Hoi, Sinds januari verwarmen wij ons huis met airco's en daar waar nodig in de badkamer beneden met een elektrische verwarming. Bevalt erg goed. Wij gebruiken warm water via de cv ketel en hebben dus alleen daarom een cv ketel nodig. Nu zit ik een beetje met het verbruik. Is dat echt zo hoog? Het loont zich bijna niet om voor een boiler te gaan. Klopt die gedachte? Hebben een dynamisch energiecontract. Wij zijn een gezin van 5 (13, 11 en 7). Hoeveel liter hebben wij nodig? Is een keukenboiler ook aan te raden? Hoor het graag!
Onze keuken heeft idd een close in boiler. Ik vind het ideaal. Ik heb bijna meteen warm water, het hoeft niet twee verdiepingen af te leggen voor het bij me is. Het is wel van belang om te bedenken hoeveel warmwater je nodig hebt in de keuken. Want een boiler in de keuken is vaak niet zo groot. En dus wat sneller leeg. Maar het voordeel van een kleine boiler is wel dat hij snel weer op temperatuur is. Wij zijn met 8 man en hebben boven een warmtepomp boiler staan voor het douchen. De cv ketel is hier inmiddels niet meer in gebruik. Wij hebben een 200 liter boiler. Dat lijkt misschien klein, maar het gaat prima. We kunnen niet alle 8 direct achter elkaar douchen. Maar dat doen we zelden. Hoe groter je boiler, hoe langer het ook duurt voor hij weer op temperatuur is.
Wat wil je gaan verwarmen met de boiler? Alleen het warme water voor de keuken of ook voor het douchen? Wij hebben een boilervat bij de warmtepomp van 500 liter op 65 graden, als die warm is kunnen we ongeveer een uur achter elkaar douchen zonder tussendoor bij te warmen. We hebben ook een gezin van vijf, dus zelfs als iedereen na elkaar doucht dan gaat dat prima. Hiervoor hadden we een elektrische boiler van 150liter op 75 graden, daarmee konden we in totaal ongeveer 30 minuten achter elkaar douchen zonder bij te verwarmen. Maar bij ons was hij regelmatig ‘op’. Nu met de warmtepomp hebben we gekozen voor een groter vat op lagere temperatuur, dat was efficiënter dan een klein vat.