beelddenkers

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Beaujuulais, 3 feb 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    15 sep 2008
    2.803
    70
    48
    Vrouw
    Gister kreeg ik een link door van mijn moeder over kinderen die beeld denkers zijn en waarin zij onze oudste zoon erg herkend.
    Wij zijn hier informatie over gaan opzoeken en het is inderdaad precies een beschrijving van onze zoon.

    Morgen hebben wij wederom een gesprek op school over de vorderingen en ik wil dit graag met hun gaan bespreken.

    Zijn er hier ouders van kinderen die beelddenkers zijn?
    Ik zou graag willen weten hoe jullie er achter zijn gekomen, welke rol school hierin heeft gespeeld en hoe het nu gaat met het leren van jullie kind?
    Welke tips hebben jullie voor ons mocht Beau een beelddenker zijn.
     
  2. Veera

    Veera Niet meer actief

    Een beelddenker ziet beelden bij woorden, dat heb ik ook. Dat heeft verder geen invloed op leren ofzo. Bedoel je niet mss wat anders (of ik zit verkeerd ;))
     
  3. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    266
    83
    Welke relatie zie je met leren? En wat wil je en bespreken?

    Ik ben zelf ook een beelddenker. Maar zo is een ieder verschillend.
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    Ik ben een beelddenker, de oudste hier ook. Bij ons heeft het wel invloed op het leren, al is het bij mij wel minder geworden nu ik ouder ben, omdat ik me er bewust van ben en min of meer weet hoe ik er mee om kan gaan. Maar bij mijn dochter merk ik erg dat ze soms moeite heeft dingen onder woorden te brengen (ze 'ziet' meer dan ze onder woorden kan brengen, zeg maar) en dat ze bv. cijfers heel makkelijk omdraait. Een 47 maakt ze heel makkelijk 74 van en omgekeerd en als je zegt 'andersom', dan draait ze het in een fractie van een seconde om. Als ze iets vertelt, dan zie je haar soms ook met haar ogen het beeld 'volgen' of ze kijkt de kant op waar zij het gezien heeft, zeg maar.
     
  5. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    #5 amdaa, 3 feb 2016
    Laatst bewerkt: 3 feb 2016
    Ja, onze zoon wordt overal uitgepikt als beelddenker, zelfs de oogarts noemt hem 'waarnemer'.

    We hebben de term voor het eerst gehoord van de logopediste, daarna bij het audiologisch centrum en in groep 1 kwam de juf het ook al vragen.
    Nadat de school hem op een andere manier ging benaderen heeft hij in mum van de tijd zijn obstakels overwonnen en loopt sindsdien behoorlijk voor ipv achter.

    Wat is veranderd: in de kleuterklas liep hij qua taal achter, taal was echt een abstract begrip voor hem. School en de logopediste hebben hem meer visueel benaderd, en hij heeft zichzelf snel leren lezen. Zo werd de taal voor hem visueel. Sindsdien gaat ie als een speer op school.
    Het is nog steeds zo dat we nieuwe dingen visueel moeten uitleggen, geluid zonder beeld is erg moeilijk voor hem.
     
  6. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    15 sep 2008
    2.803
    70
    48
    Vrouw
    Veera en Line: dit kan zeker wel invloed hebben op het leren van kinderen. Ik denk ook wel veel in beelden maar er is blijkbaar wel een verschil. Dat wist ik ook niet. In onderstaande link staat een korte beschrijving.
    Wat is beelddenken? | Beeldendwijs

    Niekekris: in welke groep zit jouw dochter en weet school ook dat zij een beelddenker is? Helpen zij haar hiermee?

    Amdaa: wat fijn dat het bij jullie zoon zo snel is opgemerkt. En ik begrijp dat school er dus ook goed mee bekend was. Jullie hebben met hem verder geen "cursus" gedaan zoals ik leer anders? En merk je ook verschil in zijn gedag?
     
  7. In your eyes

    In your eyes Niet meer actief

    #7 In your eyes, 3 feb 2016
    Laatst bewerkt door een moderator: 3 feb 2016
    Ik ben zelf ook een beelddenker (hsp, indigo, die combinatie komt veel voor), en vermoedelijk beide kinderen ook, of minimaal veel kenmerken ervan. De jongste is nu nog te jong om te kunnen zeggen hoe ze dat gaat ervaren met leren, de oudste heeft er al wel meer moeite mee. Zoals het er nu naar uitziet zal het dit jaar doubleren worden om haar de kans te geven haar achterstanden in te halen en bij te trekken op niveau en vanaf daar verder te kijken. (Zit ook een andere oorzaak aan de achterstand, dus eerst zorgen dat dat is opgelost)
    Wat mij heeft geholpen is zorgen dat het ook echt leuk is om te leren, dus verhalend vertellen, of leerstof die aansluit bij de interesses zodat het motiverend werkt om te leren, verschillende voorbeelden en metaforen gebruiken met uitleggen.
    Wanneer ik iets zie, of een beeld bij kan vormen, dan snap ik het. Ik heb juist alleen altijd een enorme fascinatie voor verhalen gehad, en heb mezelf dus heel snel al leren lezen, dus bij mij kwamen de echte problemen pas op de middelbare school. Het scheelt dat er nu meer bekendheid is dan 20 jaar geleden, en dus bijpassende hulp.
    Alleen tijd heb ik nog steeds moeite mee, maar daar bestaan gelukkig apps voor ;)
     
  8. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    J. zit in groep 4. Ik denk niet dat school weet dat ze een beelddenker is, niet specifiek in ieder geval, de nadruk op school ligt op andere dingen. Het voordeel is alleen wel dat ze daardoor veel dingen al topdown aangeboden krijgt, wat goed werkt voor beelddenkers. ;) En de school werkt vanuit meervoudige intelligentie, dus stof wordt in principe sowieso op verschillende manieren aangeboden. En ze pakt sommige dingen ook gewoon sneller op, ze leest bijvoorbeeld veel en graag en bij rekenen zijn verhaaltjessommen voor haar bv. veel makkelijker dan kale sommen.
     
  9. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    15 sep 2008
    2.803
    70
    48
    Vrouw
    Dank je in your eyes voor je verhaal.
    Onze zoon zit nu in groep 3 en loopt nu ook tegen dingen aan en heeft een achterstand. Ook bij hem is over doubleren gesproken.
    Ik heb daar absoluut geen problemen mee, liever een goede basis maar er moeten wel dingen veranderen anders loopt hij volgend jaar en de jaren daarna tegen dezelfde problemen aan.
    In de kleuterklas werd hij altijd als zeer pienter gezien. Alleen had hij veel moeite met automatiseren. Hij zoog de informatie op als een spons volgens zijn juffen. En dan vooral de informatie uit verhalen die verteld werden, boekjes, filmpjes etc. Dat herken ik van thuis ook. We lezen veel boeken of zoeken dingen op op internet zodat hij het kan zien. Alleen nu met het leren lezen wordt het lastiger voor hem.
    Ik heb dit jaar al verschillende gesprekken gehad met zijn juf en de ib-er over zijn gedrag en werkhouding etc. In deze gesprekken is ook gesproken over eventueel ADHD.
    Tot ik gister dus die link kreeg en verder ben gaan lezen en zo veel herkende. Het lijkt mij de moeite waard om dit verder uit te gaan zoeken.
     
  10. In your eyes

    In your eyes Niet meer actief

    Jij ook dankjewel voor deze post, want hierdoor ben ik even verder gaan kijken en heb ik vanmorgen een gesprek aangevraagd met de leerkracht. ;)
    Ik heb zelf mijn beelddenk-probleem op school altijd kunnen compenseren met een extreem goed geheugen waardoor ik op de basisschool nergens last van had. Dankzij jouw topic realiseerde ik me dat dit voor dochter wel eens heel anders kan zijn, en dit dus inderdaad 'het probleem' is. Ze zit nu in groep 4 (hakken over de sloot na groep 3) en het gaat gewoon niet meer!
    Na de vakantie gaan we verder kijken, maar het voelt wel een beetje als een eureka-moment. Stom, hoe het voor mij zo normaal is, dat ik het compleet over het hoofd heb gezien bij mijn dochter. ;)
     
  11. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    15 sep 2008
    2.803
    70
    48
    Vrouw
    Niekekris: wat fijn dat er voor jouw dochter geen problemen zijn op school. Ben wel benieuwd op wat voor school zij zit/ welk onderwijs.

    In your eyes: graag gedaan ;). Ik hoop dat school het ook herkent er er mee bekend is en vooral dat dit de oplossing is voor haar.

    Wij hebben gister een fijn gesprek gehad op school. De ib-er en de juf herkende het wel maar op school zijn ze er niet echt mee bekend. Wij zijn vandaag op zoek gegaan naar een kindcoach die hier in gespecialiseerd en hebben voor volgende week een gesprek.
    Verder gaan we de aankomende maanden kijken of deze school wel de beste keuze is voor onze zoon. Ze zijn hier heel cognitief en prestatiegericht en dat past gewoon niet goed. Genoeg om over na te denken.
     
  12. moontje2008

    moontje2008 VIP lid

    7 aug 2008
    9.366
    87
    48
    Vrouw
    Docente Engels
    Achterhoek
    Mijn dochter zit in groep 3 en denkt ook vooral in beelden. Mijn zus is coach beelddenken en ik ben zelf ook een beelddenker. Mijn dochter was in groep 2 de beste en hing begin groep 3 opeens onderaan. Ik zit zelf in het voortgezet onderwijs, dus gelukkig kan ik haar zelf helpen. Ze hebben in het begin mijn dochter leren woorden hakken, wat bij de meeste beelddenker funest is, want ze blijft het nu doen. Gelukkig is ze ondertussen wel vooruit gegaan.

    Verder kan ze alle letters en cijfers in spiegelbeeld schrijven, waar we samen vrolijk om lachen, maar helaas op school natuurlijk minder. Gelukkig is ze pienter, maar een van haar juffen is erg ouderwets en helaas frustreerd mijn dochter haar een beetje. Beelddenkers hebben vaak wel moeite met leren, het hoofd werkt gewoon anders, de standaard regeltjes wekken bij hen vaak juist verwarring op.

    Ik werk met mijn dochter veel met kleuren, laat haar met twee handen tegelijkertijd iets tekenen, oefenen samen, maar wel op een ontspannen manier. Eerst was ik best gefrustreerd totdat ik er achter kwam dat ik de dingen op precies dezelfde manier doe.. daarnaast probeer ik wat meer ruchtbaarheid te geven aan beelddenker bij haar op school.

    Mocht je tips nodig hebben, pb me maar!
     
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    In mijn ogen hebben beelddenkers geen moeite met leren (niet door het beelddenker zijn tenminste), maar wel met de manier waarop de meeste scholen stof aanbieden. Dat zijn twee verschillende dingen, toch? :) Als ze het op hun eigen manier mogen doen en/of de stof passend aangeboden krijgen, kunnen de meeste kinderen immers heel goed leren.

    Beaujuulais, ze zit op een reguliere basisschool. Maar dus een die vanuit de principes van meervoudige intelligentie werkt. Zie bv. Meervoudige Intelligenties (MI) | KnapVilla BV, Scholingscentrum voor Talenten Al geven ze daar ook weinig uitleg over de invulling, maar het komt er op neer dat de school er vanuit gaat dat ieder kind op zijn/haar eigen manier leert en in andere dingen goed is. Ze proberen dus op verschillende manieren aan bepaalde doelen te werken, zodat iedereen het op een passende manier kan doen. En ze proberen heel bewust aan alle onderdelen aandacht te besteden, zodat kinderen ook de gebieden waarop ze minder sterk zijn ontwikkelen. Daarnaast heeft onze dochter ook wel als voordeel dat ze goed kan leren, ze kan dus veel compenseren. Wat meteen ook een risico is, want ze kan ook lang verbloemen dat ze iets eigenlijk helemaal niet zo goed begrijpt, waardoor er later problemen ontstaan (en dan is het lastiger te verhelpen).
     
  14. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    15 sep 2008
    2.803
    70
    48
    Vrouw
    Niekekris: wat ik erover heb gelezen hebben deze kinderen inderdaad geen leer probleem maar gaat het om de manier van aanbieden. Hebben ze een manier aangeleerd om de stof te begrijpen kan het stukken beter gaan.
    Klinkt als een hele fijne school waarop jouw dochter zit. Jij beschrijft precies de dingen die wij zo missen op de school van Beau.
    "het komt er op neer dat de school er vanuit gaat dat ieder kind op zijn/haar eigen manier leert en in andere dingen goed is. Ze proberen dus op verschillende manieren aan bepaalde doelen te werken, zodat iedereen het op een passende manier kan doen. En ze proberen heel bewust aan alle onderdelen aandacht te besteden, zodat kinderen ook de gebieden waarop ze minder sterk zijn ontwikkelen." Dit stukje bedoel ik dan.
    Mocht het zo zijn dat hij inderdaad een beelddenker is en samen met de coach een manier er voor aanleert om toch met de leerstof om te gaan ben ik bang dat school hierin niet echt mee zal gaan. Ze gaven wel aan dat een andere manier van dingen aanleren (door ervaren bijvoorbeeld) voor meer kinderen erg goed zal zijn maar dat de school daar nu niet mee bezig is.

    Moontje2008: bedankt ook voor jouw verhaal. Wat fijn dat jij samen met haar zo goed kan oefenen en dat ze ook vooruit is gegaan. Ik probeer ook te oefenen thuis maar merk dat hij er steeds meer gefrustreerd door raakt. En daarbij heb ik het misschien dus ook niet op de goede manier gedaan :(

    Mijn zoon gaat gelukkig nog wel met plezier naar school maar ik merk steeds vaker dat hij verdrietig is en dat er een stuk frustratie zit. Helaas is het niet echt een prater. Hij heeft laatst wel in een hele boze verdrietige bui geroepen dat hij de oen van de klas is. iedereen is slimmer dan hij en vindt hem dom. Het zal niet letterlijk tegen hem gezegd zijn maar dat hij zich zo voelt vind ik verschrikkelijk. Ik heb dit in het gesprek met zijn juf en de ib-er verteld en zij zijn er ook erg van geschrokken en gaan er op letten.
     
  15. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Onze beide kinderen zijn beelddenkers..

    Onze zoon kan bijvoorbeeld niet uit zijn hoofd een rijtje nadreunen die de juf daarvoor heeft genoemd...tafel, beker, muts brood bijvoorbeeld...dan komt hij alleen met de eerste

    Wordt het gezegd met een plaatje erbij dan kan hij wel een rij van 10 netjes opnoemen zonder te aarzelen.

    Automatiseren is dus voor hem wel een probleem straks...

    Maar goed...daarvoor zijn vast leuke trucjes. We weten het nu al dus kunnen we er gelijk rekening mee houden.
    Ondanks dat onze dochter een beelddenker is kan ze wel goed automatiseren.
     
  16. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.251
    790
    113
    tilburg
    Mijn zoontje is hardnekkig beelddenken. Zo leert hij woord dankzij een plaatje en koppelt dus letters aan een plaatje en zo leert hij dat woordje lezen.
    Hij kent alle letters van het alfabet maar kan er geen woorden mee maken.

    Bijv ziet hij plaatje maan kan hij er maan hij schrijven. Dit woordje hangt op school aan de muur net als neus, vis etc. Deze woordjes heeft hij geleerd dankzij letters die er onder hangen te koppelen aan het woord. Kopiëren het woord is zijn hoofd bij een plaatje.

    Lezen is hierdoor ook erg moeilijk en bijna onmogelijk. Zit in groep 3 kern 2 terwijl de rest al halve wegen 6 zit)

    Bijv maan kan hij nu lezen. Verander je de laatste letter bijv maat of maar ipv maan kan hij het woord niet lezen. Echt een probleem

    Zoon heeft autisme, si. Moeilijklerend etc en zit hiervoor bij ggz. Logepedie en fysio. Deze 3 zagen het meteen met schrijfopdrachten . School bevestigt het en nu volgt zoon ivm deze moelijk combinatie een apparte leerlijn

    Laat je hem 10 plaatjes zien in een flits onthoudt hij ze allemaal. Laat je hem een woord zien en haalde hem weg ophoudt hij niet meer dan de 1e of max 2 letters. Niet eens het woord
    Op school werken ze veel met pictos
     
  17. Taby

    Taby Fanatiek lid

    7 mrt 2007
    4.366
    140
    63
    Ik word met dit topic aan het denken gezet.
    Soms denk ik dat onze dochter dyslecties is, maar kan er mijn vinger niet op leggen.
    Als ze me voorleest uit een boek, dan begint ze het begin van de zin te lezen, zoals het er staat en het eind vult ze in.
    Ze ziet zeg maar in haar hoofd al het vervolg van de zin en geeft er haar invulling aan. Terwijl dit dan echt niet overeen komt met de daadwerkelijke zin.
    Ze zit in groep 3 en gaat wel mooi mee op niveau.
    Maar dit geeft me wel een gevoel om er meer over te lezen.
     
  18. Flutterby

    Flutterby VIP lid

    23 jul 2008
    10.153
    63
    48
    Wat fijn dat ik dit topic tegen kom. Mijn dochter heeft ook problemen op school. Ze heeft ondertussen de diagnose ad(h)d, waar ik me ook in kan vinden. Maar dat beelddenken past helemaal... Ga me er eens verder in verdiepen, hopelijk vinden we daarmee een manier om het wat gemakkelijker te maken voor haar.
     
  19. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    #19 amdaa, 9 feb 2016
    Laatst bewerkt: 9 feb 2016
    Op onze school wordt ook op die manier gewerkt!

    Nu heeft de juf van groep 3 ons verzocht om toestemming te geven om hem door te toetsen + aanvullend te testen omdat hij op verschillende gebieden behoorlijk voorloopt en op andere (meer abstracte) juist niet.
    Ze willen per ontwikkelgebied een goede indicatie hebben over zijn niveau zodat ie op zijn eigen niveau wordt benaderd, en op de leermanier die bij hem past. Zo krijgt hij vanaf okt groep 3 alle instructies op papier ipv dat ie de hele instructie moet horen van de juf. Het geeft al enorme rust en dat zien we in zijn resultaten.

    Overigens was bij mijn zoon het lezen de oplossing voor zijn taalachterstand. Hij onthoudt de geschreven woorden, en kan dus bijna elk woord spellen en schrijven die hij heeft gelezen (leest nu op E6 niveau). Maar hij heeft moeite met actieve woordenschat los van geschreven taal.
     
  20. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    het valt me nu op dat men hier denkt dat spiegelen van getallen(op leeftijd 6-7) iets met beeld denken te maken heeft.
    spiegelen van getallen is uitkomst van de leeftijd(brein moet c. 8 jaar oud zijn om dat te kunnen corrigeren)

    dat een kind dit alleen bij getallen doet komt vaak omdat zij waarschijnlijk in schrijven getraind is, dus bij schrijven en lezen van woorden corrigeert zij dit vanwege de training in schrijven en lezen. maar getallen opschrijven/lezen laat het vaker zien dat de ontwikkeling er nog niet is.( 2 digit getallen, die je in het nederlands achterstevoren leest komen volgens mij niet bij de kleuters, maar vanaf gr3- veel onderzoek over de kwestie,vaak in het engels waar je dat nou net niet hebt)
    hoe weet je of je kind klaar is om niet meer te spiegelen?(ook de leeftijd waarop een kind iets kijkend en na copieerend kan leren zonder veel moeite):
    sta voor je kind en vraag om linker hand aan te wijzen(of rechter maakt niet uit). doe het totdat ze weet welke hand de linker(of rechter)hand is. ze moet dus eigen hand correct kunnen aanwijzen.
    en als ze de goede hand correct aan kan wijzen, vraag of zij nu jouw linker hand aanwijst. je staat dus tegenover en zij moet in de ruimte spiegelen om het correcte antwoord te kunnen geven.
    je zult zien dat dit niet mee valt omdat het kind veel te jong is om dit makkelijk te kunnen.
    een 9 jarige doet dat zonder moeite! ook de kinderen die 6 zijn maar misschien een ontwikkelingsvoorsprong hebben.
    opdrachten met symetrieas komen volgens mij pas bij groep 5, maar dan ook in heel eenvoudige vormen. en die zijn anders dan wat men hier noemt (=bijvrbeeld ipv 65, 56 schrijven.) maar de getallen zelf spiegelend schrijven.

    ook dat een beelddenker verhalende sommen makkelijker zou kunnen maken. omdat zij een beeld van de vraag makkelijker zou kunnen vormen. tja, dat is niet waar binnen deze context. een kind dat in lezen heel sterk is kan die verhallendesommen makkelijker maken.(niekes dochter leest al E7 volgens mij)

    verhalende sommen die er een mentaal beeld bij nodig hebben om die te kunnen berekenen en van beelddenken dus extra steun krijgen vind je niet in gr3-4.
    dat zou straks heel sterk worden bij geometrie, trigonometrie.
    op basis school heb je ook inschattingssommen, verhoudingen die veel later komen. niet op gr3 of gr4.
    3dimesionele vormen in elkaar kunnen plaatsen en kunnen ontbrekende hoeken en zijlijnen meten etc.veel later..jaren later.

    een jonge beelddenker(5-6 jaar) kan bijvrbeeld, volgens mij, veel meer van tridio genieten en het makkelijker vinden(dat is een 8+speel in ruimtelijk inzicht en concentratie) ook een roman lezen, dikke boeken, zonder in verschillende verhaallijnen de weg kwijt te raken. maar je weet niet of het kind de weg kwijt raakt als je geen specifieke vragen stelt over wat ze aan het lezen is.

    beelddenken is tegenwoordig zo een populaire trendy begrip geworden, en de adviezen ervan hebben vaak helemaal geen wetenschappelijke sound grond.

    de feit is: jonge kinderen zijn vaak beelddenkers. daarom wordt er op basis school heel veel beelden gebruikt om te doceren.

    als je kindje niet makkelijk mee komt adviseer ik dat je het tijd gunt, niet meteen concluderen dat het om een beelddenker gaat.
    misschien luistert je kindje niet zo goed naar de les, of is zeer onzeker en twijfelt teveel, of er is iets anders aan de gang.
    beelddenken adviseurs helpen de kinderen die moeite hebben om auditieve instructies te volgen, dat kan dus van alles te maken hebben. maar de reden waarom een kind auditieve informatie niet kan verwerken kan divers zijn.
    het beeldenken, adviezen daarvanuit, kunnen je kind wel helpen, maar het kan ook zo zijn dat het kind gewoon extra uitleg nodig heeft van de juf om mee te kunnen draaien in de klas en de juf die tijd niet heeft of slecht gebruikt. maar op een gegeven moment moet het kind wel geleerd hebben om auditief instructies te verwerken. de les begrijpen, om het zo te zeggen. want beeld steun zal steeds minder worden op school en hoeveelheid leerstof in verhouding steeds meer.
    EN een beelddenker presteert juist steeds veel beter in dat geval. omdat die zelf haar eigen beelden kan vormen om stof eigen te kunnen maken. extra beeldsteun bij materieel heeft zij juist niet nodig.

    ik praat natuurlijk niet over specifieke kinderen hier maar over het algemeen. Misschien helemaal off topik maar goed.
     

Deel Deze Pagina