Groot verschil in intelligentie tussen je kinderen. Hoe ga je hiermee om?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door humptydumpty, 10 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. humptydumpty

  humptydumpty Fanatiek lid

  9 apr 2014
  3.143
  782
  113
  Mn jongste is inmiddels oud genoeg om te merken dat haar oudere zus een stuk intelligenter is dan zij is. Natuurlijk is intelligentie op deze leeftijd nog fluide en kan er nog van alles veranderen, maar door de grootte van het verschil, vermoed ik dat er altijd een verschil in deze richting zal blijven. Wat het nog lastiger maakt, is dat m'n man en ik ook allebei grote nerds zijn, die ook nog steeds veel bezig zijn met leren en m'n jongste in dit opzicht vooralsnog dus een beetje the odd one out lijkt.

  Ik merk dat ik het lastig vind om hier op een pedagogisch verantwoorde manier mee om te gaan :(. M'n oudste dochter zit in een programma voor hoogbegaafde kinderen (niet NL) en is best een show off. Ze houdt van leren, is trots en laat graag zien waar ze allemaal mee bezig is en wat ze weet en kan. Ik heb met haar al een gesprek gehad dat ze nooit direct de vergelijking met haar zusje moet opzoeken en dat doet ze gelukkig ook niet. Verder is ze meestal heel positief over alles wat haar kleine zusje heeft geleerd en moedigt ze haar aan. Ik heb niet echt het idee dat zij iets fout doet of anders moet doen en wil ook dat ze gewoon haar zelf kan zijn en met ons kan delen wat ze wil.
  Echter, ik kan vaak aan m'n jongste haar gezichtje zien dat ze best door heeft dat ze minder academisch is dan haar zus en de laatste tijd maakt ze zelf ook geregeld opmerkingen over dat ze ook wel weet dat ze in X en Y niet zo goed is als zus. Ik probeer het soms een beetje te bagatalliseren en te benadrukken dat ze veel jonger is en dat iedereen anders is en zich anders ontwikkelt en het ene niet per se beter is dan het andere. Zij is gelukkig veel beter in sport en minder velegen dan haar zus (en knapper- maar dat zeg je als moeder natuurlijk niet :oops:). Dus soms valt de vegelijking ook in haar voordeel uit. Echter, hoe ouder ze wordt, hoe meer ik het gevoel krijg dat het intelligentieverschil het saillantste aan het worden is (zoals het in de "echte" wereld natuurlijk ook is).Ik vind het moeilijk om hier mee om te gaan.

  Ik wil uiteraard niet dat ze problemen met haar zelfvertrouwen krijgt. Hoe gaan jullie om met zeer zichtbare verschillen in intelligentie tussen je kinderen naarmate ze ouder worden?
   
 2. suus1983

  suus1983 VIP lid

  10 okt 2006
  36.573
  16.334
  113
  Is je jongste dochter echt minder intelligent (dan gemiddeld) of alleen minder intelligent dan de oudste?
  Wij dachten dat onze dochter wat onder het gemiddelde zou zitten door haar te vergelijken met haar broer. Dat bleek helemaal niet zo te zijn, ze is best heel slim, alleen is hij nog iets slimmer (en ouder).
  En verder, intelligentie zegt helemaal niet zoveel, doorzettingsvermogen en wilskracht is zeker zo belangrijk en heeft iedereen eigen kwaliteiten.
  Ik ben dan ook niet met je eens dat dat het belangrijkste is in de echte wereld. Maar misschien in jullie ogen iets teveel, gezien ze daar zelf zo mee bezig Is? Hier speelt dat helemaal niet.
   
  cowgirl80, Wellesnietes en Amarens vinden dit leuk.
 3. MamaChantal

  MamaChantal VIP lid

  14 okt 2010
  13.616
  1.014
  113
  Misschien leggen jullie er (onbewust) druk op?

  Hier is het andersom, de jongste heeft een hoger intelligentie niveau dan de middelste.
  Oudste is ook intelligent maar is al een stuk ouder dus valt niet mee te "vergelijken".

  Hier werkt het juist positief, jongste kan iets waardoor zijn broer ook meer gemotiveerd word.
  We leggen nergens druk op, vergelijken niks met elkaar.
  Beide moedigen we aan om iets te proberen of te oefenen.
  Ze zijn gewoon gelijk.
   
 4. Amarens

  Amarens VIP lid

  24 dec 2009
  9.503
  1.641
  113
  Ik ken genoeg intelligente mensen die uiteindelijk niks hebben bereikt. Je kansen kunnen benutten en geluk hebben speelt ook mee. Verder zijn de kinderen hier gewoon verschillend. De jongste is heel anders dan de oudste, veel socialer maar ook veel speelser en met een sterke eigen wil. Op papier is hij minder slim maar hij gaat ook heel anders mee om dan zijn broer. Hij vindt leren gewoon minder belangrijk.
   
  suus1983 vindt dit leuk.
 5. Beausecret

  Beausecret Fanatiek lid

  26 apr 2016
  1.989
  2.419
  113
  Vrouw
  Ik zou van beide de kwaliteiten blijven stimuleren, en niet zo zeer het verschil in intelligentie benadrukken. Rem daarin ook de oudste niet af.. Verschillen mogen er zijn, hoogbegaafd zijn is een talent, zoals er veel talenten naast elkaar bestaan. Intelligentie is niet het hoogst haalbare doel in leven, dus maak het ook niet zo belangrijk..

  Denk dat de angst meer in jou zit omdat je het graag goed wil doen (logisch). Onbewust leg je er dan toch de nadruk op waardoor je sippe gezichtjes krijgt. Als jij jouw angst laat merken (gaat onbewust) heeft je jongste dochter terecht het gevoel dat er iets is waar ze onzeker over zou moeten zijn, dat voelen kinderen feilloos aan.
   
  PenK en Anakin vinden dit leuk.
 6. MDK

  MDK Bekend lid

  6 mei 2015
  644
  375
  63
  Vrouw
  Wat ik me afvraag: Hoe komt het dat je het soms een beetje probeert te bagatalliseren en te benadrukken dat ze veel jonger is? Probeer je het hiermee minder ‘erg’ voor haar te maken? Misschien bereik je hier juist iets anders mee? Ik weet t niet hoor, maar vraag me even af hoe t op haar over kan komen...

  Hoe zou t zijn om juist te vragen wat ze denkt als je iets aan haar gezichtje ziet? Ik weet niet hoe oud ze is en in hoeverre je hierover in gesprek kan gaan. En niet om ze in hokjes te duwen (bijv. zus is slim en jij minder), maar meer om na te gaan wat ze merkt en ervaart en hoe dat voor haar is. Dan heb je een ingang om echt in gesprek te gaan dat iedereen anders is en kun je haar zelf laten benoemen waar ze goed in is (beter dan anderen).

  Ik begrijp deze opmerking ook niet zo goed (vooral dat t in de echte wereld natuurlijk ook zo is): Echter, hoe ouder ze wordt, hoe meer ik het gevoel krijg dat het intelligentieverschil het saillantste aan het worden is (zoals het in de "echte" wereld natuurlijk ook is).
   
  Beausecret vindt dit leuk.
 7. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  7.104
  4.224
  113
  Vrouw
  Wat ik mij als eerste afvraag is of het gemeten is dat er een groot verschil is? Of zeg je dit puur op gevoel en op basis van wat ze laat zien?
   
 8. Beausecret

  Beausecret Fanatiek lid

  26 apr 2016
  1.989
  2.419
  113
  Vrouw
  #8 Beausecret, 10 feb 2020
  Laatst bewerkt: 10 feb 2020
  Ja mee eens. Je hebt hier leuke kaartspellen voor om kwaliteiten te benoemen van elkaar, o.a. Spiegel jezelf spel. Vul het niet voor ze in, maar laat ze zelf nadenken over wat ze vinden/denken/voelen.
   
  MDK vindt dit leuk.
 9. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  9.075
  2.025
  113
  Als ze werkelijk minder slim is dan de de rest dan is dat maar zo. Aangeven sat iedereen anders is, anders denkt en iedereen zijn kwaliteiten heeft.

  Aandacht geven aan de sterke kanten.

  Zelf een zus met een hoog iq. Zelf maar vbo gedaan. Ik was compleet het tegenovergestelde van haar.
  Zelf vond ik het alleen vervelend wanneer ik met een rapport thuis kwam met voldoende of 6. En mijn zus met 10+. Mijn ouders bekeken het werken en niet de cijfers.

  Uiteindelijk met een om weg ook goed terecht gekomen.

  Bekijk elkaars interesse en besteed daar aandacht aan. Is dat bij de 1 schaken en bij de andere tekenen dan is dat ook prima:)
   
  Zonnestralen vindt dit leuk.
 10. Yelly

  Yelly Bekend lid

  26 jun 2019
  647
  574
  93
  Wij zetten thuis in op 'inspanning ' en niet het resultaat.
  Probeer het beste te geven dat je hebt.
  Overigens bagatelliseren we niet, volgens mij maak je het daarmee juist extra belangrijk.
  Onze oudste is motorisch heel sterk en cognitief niet weinig bedeeld, zeg maar. Dat zullen we nooit ontkennen, ook niet naar de andere twee toe. Ze mag er zijn, zoals ze is.
  Net zoals de andere twee er mogen zijn.
  De middelste is (hoewel beslist ook motorisch en cognitief niet achter) een heel ander kind. Die leeft in een eigen wereld, waar resultaat onbelangrijk is. Het is een heel zorgzaam kind met technisch inzicht. Prachtig toch?
  Ook dat benoemen we, zonder te vergelijken.
  Iedereen mag er zijn, zoals hij of zij is.
  Dat is onze instelling.
  ML is een stuk minder geschoold dan ikzelf ben en we weten beiden dat ik hem in cognitief opzicht in mn zak zou kunnen steken maar dat maakt hem geen minder waardevol mens en lid van de maatschappij, integendeel.
  Hij werkt, heeft een werkgever die hem waardeert, is goed in zn werk etc. En ik zit thuis (met plezier hoor), dus tsja...
   
  suus1983 en Zonnestralen vinden dit leuk.
 11. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  38.838
  20.866
  113
  De kinderen beiden waarderen om hun eigen kwaliteiten.
  Ik ben iq gezien minder intelligent dan mijn zus (zij HB, ik gemiddeld)
  Mijn kinderen verschillen (gemeten in iq) nogal wat punten, maar hebben beiden heel andere kwaliteiten. Hier is het vervelende dat de oudste moeite heeft met rekenen en de jongste juist niet, dat verschil wordt ondanks het leeftijdsverschil van 4 jaar dus kleiner en dat is wel eens lastig.

  Mijn man zal (als dat gemeten wordt) best een hoger iq hebben dan ik. Maar is zo wereldvreemd als het maar kan zijn. Weet niks van politiek, de wereld om hem heen en nieuws. In gesprek met anderen zal ik absoluut intelligenter lijken.
  Het is dus maar net hoe je ermee omgaat.

  Dat jouw oudste graag laat zien waar ze mee bezig is is prima. Als dat show off maar niet betekend dat ze blijft hameren op hoe slim ze wel niet is, daar zou ik als ouder nl een stokje voor steken.
   
 12. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  7.294
  8.917
  113
  Vrouw
  #12 GroeneBomen, 11 feb 2020
  Laatst bewerkt: 11 feb 2020
  Elk zn eigen talent. Ik ben de slimste in t gezin, maar kan nog geen bal vangen of terug schoppen. Mijn broer heeft het laagste iq van ons en nog dyslexie ook,maar is super creatief, sterk en blonk uit in sport. Ik kwam thuis met de zoveelste poedelprijs, hij won met zn team een kampioenschap. Ik was jaloers op zijn talent (en bekers haha). Competitie hou je toch. Mijn ouders drukten het wel de kop in als er werd gepocht.

  Intelligente mensen kunnen ook onwijs dom zijn, dus ook in de echte wereld zegt niet veel. Betere sociale vaardigheden maken het vaak makkelijker in t leven dan een torenhoog iq.
   
 13. elsie89

  elsie89 Fanatiek lid

  27 sep 2014
  2.900
  690
  113
  randstad
  Onze dochter is verstandelijk beperkt en onze zoon niet dus hij zal vanzelf zijn zus gaan inhalen. Prima in ons gezin is het belangrijk dat je je best doet en je gelukkig bent. Dochter is door nichtje van 3 inmiddels ingehaald tsja we zijn nu eenmaal allemaal anders. nichtje van 6 weet best dat onze dochter anders is en gehandicapt maar ze vind haar nog steeds even lief. Ze kunnen gewoon andere dingen en dat is prima.
   
 14. ikkie97

  ikkie97 VIP lid

  7 mei 2011
  8.247
  1.828
  113
  Het lijkt mij eerder dat het een probleem kan opleveren wanneer de jongste veel intelligenter is dan een oudste en daarmee de oudste met dingen voorbij gaat streven. Andersom is meer logisch. De oudste is ouder en kan daardoor logischerwijs dingen eerder, beter, sneller. Tot een bepaalde leeftijd natuurlijk.
  Het verschil moet wel heul groot zijn wil een jongste er last van hebben dat de oudste intelligenter is. Het feit dat je jongste dit nu gaat merken zegt mij dat jullie er zelf wel heel veel nadruk op leggen. Misschien de jongste iets meer bewust maken van eigen kwaliteiten en de oudste wat meer bewust maken van beperkingen/ontwikkelpunten?
   
 15. Shay25

  Shay25 Fanatiek lid

  16 okt 2018
  1.019
  839
  113
  Vrouw
  Ik herken het; onze dochter echte nerd, is zo op haar plaats op het VWO en onze zoon heeft ernstige dyslexie en heeft ws basis/kader.
  Zij is onhandig en valt over een plaatje papier, hij is ontzettend onzeker maar doet de dingen gewoon ff! Klimt in de hoogste boom of rijdt rustig superhard in de kart van pa.

  We zijn vorige week naar een open dag van een VMBO school geweest en hij was zenuwachtig, toch was dat snel weg en was hij veel meer op zijn plaats en ging gelijk zijn eigen gang, overal kijken en praten, nou dat had mijn dochter niet dat wij de eerste keer in gr 7 gingen kijken.

  Ik kan ze niet vergelijken maar als het botst dat haal ik wel de juiste leeftijd erbij.
  Dat helpt wel qua inzicht en helaas voor mijn zoon werkt niet overal hard voor dus belonen voor inzet werkt niet zo goed (hij gooit de handdoek in de ring als hij moeilijk wordt).

  En de verschillen mogen er ook zijn, dat is ook niet erg.
  Waar ik mijn dochter zie als onhandige, weinig empatie vertonende slimme nerd (niet negatief hoor, zoals artsen dit hebben) is mijn zoon handig en erg sociaal, wil altijd anderen helpen of zorgen. Het zijn gewoon niet hetzelfde en jouw taak is ervoor te zorgen dat iedereen gelijk is en in dezelfde waarde en dat is heeeeeel lastig.
  Een spelletje waarin je jongste uitblinkt en de oudste echt hard over na moet denken bv of doe spelletjes.
   
 16. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  16.213
  3.145
  113
  Kan het zijn dat je door hoe jezelf bent hier vooral zelf erg mee bezig bent/het belangrijk vindt?

  Ik weet niet hoe oud ze zijn, maar ik zou vooral aandacht richten op hun kwaliteiten. Bij de één is dat waarschijnlijk goed kunnen leren en bij de ander iets anders. Dat lijkt me prima, wat anderen ook al schrijven; iedereen is anders. En je jongste is ook nog jonger, dat maakt natuurlijk ook uit. Daardoor weet of kan ze bepaalde dingen ook gewoon nog niet, dat komt wellicht vanzelf (zij het met oefening). Ik zou beide kinderen proberen te laten zien dat er meer is dan 'slim zijn'/'goed presteren op schoolse dingen'.

  En niet dat het extreem belangrijk is oid, maar uit onderzoek blijkt dat tweede kinderen, en met name meisjes, toch vaak ook slimmer blijken dat in eerste instantie lijkt: https://www.dotado.info/nl/127_het_tweede_kind_syndroom.htm Wie weet geldt dat ook wel voor jouw dochters?

  Ik heb ook twee dochters, de oudste is getest, de jongste niet. Ze zijn heel verschillend, de jongste is absoluut meer 'schoolslim', maar dat betekent niet dat de oudste dom is oid, integendeel, ze leert alleen anders en past daardoor minder binnen het reguliere onderwijssysteem en met dingen als tafels automatiseren ed haalt de jongste haar in, wat wel eens voor frustratie bij de oudste zorgt. Het zij zo, daar zal ze mee moeten dealen. En gelukkig heeft zij ook absoluut positieve kanten, die wij en zij waarderen. :)
   
 17. suus1983

  suus1983 VIP lid

  10 okt 2006
  36.573
  16.334
  113
  Heel interessant zeg! Die link. Nooit zo bij nagedacht.
   
 18. Aszz

  Aszz VIP lid

  3 jan 2007
  21.577
  5.010
  113
  Vrouw
  Hier ook 2 uitersten. Maar ik vind de oudste, ondanks dat hij vwo doet, echt niet slimmer of intelligenter. Ja op papier misschien en met boeken, maar de jongste is dus heel praktisch en bouwde gewoon een steigerhouten kattenmand op 8 jarige leeftijd. Met elektrische zaag, schroeven, opmeten alles. Hij vindt lezen en schrijven echt helemaal niks en moet er echt aan trekken om een 4/3 te ‘scoren’ op de Cito. Rekenen vindt hij dan wel weer leuk.
  De een is hier heel theoretisch, en de andere ontzettend praktisch.
  En ik vind dat allebei super mooie kwaliteiten en het heeft met alles zo z’n voor en nadelen.
  Ik weet nu al dat de oudste wil studeren, universiteit etc. De jongste wil automonteur, kok, kapper of timmerman worden :roflmao: De oudste kan geen spijker in het hout slaan.
  Dus, ik benadruk graag wat ze wél goed kunnen en leuk vinden.
   
  cowgirl80, Anouk2005 en tuc vinden dit leuk.
 19. KleineFee

  KleineFee Bekend lid

  22 feb 2015
  781
  227
  43
  Hier ook een verschil tussen de twee oudsten. Alleen dan andersom. De jongere zus is op theoretisch gebied intelligenter dan de oudste. Ook sociaal is de jongere veel sterker. Nu heeft de oudste ook wel een diagnose (adhd), maar zij is simpelweg minder theoretisch aangelegd. We zijn hier bewust bezig geweest met benoemen van alle kwaliteiten die een mens kan hebben en dat deze allemaal even belangrijk zijn. En dat je elkaar ook kunt helpen als je andere kwaliteiten hebt. Dus ze helpen elkaar ook verder. De jongste helpt met boekjes lezen en neemt de leiding in sociale situaties en de oudste helpt met knutselen/ bouwen en zet parcoursen in de tuin uit voor een hindernisbaan. Op deze manier vinden ze zelf ook niet dat de ene kwaliteit beter is dan de andere. Dus ik zou vooral zorgen dat je ze stimuleert in wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn en dat je benoemt dat het ene niet beter is dan het andere. Goed kunnen lezen is niet meer waard dan goed zijn in voetbal bijvoorbeeld. Geef ook voorbeelden van verschillen tussen jou en je man of andere ouders. Dat de ene ouder schilder is, de andere arts, de andere zwemleraar en dat je voor elk werk andere kwaliteiten nodig hebt, dus dat ook volwassen mensen niet overal goed in zijn of overal even goed in zijn.
   
 20. Anouk2005

  Anouk2005 VIP lid

  21 mrt 2012
  14.429
  6.428
  113
  dokters-assistente
  De Glazen Stad
  Wij hebben drie kinderen, de oudste doet nu de Mavo ( zou makkelijke Havo Kunnen ;)
  De middelste zit nu in VWO 2, de jongste is pas 7 jaar maar ik vermoed dat zij minder intelligent is dan haar grote zus maar het boeit me werkelijk helemaal niks. Ieder mens heeft zijn kwaliteiten en dat vind ik een stuk interessanter dan het niveau van opleiding.
   

Deel Deze Pagina