@Anan: Verder onderzoek kan ook inzicht geven. Misschien is er inderdaad meer aan de hand en wie weet niet en soms helpt dat school ook om in te zien hoe en wat. Het houdt het ook objectiever i.p.v. het welles-nietes spelletje wat het soms lijkt te worden. En hopelijk stapt de vervanger er sowieso met een frisse open blik in!
Hier ook kinderen die o.a. dyslexie en ad(h)d hebben. Het is wel goed als een onderzoeker bekend is met hoogbegaafdheid en de verschillen ziet, want soms lijken de kenmerken sterk op elkaar. Ik vind het wel fijn om te weten, dan kun je gerichter handelen.
Ik denk dat dit voornamelijk het eieren eten is. Waarschijnlijk heeft zij helemaal niet zo veel zin in dat pluswerk. En of die tissues in één of twee keer boven komen maakt haar echt niet uit. Aan een planning houden en aan dingen denken valt en staat natuurlijk met motivatie. Ik heb dat mijn oudste dochter ook erg gezien. Daar gooiden ze ook steeds van alles op slechte executieve functies terwijl het gewoon er aan lag dat ze geen motivatie had.
Je tot dingen zetten terwijl je er geen zin in hebt is trouwens ook een executieve functie. Maar je moet natuurlijk wel het nut er van in zien. Als je er geen zin in hebt én je ziet het nut er niet van in dan is er geen reden om je er toe te zetten. Zo was mijn dochter in de eerste niet tot huiswerk te zetten. Ze zei ‘ik sta uiteindelijk straks toch wel overal een voldoende voor’. En dan was ook zo. Dus ze zag zelf geen reden om zich in te zetten. Op een moment zei ze zelfs: ‘als ik onverhoopt toch een onvoldoende sta laten ze me heus niet zitten want ik heb een iq hoger dan 145.’ Tja, als je er zo in staat…
Ze vindt het wel heel leuk zegt ze… ze vindt t vooral veel naar wat ik begrijp… toen ik net zei dat ze mogelijk uit die plus klas moet, en toen juf dat gisteren tegen haar zei begin ze nog net niet te huilen…
@cowgirl80 dank voor je reactie. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik me niet goed verdiept heb in de lesstof, dat kon ik vorig jaar wel goed vanwege lockdown en intensief contact met zijn leerkracht. Ik weet dus ook niet exact of ze nu alleen maar voortborduren op groep 3 maar wat ik wel weet is dat mijn kind ongelukkig aan het worden is. Maar het probleem, en volgens mij schreef jij het, ik ben niet mondig genoeg. Wil niet overkomen als de moeder die opschept over wat haar kind allemaal al kan.
Groep 4 is zeker een saai jaar, vanaf groep 5/6 wordt het vaak een beetje interessanter, omdat er dan meer zaakvakken bijkomen. Dat neemt niet weg dat er in groep 4 natuurlijk ook prima mogelijkheden zijn.
Ze hebben hier in groep 4 zo’n beetje alleen nog maar herhaling gehad van groep 3. En als het in groep 3 al saai was, dan is de klap nu helemaal groot dat je nog steeds niks leert.
Heel herkenbaar. Maar het gaat niet om wat je kind kan, het gaat erom dat ie nu niet gelukkig wordt. En dat kan je wel zeggen. Dat je denkt dat het komt omdat hij alles wat ie nu aangeboden krijgt al kan, moeten ze zelf bedenken. Of vragen of jij weet waardoor het komt.
Je bent niet een moeder die opschept, je bent een moeder die opkomt voor haar kind en wat die nodig heeft.
@Anan mijn oudste zoon zit ook vaak “met zijn hoofd in de wolken” waardoor praktische dingen onthouden vaak lastig is, hij zit nu op de middelbare schoolmaar hij kan daarook eindeloos alles vergeten. Ik kan tegen hem zeggen “denk aan je waterfles!” En dan fietst hij 5 minuten later weg zonder fles. Wat bij ons werkt is echt een gewoonte ervan maken, die ingesleten is. Dus iedere avond na het eten spullen klaarzetten voor de volgende dag. Langzaam gaat het beter. Planningen moeten worden uitgeschreven en afgevinkt. Door de jaren heen hebben we hier wel wisselende reacties op gehad. De meeste leerkrachten vonden het niet problematisch en noemden hem juist liefdevol “onze verstrooide professor “. Maar we zijn ook een keer een juf tegengekomen die overtuigd was dat mijn kind beter geen pluswerk meerkon krijgen omdat hij niet eens kon onthouden wanneer hij zn gymspullen mee moest nemen Die draaide later alsnog bij toen ze hem langerin de klas had gelukkig. Ik denk dat het echt bij hem hoort en dat wij hem hooguit wat tools kunnen geven er beter mee om te gaan.
Herkenbaar. Behalve als er vorige week is gezegd dat het. Pogende week dinsdag tosti dag is. Dat onthoudt dan wel weer haha. Ze is gewoon echt mega snel afgeleid. Ze heeft nu 2 jaar achter elkaar dezelfde juf. Daar heb ik van andere ouders al meerdere klachten over gehoord dus heel blij ben ik niet met haar. Maar ja, t is wat het is en ook daarin moeten we onze weg vinden. Heb er altijd zo ingestaan dat ik het het meest belangrijk vind dat ze met plezier naar school gaat en dat doet ze.
Wat herkenbaar! Tosti dag vergeet hij ook niet maar een gymtas of zelfs de deur achter je dicht doen wel. Zijn executieve vaardigheden zijn nog niet echt fantastisch. Al gaat het nu wel iets beter. Als hij het nut niet ziet doet hij het ook niet. Overigens was de waarom vraag hier al sinds peuter. Hij vergeet dingen ook al zijn het zaken die altijd moeten. Zoals tandenpoetsen. Voor hem belangrijke zaken weet hij nog wel. Toen hij op zijn oude school zat duurde het een eeuwigheid voor dat hij aan het werk ging. Potloden pakken, die was natuurlijk kwijt, slijpen, zitten. Wat ging ik ook alweer doen, wat zei juf over de opdracht, naar de wc, luisteren naar wat juf zegt tegen een ander, kletsen tegen een ander. Onee nog 5 min, kladder, kladder klaar. of als juf niet op let ging het in zijn kastje..
Hier was groep 3 vreselijk omdat het niet snel genoeg ging. Groep 4 was vreselijk omdat het herhaling was. Hij deed niks meer. Vorig jaar groep 5 op zijn nieuwe school langzaam een betere kant op. Inmiddels Gr 6 en er zit een stijgende lijn in. Als hij niet over was gestapt was hij vorig jaar al afgeknapt.
Daar ligt zeker een taak voor school. Er zijn genoeg leerlingen die bovengemiddeld slim zijn er een deel daarvan heeft moeite met plannen en werken volgens planning. Leren is niet alleen alleen slim zijn, snel dingen doorhebben en vlot door de lesstof heen komen. Het is ook motivatie, doorzettingsvermogen en planning. Blijkbaar heeft ze meer aandacht nodig op dat gebied. Beetje jammer van school dat ze dan de plusklas uit moet, alleen daarom. Ik heb op school duidelijk aangegeven dat ik graag zie dat ze mijn dochter leren leren. Alles komt haar nu aanwaaien, daag haar maar uit totdat ze vastloopt en kijk dan samen met haar: ik loopt vast, hoe pak ik dit aan, hoe vraag ik hulp en hoe motiveer ik mezelf wanneer het tegenzit. Dat stukje planning vind ik trouwens niet heel gek op die leeftijd, dat is echt een leerproces.
Wat fijn dat hier net groep 4 voorbijkomt. Hier ook een dochter die zich verveelt. Vorig jaar al maar volgens juf niks aan de hand. Ook nu weer aangegeven dat ze zich verveelt en meer inspiratie nodig heeft. Ze zit driekwart van de dag te lezen of te tekenen. Ze had een hoge cito score eind vorig jaar, toen dacht ik zie je wel. Nu heeft ze wel wat extra opdrachtjes maar ik denk steeds.. er is toch gewoon een plusboek dat mn kind kan krijgen? Dat bestaat toch gewoon voor groep 4? Gewoon voor rekenen en taal om mee te beginnen. Juf denkt geloof ik dat ik graag een bijzonder kind wil hebben.. serieus, liever niet.. maar ik wil wel dat ze genoeg input heeft. Dat is toch niet zo raar vanmiddag maar weer terug naar de juf
Ja hoor er zijn gewoon plusboeken voor groep 4. Bij de lesmethodes op onze school wel tenminste. Wat bij ons steeds het struikelblok was/is .. is dat de simpele sommen “geautomatiseerd “ moeten worden en dat steeds domweg herhalen blijkbaar als de beste manier wordt gezien om dit te bereiken. En dat leerkrachten daarom dit werk niet willen compacten. Alleen meer/hoogbegaafde kinderen willen of kunnen slecht dit herhalende werk doen: het is frustrerend, het is vervelend, ze willen niet simpele sommen uit hun hoofd leren, maar juist graag moeilijke dingen uitrekenen. Het is een thema wat steeds weer terugkomt bij ons, nu bij de tafels ook weer.