Jeetje wat verdrietig zeg. Vreet energie, zowel bij jou als bij dochter. Heel sneu. Ik zou zeggen wacht niet met testen. De Kiqt+ is vanaf 5 en speciaal ontwikkeld voor vermoedelijk hoogbegaafde kinderen (let alleen op dat deze niet door alle voltijds hb-scholen geaccepteerd wordt) en ga ondertussen opzoek naar een andere school. Eentje die jou wel wil horen en je dochter wél wil zien.
Onze jongste is ook met 5 getest met de Wisspi, ook de ids kan al op die leeftijd als ze een beetje taakgericht is. Zoek iemand die ervaring heeft met HB en die prikt wel door het evt jonge gedrag heen.
Hier ook niks betaald, beide vanuit gemeente. Alleen wel spijt dat ik het niet door een hb specialist heb laten doen. Zeker bij m’n dochter. Maar daarom wel blij dat ze de wppsi gedaan heeft. Mag ze indien nodig volgend jaar de wisc nog gewoon.
Vooral gebrek aan concrete adviezen bij het verslag miste ik. Of de score niet klopt durf ik niet te zeggen.
Hier was de optie: gratis wppsi bij een reguliere kinderpsych of de kiqt+ bij hb deskundige op eigen kosten a 1000 euro. Gekozen voor het laatste. Rib uit m’n lijf maar elke cent waard. Dochter had een geweldige klik met haar (tester is ook hb) en vond de test hartstikke leuk. Verslag hebben we nog niet, maar wat ze mondeling alvast aan adviezen gaf op basis van de IQ score was al zo waardevol. Voor onze jongste gaan we het precies zo doen.
Wij hebben via de gemeente een doorverwijzing gekregen naar een instantie waar de psychologen en orthopedagogen gespecialiseerd waren in hb. De gemeente kan meedenken en heeft ook via onderaannemer bijvoorbeeld de mogelijkheid om door te verwijzen naar een gespecialiseerd onderzoekscentrum. Laat je niet afschepen met een centrum dat geen verstand heeft van hb. Er zijn altijd meer opties dan de bij de gemeente gecontracteerd is.
Bij ons ging het ook via de gemeente, die gaf ons juist het advies met wie ze goede ervaring had. Ze had zelfs contact opgenomen met die persoon om na te vragen wat de wachttijden waren. Hele goede ervaringen met het samenwerkingsverband.
Heeft hier iemand ervaring met de ORP+ (onderwijsrouteplanner)? En zo ja, had dit een toegevoegde waarde naast IQ-test en adviezen van tester voor de keuzes op school (versnellen of voltijds hb bijv.)? https://scaliq.com/onderwijsrouteplanner/
Heb net gekeken maar dan kijken ze dus vooral naar iq en leeftijd? Wel of niet versnellen kan school toetsen door cito af te nemen. In ons geval naast cito gr 1 ook cito gr 2. Hij had alles behaald op het hoogste niveau zonder in gr 2 te zitten. Het wel of niet naar een hb onderwijs is ook sterk afhankelijk van de mogelijkheden van een school. In hoe verre kunnen ze op hun eigen niveau laten werken en wat bieden ze er naast aan. Ook afhankelijk van je kind. De een heeft vriendjes op school en met extra ondersteuning is het kind als nog tevreden. Onze zoon had niks, niet de uitdaging en geen vriendjes. Miste dus alles. Dan is een stap naar het hb onderwijs snel gemaakt. Als je een iq uitslag hebt kun je meerdere kanten op. - kind is niet hb, wel vlot en kan uitdaging krijgen op school. - kind haalt net niet 130 maar heeft alle kenmerken. Kan zeer waarschijnlijk naar hb onderwijs , onder begeleiding extra dingen krijgen. - haalt 130 zou naar een hb school kunnen. Voltijd of zelfs deeltijd (moet maar net in je buurt zitten) - Daarnaast nog de vele gradaties met disharmonie. - School die het niet ziet In de laatste gevallen zou zo iets misschien wel handig zijn. Ben wel benieuwd hoe ze met zo'n test/ inzicht denken aller eruit te halen. Wel niet versnellen Hb school ja of nee Deeltijd voltijd of ondersteuning school. Bij ons was het samenwerkingsverband juist die ons super hielp. Heel eerlijk als het erbij zit zou ik het doen maar als het een paar honderd extra kist weet ik het zo net niet. Hoe is de school, lopen de gesprekken makkelijk, denken ze mee, houden ze zich aan de afspraken?
Dank voor je reactie! De ORP+ kijkt naar obv IQ, klas en uitstroomniveau van de school naar het mogelijk aantal ontwikkelingsgelijken per scenario (blijven zitten waar je zit, versnellen, hb-onderwijs etc). Het zegt verder niet veel maar het is wel iets. Dochter is wel een twijfelgeval in wat wijsheid is. Ze is hb getest (harmonisch) en heeft bij vlagen echt boze buien tav school, maar ze heeft ook vriendjes en er is maatwerk mogelijk. Tegelijkertijd bleken er afgelopen jaar zoveel aanpassingen nodig te zijn dat dochter zich anders ging voelen en dat willen we ook weer niet. School is welwillend en we krijgen nog het verslag van de orthopedagoog. ORP is een extraatje erbij. Kost volgens mij een paar tientjes dus denk dat we t maar doen. Alleen al om mijn nieuwsgierigheid naar wat daar uit kan komen.
Voor een paar tientjes zou ik het ook doen. Daar zou ik ook te nieuwsgierig voor zijn. Hier kwamen de boze buien echt door te weinig uitdaging. De pluswerk was niet voldoende. Dat zien we nu wel. Hij zit nu 2 schooljaren op een hb school en dat gaat veel beter. Ze hadden hem op de oude school wat hij nu krijgt nooit kunnen bieden. Inmiddels gaat hij met 9 naar gr 7. Werkt al een half jaar op niveau van gr 7 dus gaat na de vakantie gewoon verder. Andere kinderen werken ook op niveau dus er is geen verschil dat je anders bent. Ben echt heel benieuwd of die uitslag wat je krijgt ook echt verschil gaat maken met inzichten. Fijn dat jullie wel een school hebben die hun best doet. Hebben jullie een hb school in de buurt?
Boze buien kwamen hier ook voornamelijk door school en eigenlijk nog veel meer problemen. Kinderen glijden vaak geleidelijk af, pas achteraf zagen wij hoe erg het eigenlijk was geworden. Kregen ons kind pas weer terug na de overstap vanaf groep 7.
wat fijn dat hij nu zo op eigen tempo kan werken! Kan me voorstellen dat dat heel erg uitmaakt! We hebben het verslag van IQ test gehad en daar komen wel goede handvatten uit voor school op zowel didactisch gebied (hoe te compacten, verrijken, bovenschools plusklas etc) als in de relatie met juf (transparantie, doen wat je belooft, voorspelbaarheid, een op een momentjes, wel uitleg geven bij pluswerk etc). Hoop dus dat we daarmee verder kunnen. Na de zomer maar in gesprek. Grootste zorg is sociale aansluiting. Ze komt gelukkig in een 3,4,5 groep dus dat verhoogt de kans wat op ontwikkelingsgelijken maar als ze zelf naar groep 5 gaat zijn die natuurlijk alweer weg. We hebben een hb-school op ongeveer 5km afstand dus dat is te doen. Is pas vanaf groep 4 en niet ideaal want jongste is ook net begonnen op school. Twee scholen zie ik wel tegenop. Maar we houden het in ons achterhoofd als optie.
Apart dat het vanaf gr 4 is. Bij ons is het zodra alles bekent en rond is. Meestal vanaf gr 4. Maar kan ook gr 3 zijn. Fijn dat het dichtbij is. Ontwikkelingsgelijke kon hij niet vinden op zijn oude school omdat niemand hb was. Dat was de vraag ook van het samenwerkingsverband. Ook niet in de hogere groepen. Zal zeker niet handig zijn met 2 scholen maar als het nodig is zal er vast een oplossing zijn.
Hier is de hb school ook pas vanaf groep 4. Zou willen dat het vanaf groep 3 was, dan mocht de jongste komend schooljaar al, zou een jaar vervelen schelen denk ik.