HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc deel 2

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zonnestralen, 21 feb 2022.

  1. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.617
    8.364
    113
    Vrouw
    De teksten van andere vakken kan je thuis lezen. Of op een ander moment en of plek waar je hoofd ernaar staat om de informatie op te nemen. Dan is het werkgeheugen waarschijnlijk ook groter. Als dat is waar hij tegenaan loopt zou ik met hem kunnen kijken naar het samenvatten van alinea's en kernwoorden onderstrepen.

    Bij moeite met toepassen heb ik geen idee wat kan helpen en of dat dan verder wenselijk is. Ik vraag mij af bij mijn zoon of hij begrijpt of onthoudt. Als het 't tweede is dan is de score (mits met goede strategie) in mijn beleving ook het niveau van het kind.

    Moeite hebben met de vraagstelling is een lastige. De toetsen blijven zoals ze zijn en iOS wordt geen Android. Blijft ze helemaal blanco of verzint ze juist teveel manieren waarop de vraag bedoeld kan zijn?
     
  2. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik denk ook niet dat dat wenselijk is inderdaad. Dat werd van school ook aangegeven.
    En zeker bij cito is dat lastig. Haar methode toetsen waren niet zo slecht: 7 meestal.
    Maar cito gaat nog meer om toepassing.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  3. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    410
    236
    43
    Misschien heel dom maar is de IEP hetzelfde als BoomLVS? Of is dat weer wat anders?
     
  4. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.617
    8.364
    113
    Vrouw
    Ik heb het even gegoogled want ik ken Boom niet. Maar het is indd net als Boom en Cito een Leerling Volg Systeem.
     
  5. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    410
    236
    43
    Oké maar wel een andere dan IEP dus? Hier wel de IEP eindtoets zag ik, maar tussentijds BOOM toetsen...

    Laat maar, google leert me dat het iets anders is. Ik dacht ‘iep' en ‘boom' valt in dezelfde categorie dus zal wel hetzelfde zijn...” niet dus. :roflmao:
     
    bulakgirl, Zonnestralen en Nummer4 vinden dit leuk.
  6. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.687
    6.581
    113
    Vrouw
    Gevalletje "een iep is een boom maar een boom is per definitie geen iep?" :p
    Ik vind het maar ingewikkeld wat jullie allemaal over de IEP schrijven, totaal geen ervaring mee maar we krijgen het wel als eindtoets groep 8 geloof ik.


    Heeft iemand nog tips voor websites met oefenbladen? Alles wat ik vind ik betaald en ik zoek gewoon wat uitdraaitjes her en der voor mijn dochter (groep 5) in de richting van pluswerk als rekentijgers en evt ook taal.
     
    Archie83 vindt dit leuk.
  7. Wien046

    Wien046 Bekend lid

    1 jul 2013
    894
    404
    63
    Ik begreep vorige week van juf dat ze komend rapport met een nieuw rapport komen. Ik ben benieuwd of dat ook iets met IEP gaat zijn. Weet ik nu in elk geval van het bestaan af :roflmao:
     
  8. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    410
    236
    43
    hahaha die ja. Iets met een associatief brein… ;)

    Geen ervaring met oefenbladen, maar had junior Einstein niet iets dergelijks?
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  9. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.617
    8.364
    113
    Vrouw
    Wat raar dat ze in groep 8 ineens op een andere methode over gaan. IEP zelf zegt dat hun vragen duidelijker zijn en minder ruimte laten voor meerdere opvattingen. Maar toch..
     
  10. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.687
    6.581
    113
    Vrouw

    Ohja, daar kan ik op komen via de bieb, thanx! Zal eens kijken of daar nog wat interessante dingen op staan voor haar.
     
  11. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.687
    6.581
    113
    Vrouw
    Midden 8 was nogsteeds de cito maar ik heb meester eens gehoord over dat hij geen fan was van de cito als eindtoets en ze dus met een andere methode de eindtoets afnamen. Of dat nou de IEP is of nog weer iets anders weet ik eerlijk gezegd niet, volgens mij wel maar kan ook de NIO zijn.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  12. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    3.226
    4.457
    113
    Vrouw
    Hela, ik breek even in.
    Onze dochter gaat nu nog naar het kinderdagverblijf (september 2024 naar school), maar we zijn geadviseerd om ons te gaan oriënteren op basisscholen. Ze gaat naar gespecialiseerde opvang voor kinderen met een ontwikkelvoorsprong. De kans is aanwezig dat ze niet in groep 1 zal starten, ze kan woorden met 3/4 letters goed lezen en kan kleine getallen goed bij elkaar optellen.

    Vorige week zijn we op een opendag van een basisschool geweest, dat was het overduidelijk niet. Dochter deed enthousiast (en goed) een werkje uit groep 2 mee, maar de juf gaf aan dat ze daar écht nog te klein voor was. Dus ze mocht plaatjes bij elkaar zoeken of knippen ("dat is saai mama").

    Kortom, deze school is het niet. Vanuit het kinderdagverblijf hebben we een aantal tips meegekregen. Maar wellicht hebben jullie nog aanvullingen. Waar moeten we echt op letten bij het uitzoeken van een school?
     
  13. missle

    missle Fanatiek lid

    4 mrt 2010
    1.526
    1.073
    113
    Of de school bereid is om flexibel te zijn en buiten de lijnen durft en wil gaan. Zijn ze bereid klasoverstijgend te werken? Kunnen ze differentieren in meer dan de standaard 3 niveau's? Is versnellen een optie of is school bij voorbaat al principieel tegen? Is er echt kennis in huis over HB, of heeft iemand ooit eens 'een cususje' gevolgd? (praten ze alleen mooie dure woorden zoals de leerkuil of over de executieve functies, of snappen ze het ook écht als je met ze praat?). Waaruit bestaat de verrijking en verbreding, alleen uit een werkboekje rekentijger oid, of hebben ze individuele verbreding en verrijking op maat? Ga niet af op de schoolgids, die zijn of veel mooier dan de praktijk of juist andersom dat er niets in staat over HB, maar dat ze het wel op orde hebben, dat is dus geen betrouwbare graadmeter.
    Ga vooral op gevoel af, perfect zal lastig tot niet te vinden zijn, maar je moet je er wel goed bij voelen. Bij een fijne school kan een andere juf/meester ook weer tegenvallen en dan heb je weer een minder schooljaar. En mocht je keuze toch tegenvallen, dan kun je altijd nog op je keuze terug komen door verder te zoeken naar een andere school. ;)
     
    owly, NiekeKris, bulakgirl en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  14. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.433
    587
    113
    Vrouw
    Ga vooral het gesprek aan en kijk hoe ze om gaan met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.
     
  15. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.433
    587
    113
    Vrouw
    Ik wil dan graag ook even inbreken want ik/wij weten even niet zo goed meer wat we aan moeten met onze dochter.

    Kleine geschiedenis;
    Dochter is sinds de geboorte al een meisje wat super snel ontwikkelt.
    Rolde met 8 weken van rug naar buik en andersom hield met 3 maanden der eigen fles vast. Ging staan met 6 maanden en liep voor het jaar.

    Ze is was altijd een vrolijke baby en toen ze 2 was ging ze naar de psz. Daar liep ze voor op de kindjes uit haar groep en sinds dat ze 3 was deed ze werkjes/puzzels van groep 1omdat ze alles qua psz aanbod had gehad.

    Ze is nu net 6 en zit in groep 2.
    Door een groot aantal wisselingen qua leerkrachten was groep 1 niet optimaal qua uitdaging en dit uitte ze op school door steeds te zeggen dat ze ziek was. Dat ze niet goed had geslapen omdat de broertje aan het huilen was, dit is een periode geweest maar ze bleef dit constant zeggen.
    Thuis was ze een engeltje en zocht ze veel uitdaging in werkjes/squla/puzzelen.

    Hebben eind vorig jaar gesprek gehad om groep 2 over te slaan maar wij hebben ervoor gekozen om haar in groep te laten starten omdat ze sociaal emotioneel nog kan groeien.

    Sinds dit schooljaar heeft ze 5 dagen per week een vaste leerkracht, meester die ze vorig jaar 3 dagen had, en had ze een vliegende start. Rond de herfstvakantie begon ze thuis steeds opstandiger te worden, niet luisteren, haar eigen mening willen hebben over alles.
    Op school gesprek gehad en toen hebben ze ingezet op extra uitdaging in de hoop dat we het zouden redden tot de carnavals vakantie. Het gedrag vebeterende en ze was een super vrolijk meisje op school en thuis.
    Na de kerstvakantie merkte we weer dat het gedrag begon te veranderen. Ze hebben toen weer ingezet op extra verdiepen.

    Nu is het vakantie en de laatste week voor de vakantie was echt drama.
    Heel opstandig, niet willen luisteren en bij alles een weerwoord hebben. Geen zin hebben in zwemles terwijl ze dat echt super leuk vindt.
    Voor de vakantie even kort gesprek gehad met de meester en de laatste week op school merkte hij ook dat ze niet goed in der vel zat.
    Hij doet iedere dag (bijna)1 op 1een werkje met haar en ze bleef dan na t werken bij hem in de buurt om te knuffelen en gaf aan dat ze niet met de andere kinderen wil spelen.
    Ze krijgt na de vakantie avi boekjes om te gaan lezen maar ben zo bang dat dit maar voor korte duur gaat helpen.

    We hebben na de vakantie weer oudergesprekken maar ik twijfel of ik de ib-er in wil schakelen omdat dit niet nog 4 maanden vol te houden is.
    Onze dochter is wel een meisje dat als het voor haar moeilijk wordt. Ze de kont tegen de krib aan gooit en dan niet verder wil oefenen. Het principe van moeilijke dingen kan je leren is lastig.
    Ze doet bijv bij de rekenkast sudoku en als er dan even een getal niet lukt dan kan ze rustig 10 min boos doen.
     
  16. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    De NIO vindt in principe plaats naast de eindtoets, qua eindtoets zijn er vijf toegestaan: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooladvies-en-eindtoets-basisschool/toegestane-eindtoetsen-basisschool
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    Hier had de oudste ook Cito LVS en IEP eindtoets. Jongste (andere school) heeft alles van Cito.
     
  18. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    DIA misschien? Die deden ze bij mijn zoon in groep 8 als eindtoets. Bij mijn dochter Cito.
    NIO is inderdaad voor naast de eindtoets.
    NIO was hier alleen bij VMBO-advies. Anders had ik de NIO geweigerd. NIO is een talige test en minder geschikt bij dyslexie. Zo zijn er trouwens nog meer redenen waarom ik NIO zou weigeren.
     
  19. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.687
    6.581
    113
    Vrouw
    Onze oudste is juist met de NIO getoetst voor de toelating tot het verrijkt VWO.
    Score die daar uit kwam was zo'n 10 punten lager dan 5 jaar geleden op de WISC.
    (alsnog toegelaten dus daar maak ik me niet zo druk om)
     
  20. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Precies, dat hangt van meerdere factoren af waarom NIO wel of niet geschikt is. In ons geval zou ik het dus weigeren, maar voor een ander kan het prima passend zijn.

    Bij mijn kinderen op de middelbare school, allebei een andere, werkt het allebei ande4s met verrijkt VWO/VWO+. Bij de ene school moet je dat vooraf kunnen onderbouwen, o.a. eventueel met een IQ-test, bij de school van mijn zoon kijken ze pas op school zelf bij wie dat past of niet en op welk vlak. Moet zeggen dat ze dat aardig goed inschatten.
     
    Nummer4 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina