Ik herken het hoge eisen stellen wel, ik probeer dat daarom enigszins voor te zijn. Dus door niet te veel nadruk op cito's en andere toetsen te leggen, ook niet op de resultaten, maar door extra aandacht te besteden aan zaken als inzet en doorzettingsvermogen en dat te complimenteren. Door aandacht te besteden aan dat iedereen dingen heeft die hij goed en minder goed kan. Bij opmerkingen mbt 'werk op niveau' en de 'plusklas' ed vooral aan te geven dat dat is omdat ze anders leren en omdat ze bepaalde dingen nog moeten leren (waar ander werk soms voor nodig is), niet omdat ze beter of sneller kunnen leren oid. Een score van 127 valt volgens sommige mensen net buiten hoogbegaafd zijn. Ik vind dat een zeer starre (een te starre) interpretatie van het hele concept...bovendien wordt er vaak een soort 'range' (betrouwbaarheidsinterval) aangegeven waar de behaalde score met 95% in valt (en kan het dus ook dat de eigenlijke score - ook op dat moment - iets hoger (of iets lager) is - los van de betrouwbaarheid van de afname kan ze waarschijnlijk dus al net boven de 130 zitten). Maar het cijfertje zou één element in het grotere geheel moeten zijn. Inderdaad met het oog op bv. het zijnsluik. En het zou sowieso niet zo belangrijk moeten zijn, het zou veel belangrijker moeten zijn hoe het in de praktijk gaat. Wat heeft je dochter nodig? Waar heeft ze behoefte aan? Hoe kun je daaraan tegemoet komen? Hoe reageert ze daar op? Enz. Niet alleen op cognitief gebied, maar juist ook op andere gebieden. Dat zou, in mijn beleving, de leidraad moeten vormen voor onderwijs, omgang, enz. (Bij ons is één dochter getest omdat er zowel vanuit school als vanuit ons behoefte was aan meer duidelijkheid en handvatten voor onderwijs en omgang/begeleiding. Ze heeft een disharmonisch intelligentieprofiel, waardoor er nooit een betrouwbaar totaal IQ kan worden berekend. Als daarmee alle deuren dicht zouden blijven of gaan, dan wordt het ingewikkeld. De ander is niet getest, omdat we daar geen aanleiding toe zien. Ze doet het met de aanpassingen die school gemaakt heeft prima en ook thuis hebben we geen zorgen of vragen, een test zou behalve een getalletje dus niets opleveren.)
Er was vanuit school gezegd dat wanneer ze boven de 130 zou scoren, ze mee kon in het plan/de werkwijze voor hoogbegaafde kinderen. En omdat ze 127 scoorde, mag ze daar dus niet aan mee doen. Wij hebben de fout gemaakt door tegen haar te zeggen dat de juf na de test met ons mee zou kijken naar wat er nog mogelijk was voor extra werkjes oid. Die heeft ze ook wel gekregen, maar niet genoeg om haar leer en ontdek honger te stillen.
Wat een rotschool. Hier scoorde dochter ook geen 130. Ik verwacht dat het vooral komt doordat ze niet getest is door een hb specialist. Maar in haar verslag staat wel dat ze hb is.
Inderdaad, wat een rotschool. Tijd voor bijscholing. Heb je al een verslag gehad van het onderzoek? Misschien kan de onderzoeker daar iets in opnemen mbt wat je dochter nodig heeft (al gebeurt dat als het goed is automatisch als dat deel was van de onderzoeksvraag). En dat eventueel in een gesprek met school toelichten.
Ze is heel verlegen en introvert en begint nu pas wat meer lo te komen in de klas. Ze heeft wel veel vriendinnetjes op deze school gemaakt, dus van school veranderen is nog even niet aan de orde. Maar ik merk wel dat ik meer voor open kom te staan.
Mijn dochter zit nu in groep 7. Vorig schooljaar is ze overgestapt van voltijds hb onderwijs naar gepersonaliseerd onderwijs. Ze is toen ze 5 was getest en kwam toen op een iq van 145+. Ze voelde zich op geven moment niet prettig meer op het voltijds hb onderwijs. Op de nieuwe school voelt ze zich fijn. Haar Cito’s schommelen altijd hard. Van A naar D en alles er tussen in. Nu heeft ze haar laatste Cito’s ineens allemaal écht heel beroerd gemaakt. Allemaal D’s. Echt een snoekduik naar beneden weer. En nu dan haar advies gekregen: VMBO basis/kader. Conform de laatste Citouitslagen. Ik ben echt even uit het veld geslagen. Zijn die laatste Cito’s zó bepalend? Ik had echt geen VWO verwacht hoor. Een VMBO-T advies had ik oké gevonden, dan kan ze naar de school waar ze naar toe wil. Maar dit? Ze zeiden ook dat haar houding de laatste tijd is veranderd. Het eerste half jaar van groep 7 had ze nog een prima werkhouding. Ik ben echt boos dat ik dit dan pas bij het adviesgesprek te horen krijg
Het gesprek was trouwens ook behoorlijk dom. Ik gaf dus aan aan dat ze naar het montessori wilde en daar minimaal een mavo advies voor nodig had. Toen heeft de juf het halve gesprek zitten googelen of vmbo- basis echt niet hetzelfde was als mavo. Ik kreeg er maar niet in dat dat vmbo-T en mavo hetzelfde zijn en vmbo-basis niet.
Vaak tellen vanaf groep 6 de citos scores mee. Begrijpend lezen en rekenen tellen het meeste mee. Daarna spelling etc. Verder kijken ze vaak naar werkhouding, doorzettingsvermogen , concentratie. Vaak is een groep 7 advies een voorzichtig advies en kan het in groep 8 nog wel omhoog maar ja ligt ook aan de andere factoren af.
Als je haar naar basis/kader stuurt weet je zeker dat ze volgend jaar thuiszitter wordt. Heeft je dochter zelf een idee wat ze wilt? Je kunt eventueel in gesprek met de school van keuze. Misschien is een nieuw iq onderzoek ook wel goed. (al dacht ik wel dat iq niet zo bepalend meer is voor schoolkeuze als toen ik afstudeerde. Maar neem aan dat een school wel snapt dat met een iq van 145+ kader niet eens een optie moet zijn)
Dat hoeft niet uit te maken. Hier eentje die door orthopedagoog (die er weinig kaas van heeft gegeten) van de schoolvereniging is getest en 1 of 2 jaar later door een HB specialist. Geloof eerst de WISC3 en later de WISC5 (als ik me niet vergis, het is al even geleden) en onderaan de streep kwam er nagenoeg hetzelfde uit. (Ook hier een disharmonisch profiel trouwens) Het grote verschil zat in het verslag, in dat van de HB specialist lazen we ons kind in terug en die gaf ook goede adviezen. Daar hadden we wat aan.
Ze heeft vanaf groep 6 steeds een C voor begrijpend lezen (daarvoor A/B) alleen de laatste was ineens een E. Maar voor rekenen blijkt ze vanaf groep 6 een D te hebben en in groep 7 een E. (Daarvoor op A/B en 1 keer een C) Op het rapport staat de D in een grafiekje als een hoge D, tegen C aan maar volgens de volledige scores die ik nu heb gekregen klopt dat niet. Vanaf groep 7 geven ze de Cito-scores helemaal raar aan in het rapport maar die gaf een groei aan dus ik dacht dat het wel goed zat maar in groep 7 heeft ze twee keer E gehaald blijkbaar. Dus ik ben hier echt erg van geschrokken. Ze heeft op het voltijds hb onderwijs heel slecht les gehad. Het thuiswerken met Corona werd pas in de tweede periode opgestart en dan hebben ze ook nog een aantal keer thuis gezeten vanwege klas in isolatie en dan vonden ze het te veel moeite om online onderwijs op te starten voor een week. Ook als ze wel naar school ging klaagde ze dat ze haar vragen vaak niet mocht stellen. Dan werd uitstel afstel omdat de juf geen tijd had. Dus ik denk dat er flink hiaten in zijn geslopen. Dochter zegt zelf ook; over sommige dingen heb ik gewoon nooit uitleg gehad. Ik neem het school erg kwalijk dat ze me zo slecht en veel te laat geïnformeerd hebben. Maar ook mezelf dat ik me niet beter heb laten informeren. Ik ben te veel in beslag genomen door de oudste dochter en heb gedacht dat het wel goed zat met de jongste. Maar ik had beter moeten weten. Ik wil haar didactisch laten onderzoeken maar de tijd is nu zo kort Tegen de tijd dat ze aan de beurt is is er bijna geen tijd meer om nog aan die hiaten te gaan werken voor de doorstroomtoets begin februari
De volledige spelling gegevens moet ik nog krijgen maar daar gold hetzelfde als voor rekenen; schommelde tussen A en B en 1 keer een C. Alleen de DMT toetsen zijn altijd D en E geweest met 1 keer een C er tussendoor. Avi lezen haalde ze meestal precies waar ze moest zitten.
Ze wil juf worden. Dus dan moet ze de havo doen. Ik geloof niet dat ze weer zo hoog op een iq test uit zou komen maar een nieuwe iq test is ook wel iets dat ik overweeg. Om daar duidelijkheid over te krijgen want een test met 5 jaar zegt echt niet zo veel meer over nu.
Ik zou in gesprek met school gaan en kijken of je samen de hiaten kan vinden en dan een plan maken om de hiaten weg te werken. Lijkt me de meest efficiënte manier om hoger te gaan scoren. Haar iq kan dan hopelijk helpen om het snel op te pikken. Er is nog tijd. Alleen een iq test zegt denk ik niet zoveel omdat het wel handig als je bepaalde stof beheerst en die moet je wel ooit aangeboden hebben gekregen.
Ja ik heb nog een extra gesprek staan. Ik moet ze inderdaad naar de hiaten gaan vragen. Om gericht op de hiaten te kunnen werken. Maar daarom ook een didactisch onderzoek. Je hebt gelijk, iq test zegt inderdaad niet zoveel.
Hoe doet ze het met methodegebonden toetsen? Ik ben zelf in groep 8 maar met mijn zoon aan de slag gegaan om er achter te komen waar het spaak liep en om eventuele achterstanden in te halen. Van school hoefde ik toch weinig te verwachten. Ik had hier wat oefenboeken vandaan: https://wijzeroverdebasisschool.nl/ Als je daar wat besteld, niet in schrijven, dan ben je alles daarna zo op MP weer kwijt.
Ja die zijn best fijn. Ik heb de oefenboeken voor de doorstroomtoets vandaag binnen gekregen We hebben ook nog rekenen en begrijpend lezen groep 6 liggen waar ze nauwelijks wat mee gedaan heeft. We gaan eens beginnen met daar de hiaten in zoeken.
Zie nu dat ik besteld heb geschreven i.p.v. bestelt, moet natuurlijk wel het goede voorbeeld geven hè, haha. Met die lockdown kreeg hij ook die teksten van begrijpend lezen van Nieuwsbegrip mee, daarna zag ik ook waarom het mis ging, hij las de tekst niet eens en zocht gewoon de antwoorden op of gokte ze. Misschien kun je vragen of school haar ook thuis zo’n tekst kan laten maken. Bij dictees hoefde hij nog maar een paar woorden te leren, serieus! Kwam ik ook tijdens die lockdown achter. Ik zei dat hij zijn dictee af moest maken, maar de juf bleek gezegd te hebben dat hij niet goed in Nederlands was en daarom alleen maar dat moest doen. Terwijl wij dus herhaaldelijk hadden aangekaart dat we dyslexie vermoedden en gevraagd hadden of ze juist wat extra tijd in taal konden steken. Vervolgens aan de juf verteld dat hij het hele dictee in het vervolg mee zou doen en toen haalde hij zelfs een hoog cijfer. Kreeg ook een beetje het idee dat juist door de lat lager te leggen, hij zich daar nog meer naar ging gedragen. Eigenlijk treurig dat we alles zelf op konden lossen. Nog een geluk dat ik destijds niet werkte en tijd had daarvoor.
Wat is gepersonaliseerd onderwijs, wat moet ik me daar bij voorstellen. Jammer dat jullie zo'n nare ervaring hebben met het hb onderwijs. Als ze de citos hebben gemaakt kunnen ze zien waar ze op uitvalt. Zo zit er bij onze zoon ook iemand in de klas (hb onderwijs) en hun school snapte niet dat hij in eens een slechtere score had. Bleek dat hij een deel helemaal niet heeft gehad op zijn oude school. Nu gaan ze volgend schooljaar aan de hand van de toetsen de hiaten wegwerken. Lijkt me stug dat ze aan de hand van een iq test zeggen vmbo. Hoe is ze in de klas, hoe maakt ze de reguliere toetsen. Ik zou in gesprek gaan met school en eventueel de ib'er of zorgcoördinator of wat er ook rond loopt. Plan van aanpak laten maken. Wat zijn de hiaten. Als ze vlot is krijgt je dat zo weggewerkt. Een iq test zou ik alleen doen als je denkt dat ze helemaal niet hb is. Al zou dat dan wel vreemd zijn. Niet schuldig voelen. Ze hadden ook eerder aan de bel kunnen trekken. Vanaf wanneer zit ze op deze school?