Ik adem ook wel op een bepaald ritme dat bij m’n passen past. Behalve bij een rustig loopje, dan is t net zoals bij gewoon wandelen, dan let je er niet op. En bij een pittig loopje let ik er juist goed op, dat ik niet te snel of te oppervlakkig ga ademen.
Ik let niet echt op mijn ademhaling. Denk dat er vanzelf wel een bepaald ritme inkomt. Wel zijn altijd de eerste minuten van een training altijd lastiger qua ademhaling, net of ik er dan nog in moet komen. En net op het moment dat je denkt ik stop ermee, gaat het opeens heel lekker.
Meestal begin ik met 3 in, 3 uit en na een tijdje te hebben gelopen 2 in, 3 uit. Ik focus me daar niet op, gaat automatisch eigenlijjk.
Niet focussen! Ik denk er tijdens het lopen niet over na. Wel tijdens de rust, dan probeer ik dieper te ademen. Niet gaan tellen. Gewoon wat goed voelt. Oefening vooraf: leg je handen op je buik/middenrif en voel je buik omhoog komen tijdens de inademing. Schouders blijven laag. Goede buikademhaling = meer lucht Paar keer goed in en uit. En daarna gewoon gaan. Aandacht op ieys anders (omgeving, muziek, etc)
Over focus gesproken Hebben jullie dat ook. Dat als je ergens mee zit. Ingewikkeld probleem of creatieve uitdaging. Dat het dan heel goed werkt om daar tijdens een duurloop over na te denken. Ik kom altijd met geweldige ideeën weer thuis als ik dat doe. Zit erover te denken om het lopen maar als werktijd te gaan schrijven en dan over iets van werk te brainstormen
Bedankt! Ik merk dat als ik gewoon meezing ( zonder geluid) ik het stabiels adem. Bedankt voor je tips
@Mamafiets heel herkenbaar Tijdens lange duurlopen dan dwalen mijn gedachten altijd af omdat ik toch eigenlijk niets beters te doen heb Maar het levert vaak wel bepaalde inzichten op inderdaad.
Vandaag geprobeerd om op een dusdanig langzaam tempo te rennen dat mijn hartslag rond de 150 bleef ipv naar de 177/180 te schieten. Nou, dat is dus belachelijk langzaam... Wat moet ik hier nu mee? Langzamer trainen of gewoon doorgaan met de intervallen en duurloopjes op hogere hartslag? Als ie rond de 170 zit kan ik nog gewoon (nouja, redelijk) kletsen met mijn zoon op de rondjes die we buiten samen doen. Dit was vandaag, 2,6 km gedaan en toen was ik wel klaar met het langzaam rennen Twee keer een sprintje van 11kmu er achteraan gegooid
@Nummer4 ik zou nu nog gewoon lekker opbouwen zonder teveel naar je hartslag te kijken (tenzij je daar medische redenen voor hebt natuurlijk). Ik ben pas obv hartslag gaan lopen toen ik echt langere afstanden wilde gaan lopen en ik door een sporttest wist wat mijn zones waren. Daarvoor liep ik gewoon en probeerde ik in een lekker tempo te komen.
Eens hiermee. Ik loop al meer dan 20 jaar en heb me nooit wat aangetrokken van hartslag. Je hoeft er niet perse wat mee natuurlijk.
Idd, hier ook niet meer. Ik zit bij duurloop altijd tegen de 180, bijna constant. Toen ik nog veel intervallen deed zat ik tijdens echte inspanning op 210. Hij zakte wel weet snel daarna. Ik zou het gewoon laten gaan en lekker opbouwen
Hier maakt het bij mij weinig uit wat voor loop ik doe. Altijd tussen de 150 en 160 gemiddeld. Ongeacht welk tempo. Gisteren 149 gemiddeld op 16km in 6.28 gemiddeld per km. Zondag 151 op 4,5km in 5.38 geniddeld per km. Dus tja.
Ik krijg na de training altijd een alarm van een te hoge hartslag in rust (minimaal 10 minuten rust en hartslag boven de 100 is blijkbaar alarmerend?) Hiermee bij de huisarts geweest en die heeft me voor een hartfilmpje doorgestuurd, niks uit gekomen. Ik zag op het overzicht van Garmin dat ik vrijwel alle trainingen grotendeels in zone 5 doe, en dat zou dan niet bevorderlijk zijn voor je prestaties/opbouw. Vandaar dat ik dacht, ik ga eens op een wat lagere hartslag trainen, maar dan kan ik net zo goed wandelen want zelfs bij 6,5km per uur (wat gewoon niet te rennen valt) gaat mijn hartslag richting de 160. Het zal ook nog wel met de opbouwfase te maken hebben en uiteindelijk op de langere termijn wat gaan zakken, of misschien hoort de hoge hartslag bij mij? In rust 53-56 (slaap). Als ik wakker ben en niks doe meestal tussen de 70-90. Het viel me op dat het dus altijd hoog was tijdens de trainingen en kreeg van meerdere hardlopende vrienden daar ook commentaar op als ik zo'n screenshot van een training appte waar dan de max hartslag bij stond. Blijkbaar is het toch wel een hot item om op hartslag te trainen?
Hierop iemand met een hoge hartslag. Dit kwam ook uit een inspanningstest die ik een paar jaar geleden heb gedaan. Ik heb er verder ook geen last van. Net terug van een rondje van net iets meer dan 4,5km. Gem HS 173 en max 187. En ik je gewoon lekker gelopen.
Die zones kloppen ook gewoon niet altijd hoor. Dat moet je dan eigenlijk laten bepalen bij een sportarts ofzo. Tja, je hebt van die fanatiekelingen. Ik krijg op een bepaalde FB-groep ook weleens commentaar. Maar joh, ik ben geen pro ofzo. Ik wil gewoon lekker lopen. Ik verwacht geen toptijden. Dus nee, het interesseert me geen reet wat mn hartslag is en in welke zone ik loop.
Ik ren wel op hartslag. En ik geloof er wel in dat als je dat traint je uiteindelijk veel relaxter rent (maar dat is mijn eigen mening) Had ook altijd als ik pace 6:30 rende en hs van 170.. Nu heb ik pace van 5:30 op hs van 145 en merk heel goed verschil. Maar dit kwam echt alleen om eerst als een "slak" te rennen. Alleen iedereen is anders en iedereen ervaart het anders en iedereen rent met een ander doel Dit is echt heel persoonlijk.
Maar ik heb ook wel trainingen met verschillende tempo's hoor. De lange runs doe ik een stuk langzamer dan mn intervals of 10km lopen. Maar daar heb ik geen hartslag voor nodig. Daarbij is die dus niet anders, zie mn vorige post. Met interval net zo hoog als met mn lange run, die bijna een minuut per km langzamer was.
Je kan er eerder van uit gaan dat je hartslagmeter het niet goed doet, dan dat je hartslag t zelfde is met een snelle en een langzame loop. Ik ben dus zo’n “fanatiekeling”. Maar heb dan ook een aparte hartslagband omdat de polsmeting meestal niet klopt.