter blijven bij de resultaten van het onderzoek dan komt dit mogelijk mede door haar ADHD-kenmerken. Dan zou mijn advies zijn om groep 3 nog een jaartje over te dan. Overigens wordt dyslexie regelmatig vastgesteld bij kinderen met ADHD. Om dyslexie vast te kunnen stellen moet er minimaal 1,5 jaar leesonderwijs zijn aangeboden en intensieve begeleiding van minstens een half jaar. Mocht er dan nog weinig groei zijn dan kan dyslexie worden vastgesteld. Er moet dan echter wel een verschil van ongeveer een jaar zitten tussen haar taal- en rekenachterstand. Voor nu zou mijn advies zijn: wanneer jullie het plan van aanpak voor de begeleiding in het nieuwe schooljaar gaan opstellen. Vraag dan de school hoe ze in deze begeleiding rekening gaan houden met haat ADHD-kenmerken dan wordt het (evt. ondersteund door medicatie) één plan dat zo goed mogelijk is afgestemd op jullie dochter. Veel succes met het afwachten van de uitslagen. Hopelijk gaat het jullie veel duidelijkheid geven.
@daantje: maar dat moet een orthopedagoog dan ook op school uitleggen denk ik. Als ouder is dat een moeilijk argument. Deels omdat je als ouder dat argument moeilijk kunt onderbouwen Maar ook deels omdat leerkrachten denken dat sommige ouders echt ALLES verzinnen om hun kind over te laten gaan
@ Saskia en Daantje, dat zou toch sowieso in het rapport ook duidelijk vermeld worden en anders kan TS daar toch om vragen?
Ja en juist met vermoeden van dyslexie haalt blijven zitten 0,0 uit! Door laten gaan met een aparte leerlijn is veel beter voor een kind, maar ja, dat is natuurlijk veel te veel moeite voor school.
Geld, tijd, moeite.. Ingewikkeld. Maar goed.. Ook rekenen ging slecht.. Dus dat wordt dan sowieso lastig. Ook met veel moeite en aandacht.
Saskia dat was een van mijn twijfels of blijven zitten helpt met dyslexie. Maar gaat bij onze school echt niet om de moeite. Na kern 1 direct extra individuele begeleiding gekregen en is begonnen met connect lezen. Na de algemene instructie loopt juf altijd naar haar om het nogmaals uit te leggen. Dus ze hebben echt wel in haar geïnvesteerd. En dit gaat volgend jaar ook gebeuren en krijgt individuele leerlijn. Dat wij het zo laat hoorde kwam mede doordat ze gefocust waren op haar helpen met intentie naar groep 4 waardoor ze uit het oog zijn verloren dat ze qua prestaties moet blijven zitten.
Sorry maar als een kindje zoooo ver achter loopt waarop het in groep 4 nog 7! Kernen van groep 3 moet maken en groep 4 lesstof moet maken. Dit jaar zijn er 4 gelukt. Hoe gaat ze dat voor elkaar krijgen dan? Met prive les? TS ik denk dat het met dusdanig grote achterstand alleen maar gigantisch mis zal gaan in groep 4. Wat de oorzaak ook is. Groep 3 is zoooo belangrijk en als je aan het eind van groep 3 slechts 1/3 van de lesstof kent is groep 4 echt veeeel te zwaar. Dan komt er extreme druk op haar volgend jaar. De kans zou nihil zijn dat ze daarna naar groep 5 gaat als ze al met dusdanige achterstand begint en dan heeft ze wellicht een jaar vol falen achter de rug. Dat zou ik haar echt niet aan doen. Als ze nu groep 3 over doet, zal ze volgend jaar met alle basis kennis naar groep 4 kunnen. Ook met dyslexie heb je dan gewoon veel grotere kans op slagen in groep 4. Wat nou als ze echt dyslexie heeft. Ze kan de basis al niet en moet ze met die 2 gecompliceerde uitgangspunten groep 4 volhouden. Dat werkt echt niet. Laat haar aankomend jaar de achterstand inhalen zou mijn advies zijn.
Echt een tip, zoek een logopedist die gespecialiseerd is in leesproblemen. Onze dochter heeft nog steeds een leesachterstand, maar de Cito scores zijn de lucht ingeschoten. Beste van de klas met rekenen, woordenschat en luistervaardigheid. Scholen hanteren een bepaalde methode en als je dan net zo'n pech hebt als onze dochter dan past die methode niet bij je. en dan kun je groep 3 nog wel tien keer over doen, maar het komt niet binnen! Mijn dochter heeft bij logopedie eerst geleerd dat klinkers anders zijn dan medeklinkers. Deze krijgen dus een andere kleur. En ga zo maar door. Eerst kleurden we alle medeklinkers, nu hoeft dat niet meer. Ze heeft achterstand, maar hoe langzaam ze ook leest, ze weet echt precies wat ze gelezen heeft!
Mijn zoon zit met rekenen goed. Taal echter op kern 4. Nu net mee begonnen. Hij blijft zitten op advies van school. Ken me daar in. Zonder taal goed te beheersen wordt groep 4 lastig. Taal heb je overal voor nodig en zeker in groep 4 waar lezen echt wel belangrijk is. Mijn zoon is dyslectisch maar dit kan pas officieel volgend jaar getest worden dus nog niet officieel. Zowel fysio, logepedie als school weten het zeker. Er is totaal geen klank letter koppeling. Niet een klank groep herkent hij. B.A.L. Hakken en zegt hij hol bijv. Hij leert wel woorden maar dan gekoppeld aan plaatje. Bijv hut kent hij nu. Dit woord heeft hij geleert met plaatje. Maak je hier put van, heeft hij niet gehad, herkend wordt niet en kan het niet lezen. Hij blijft nu zitten om te laal onder de knie te krijgen. Wordt wel uitgedaagd met rekenen en dergelijke uit hoger niveau om het uitdagend te houden. Te laat leer je in groep 3 en zonder taal kom je nergens. Mijn zoontje is 2 wk terug 7 geworden en nu al de grootste van de klas. Kwa gedrag zowel emotioneel als sociaal past hij ook nog prima in groep 3 en vind er nog genoeg uitdaging. Mijn dochter was op alle vlakken zoveel verder als hij nu en Was blijven zitten echt geen optie. Die 2 zijn zo verschillend. ( is 8, groep 5 en scoort overal a+ op,haar wilde ze klas laten over slaan maar was hier op tegen omdat ze dan met haar 10 op middelbare school komt) ze krijgt nu leer materiaal uit groep 6 om uit te dagen. Wordt in groep 8 nog de vraag wat te doen. Neem dus niet klakkeloos advies over. Echter kon me bij zoontje wel in hun vinden. Zoonthe krijgt bijles, extra begeleiding en aangepaste leer methode. Ook volgt hij eigen leer lijn. Echter is de taal nu zo minimaal dat doorgaan geen optie is