Wij zijn VNV uitgenodigd voor een kaasfondue nu lees ik overal dat zachte kazen niet mogen, maar is dat ook kaasfondue of mag je dit gewoon tijdens je zwangerschap eten?
Volgens mij mag het wel gewoon, zolang de kaas maar boven de 78 graden is geweest. (dat zei de kaasboer tegen mij) Ikzelf twijfelde naast de kaas ook over de alcohol wat erin zit. Dus ik ben naar de kaasboer gegaan en heb een eigen zakje laten samenstellen met gepasturiseerde kazen en deed er een beetje pure appelsap bij. Dan weet je in elk geval zeker dat het mag en ik heb echt onwijs gesmuld van mijn eigen zakje en eigen pannetje
zachte kazen mogen wel zolang ze maar niet au lait cru zijn (dat staat op de verpakking). Ik zou me eerder druk maken om de alcohol in de kaasfondue. Alhoewel die wel voor een groot deel vervlogen zal zijn door het koken vind ik toch altijd kaasfondue naar alcohol smaken...Ik zou me er niet prettig bij voelen! Tip van dewie is een goede!
kan je gewoon eten hoor,. in NL zijn echt bijna alle kazen van gepasteuriseerde melk gemaakt!! en anders moet het verplicht op de verpakking staan, dus vraag je of ze die even bewaren.. maar ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken.. ik eet zoveel kaas en kaasfondue en ben nog nooit ergens iets van au lai cru tegen gekomen, tenzij je een echte rauwmelkse schapenkaas van de kaasboer koopt ofzo.... en de alchohol verdampt grotendeels in de kaasfondue... ik eet het altijd gewoon ,die ene druppel die je binnen krijgt is echt niet zo erg hoor..... je moet ook niet te angstig gaan leven anders kan je straks niks meer eten. Als je elke dag 20 kilo kaasfondue eet, met een hele fles wijn erin, ok dan moet je misschien opletten, Maar vaak gaat er maar een scheutje in, waarbij ook nog es bijna alle achohol verdampt! lekker van genieten dus, hmmm ik ben GEK op kaasfondue
De kaasfondue kan ook met groentebouillon aangemaakt worden ( doen wij tenminste altijd). Verder doe je over het algemeen altijd harde kazen in een kaasfondue en die zijn eigenlijk nooit van rauwe melk gemaakt. Voor de zekerheid zou ik het even navragen wat ze gebruiken voor kaas en waarmee ze het aanmaken ( wijn of iets anders). Misschien kan je gewoon een klein fondue pannetje voor jezelf krijgen zonder alcohol af rauwe melk kaas?
Kaasfondue zelf mag wel, zit geen rauwemelkse kazen in en als ze er al in zitten worden ze van te voren genoeg verwarmd. Ik zie dat je nog niet zo lang zwanger bent, want de wijn kan er beter niet in. Misschien kun je hiervoor iets verzinnen als ze nog niet weten dat je zwanger bent. Ik deed er eerst altijd best wel wat wijn in namelijk...
bij voldoende verhitting verdampt alle alcohol (wijn) in de kaasfondue, ook geen enkel probleem dus. eet smakelijk! een kaasfondueverslaafde (tot ze zwanger was )
niet ALLE alcohol verdampt bij verhitting, er blijft altijd een restje over verdampingspercentage alcohol even laten koken 15% flamberen 25% 15 min pruttelen 60% een uur koken 75%
@silkie: klopt, maar ik ga ervanuit dat je met kaasfonduen (lang tafelen) dus wel nagenoeg alle alcohol verdampt die erin zit.