Groep 8 overslaan

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Amarens, 14 dec 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Amarens

  Amarens VIP lid

  24 dec 2009
  9.311
  1.499
  113
  Heeft iemand daar ervaring mee? Hoe is het gegaan op de middelbare school daarna? Hoe beviel het?
  Ik zal proberen de situatie kort te schetsen. Onze zoon was altijd “gewoon” een bovengemiddelde leerling met goede cijfers. Tot een paar weken geleden deed hij gewoon met groep 7 mee en was alles rustig (dachten wij). Totdat wij bij een paar middelbare scholen gingen kijken om ons vast te oriënteren voor volgend jaar. En totdat ik hem een vraag heb gesteld hoe hij het daar vond. En toen kwam het uit zijn tenen “ik wil na de zomervakantie naar de middelbare school, ik trek het op de basisschool niet meer” met aanvullende verhalen waaruit blijkt hoe ongelukkig hij eigenlijk al lang is op de basisschool. Waar ik dacht dat wij het onder controle hadden bleek het dus niet zo te zijn. In gesprek met school gegaan en afgesproken dat als zijn cito uitslagen straks goed blijven (lees enkelvoudig vwo advies) hij na de zomervakantie idd naar het vo mag. Hij doet nu zeer gecompact het programma van groep 7 en is al opgebloeid. “Eindelijk hoef ik geen 10 dezelfde sommen te maken en mag ik het tempo zelf bepalen” en “het voelt goed om naar het vo te gaan”. Maar jeetje wat doet het mij pijn. Al die tijd hebben wij onderschat hoe ongelukkig hij was op school.
  En hoe verder? Ik vind het nogal wat om hem te gaan inschrijven op een middelbare school totaal onverwacht. En gaat hij het daar redden? Dat soort vragen. Sorry voor een lang verhaal. Zoon vindt het zelf helemaal niet lastig trouwens, hij weet precies wat ie wil.
   
 2. popje

  popje VIP lid

  20 jul 2006
  7.096
  148
  63
  NH
  Onze dochter is van groep 7 naar de middelbare gegaan. ze zit nu in het eerste jaar.
  het gaat goed,
  Zit op haar niveau,
  Zelfs iets hoger dan gemiddelde klasgenootjes.
  Is bijna 12 jaar.
   
  Amarens vindt dit leuk.
 3. Amarens

  Amarens VIP lid

  24 dec 2009
  9.311
  1.499
  113
  Fijn om te horen dat het goed gaat! Hoe gaat het met aansluiting met andere kinderen? En mist zij haar vrienden van de basisschool niet?
   
 4. popje

  popje VIP lid

  20 jul 2006
  7.096
  148
  63
  NH

  Goed,
  De hele klas heeft nieuwe leerlingen,
  Geen 1 van de kinderen van de basisschool zit bij onze dochter in de klas.
  Heeft nieuwe vrienden gemaakt en mis de kinderen van de basisschool niet
   
  Amarens vindt dit leuk.
 5. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  8.749
  1.859
  113
  Is hij al eerder versneld? Hoe oud is hij als hij klaar is met de basisschool?
  Wij hebben nog geen ervaring maar onze zoon zal ook jong zijn (nu 5 en j. Gr 3)

  Ik denk dat het gevoel van je kind naar de middelbare school altijd lastig is maar nu je in eens korter de tijd hebt extra raar.

  Vorig jaar had ik geschreven uitdagen tot in Gr 8 maar ik heb onze zoon gezien in Gr 1 hoe ongelukkig hij was en meer tevreden in Gr 2 naar nog niet blij. (Gr 1 en 2 en 1 schooljaar)
  Nu in Gr 3 nog niet blij en wil hij liever rekenen van Gr 4 doen.

  Als hij echt wil zou ik serieus denken om toch te kijken naar een voortgezet onderwijs. Sommige scholen hebben volgens mij ook een tussen oplossing. Nog net te ver van ons bed om te weten hoe het precies zit.

  ( Je zou ook kunnen aanhaken bij het HB topic, misschien daar meer ervaring)
   
  Amarens vindt dit leuk.
 6. tatie

  tatie Bekend lid

  21 feb 2014
  870
  23
  18
  NULL
  NULL
  Onze oudste is destijds van groep 4 naar groep 6 gegaan. Later kwamen daar nog twee klasgenoten bij die groep 7 oversloegen. Groep 8 overslaan lijkt me nog heftiger, dan maak je niks mee van de eindmusical en groep 8 kamp. Die musical had onze zoon best willen missen, maar hij is sociaal-emotioneel wel flink gegroeid in die groep 8. Nu is hij tien jaar en zit op de middelbare school. Wij als ouders hadden (en hebben) daar meer moeite mee dan hij. Hij staat ook prima zijn mannetje tussen de andere brugpiepers. Het laatste jaar op de basisschool had hij het echt niet meer naar zijn zin, omdat ie cognitief niet meer op zijn plek zat, maar op andere vlakken zeker nog wel van alles leerde en dat ging soms best lastig/ vond hij wel eng. Nog eerder doorstromen leek geen optie. Gelukkig bloeit hij nu erg op.

  Ik denk dat er misschien geen "beste keuze" is; enkel een minst slechte keuze, al klinkt dat ook weer wat heftig ;)
   
  Amarens vindt dit leuk.
 7. IkbenTess

  IkbenTess Fanatiek lid

  14 dec 2016
  1.884
  867
  113
  Vrouw
  Nederland
  Heftig. Onze oudste kon qua lesstof na groep 4 al naar de brugklas,maar dat is helemaal idioot en sociaal emotioneel natuurlijk geen doen. De school zet alles op alles om hem het gewone tempo te laten volgen gelukkig. Hij heeft schaakles gehad,leert programmeren en veel zoethouden. Klinkt erger dan het is, hij voelt zich nu happy en zo jong naar vo zien wij helemaal niet zitten. Hij zit nu ook in groep 7 en met 1 middelbare school hebben we al een jaar de afspraak dat hij elk moment mag instromen indien het niet meer gaat,maar inzet is altijd het gewone tempo.
  Nu zijn wij niet direct positief over versnellen, je hebt een bepaalde rijpheid nodig om bijv de keuzes te kunnen maken die het vo vragen. Vakkenpakket bijv na een paar jaar! Ik realiseer me dat niet iedereen er zo in staat maar toch: is er echt geen andere optie?
   
  Amarens en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 8. Wen86

  Wen86 Fanatiek lid

  12 apr 2011
  2.128
  164
  63
  Ik zou persoonlijk eerst kijken hoe het compacten gaat verlopen eventueel icm extra uitdaging.
   
  Amarens vindt dit leuk.
 9. Fuddey

  Fuddey VIP lid

  6 okt 2015
  13.735
  8.787
  113
  Mooi dat school meedenkt en hij kan compacten nu! Ik zou ook kijken hoe dat nu gaat, en vooral vinger aan de pols houden met school. Mogelijk al een paar momenten vastleggen waarop jullie kunnen evalueren hoe het gaat.
   
  Amarens vindt dit leuk.
 10. Amarens

  Amarens VIP lid

  24 dec 2009
  9.311
  1.499
  113
  Dank jullie wel voor alle reacties. Heftig (voor ons als ouders) is het zeker, zoon zelf ervaart het heel anders, voor hem is het een opluchting.
  Compacten is fijn maar is een korte termijn oplossing. Hij heeft de stof zelf ingedeeld en verwacht uiterlijk eind januari mee klaar te zijn :rolleyes:
  Het is ook zo dat hij zijn huidige groep niet meer leuk vindt. Er is dit jaar een nieuw kind bijgekomen dat zodanig stempel op de hele groep drukt dat de sfeer slecht is. De groep is ook overvol.
  En nee wij zijn ook geen voorstanders van het versnellen daarom hebben wij het ook nooit gedaan. Het idee komt alleen van hem zelf en heel eerlijk denk dat als zijn toetsen goed zijn, hij het niet meer gaat accepteren om nog een jaar op de basisschool te blijven. Hij heeft al gezien dat hij in groep 8 niks nieuws gaat leren (is een combinatiegroep 7/8). Mocht het doorgaan dan mag hij gewoon met de musical meedoen, hoor. Dus dat mist hij niet.
  Ik heb heel veel met hem gepraat en geprobeerd om alle opties te bespreken plus de voordelen van nog een jaar basisschool te benadrukken. Het werdt duidelijk hoe ongelukkig hij op dit moment is.
   
  IkbenTess vindt dit leuk.
 11. mol81

  mol81 Niet meer actief

  Als ik het goed lees, heeft je zoon bedacht dat hij dit wil? Ik lees dat hij een slimme jongen is maar tussen nu en de zomer moet er dan nog wel heel wat gebeuren!

  Uiteraard moet je zoon het zien zitten maar moet de school het ook zien zitten. Ik vind het bijzonder dat ze zelf niet eerder met een plan zijn gekomen. Maar goed, het is nog niet te laat.

  Zorg voor een OPP, een ontwikkelingsperspectief plan. Hier gaat de school samen met een externe begeleider kijken naar meerdere dingen;
  - Leeftijd van je zoon
  - Cognitief niveau van je zoon
  - Sociaal emotioneel niveau van je zoon
  - Uitstroomprofiel evt onderbouwd met een intelligentietest
  Als deze gegevens helder zijn, en dat moet dus snel, dan moeten ze een plan van aanpak maken. Wat moet hij nog aangeboden krijgen aan lesstof als hij doorstroomt van groep 7 naar het VO. Want je wilt niet dat er hiaten ontstaan. Wat gebruikelijk is, is dat een kind de lesstof van groep 7 én 8 aangeboden krijgt, al dan niet gecontact. Ook zal er aandacht moeten zijn voor de executieve functies zoals leren leren, gemotiveerd raken en blijven. Dat soort dingen.

  Kortom, als je het goed wilt aanpakken is er nog een weg te gaan maar evt overgaan van 7 naar VO kan wel.
   
  DN2017 en Amarens vinden dit leuk.
 12. Amarens

  Amarens VIP lid

  24 dec 2009
  9.311
  1.499
  113
  Dank je wel voor je reactie! Het verzoek komt inderdaad vanuit het kind. Ik heb geen ervaring mee wat voor papieren school allemaal in orde moet hebben maar de school heeft niks gezegd over eventuele onderzoeken, handelingsplannen of deskundigen. Het enige wat school wil, is da hij de citos netjes maakt.
  Hij is inderdaad nu gecompact bezig met de stof van groep 7. Ik geloof dat de stof van groep 8 grotendeels overgeslagen gaat worden.
  De school vindt het trouwens allemaal prima o_O Ik had me voorbereid op de tegenwerking maar de school ging volledig met de zoon mee. Af en toe doen ze het en hebben ervaring mee zeiden ze. Wij mogen hem ook gewoon inschrijven op een middelbare school naar keuze.
   
 13. mol81

  mol81 Niet meer actief

  Kijk alsjeblieft wel uit! Als je kind geen stof van groep 8 aangeboden krijgt en alles altijd gemakkelijk af ging en hij straks naar het VWO gaat, is de kans aannemelijk dat hij op het VO vastloopt. Een goed plan van de school is essentieel om een goede start op het VO te hebben. Niet alleen gericht op lesstof maar ook op leren leren.
   
  Amarens vindt dit leuk.
 14. Wij hebben er gekozen het niet te doen.
  Met extra verrijking vakken volgen op vo terwijl je in groep 8 zit ( is Spaans ) en + klas hebben haar er doorheen getrokken .
  Ze was er kwam punten zeker aan toe maar sociaal emotioneel echt nog niet .
  Uiteindelijk groep 8 afgerond en met haar 11 gestart op het vwo. Met gemiddelde van ruim een 8 doet ze het ruim voldoende . Ze volgt zelfs extra vakken als drama lessen op school en Chinees .
  Vond met 10 naar vwo echt te jong .kijk eerst of school andere opties heeft . Ook of er middelbare scholen mee doen aan verrijkings klassen voor groep 8 kinderen . Onder reguliere schooltijd en bijv van 10 tot 12 op vrijdag . Ze moeten dan wel op n neer fietsen maar kunnen zo al wat mee proeven van het vo
   
  GossipGirlxoxo en Amarens vinden dit leuk.
 15. Dochter liep vanaf groep 3 al voor trouwens en stof van groep 8 al ruim in groep 6 afgerond. Toetsen ruim boven de a lijn. Toch is groep 8 vooral sociaal emotioneel groeien . Hier was ook heel dossier opgebouwd en al meteen gestart met extra uitdaging en plusklas . Vanaf groep 7 dus Spaans mee gedaan op het vo . Rest van de vakken op regulier maar wel lesstof vanuit vo. Dus extra uitdaging . Haar start op vwo was dan ook een eitje kwa leerstof .
  Er is zoveel meer dan klas overslaan. Das juist de makkelijkste weg voor school maar niet altijd de juiste keuze voor je kind . Weet ook niet hoe oud jou zoon is. 13 is bijv al groot verschil met 10. Vooral sociaal emotioneel is het echt een hele grote stap. Buiten leerstof . Dat is nog niet belangrijke
   
  Amarens vindt dit leuk.
 16. Amarens

  Amarens VIP lid

  24 dec 2009
  9.311
  1.499
  113
  Ik begrijp wat je bedoelt!!! Ik zal in de gaten houden dat de overdracht goed gaat. En wellicht in gesprek met de middelbare school gaan om de situatie te bespreken.
   
 17. Amarens

  Amarens VIP lid

  24 dec 2009
  9.311
  1.499
  113
  Hier ben het helemaal mee eens!!! Ik had ook verwacht dat school met plan van aanpak zou komen om het tegen te houden. Maar ze kiezen inderdaad voor de voor hun de makkelijkste oplossing. En wat moeten wij dan? Een andere school zoeken om daar groep 8 te doen zie ik niet zitten. Het vertrouwen dat school hem de komende tijd voldoende uitdaging gaat bieden heb ik niet, de school heeft tot op heden vrij weinig voor hem gedaan ondanks meerdere gesprekken. Je hebt het over Spaans, hier zijn ze niet eens in staat om Engels te geven. Zoon moet het maar zelfstandig doen op de computer zonder enige toezicht of controle. Hij wil heel graag leren en dat gaat op dit moment niet, er zit zoveel frustratie in hem, al jaren wordt naar hem niet gekeken, al jaren loopt hij vast. Hij heeft nu zoiets dit wil ik niet nog een jaar en niet met deze groep. Het doet mij pijn om mijn kind zo te zien worstelen. Het hele idee van hem om naar het vo te gaan is eigenlijk een schreeuw om hulp.
   
 18. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  15.954
  2.932
  113
  Het gebeurt inderdaad vaker. Ik denk dat het vooral voor ouders meestal schrikken is, zeker als het pas (ruim) een half jaar van te voren komt. Normaal kun je als ouder 'toeleven' naar het einde van de basisschool en nu is er opeens (oké, het duurt nog even, maar toch veel sneller dan verwacht).

  Als school niet in staat is hem te begeleiden, dan zou ik er niet op durven vertrouwen dat ze dat 'opeens' gaan leren...dat is een heel traject en je zoon hoeft nog maar max. 1,5 jaar. Eventueel zou je nog kunnen vragen of er een externe plusklas is, maar vaak is dat zo weinig dat ik me afvraag of dat naast een school die niets/weinig doet voldoende is. Ik zou dan of insteken op een soort tussenjaar of een tienerschool of toch de overgang naar een reguliere VO-school (en er dan een uitzoeken die wel uitdaging en begeleiding kan bieden!).

  Wel zou ik goed kijken of je hem er sociaal-emotioneel voldoende klaar voor vindt. Kan hij voldoende weerstand bieden aan verleidingen? Kan hij zelfstandig naar school reizen? Enzovoorts.
   
  Amarens vindt dit leuk.
 19. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  22.517
  1.965
  113
  Het is wel vervelend dat ze gewoon geen goed plan van aanpak hebben voor je zoon, tot nu toe weinig aan extra uitdaging bieden en nu ook niet eens met ideeën komen.
  Ik begrijp dat je in zo’n geval liever een jaar overslaat. Groep 8 is vooral herhaling. Alleen moet school dan toch wel snel met een goed plan komen, zodat hij alle stof beheerst eind van dit schooljaar.
  Of ik zou kijken of hij over kan stappen naar een fulltime hb-groep ofzo, dat hij daar met meer uitdaging groep 8 kan doen.
  Op deze school blijven volgend jaar klinkt niet echt fijn, waarschijnlijk gaat hij zich anders kapot vervelen. Misschien kun je het samenwerkingsverband bellen als ze niet gauw met een plan komen en maar aan blijven modderen.
   
  Amarens vindt dit leuk.
 20. Fuddey

  Fuddey VIP lid

  6 okt 2015
  13.735
  8.787
  113
  Ik vind het plan om groep 8 qua stof helemaal over te slaan wat gek? Waarom niet nú starten met stof van 7 én 8 compacten?
  Plus behalve compacten zouden ze veel meer kunnen aanbieden, maar daar lees ik ook niets over.
  Vooral heel goed blijven overleggen en evalueren, ook sociaal-emotioneel gezien natuurlijk...
   
  Amarens vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina