Zijn er ouders die hun kinderen thuisonderwijs geven? Graag hoor ik wat de voordelen en evt nadelen hiervan zijn. Wat was jullie reden om hiervoor te kiezen? Hoe ziet een dag of een week er uit? Waar moet je aan denken ivm de leerplicht en bijvoorbeeld ontheffing vragen voor regulier onderwijs? Linkjes naar Facebook groepen of organisaties zijn ook welkom. Onze kinderen - vooral de oudste - is zo opgebloeid op alle fronten, en de middelste heeft enorme sprongen gemaakt tijdens de lockdown dat ik het serieus overweeg sinds de school aankondigde op een andere vorm van onderwijs over te gaan waarvan ik betwijfel of het ten goede komt van de leerlingen (enorme discussie onder de ouders momenteel). Ik wil geen discussie starten over het voor of tegen zijn, hoor graag van ouders die hun kinderen zelf onderwijzen.
Dat mag wel maar dan moet een kind nooit op een basisschool ingeschreven zijn geweest. Eenmaal ingeschreven is het volgens mij onmogelijk dus ik vraag me af of ts het überhaupt mag want haar kinderen zijn dus al naar school geweest.
Ik meen me te herinneren (eerder wel eens info opgezocht) dat als er geen passend onderwijs wordt geboden, dat het dan ook mag.
Dat klopt maar dan moet je dat goed op papier kunnen zetten richting leerplichtambtenaar. Ik weet dat het ook een beetje meespeelt hoe die zelf over thuisonderwijs denkt, of je het voor elkaar krijgt. Maar reken er op dat het niet heel makkelijk is
Nee, dit is niet mogelijk in NL en het is heel uitzonderlijk dat het word goedgekeurd. Alleen als je vanwege je levensovertuiging geen passend onderwijs in de buurt kunt vinden, je kind geestelijk of fysiek niet in staat is naar school te gaan of je een rondtrekkend bestaan lijd waardoor onderwijs op 1 plek onmogelijk is.
Klopt maar dit is heel streng. Denk aan dat je een bepaalde geloofsovertuiging hebt en scholen die daar bij passen niet in de buurt te vinden zijn. Dat is iets anders dan 'ik heb sta niet achter de lesmethode van de school'.
Het nieuwe wetsvoorstel dat nu op tafel ligt maakt het praktisch onmogelijk las ik. Het is niet zozeer dat ik twijfel aan de visie van de school (tja, die is op z'n minst opmerkelijk te noemen), ik twijfel er meer aan of dat bij onze oudste past. Onze oudste heeft al een flink dossier van zijn vorige school, hij is uiteindelijk getoetst en hoogbegaafd bevonden. De huidige school biedt op dit gebied extra begeleiding en wij kregen iets meer ademruimte. Ik ben bang dat de ommekeer heel veel onrust gaat brengen en we weer vast gaan lopen. Ik lees op de website van de NVvTO dat in overleg met de school ook deels thuis onderwijs gegeven kan worden als dat in het belang van het kind is. Iets waar ik me verder in ga verdiepen.
School moet dan, volgens mij, ook aangeven dat ze handelingsverlegen zijn en geen onderwijs meer kunnen bieden en volgens mij moet er dan ook geen alternatief zijn (naast regulier (al weet ik niet of hij daar nu zit?) is er altijd nog SBO en SO natuurlijk, dus ik vrees dat dat ook niet snel het geval zal zijn...).
Dit is echt zo goed als onmogelijk in Nederland als ze eenmaal ingeschreven zijn geweest bij een school. Zelfs in hele zware gevallen is het streven altijd om kinderen weer naar school te krijgen.
Klopt, want dat is dan een inrichtingsbezwaar. Je mag volgens artikel 5b van de leerplichtwet alleen thuisonderwijs geven op basis van een richtingsbezwaar. Hoewel het in de praktijk best vaak voorkomt dat ouders eigenlijk inrichtingsbezwaren hebben en dan maar zeggen Holistisch of Evangelisch te zijn. @Nummer4: wij hebben zelf tot nu toe thuisonderwijs gegeven (komend schooljaar gaan de kinderen waarschijnlijk naar school, hoewel ik ze dan wel Nederlands blijf onderwijzen). Mocht je vragen hebben kan je me altijd een pb sturen . Verder kan je contact opnemen met Peter van Zuidam van de NvvTO.
Ik ken wel mensen die het voor elkaar hebben gekregen, maar zij hebben zich voor een jaar in het buitenland gevestigd. Dan begin je weer "blanco" en geldt de ingeschreven op school-regel niet meer.
Je kunt in het kader van 'voorbereiden op emigratie' je uitschrijven uit NL, je kids zijn dan niet meer leerplichtig. Je moet dan volgens mij minimaal 8 maanden uit Nederland weg zijn. Het is een 'truc' die gebruikt word door gezinnen die bhijvoorbeeld lange tijd op reis willen. Maar ik weet niet hoe dat gaat als je weer terugkomt in NL. Ik neem aan dat als je je inscrhijft je kids weer onder de leerplicht vallen?
Je zou je kunnen verdiepen in flexischool. Maar dan moet de school waar ze ingeschreven staan daar wel achter staan.
Dat was inderdaad mijn plan. Huidige situatie is nl dat klasgenoten ook last hebben van zijn gedrag in de klas. Het is stukken beter dan eerst maar hij blijft een stoorzender. Met thuisonderwijs ging het gewoon prima. Één op één. Onze zoon heeft een IQ in de range 140/145, faalangst, prestatiedrang, uit zich in onzeker, druk, clownesk gedrag. Hij praat continu, zit amper stil. (Heeft ook met te weinig uitdaging te maken). ADHD is al uitgesloten trouwens. Ik ga eerst overleggen met zijn therapeut in ieder geval. We zullen zien wat zij er van vindt.