TEKEN DE PETITIE! -> http://minimaalnominaal.nl/index.php?pageNum_rsResult=2487 Het kabinet Rutte-Verhagen heeft in het regeerakkoord afgesproken dat studenten die meer dan één jaar studievertraging oplopen opeens drieduizend euro meer collegegeld zullen moeten gaan betalen en hun OV kwijtraken. Ook krijgt de hogeschool of universiteit een boete van drieduizend euro per student. Deze maatregel is gepland om al vanaf het collegejaar 2011-2012 in te gaan. Wat kan jij doen?Help ons een sterk geluid naar de Haagse politiek te laten horen! Teken de petitie en vraag al je vrienden het zelfde te doen. Hoe meer mensen de petitie tekenen, hoe sterker we staan. Tekenen kan nog steeds!Op 24 november zijn de eerste 100.000 handtekeningen aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Halbe Zijlstra, aangeboden. Maar de petitie gaat door. De staatssecretaris is beloofd dat hij ook de volgende 100.000 handtekeningen op een steekkarretje krijgt. Dus teken de petitie! Deze maatregel heeft niet alleen grote gevolgen voor de individuele student, maar ook voor organisaties! Universiteiten zullen flink moeten betalen voor langstudeerders: iedere langstudeerder zal hen 3000 euro gaan kosten. Diverse Universiteiten dreigen langstudeerders te gaan weigeren, omdat deze hen teveel geld zullen gaan kosten. Andere onderwijsinstellingen komen in ernstige financiele problemen. Ook de kwaliteit van het onderwijs is ernstig in het geding: wanneer onderwijsinstellingen zo streng bestraft zullen worden bij langstudeerders, zullen de instellingen er alles aan doen om de kans dat studenten binnen de studieduur afstuderen te vergroten. Wanneer je nu denkt dat dit tot gevolg zal hebben dat het onderwijs zal verbeteren, dan is dat iets te kort door de bocht: het kan ook betekenen dat het niveau van het onderwijs omlaag gaat, zodat meer studenten binnen 4 jaar afstuderen! Hoe kunnen onderwijsinstellingen anders het hoofd boven water houden? Wie denkt dat langstudeerders luie studenten zijn, staat onvoldoende stil bij het percentage langstudeerders dat door chronische ziekte of andere bijzondere omstandigheden studievertraging oploopt! Daaronder valt ook een zwangerschap! Rechtvaardig is de boete van 3000 euro voor langstudeerders niet te noemen, het Kabinet wil deze maatregel al vanaf het collegejaar 2011-2012 invoeren. Dit betekent dat studenten tijdens hun studie opeens met deze onverwachtse kostenpost geconfronteerd gaan worden. Velen kunnen deze kosten niet dragen, en zullen hun opleiding zonder diploma moeten verlaten. Is dit nu het idee van het Kabinet om te investeren in onderwijs en een hoog percentage hoogopgeleiden in Nederland na te streven?!
Het gaat om een jaar uitloop tijdens je bachelorperiode en een jaar uitloop tijdens je masterperiode toch?
Oh echt?? Ik hoop het want dat zou betekenen dat ik toch word ontzien (ben net met mijn master begonnen). Ik baal hier zo van. Ik heb een bestuursjaar gedaan, na mijn hbo p geswitcht naar de universiteit en 2 kinderen gekregen. Sorry dat ik aan mijn carriere wil werken
Allereerst wil ik zeggen dat ik met het volgende niks rot bedoelt. Heb respect ervoor dat je met 2 kinderen toch aan het studeren bent. Dat je in de loop van je studie 2 kinderen hebt gekregen en daarvan geen uitloopgeld hoeft te betalen is natuurlijk luxe. Natuurlijk verdient iedereen het om te kunnen studeren, maar dat jij 2 jaar uitvalt kost hun geld. Dat geld moet nu bespaart worden en 2 jaar uitlooptijd is al schappelijker dan de eerst voorgestelde 1 jaar. Daar komt bij dat er tegenover jouw situatie ook een hele hoop studenten zijn die meer feesten dan studeren en ondertussen lekker op de zak van de overheid teren. Dat laatste hoort natuurlijk niet en ik vind het dan ook goed dat deze regel ingesteld wordt, hoewel ik meer een voorstander ben om naar individuele situaties te kijken. Zovind ik dat iemand die bijv. ernstig ziek is geweest tijdens zijn/haar studie ontzien moet worden.
@ nissy: Ik heb maar 4 maanden uitloop door mijn 2 kinderen. Eigenlijk nog niet eens aangezien ik altijd extra studiepunten heb gehaald naast het reguliere programma. Mijn uitloop komt voornamelijk doordat ik eerst een half jaar dans en docent heb gedaan en ik daarna een switch heb gemaakt. Doordat ik naar de universiteit wilde, moest ik eerst mijn P halen en daarna heb ik dus fulltime in een bestuur gezeten. En ik zeg nergens dat feestende studenten niet hoeven te worden ontzien. Bovendien ben ik er ook niet eens op tegen dat er een boete komt voor langstudeerders. MAAR dan moet er wel rekening kunnen worden gehouden met bepaalde omstandigheden (bestuursjaren, ziekte, overstap van studie). Bovendien vind ik niet dat inzittende studenten ook gestraft mogen worden. Ik had bijvoorbeeld hele andere keuzes gemaakt als ik dit had geweten! Ik vind het niet fair dat ik hier geen invloed op heb gehad. Het is tot daar aan toe dat de overheid het krijgen van kinderen tijdens de studie niet wil stimuleren (of een bestuursjaar, of een studieswitch, of een overstap van HBO naar universiteit), maar dan hadden ze me dat van tevoren moeten melden en niet achteraf. Nu kan ik niets meer aan de situatie veranderen.
Ik heb overigens van dichtbij gezien dat het zeer moeilijk is voor vrijwel iedere studievereniging om tegenwoordig nog bestuurskandidaten te vinden. Zo erg zelfs dat ik in een onderbezet bestuur heb gezeten en daar bijna aan onderdoor ging. Het huidige bestuur had een vacature voor dit jaar uitstaan waarvoor ze een kandidaat in de komende ALV zouden voorstellen, maar zij heeft zich terug getrokken. Waarom? Vanwege de aangekondigde maatregel. Realiteit is dat als dit door gaat en er geen compensatie voor dergelijke activiteiten komt, studieverenigingen kunnen opdoeken. En dit is een groot verlies voor niet alleen de opleiding (studiegerelateerde activiteiten worden voornamelijk door studieverenigingen georganiseerd), maar ook voor de kwaliteit van afgestudeerden. Bestuurservaring is namelijk een zeer gewaardeerde aanvulling voor bedrijven. Het is onvoorstelbaar dat het kabinet dit niet erkent. (Als bestuurslid moet je ingeschreven staan bij je opleiding en dus collegegeld betalen terwijl je dat jaar vaak geen colleges volgt... niet als je in het bestuur van een grote vereniging zit zoals bij mij het geval was)
Ja dat van die besturen zei ik ook al tegen mijn vriend. Zou juist gestimuleerd moeten worden, heb veel geleerd tijdens mijn bestuurs- en commissieervaring (overigens geen vertraging door opgelopen). Ik vind zwangerschap geen factor om rekening mee te houden als ik eerlijk ben. Wel: bestuurswerk (in de vorm van afstudeermaanden zoals dat nu ook gebeurt), de overgang van HBO naar universiteit (als je binnen een half jaar stopt met je studie omdat hij niet bevalt krijg je je studiegeld terug, neem aan dat dat gewoon blijft gelden) en chronische ziekte. Maar eigenlijk vind ik het helemaal niet zo'n gekke regel hoor, dat je 6 jaar mag doen over een studie van 4 jaar en daarna maar 3000 euro moet bijbetalen (staat niet in de verhouding tot de werkelijke kosten). Daar heb je ook de mogelijkheid tot lenen voor. (met terugwerkende kracht vind ik trouwens wel erg vreemd)
Het spijt me maar ik ga m niet tekenen. Ben het wel met yukl eens dat de huidige studenten niet in dit besluit meegenomen moeten worden maar alles wat nieuw begint wel. Er zijn teveel mensen die erg nonchalant met hun studie omgaan. Makkelijk om even een studie te proberen en heel makkelijk om weer op te geven, ze betalen toch wel door. En dan alle feestende studenten die er gewoon maar met de pet naar gooien. Nee, dan heb ik liever dat ze dat geld steken in belangrijkere zaken zoals kinderopvang, lastenverlaging en het wegennet.
@ sann: maar de gene die protesteren zijn juist de inzittende studenten, die direct worden geraakt aankomend jaar. Dat is dus ook hetgeen wat iedereen zo frustrerend vindt (naast het feit dat de overheid geen compensatie aanbiedt voor eerder genoemde punten). Ik heb de petitie dus wel getekend. Van mij mag de regel best worden ingevoerd voor nieuwe studenten (6 jaar voor een 4 jarige studie moet naar mijn mening makkelijk kunnen... 5 jaar trouwens ook), maar de overheid heeft denk ik direct geld nodig en niet pas over 5 jaar
De studenten die er nu al langer over doen dan 6 jaar hebben nog 6 maanden om als een tierelier hun studie (eindelijk) af te ronden. Aan de slag dus, in plaats van staken
Mja, dat gaat me niet lukken Ik kan op dit moment niet 1 jaar in 6 maanden proppen met een klein afhankelijk kind zonder opvang (met verplichte colleges, een fulltime stage van minimaal 3 maanden en een masterthese onderzoek waarvoor ik het hele land door moet om videoopnames te maken; voor het geval iemand me wil vertellen dat ik dat wel kan doen).
Ik ga hem ook niet tekenen, ik heb hier een heel artikel over geschreven waarom het enerijds wel, en anderzijds geen goed idee is, daarom teken ik hem dus niet.
Weet iemand nou trouwens hoe dat precies zit? Mag je inderdaad, als je bijv. al 6 jaar over je bachelor doet (inclusief studieswitch?), alsnog 2 jaar over je master doen? Ik kan het niet vinden namelijk...
ik vind dat, hoe moeilijk het ook is, ze op de een of andere manier onderscheid moeten kunnen maken. Tussen enerzijds de flierefluiters en anderzijds de mensen die buiten hun studie ook nog het een en ander proberen te bereiken. Ik hoorde laatst van een jongen die buiten zijn HBO studie een aantal bestuurlijke functies heeft bekleed. Buiten dat dit een verrijking van zijn studie was heeft hij daardoor voor de maatschappij ook nog wat kunnen betekenen. Hij wilde na zn bachelor eigenlijk ook nog zn master doen, maar omdat hij al uitloop heeft en bij de master straks ook zou hem dat 10.000 euro gaan kosten. Dat kan hij niet opbrengen. Ik vind het toch eeuwig zonde dat ook zulke mensen bestraft worden.
Wat ik heb gelezen is dat de bachelor en master allebei als een aparte studie worden gezien en dat je bij allebei dus 1 jaar 'uitloop' mag hebben. En als jij nu al aan je master bezig bent dan telt de bachelor sowieso al niet meer mee, want de regeling gaat pas op z'n vroegst in september in.
en dit is dus wat het Kabinet ons wil doen denken! Lees dit artikel voor de grap eens, van een professor van de TU Delft: TU Delft - Wat kost de langstudeerder de maatschappij? de kern van het artikel: de langstudeerder kost u vrijwel niets, alleen als het uw zoon of dochter betreft. Als iemand langer studeert betekent dat meestal dat hij of zij het moeilijk vindt. Als van een vak het tentamen niet in één jaar gehaald wordt, betekent dit een jaar vertraging. De extra belasting voor de onderwijsinstelling is echter zeer gering: de studenten volgt immers meestal de colleges of practica maar één keer. Het enige extra werk is het nogmaals nakijken van een tentamen. Enige minuten werk, soms gedaan met behulp van een onderwijsassistent of promovendus, en slechts een zeer gering deel van de onderwijslast voor de universiteit. Voor de onderwijsinstelling zit het verschil tussen de belasting van een snelle student en een langzame student dan ook alleen maar in de tijdlijn: de belasting wordt uitgesmeerd over meer jaren, maar neemt in totaal niet of nauwelijks toe. Het aantal studiepunten, dat gehaald wordt, verandert niet en dit is een betere maat voor de inspanning van de onderwijs instelling en dus de kosten, dan hoe ze in de tijd verspreid liggen. Universiteiten worden ook voor studenten maar gefinancierd voor het aantal jaren dat het curriculum nominaal duurt. De studiefinanciering houdt ook op na maximaal 5 jaar, wat de tijd is die een goede student over zijn technische studie doet. Het langer studeren kost de belastingbetaler dus niets. Het enige effect op de staatskas is, dat iemand die enkele jaren langer studeert, pas later inkomstenbelasting gaat betalen en pas één of twee jaar later zijn bijdrage aan onze economie kan leveren.
misschien dan toch ook eens het artikel lezen waar ik hierboven naar link, de langstudeerder kost de samenleving dus helemaal niet veel geld! de stufi stopt zowieso al na de normale termijn die voor een studie staat. kunnen ze hooguit nog sleutelen aan die OVkaart
ik ben een langstudeerder, ik ben geen luie student, maar 'gewoon' chronisch ziek. als ik deze 3000 euro per jaar aan boete moet gaan betalen, dan moet ik mijn studie staken. je kunt het niet maken om tijdens een studie opeens dergelijke boetes op te gaan leggen aan studenten. ik kan die 3000 euro er niet bij lenen, dus voor mij betekent het einde studie als dit doorgaat!