Eieren eten tijdens zwangerschap: hardgekookt?

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Squarepants, 1 okt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Squarepants

    Squarepants Bekend lid

    24 jul 2017
    719
    294
    63
    Vrouw
    Hoi allemaal,

    Ik ben groots fan van eieren :) Maar dan vooral met zachte dooier. Volgens mij kun je dit beter niet eten als je zwanger bent, maar wilde toch even checken voor de zekerheid omdat ik dit anders 9 maanden voor niks mis! Hoe eten jullie je ei?
     
  2. Lisa2

    Lisa2 Fanatiek lid

    21 apr 2013
    3.539
    1.551
    113
    Je kunt de eieren het beste hard gekookt eten helaas.
     
  3. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.570
    3.507
    113
    Ik ben dol op zacht gekookte eieren, maar tijdens de zwangerschap eet ik ze echt hard gekookt.
     
  4. madelein

    madelein VIP lid

    28 feb 2011
    6.758
    623
    113
    Ik eet gewoon een 3 minuten eitje hoor.
    Salmonella is voor jou vervelend maar kan geen kwaad voor de beeb
     
  5. Squarepants

    Squarepants Bekend lid

    24 jul 2017
    719
    294
    63
    Vrouw
    Thanks, blijft lastig!
     
  6. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    Bij mijn weten is er niets aan eieren wat schadelijk kan zijn voor de baby. Zachtgekookt eitje mag prima.
    Kans op salmonella is iets van 1 op 20.000 volgens mij sowieso.
     
  7. manaolana

    manaolana Niet meer actief

    Ik weet dat het voedingscentrum niet zaligmakend is maar die raden zacht gekookt ei af. Ik denk dat het belangrijkst is dat je doet waar je jezelf goed bij voelt. Ik vermijd rauw ei wel zo veel mogelijk.
     
  8. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    Apart, op de website van het voedingscentrum staat het niet (net nog even opgezocht voor de zekerheid). Lekker duidelijk weer :p

    Anyway, het blijft idd een afweging. Ik denk persoonlijk dat de kans echt heel minimaal is, heel wat anders dan toxoplasmose.
     
    manaolana vindt dit leuk.
  9. manaolana

    manaolana Niet meer actief

  10. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
  11. madelein

    madelein VIP lid

    28 feb 2011
    6.758
    623
    113
    Tja het voedingscentrum adviseert ook geen cervelaatworst en salami te eten, maar dit krijg je in het zh op de afdeling verloskunde ook gewoon als zwangere :|

    Het is een afweging die je zelf moet maken. Ik vind rauw ei wel wat anders dan een zacht gekookt eitje. Echt Rauw ei is ook maar kort houdbaar waardoor de kans op andere ziektekiemen groter is.
     
  12. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    Ja, dat denk ik ook. Bij rauw ei is de kans op salmonella redelijk aanwezig, en hoe langer je het ei verhit, des te kleiner wordt die kans. En er is geen 'veilige grens', maar het feit dat het ei al 4/5 minuten in kokend water ligt zorgt er wel voor dat de kans echt heeeeeel klein is volgens mij.

    Daarnaast is salmonella dus niet direct gevaarlijk voor de baby (zoals toxoplasmose en listeria), alleen als je uitdroogt van de infectie of als er bacterien in je bloedbaan komen (die kans is, ook als je besmet bent met salmonella, ook weer heel klein).
     
  13. manaolana

    manaolana Niet meer actief

    Maar daar staat toch juist dat je rauw ei niet moet eten tenzij je het goed verhit (dan is het mijns inziens niet meer rauw maar goed :p)?

    Maar goed volgens mij zijn we het er over eens dat het geen halszaak is en dat eigen gevoel hierin het belangrijkst is.

    En @madelein daarom zei ik ook meteen dat ik weet dat het voedingscentrum niet zaligmakend is ;).
     
    madelein vindt dit leuk.
  14. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    Nee, rauwe eieren moet je idd niet eten. Maar een zachtgekookt ei is toch niet rauw?
     
  15. manaolana

    manaolana Niet meer actief

    Hahaha ik voorzie een leuke discussie :D. Ik vind het niet niet rauw als je snapt wat ik bedoel. Dat is net als medium rare biefstuk. Dat is ook geen rauw vlees meer maar wel onvoldoende verhit voor een zwangere. Het zachtgekookte ei is in mijn optiek in ieder geval niet “goed verhit” want dan zou het gewoon hard gekookt zijn. Maar misschien is mijn mening wel gekleurd want ook niet zwanger gruwel ik van zacht gekookte eieren :p.
     
  16. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    #16 marb, 1 okt 2017
    Laatst bewerkt: 1 okt 2017
    Hahaha, dat laatste ben ik dan weer he-le-maal met je eens :D

    En ja, we kunnen hier inderdaad uren over discussieren. Ik denk dus dat rauw ei sowieso iets anders is dan rauw vlees, puur door de ziekteverwekker die erin voorkomt.

    Ik heb bij alle intakes die ik heb gedaan/bijgewoond (bij 23 verschillende verloskundigen en gynaecologen inmiddels) ook nog nooit gehoord dat zachtgekookt ei niet 'mag'. Zelfs rauw ei wordt vrijwel nooit genoemd, terwijl rauw vlees uitgebreid besproken wordt. Dat maakt voor mij wel duidelijk dat het een heel subjectief iets is.



    Maar goed, ik wil niet steeds hetzelfde zeggen. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt met het rauw/niet rauw gedeelte, hoor! Het zou duidelijker zijn als ergens stond 'minimaal 5 minuten verhitten' oid.
     
    manaolana vindt dit leuk.
  17. Ohm

    Ohm Bekend lid

    21 jun 2017
    526
    464
    63
    Dit dus.
     
  18. Ohm

    Ohm Bekend lid

    21 jun 2017
    526
    464
    63
    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/145943-zwanger-en-salami.html
    Nu ik voor de derde keer zwanger ben zoek ik meestal op waarom iets niet zou mogen. Vaak kan het wel, als je maar op let (bijv. Op het zoutgehalte).
     
  19. Popidepi

    Popidepi Bekend lid

    25 sep 2017
    672
    791
    93
    Precies dit dus. Toch zijn hier veel mensen niet van op de hoogte.
    Heerlijk die 3 minuten eitjes :D:D
     
  20. manaolana

    manaolana Niet meer actief

    marb vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina