Mensen met kanker worden goedgekeurd, tegen het advies van specialisten in en voelen zich geschoffeerd door medewerkers en keuringsartsen Een schokkend bericht in Stentor vandaag: mensen met terminale kanker die door het UWV worden goedgekeurd voor werk, tegen het advies van medisch specialisten in. De uitkeringsinstantie lijkt soms maar weinig begrip op te kunnen brengen voor mensen met kanker en dat is strijdig met landelijke richtlijnen. De Stentor bericht dat de familie van een terminale kankerpatiënt uit Ermelo overweegt om de verzekeringsarts - die hem 32 uur per week aan het werk wilde zetten - voor de medische tuchtraad te dagen. Ronald van Schaik had de ziekte van Kahler en kon daardoor zijn werk als docent bij kunstcentra in Oost-Nederland niet meer doen. Ondanks zijn terminale status moest hij van UWV aan het werk. Hij werd in het gelijk gesteld nadat hij bezwaar aantekende, maar was enorm van slag door het gevecht met UWV en de onzekerheid over zijn financiën. Hij pleegde in januari van dit jaar zelfmoord. Nog een schrijnend verhaal wordt verteld door een vrouw uit Elburg: "Mijn zus, die op 6 maart 2013 aan borstkanker is overleden, moest van UWV voor vijftig procent aan het werk. Terwijl ze wisten dat ze terminaal ziek was. Ik ben er nog steeds woedend over." Een andere vrouw uit dezelfde gemeente had net de behandeling tegen kanker achter de rug: "Waarop fijntjes gezegd werd dat ik dus meteen weer aan de slag kon.'' Volgens landelijk expert Tomas Rejda neemt het aantal schrijnende dossiers toe: "Ik krijg ongeveer twintig klachten per jaar binnen die te kenmerken zijn als UWV-leed. In ongeveer een derde daarvan help ik een bezwaarschrift op te stellen al of niet in overleg met collega bedrijfsartsconsulenten oncologie die de dossiers dan vaak regionaal begeleiden. Een of twee keer per jaar ondersteun ik iemand in meer complexe of schrijnende dossiers door een zitting bij te wonen. Eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat UWV in zo'n bezwaarprocedure wel vaak de bezwaarmaker gelijk geeft. Maar dat is al met al vaak wel een erg beschadigende procedure voor patiënten die zorg over hun toekomst en financiën hebben en er ook nog in resterende tijd voor hun familie willen zijn.'' Het UWV vindt de kritiek onterecht en stelt dat het aantal klachten juist afneemt, sinds UWV nadrukkelijk samenwerkt met patiëntenbelangenorganisatie NFK: "Verzekeringsartsen opereren zorgvuldig, zeker als het (ex-)kankerpatiënten betreft. De uitkeringsinstantie investeert veel in kennisontwikkeling op het gebied van kanker en werk." http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/29532/
Wow!! Het kan toch niet waar zijn dat mensen in de laatste fase van hun leven verplicht worden om nog te gaan werken?
Welkom bij het leed dat UWV heet. UWV wil zoveel mogelijk mensen aan het werk hebben, ongeacht de situatie. Als jij met je vinger nog een knopje kan bedienen, kan je werken! Verschrikkelijk vind ik dit... Helaas is de enige optie bezwaar maken.
Ja zo gaat dat hier in NL... maakt me heel kwaad en treurig... Het zal je maar gebeuren dat je nog maar kort te leven hebt en je aan het werk moet, afschuwelijk..
Jemig. Alsof je de laatste maanden van je leven wil werken zeg, pff (uitzonderingen daargelaten natuurlijk, als je bijv superleuk werk hebt waar je zelf graag wilt zijn. Maar daar zou je zelf voor moeten mogen kiezen vind ik..).
Echt heel erg. Dat was 13 jaar geleden ook al; mijn broertje van toen 21 had acute leukemie. Het UWV vond toen al dat hij tussen 2 chemokuren door best een keuken kon plaatsen (dat was mijn broer z'n werk dus). Dat was begin december. Op 14 januari is hij overleden. Stelletje freaks.
Dat het UWV kansloos is was me al duidelijk, maar dit....!!!! Het beleid wordt daar zeker door machines bedacht.
Ik vraag mij steeds meer af wat voor mensen bij het UWV werken, volgens mij hebben ze daar zelf een paar kabels los hangen..
De vraag is: Wie heeft dit beleid bedacht? Dat kan toch niet komen van een gewone UWV-medewerker? Die heeft toch ook een hart? En bovendien voeren zij gewoon 't beleid dat zij gekregen hebben uit. Ik zou dus met zijn allen de minister of 't kabinet van Welzijn of Gezondheid bestoken.
Jaren geleden was dit ook al, en ze hebben ook al eens een vrouw tot prostitutie gedwongen. Want ja, dat is ook gewoon een 'beroep'... Gelukkig heeft die vrouw toen wel de rechtzaak tegen het UWV gewonnen.