Hoi dames! Ik heb een vraag over het eten van eieren. Ik weet dat je geen rauwe eieren mag eten. Maar mag een half zacht gekookt eitje wel? Waarbij het eigeel dus nog een beetje zacht is? En een uitsmijter waarbij ook het eigeel niet gestold is?
Sommigen eten dat gewoon, maar ik neem zelf geen risico en eet alleen gestold eigeel. Zachte zijn toch nog rauw...
Ja je hebt wel gelijk, maar het voedingscentrum geeft als voorbeeld zelfgemaakte mayonaise en zelfgemaakte tiramisu en daar gaan echt rauwe eieren in ( dus ook eiwit rauw). Daarom twijfelde ik.
Het gaat om mogelijke salmonella. Dat is voor jou vervelend, maar je kindje raakt niet besmet. Maar 1 op de 10.000 eieren ofzo is besmet en komt vanuit de schaal. De kans dat het bij het eigeel komt is enorm klein. Je kan dus beter een zachte dooier eten dan je vinger in je mond stoppen als je een ongekookt ei vast hebt gehad. Dus ja, er is een kleine kans dat je er ziek van kan worden. Sinds ik weet waardoor, durf ik het risico wel te nemen eens op de zoveel tijd.
Je mag gewoon een zacht gekookt eitje eten. Het gaat inderdaad om de salmonella bacterie, maar als zwangere ben je hier niet extra vatbaar/gevoelig voor. En het is ook zeker geen extra risico voor je kindje, het is alleen vervelend voor jezelf als je zelf ziek wordt. Maargoed, als je niet zwanger bent dan let je toch ook op dat het eiwit niet rauw is en bak je de kip toch ook goed door? Ik eet gewoon een zacht gekookt eitje of een gebakken ei met een zachte dooier, kan echt geen kwaad.
Ik weet dat het inderdaad niet schadelijk is voor het kindje, echter die 9 maanden, dan maar even een hard gekookt eitje, een dubbel gebakken ei... Ik ga het risico niet nemen. Als het alleen om mezelf gaat ala, maar heb nu ook de verantwoordelijkheid voor een baby die moet groeien. Dan maar even zelf iets "minder" lekker eten, maar verstandig.