Dames het zal hier vast wel vermeld staan, maar ik kan het zo snel niet vinden. Ik geef Sam volledige borstvoeding zo'n 7 x per dag. Ik wil beginnen met een voorraadje aan te leggen, maar hoe doe ik dat. Sam komt snachts om de 4 uur ook nog. Wanneer kan ik nu kolven voor een voorraad zonder dat ik daar de voeding voor Sam mee aantast? Bedankt alvast voor jullie antwoorden
Hoi pooh69. Om een voorraadje aan te leggen moet je idd kolven. Je zou dan bijvoorbeeld na elke voeding even kunnen kolven, zo krijg je dus na een dagje/paar daagjes elke voeding net even wat meer melk, daarvan maak je dan je voorraad. Je kan ook een extra kolfmoment inlassen. Dat kun je geloof ik het beste smorgens doen, omdat dan je productie het meeste is. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen het op een later moment te doen, of savonds. Dan doe je het bijvoorbeeld 2 uur na de laatste voeding van Sam. Wat betreft het aantasten van de voeding voor Sam, na 1/1.5 uur zijn je borsten weer 'gevult'. En zodra die kleine aanligt word er toch weer nieuwe melk aangemaakt. Groetjes, Hanneke.
Als je kolft tast je nooit de voeding voor Sam aan. Je borsten gaan dan namelijk gewoon meer melk maken. De meeste melk wordt gemaakt tijdens de voeding of kolfbeurt en de 1,5 uur daarna. Je kunt dus gewoon een uurtje na een voeding wat gaan kolven, en dan heeft Sam daarna weer genoeg. In de nacht is je melkproductie hoger, omdat dan het prolactinegehalte in je bloed hoger is. Een heel goed moment om te kolven is dan ook \s ochtends nadat je opstaat.
Ik kolf ook een uur na de ochtendvoeding. Ik kolf dan niet zoveel voor een hele voeding, maar daar doe ik dan twee of drie ochtenden over. En daarmee heb ik een voorraad opgebouwd en daarmee hou ik de voorraad nu in stand. Succes!
Met 10 weken wilde Jelte 's avonds geen voeding meer. Die ben ik toen gaan afkolven voor de voorraad en dat doe ik nog steeds. Elke avond tussen de 100 en de 130 ml. Het meeste gaat op aan werkdagen, wat ik overhoud gaat de vriezer. Ik heb dus altijd zo'n 2-3 liter achter de hand. Das niet heel veel,maar genoeg om een paar dagen griep oid te overbruggen.
Ik doe net als Jingels, Eva krijgt rond 17:30 de laatste voeding en slaapt of tot een uur of 2 of door tot 6 uur. Ik kolf rond 22 uur elke avond (ben net klaar ). Voordat ze zo lang achter elkaar sliep kolfde ik wel eens wat na of een uur na een voeding. Ik kolf tussen de 100 en 140 ml 's avonds, Eva drinkt rond de 150 ml per voeding.
Nogmaals bedankt! Het begint me duidelijk te worden! Meer voorbeelden zijn altijd welkom! En hoe bewaren jullie je melk in de vriezer?
Ben ook weer begonnen met kolven, voorraadje aanleggen. heb 's ochtends een extra kolfmoment ingelast, waarbij ik vandaag 140cc kolfde. Ik bewaar het per opbrengst in Avent Via bekers, meestal is zo'n kolfmoment 100 - 160 cc per beker. Daarnaast giet ik af en toe een voeding in een ijsblokjeszakje. Voor als ik een keer wat meer nodig heb, kan ik mooi extra doseren. Handig, dan heb je altijd bijna precies genoeg. Zo'n zakje kwam vanmiddag weer goed van pas. Ik had ook voor de voeding gekolfd (we zijn aan het oefenen met flesje), en maar 120cc eruit gekregen (gek he, als je s ochtends een hele voedig extra kolft). Toen wat ijsblokjes ontdooid. Wist alleen niet hoeveel een ijsblokje was, dus uiteindelijk was het 80cc uit 8 blokjes. Bij elkaar 200cc dus. Hapslikweg. Dikke boer en mevrouw was tevreden. Dat er zoveel in dat kleine buikje past! Klein vreetzakje...
Ik gebruik ook de Avent bewaarbekers, heb die van 180 en 240ml, maar ik vries in wat zo uit komt. Ik vries ook in in een siliconen ijsblokjeshouder en dan druk ik ze eruit en doe ze in zakjes. Elk ijsblokje is ongeveer 10 ml, lekker makkelijk! Wat wel jammer is, is dat Eva niet met de Avent speen overweg kan en we alles moeten overgieten. Maar goed, die bekers had ik al gekocht.
Ja hier hetzelfde, ben ook aan het overgieten geslagen nu. Maar die Avent bekers zijn echt superhandig. Je schrijft er zo met potlood de datum op waarop het gekolft is.. Ze passen op de kolf (als je een Avent kolf hebt natuurlijk). En je kan ze als flesje gebruiken, als je kind de Avent speen pakt tenminste. Misschien dat later weer... @Snoopy: waarom de blokjes ook 'overgieten'? Je hebt ook van die doordruk ijsblokzakjes he.. Hoe ontdooi en warm je de Avent bekers op? Ik vind het enige grooote nadeel dat ze niet in mijn flessenwarmer passen. Altijd dat geklooi met een bakje water, dan weer te warm of te koud.. moet daar nog handigheid in krijgen..
Ik heb ze nog nooit ontdooit, maar ze gaan straks 's avonds de koelkast in. Wij warmen altijd op in een bakje water, dat de temperatuur heeft dat je nog net je hand erin kan houden, dat is namelijk de goede temperatuur, te warm is niet goed. Dan is het na 10 minuten op goede temperatuur. Als je het iets korter zou opwarmen is het dus iets kouder, maar veel baby's vinden dat ook best. Als het maar niet ijskoud is. Ik weet eigenlijk niet waarom ik die ijsblokjeshouder gebruik ipv zakjes, misschien omdat ik die dan zou moeten kopen . Maar ziet er wel gezellig uit, allemaal ijssterretjes! Mocht Eva opeens meer willen drinken dat voorzien, dan kan mijn vriend de ijsblokjes uit de vriezer halen, die zijn als het goed is zo ontdooit! Maar op de bekers kan je dus met potlood schrijven en dat blijft goed zitten en leesbaar? Ik zit er telkens stickertjes op te plakken .
Wij hebben een berg van die 'goedkope' eigenmerk flesjes gekocht bij etos/kruidvat/prenatal. Daarin heb ik het in de vriezer staan, daarin ontdooi ik het, daarin verwarm ik het. Dan schenken we het over in de difrax fles, waarmee het gedronken word. Dit soort flesjes bedoel ik (waarin het in de vriezer staat):
Als je voor de voorraad gaat kolven, dan kun je het beste niet te grote porties invriezen. Meestal is je voorraad vooral bedoeld om aan te vullen als je een keertje te weinig gekolfd hebt bijvoorbeeld. Sommige mensen zweren bij ijsblokzakjes. Ik vond dat teveel geknoei, ik heb altijd net als bolbuikje in 125cc flesjes ingevroren. Die kun je zo in de vriezer zetten. Als je flesjes van 50-90cc per keer invriest is het straks ook gemakkelijker om op verzoek te laten voeden, zonder dat er veel met moeite gekolfde melk in de gootsteen belandt. Ontdooien moet je niet in warm water doen (tenzij het een noodgeval is), maar je zet de bevroren fles de avond van te voren in de koelkast om daar te ontdooien. Als je het dan in een bakje ingevroren had kun je het in een flesje overschenken en opwarmen.
Ik gebruik de medela kolfzakjes. Die zijn niet goedkoop ,maar ik vind ze ideaal. Ik vries een max. van 100 ml per zakje in, meestal 50 of 60 ml, want het is zo zonde om mamamelk weg te gooien. Ik heb ook ijsklontzakjes gebruikt,maar dat vond ik zo'n geknoei, dus maar snel weer over op de medela zakjes. de cups van Avent lijken mij ook super,maarja ik heb geen aventkolf en om ze nu alleen voor het invriezen aan te schaffen...? Misschien wel goedkoper als die zakjes...nouja, voor een 2e misschien. Jelte drinkt hier ong. 3x 180ml tussen 09.00 en 17.30 op mijn werkdag.
ja! dat gaat heel goed met potlood. je wast het er ook zo weer af en kunt ze dan opnieuw gebruiken. Ik vries altijd hele voedingen (160 cc) in in de Avent bekers, maar je kunt er ook makkelijk wat minder in doen natuurlijk, ze zijn goed stapelbaar, ook een voordeel in de vriezer. Ik vind ijsblokzakjes ook veel te veel gepiel. voorraad aanleggen deed ik door te kolven een half uur/uur na de eerste ochtendvoeding.
Ik heb eens gelezen, misschien hier, misschien ergens anders, dat er stukjes plastic mee gingen wanneer de ijsblokjes uit de ijsblokzakjes gedrukt werden. Dus misschien is die ijsblokzakjes niet zo een goed idee. Die sileconen ijsblokhoudertjes (ikea ) zijn dus volgens mij zo een slecht idee nog niet!
Ik denk het wel, ik weet het niet. Het is volgens mij gewoon sileconen, waarvan ook speentjes etc gemaakt zijn. Tenminste zoiets voelt het aan. Net als een taart/cake vorm van silecone. Gewone ijsblokbakjes worden toch ook regelmatig gebruikt? Die kan je die wel steriliseren dna? Ps, er is iets misgegaan in je quote, met mijn smiley je kan nu zien van welke site ik hem gejat heb ipv mijn smiley
Gewone ijsblokbakjes worden om die reden juist afgeraden (net als die ouderwetse van aluminium - dat is een slecht materiaal voor baby's).