Ik ben benieuwd naar ervaringen. Sinds kort zetten wij onze dochter (2 jaar) even op een strafplekje als ze iets heeft gedaan wat niet mag (slaan na 2 x waarschuwen, gooien met speelgoed na 2 x waarschuwen). Is dit de juiste leeftijd, want ze lijkt er niet veel van te snappen. Ze gaat zonder huilen naar de gang, en blijft daar ook 2 minuutjes, en als ik dan de deur opendoe heeft ze een heel verbaasde uitdrukking op haar gezicht: "mama?" Bijna alsof ik haar tekort doe Ze heeft ook weleens gekrijst op de gang, maar toen had ze al een driftbui omdat ik haar had gecorrigeerd en het speelgoed waarmee ze bleef gooien had afgepakt. Meestal gaat ze er heel verbaasd naartoe en na de 2 minuten komt ze net zo verbaasd weer terug. Ik leg dan uit waarom ze er zat en geef een knuffel. Is het "normaal" dat het effect op zich laat wachten, en heeft zo'n strafplekje wel effect? We hebben het tot nu niet hoeven doen maar nu blijft ze weleens spelenderwijs slaan (slaan uit boosheid doet ze niet) of gooien met blokken, en we willen dat gewoon niet meer hebben. Gewoon corrigeren of afleiden werkt niet meer.
Hoi Nescio, moeilijk is dat he! onze zoon is wel wat jonger, maar doet precies hetzelfde niet slaan uit boosheid maar voor de "lol"denk ik hij vindt het namelijk heel leuk, blijkt uit zijn schaterlach als hij mijn "vrolijk"in mijn gezicht mept! Of hij het dan snapt als ik nee zeg of je doet mama pijn, of gewoon Ryan niet doen! dat betwijfel ik want hij vind de actie reactie maar wat leuk, ik weet ook niet geod wat ik hie nu mee moet doen, dus ik begrijp je vraag, ik ben benieuwd of nog meer mama's of papa's oa hier mee zitten. Ik heb hem ook 1 keer op de gang gezet maar dat vond hij prachtig! lekker met de brievenbus klapperen enzo! haha!
Ik zet hem hier in de hoek in de huiskamer Soms is het brullen en soms zit hij gewoon lekker te zitten Ze gaan de link wel leggen hoor
Hier hetzelfde. Hij snapt het steeds beter. Als hij stout is en ik vraag "wil je soms even in het hoekje?" Stopt hij vaak gelijk (nu nog wel )
Ze gaan inderdaad de link wel leggen. Wij zijn op een gegeven moment ook begonnen met in de hoek zetten. Dat ging de eerste tijd ook niet zoals bedoelt. We waren een keer bij vrienden en had ze even een moeilijk moment en kon ze even niet luisteren. We vonden het tijd om haar terecht te wijzen en eventueel bij niet luisteren in de hoek te zetten. Zegt mijn vriend: "Als je nu niet doet wat Pappa en Mamma zeggen dan ga je in de hoek." Dochter kijkt Pappa vol onbegrip aan haalt haar schouders op: "Ok." en gaat vervolgens in de hoek staan. Reactie van onze vrienden(ook een dochter van dezelfde leeftijd) Nu is het inmiddels al menens en kan ze er ook echt een drama van maken.
Als je het consequent doorzet begrijpen ze het heel snel . Mijn jongste trekt zich er niets van aan als je haar boos toespreekt (de oudste begon dan al te huilen op die leeftijd) maar als ik haar even op de gang zet is de lol er heel snel vanaf.
Hier was dat hetzelfde maar als je dit consequent blijft volhouden hebben ze het heel snel door. Wat ook helpt is een kookwekker zetten. Zo is het voor hun ook een duidelijke afsluiting van de straf en zorgt dat straks voor een stuk minder problemen.
Dat kwartje gaat vanzelf wel vallen. Hier ook wel eens spontaan in de hoek gaan staan bij een waarschuwing. Ze blijft er altijd wel staan, huilend. Maar het moeilijkst is daarna sorry zeggen, en dat moet echt.
Mijn dochter gaat al zeker een half jaar regelmatig in de hoek (in december 2 geworden). Ze snapt het zeker. Wij volgen de "stappen" van supernanny. We zetten haar op haar stoel in de hoek en gaan door onze knieën, zodat ons gezicht ter hoogte is van haar gezicht. Dan zeggen we (serieus, zonder lachen): "jij moet voor straf in de hoek, omdat..." En dan benoemen we het ongewenste gedrag. Als we haar ophalen zakken we weer met ons gezicht naar haar gezicht en zeggen we: "jij moest in de hoek omdat ... (dan weer het ongewenste gedrag benoemen), maar nu is alles weer goed, nu mag je weer bij ons komen". Soms zeggen we nog zoiets als: "voortaan moet je wel naar mama/papa luisteren." Supernanny adviseert om je kind 1 minuut per jaar (leeftijd) op de strafplek te zetten, dus 2 minuten als een kind 2 is, 3 minuten als een kind 3 is, enz. Supernanny is vast niet zaligmakend, maar ach, je moet je strategieën érgens vandaan halen! We weten zeker dat ze het snapt, omdat ze vaak zelf al begint over het ongewenste gedrag als we haar in de hoek zetten, of ophalen. Als ze erin moet, omdat ze mij geslagen heeft, probeert ze kusjes te geven op de plek waar ze me geslagen heeft om het goed te maken, zodat ze niet in de hoek hoeft. En als we naar haar toelopen om haar te halen zegt ze zelf al: "slaan!" (Slaan is hier de belangrijkste reden waarom ze vaak in de hoek gaat.) Ook weten we dat ze het begrijpt, omdat ze meestal wél ineens luistert als we dreigen met de hoek. Ik denk dat het een kwestie is van consequent doorzetten en dat ze het dan vanzelf wel gaan begrijpen.
Denk dat ie hier sinds dat ie 20 maanden is wel eens op de gang staat en de ene keer gaat ie huilen en een andere keer wacht ie geduldig tot ie weer naar binnen mag, dan zegt ie vaak zelf al 'niet slaan of niet gillen of niet gooien' of ik zeg het zelf (op ooghoogte ook) en dan is het 'afgesproken of sorry mama' en een knuffel toe...
Toen hij 2,5 was zijn we ermee begonnen. Hij moet voor straf op de trap zitten. In het begin vond hij het niet erg. maar nu heeft hij zeker door dat hij daar niet zomaar moet zitten. Hij blijft altijd wel netjes zitten
lastig idd zo'n dingen. Wij hebben de box nog op staan ( ja veel te laat met opruimen) maar als ze echt het bloed onder mn nagels haalt gaat ze daar even vijf minuten in. Als ik haar namelijk op welke manier dan ook terecht wijs is het lachen, of het gewoon opnieuw doen of ze negeert me gewoon. De box weet ze dat het menens is en wordt ze ook wel even boos maar na 5 minuten huilen geeft ze het op en gaat ze in de box spelen. Op dat moment haal ik haar er weer uit en krijg ik een kus van haar.. geen idee of dit pedagogisch verantwoord is maar het werkt dus wel op de gang zetten werkt hier niet want dat is dikke pret en een lege hoek hebben we niet (zou ze ook niet blijven zitten)
Onze jongste is nu ruim 2 jaar en gaat ook al een tijdje de hoek in als ze stout / koppig is. In het begin de hoek in de woonkamer, maar tranen & snot aan een witgeverfde muur was niet ideaal, dus dan maar in de keuken Als ze ondeugend is, waarschuw ik dat ik tot drie ga tellen. Vaak neemt ze bij "1" al m'n vinger vast en zegt ze "nee mama, niet tellen". En als ik toch 3 haal, gaat ze idd 2 minuten de hoek in, daarna nogmaals herhalen waarom ze daar moest staan en een dikke knuffel achterna... Consequent zijn is idd de regel!
Zoonlief is bijna 2,5 en wij hebben ook een stoutkrukje. Wel in de (open) keuken want ik moet hem nog wel met een scheel oog in de gaten kunnen houden (mijn hal zou hij afbreken.) 1e keer is waarschuwing, 2e keer is waarschuwing met consequentie (Dit mag je niet doen en als je het wel doet dan ga je naar het krukje) derde keer is zonder pardon op het krukje. Hij blijft netjes zitten maar soms grijpt hij wel dingen binnen handbereik. Na de "straf" van 2 minuten (zoveel minuten als zijn leeftijd) leg ik hem uit waarom hij daar moest zitten en moet hij sorry zeggen en dan mag hij eraf. Hij heeft dit alles verdomd goed door, want soms gaat hij er zelf al staan met een grote grijns (en dan je best doen niet te lachen want het is best grappig om te zien)
Hier ong sinds ze 17 mnd is. Ze was een bijtertje en dat pikte noch ik noch het kdv. Op het kdv worden ze in de stoel gezet, maar het werkte bij haar niet. thuis beet ze mij ook als ze dr zin niet kreeg. Toen ben ik haar in de hoek gaan zitten in de keuken. Ze maakte er een spelletje van en kwam direct lachend terug naar mij. Ik heb haar een paar keer terug gezet. Toen begon ze te huilen want dat is niet leuk. Nu blijft ze netjes staan. ik waarschuw dr ook van te voren met bepaalde dingen en dan zeg ik. Dat mag niet want dan wordt mama? Heullll boos zegt ze dan. En dan moeten we in de ? Hoek! En dat vinden we ? Niet leuk. Dus ze weet het dondersgoed en ze zegt dit al een paar maanden. soms antwoord ze ook anders als ze lollig wilt doen
Ik vind strafplekjes een beetje nutteloos, zeker op 2-jarige leeftijd. Wanneer mijn dochter opstandige buien heeft, ga ik zelf eens heel goed naar mijn eigen gedrag en de situatie om ons heen kijken. Vaak ligt daar de oorzaak. Dat betekent niet dat ik elk gedrag accepteer maar ik probeer op andere manieren het gedrag te voorkomen. Dan voelt zij minder de drang om zich zo te uiten en daar heb ik weer baat bij. Mijn dochter mag daarbij veel. Ik geef, binnen bepaalde grenzen, veel ruimte aan haar exploratiedrang. Omdat er niet veel grenzen zijn, zijn degene die ik stel wel heel duidelijk. En natuurlijk is ze wel eens boos en gooit ze met iets. Het is ook hartstikke moeilijk om niet gefrustreerd te raken wanneer je iets niet mag wat je wel heel graag wilt. Dat gedrag bestraf ik niet. Dat is leren omgaan met frustratie, zij moet daar zelf een weg in vinden, met mijn hulp af en toe.
Hier gaat ze de hoek in of naar de gang. Een voordeel van de hoek : hoeken hebben ze overal! Dochterlief heeft last van driftbuien de laatste tijd. Erg vervelend voor haar maar ook eruuug vervelend voor mij. De situaties verschillend soms werkt negeren en soms de hoek.
Ons zoontje van 15 maamden wordt ook al weggezet hoor als hij stout is. Hij gooit soms echt expres met dingen of trekt tot 3 keer toe aan mn plantjes. 1 keer zeg ik dat het niet mag, dan waarschuw ik nog een keer en leg ik duidelijk uit wat niet mag en als hij het dan dort gaat hij even in zn kinderstoel.
Frustratie straf ik ook niet, daarmee help ik hem. Maar als mijnheer mij aankijkt, zeer uitdagend en vervolgens met zijn blokken op de tafel blijft meppen na 3x waarschuwen, zet ik hem echt even uit de situatie.
Ja hoor hier gaat hij ook in de hoek als hij echt niet luistert. Hij krijgt vaak een laatste kans en luistert hij dan nog steeds niet dan gaat hij in de hoek en heel soms in de gang. Slaan is niet eens een waarschuwing maar gewoon meteen in de hoek. Gelukkig is het niet heel veel maar het komt wel eens voor.