Dochter zit in groep 3 en gaat na de zomervakantie naar groep 4. Ze liep altijd al wat voor op haar klasgenootjes, maar het verschil is in groep 3 nog groter geworden. Eerst vnl op het gebied van taal (ze kon al lezen in groep 1), maar nu blijkt dat hetzelfde geldt voor rekenen. Tijdens het rapportgesprek in januari gaf haar juf al aan dat ze veel voorloopt en alles bijzonder snel oppakt, maar omdat ze van nature wat onzeker is wilde juf haar niet "apart" behandelen. Een kind van 6 wil natuurlijk ook vnl. "normaal" zijn.... Omdat ze verder met heel veel plezier naar school ging en er geen bijzondere problemen waren konden wij ons hier wel in vinden. (Natuurlijk gaf de juf haar wel eens een moeilijkere opdracht, ze mocht bv. A boeken lezen en klasgenootjes die moeite hadden met lezen helpen). Nu, eind groep 3, is de situatie anders; de voorsprong is nog groter geworden (AVI heeft ze uit) en ze krijgt duidelijk niet voldoende uitdaging op school (zoekt ze thuis). Daarnaast is ze op sociaal vlak behoorlijk gegroeid en is ze niet meer zo onzeker. Juf gaf tijdens het raportgesprek aan dat we haar in de gaten moeten houden..... ze vond het niveau verschil tussen haar en haar vriendinnen best groot (??) en ze zou e.e.a. in de overdracht met juf van groep 4 bespreken. Wie heeft er wat praktische tips & ervaring mbt voorlopen? Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat ze in groep 4 zomaar een apart/ander lesprogramma gaat krijgen. Wat mag ik verwachten van haar nieuwe juf/school en wat kan ik zelf doen voor aankomend jaar?
Als ze avi-uit is dan moeten ze toch sowieso met aangepaste stof komen op dat gebied? En als daarnaast ook op rekengebied sprake is van een voorsprong, dan kunnen ze toch niet anders dan een ander programma aanbieden? Weet je al wie de juf van groep 4 wordt? Anders zou je daar alvast mee kunnen overleggen?
Je mag verwachten, dat de school een protocol heeft voor 'snelle leerlingen'. Vraag daarnaar. Vraag op welke manier ze er voor gaan zorgen, dat je dochter uitgedaagd en dus geïnteresseerd blijft. Vraag naar hoe ze dit gaan monitoren. Vaak hebben ze 'extra' taken. Een extra rekenblaadje met sommen, die iets moeilijker zijn. Als je je normale taken af hebt, mág (moet niet) je door met het extra blaadje. Dat soort dingen. Staat er niks over in de schoolgids? De meeste scholen hebben een methode, die daarvoor gebruikt wordt.
Bedankt! Tot nu aan toe heb ik dus niets over een "snelle leerlingen protocol" gehoord... ik ga zo even de Schoolgids opzoeken en kijken wat er in staat. En dan misschien voor de vakantie nog een keer een gesprek met de juf van groep 3 aanvragen , zodat onze dochter in groep 4 meteen lekker aan de slag kan ipv halfbakken aanrommelen....
Hier op school is geen protocol, wel heeft de juf het aardig opgepakt. Hij hoeft niet altijd mee te doen met de constructies, geldt ook voor dochtertje of krijgt een verkorte instructie. Ook extra opdrachtjes in de vorm van een werkstuk over iets wat zijn interesses heeft. Nu hij de cito rekenen weer foutloos heeft gemaakt, komt hij in een plusklasje waar hij extra rekenen krijgt. Dus geen protocol, maar heb het zelf aangekaart en de nieuwe juf heeft het goed opgepakt gelukkig. Eerst werd er niks mee gedaan.
Na de zomer meteen een gesprek aan vragen met de juf van groep 4 en evt. de IB-er, zodat je een plan van aanpak kunt opstellen. Verkorte instructies, de basis compacten en wat extra uitdagend werk daarvoor in de plaats. Tegenwoordig val je toch niet meer zo op op de meeste scholen als je op een ander niveau werkt, of het nu wat lager of hoger is.
natuurlijk moeten ze pakketten voor de kinderen met ontwikkelingsvoorsprong hebben. een kind dat bij avi lees toets avi-uit scoort op gr3! dat moet wel verrijking krijgen. wat wil je verder precies weten over kinderen die voorlopen in de klas? mijn zoontje hebben ze uiteindelijk versneld. zit nu op gr4, gaat volgend jaar gr5 met verrijking, net als dit jaar, met name bij rekenen. en hij heeft ook smartgame(of smartgameachtigs andere games met opdrachten) en brainwerk uurtje apart bij de juf. volgend jaar samen met een meisje uit zijn klas bij de juf. eerst zat hij alleen, maar voor zijn sociale ontwikkeling is het eigenlijk ook belangrijk dat hij met dat meisje samen werkt, samen hebben ze meer lol eigenlijk.
een plus klas kan nooit zonder een protocol. zoals je zelf zegt foutloze cito betekent kennelijk plus klas. 3 maal A betekent vaak plus werk/level werk. dat is dus wat men protocol noemt.
Nee hoor, staat nergens op papier, dat wordt door de juf zelf bedacht. Plus klas is ook nieuw, misschien dat ze nu bezig zijn met het schrijven van een protocol, maar die was er tot voor kort niet als zodanig.
Precies. Als je als school aan plusklasjes (of hoe je het p ook noemt) doet, ben je verplicht vast te leggen hoe en wat. Wanneer komt een kind in aanmerking. Wat wordt er gedaan. Hoe wordt de voortgang gemonteerd, Etcetera. Ergo, een protocol. Door de juf zelf bedacht? Slechte school dan. Met een geluk voor jou dat de juf zoiets verzint. Plusklassen horen voort te komen ut beleid.
Ja zijn we ook heel ontevreden over. Wordt nu beter, de nieuwe juf wordt ook coordinator en wordt nu goed opgepakt. Plusklas is hier ook niet meer dan een gepensioneerde lerares die dat vrijwillig heeft opgepakt.
Dochter hoefde inderdaad ook vaak niet mee te doen en kon zonder of korte instructie aan de slag. Ze werkte uit de zon boekjes, die voor haar ook niet echt uitdagend waren. Voor jou werkte het dus goed zonder plan (of protocol)? In groep 2 werd keer op keer meer uitdaging belooft (ze was gewoon uitgespeeld...). In groep 3 gaf juf haar af en toe wel wat meer uitdaging in de vorm van een werkje, maar over het algemeen was ze meer haar klasgenootjes aan het helpen. Of ze mocht bijvoorbeeld voorlezen bij de kleuters (klas van haar broertje) tijdens lees/taal lessen, zelf een boek lezen, etc. Heel leuk allemaal maar wel een beetje "makkelijk" natuurlijk. Ze had de taal Cito's foutloos gemaakt en bij de reken Cito 1 fout trouwens.
Met dit soort info kan ik dus iets Ik heb geen idee, hoe dit soort dingen precies in elkaar steken ( alhoewel het waarschijnlijk op iedere school anders is...) Er is wel een plus klas op school, maar daar heeft haar juf van groep 3 dus niets over gezegd.
Ik weet niet hoe t nu is, maar herken mezelf wel in dit verhaal en een openbare school kon niets voor mij betekenen. Ja van die extra taakjes als een werkstukje schrijven ofzo Op een montessori school ging t vele malen beter, daar zijn ze er meer op ingesteld. Maar ook daar lieten ze steken vallen Als t zo blijft zou ik dus wel gaan bedenken of dit een geschikte school voor haar is
Ik wil vooral een beetje voorbereid het nieuwe schooljaar in. Ik heb nu het gevoel dat school het allemaal wel best vindt zo Makkelijk een kind in de klas dat helemaal geen aandacht nodig heeft...
Nee, het werkte hier ook niet goed. Zoontje heeft groep 2 overgedaan en sindsdien verveelt hij zich, nu in groep 4 worden we voor het eerst serieus genomen, maar hij heeft zich in groep 2 en 3 stierlijk verveeld. Nu begon de juf er voor het eerst zelf over. Zo mocht hij in groep 3 idd als extra werk een boek lezen, maar laat hij lezen nu echt helemaal niet leuk vinden en hij mocht ook alleen boekjes uit de klas pakken en die vond hij te simpel. Nu heeft hij zichelf "stiekem" in de klas bij het computeren groep 5 werk aangeleerd en de cito weer goed en gaan ze het aanpakken, maar niet op alle scholen zijn ze zo happig voor extra dingen.
Ja, zo ging het hier ook precies zo. Ik sta, als hij een andede leerkracht krijgt komend jaar, ook gelijk aan begin van het jaar klaar voor een gesprek.
Schoolgids nog eens erop nagekeken en de plusklas bestond al wel, maar alleen voor leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8. Ben dus heel benieuwd.
wat de kids van zoons klas hebben; ze hebben dus 3 groepjes van 2 of 3 kindjes. vaak 2. in totaal 5-6 kindjes die verder zijn. hun werk wordt compact gemaakt(dus de juf zet kruisjes in werk boekjes wat zij moeten maken, minder oefeningen dan de rest, omdat ze die al beheersen. alle 5 in verschillende mate kruisjes, en als ze klaar zijn met gewone werkjes gaan ze apart zitten met hun verrijking. ze moeten dus wel eerst hun werk snel en correct af maken. als je dochter haar werk niet op tijd klaar heeft?(dus 15mn etc voor de eerste kindjes die het af hebben van de klas)doen ze hun extras dus na hun werkjes. de juf kijkt dus naar de kinderen, hoe ze werken, hoe snel en correct ze werken en dan bepalen ze of een kind iets moeilijkers nodig heeft. als een kind een paar keer achter elkaar als de eerste klaar is bijvrbeeld. als zij zelf niet gezien hebben wat het kind kan, weet, door middel van toets/werk etc mogen ze niet over een actie gaan. kind moet dus in de klas laten zien dat hij extras nodig heeft of compacten moet krijgen. mijn zoon kan niet snel schrijven bij taal werkjes bijvrbeeld. hij heeft daarin dus geen verrijking(behalve bij spelling) instructies kan hij missen bij vele vakken, zeker bij rekenen, in die tijd zit hij dus apart met denk werkjes die nog hogere nivoo hebben dan verrijking bij andere vakken. en hij leerde ook aan elkaar schrijven tijdens de instructies. daar heeft hij juist achterstand in.
dochter kreeg vanaf groep 2 extra werk. later in 3 en 4 bij rekenen ed idd dat blaadje extra en nu in groep 5 zit ze in de plusgroep 2x per week. ligt denk ik ook een beetje aan de leerkracht hoeveel energie ze in de kinderen die al wat verder zijn willen steken