Ik ben het met jou eens ts. Als opa en oma structureel oppassen dan hebben zij ook een opvoedende rol en niet meer alleen opa en oma. En zoals bij elke andere oppas ook het geval zou zijn zullen de regels iets anders zijn dan thuis. Ik zou het niet kunnen waarderen als mijn ouders mijn kinderen ontzettend zouden verwennen op de dag dat ze oppassen. Als ze een weekend daar gaan logeren is de situatie anders, net als dat het met ons ook anders is op vakantie dan normaal thuis. Bij mijn schoonouders die ze maar af en toe zien (wonen heel ver weg) is het anders, die hebben geen opvoedende functie. Die zijn alleen opa en oma en dat mag ook.
Dus als jij je ouders of schoonouders wil gebruiken om op de kinderen ge letten mogen ze geen oma en opa meer zijn? grootouders spelen zeker een grote rol in de opvoeding maar ze zijn toch ook oma en opa. Oma's en opa's moeten de kleinkinderen verwennen. Wel niet ongezond maar de omgang mag toch anders zijn als thuis vind ik. Ze kijken er hun heel leven naar uit, dan mag je ook af en toe een oogje dichtknijpen. Of het kind naar een opvang brengen
Helemaal mee eens! Mijn moeder past elke donderdagochtend op en 1x in de twee weken op dinsdagmiddag. En wat jij zegt, klopt in ons geval helemaal.
Opa en oma moeten opa en oma blijven. Drm zou ik hun nooit vaste dagen in de week laten oppassen. Oma's en opa's zijn er om te verwennen . Keer extra snoepje etc . Toch moet dat geen probleem zijn. Ook bij oma zijn er regels en ook al zijn die anders dan thuis dat is geen punt. Ook fruit, brood zullen ze gewoon eten. Dat het anders gaat dan thuis weten ze zo en hoeft geen probleem te zijn
Oma is hier oma. Natuurlijk voedt ze op de dag dat ze oppast ook op, dat doen leidsters op een KDV en BSO toch ook? En de juf op school, de zwemjuf of -meester, de trainer, enz.? Maar op een heel andere manier dan papa en mama. Van mij hoefde oma niet op te passen, maar ze wilde het zelf heel graag. En achteraf ben ik er ook erg blij mee: de kinderen hebben liever dat oma oppast, dan dat ze naar het KDV en de BSO moeten (oma past één dag in de week op en ze gaan één of twee dagen naar KDV/BSO). En oma's waarden en normen ed komen heel erg overeen met die van ons, dus dat is ook erg prettig.
Iedereen die in aanraking komt met je kind heeft een opvoedkundige functie (ouders,grootouders, buren, juf, ouders van andere kinderen, dokter, tandarts, winkelpersoneel) Alleen ieder op een eigen manier. Hier passen de opa's en oma's ook structureel op. En ja ze krijgen iets vaker hun zin, soms worden ze ook de hele dag lekker geentertained, hoeven ze het ene niet op te eten voor ze het volgende krijgen etc etc. Zolang ze maar vooral gezonde dingen te eten krijgen en er leuke dingen met ze wordt ondernomen zonder gevaar zijn wij tevreden.
Hier passen opa en oma niet structureel op maar tot nu toe wel regelmatig (denk aan 1x pm). Daarnaast zien ze ze natuurlijk ook gewoon als het niet in ons voordeel is Mijn ouders wilden niet structureel oppassen. Geef ik ze overigens groot gelijk in, maar dat terzijde. Daarbij willen we het zelf niet, omdat we ze dan toch wel zien als opvoeders. Natuurlijk gelden er ook regels bij incidenteel oppassen. Toch ben ik het ook niet oneens met reactie hier over dat het een de ander niet hoeft uit te sluiten
Mijn ouders passen 1 keer in de week een hele dag op. Hier gelden onze regels en daar gelden opa en oma's regels. Wat er daar gebeurd is aan hun. Als ik het met bepaalde dingen niet eens ben dan kan ik het overleggen maar ik verwacht niet dat zij precies dezelfde regels hanteren zoals wij dat doen. Zint het mij helemaal niet hoe het er daar aan toe gaat dan is het ook mijn keuze om ze niet meer structureel op te laten passen. Ik ga mijn ouders en schoonouders niet vertellen hoe ze met onze kinderen om moeten gaan, ik laat het los. Gelukkig liggen we allemaal heel goed op één lijn en ik weet zeker dat mijn ouders ook een stukje opvoeding meegeven ookal wordt dat niet van hen verwacht, maar zij hanteren ook hun regels. Ik vind het altijd vreselijk om te horen dat sommige ouders zo af kunnen geven op oppassende opa's en oma's. Uiteindelijk is het toch je eigen keuze om je kinderen daar heen te brengen, dan kun je niet verwachten dat alles precies zo gaat zoals jij dat wilt. Opa's en oma's zijn er gewoon om hun kleinkinderen te verwennen. Dus nee, in mijn inziens vind ik het niet aan de grootouders om een opvoedenderol op zich te nemen, doen zij dit wel tijdens structureeloppassen dan is dit mooi meegenomen.
Hier passen opa en oma ook structureel op (2-3D per week). Zijn het onderling eens over de opvoedvisie, overleggen onderling en onze zoon staat centraal. Juist doordat zij mee doen in de opvoeding voel ik me op m'n gemak op te gaan werken. En tuurlijk zijn ze ook opa en oma. Ik denk dat ze juist een betere band krijgen doordat ze m mee zien opgroeien. Ik zag mijn opa en oma ook structureel en heb echt een bijzondere band met hen
Ik vind dat grootouders sowieso een belangrijke rol spelen in de opvoeding van het kind, of ze nu oppassen of niet. Ze leren je kind namelijk vaak andere dingen dan de ouders. Ik denk wel dat grootouders die stelselmatig oppassen (zoals mijn moeder 5 halve dagen per week doet) strenger zijn dan grootouders die hun kleinkinderen misschien 1x per week zien. Bij mijn schoonouders bijvoorbeeld wordt hij altijd volgestopt met chocola en koek. Tja. Maar verder leren ze hem wel veel bij en zijn ze soms strenger dan ik.
Ik ben t met jullie allebei wel een beetje eens. Maar ik vind vooral dat opa en oma opa en oma mogen zijn en dat ze best soepeler mogen zijn dan thuis. Maar er moeten wel regels zijn.
Al passen ze niet stelselmatig op maar eenmalig als kind alleen is in de zorg van een ander heeft die een opvoedkundige rol Zodra ouder er weer bijkomt gaat de rol weer over
Het ligt er denk ik een beetje aan wat voor (schoon)ouders je hebt, of je het een beetje op zijn beloop kan laten gaan. Af en toe een snoepje extra ofzo is natuurlijk niets om je erg druk over te maken. Maar als je een sm hebt die wekelijks oppast en een volledig buffet aan snoep baksels maakt dan gaat dat wat ver. Bij ons is het oppassen gestrand voor het begon. Mijn sm begon zich als puberpeuter te gedragen toen ik aangaf dat een extra snoepje wel kon, maar een buffet van koek en taart overdreven was. Daarbij is ze ook letterlijk 3 uur op me in blijven zeuren dat het echt niet kon dat ik wilde dat mijn kind eerst zijn groente opeet voor hij een toetje mag. Beschuldigde me ervan dat ik mijn kind tot kotsend toe vol zou stoppen alleen omdat ik zei dat ik het belangrijk vind dat mijn kleine voldoende groente binnen krijgt. Als het contact goed was geweest had hij echt wel af en toe pannenkoeken daar mogen eten. Maar niet structureel. Ik wil mijn kind ook wel eens een lekkere avond maaltijd kunnen geven zonder dat al het ongezonde opstapelt. Daarbij was haar idee van opvoeden dat je een kind bang voor iedereen moet maken. En meer van die rare ideeën.
stelling: Grootouders die stelselmatig oppassen hebben een opvoedkundige functie! EENS. Wij hebben momenteel een oma die vaste oppas is en zowel zij (als de partner) als ik EN mijn man vinden dan ze niet de verwennende oma kan zijn hierdoor. Goed, ze worden toch wel iets verwend, maar de persoon in kwestie gaat er goed mee om. Het is dus niet helemaal zwart-wit, maar het verschil met de andere oma/opa is groot hier. Bij de oppasoma worden onze regels gehanteerd in de grootste lijnen, maar ze zijn zeker geen officiële oppas qua omgang. Dat kan ook niet verwacht worden en hoeft ook niet.