Ja ik zag idd dat die laatste 2 opties niet duidelijk waren, maar schijnbaar kun je een poll niet meer wijzigen :S
Omdat er zeker wel 'regels' zijn. Alleen zijn de regels aan verandering onderhevig. Betekent niet dat er geen fouten zijn. Niemand zal (vermoed ik) zeggen op basis van de opties die genoemd zijn in deze poll: (1) het groot krat. Maar wel: (2) een groot krat (3) een grote krat De regel is dat de -e op het adjectief in het Nederlands alleen verschijnt als het naamwoord indefiniet (hiervoor gebruiken we 'een') en non-neuter is (dus geen het-woord). Mensen kiezen dus (2) of (3) op basis van of ze vinden dat krat vrouwelijk/mannelijk (de) OF onzijdig (het) is. Maar dat er twee geslachten zijn (neutraal of mannelijk/vrouwelijk) is blijkbaar op dit moment in een proces van taalverandering. Nederlands is niet uniek hierin. Zo had Nederlands vroeger net als Duits ook (meer) naamvallen die echt zichtbaar qua vorm waren, en dat is er op een gegeven moment ook uitgesleten. En veel Romaanse talen hebben veel meer zichtbare uitgangen op het werkwoord (bv voor persoon en getal allemaal verschillende uitgangen). In Braziliaans Portugees is dat deels aan het verdwijnen, maar in Italiaans zie je dat nog heel sterk. En dat zijn maar een paar voorbeelden. Voor dingen als schriftelijk taalgebruik, maar ook voor het leren van een taal als tweede taal, is het wenselijk dat we het met elkaar eens zijn wat 'goed' is en wat 'fout'. Daarom hebben we schoolgrammatica's. Dat betekent niet dat die grammatica's uit vaststaande regels bestaan, taal kan langzamerhand veranderen. Als Braziliaans Portugees zich zo blijft ontwikkelen als nu, zal je dus als leerder van deze variant van het Portugees een ander boekje nodig hebben dan wanneer je Europees Portugees leert. Zulke processen nemen meestal wel een hoop meer tijd in beslag dan 2 jaar hoor Tjee, ik zit op verlof een beetje les te geven, sorry voor de lezing hoor Vakidioot
Oooohh! Lol... Groter ALS vind ik dus echt not-done! Ik verbeter iedereen altijd gelijk zodra ze dat zeggen, haha!! Dan zou 'even groot dan' ook kunnen? Wat ik ook een grappige vind; hier in het zuiden (hoor het ook bij de familie van m'n vriend uit Brabant en vrienden van beneden de rivieren) zegt men vaak; "Heb je je sleutels wel bij?" Terwijl wij in het noorden (tenminste bij ons in de streek in Friesland - waar ik vandaan kom) altijd zeggen; "Heb je je sleutels wel bij JE?" Ik kan er maar niet aan wennen dat er 'zomaar' een woordje wegvalt bij zo'n vraag! Tja... zo zijn er wel honderd dingen die ik op kan noemen die volgens mij gewoon ècht niet kunnen.
Het krat Een handig krat het handige kratje Ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak 'de' gebruik maar juist is het niet. De of het matras mag beide.. ik gebruik het matras
Ik denk niet dat veel mensen dat goed zullen vinden, maar wie weet dat het ooit wel gebruikt gaat worden. Dat is dialect/streek variatie (niet noodzakelijk verandering van taal). Ik vind 'heb je je sleutels bij' ook heel vreemd (kom uit Den Haag). Doet mij meteen denken aan onze vrienden uit Drenthe waar ik altijd in de zomer heen ging.
Precies, automatisme - je kennis van grammatica is onbewust. Niet op school geleerd - je sprak al zeer volledig toen je op school kwam en daadwerkelijk les in grammatica kreeg (vanaf een jaar of 8 als ik diep in mijn geheugen graaf). Onderling kan er tussen verschillende sprekers veel variatie bestaan (bv. afhankelijk van streek of zelfs sociale laag, dialecten dus, maar ook gewoon 'interpersoonlijk' - dat heet een idiolect).
Ik ben wat hetteriger dan jij. Ik heb het ook over: het spits afbijten het deksel Maar goed, ik kom uit de buurt van een stad waar de DE ZOUT zeggen Mij klinkt 'de krat' vreemd in de oren, alsof het uit het Engels komt (the crate), beetje buitenlands. mmmmm, lijkt me een leuke enquete voor het Meertensinstituut... zit je al op hun mailinglist?
Qua spelling verschillen Braziliaans Portugees en Portugees Portugees al. Net als Amerikaans Engels en the Queen's English. Is in de woordenboeken al duidelijk te zien.
Tja, toch gaat het zo met taal. Anders hadden we nu probleemloos dezelfde manier gescrivan als 1000 jaar geleden...