Iemand ervaring met “parttime versnellen” (bij gebrek aan een beter woord…)? Dochter heeft, heel stoer, zelf aan de juf gevraagd of ze 1 vaste dag per week naar de middenbouw mag. Juf antwoordde - tot mijn grote verbazing - vrijwel direct dat ze dat een goed idee vond en de mogelijkheden ging bekijken. Het is allesbehalve zeker maar ben toch alvast op zoek naar ervaringen. Reden om niet helemaal over te gaan is omdat ze wel vriendjes heeft in haar huidige klas en erg gesteld is op haar juffen. Ze houdt ook nog erg van veel buitenspelen.
Wat goed dat ze dat zelf gevraagd heeft! Geen ervaring, we zijn nog niet zo ver. Maar ik vraag me ook wel af of het verstandig is om zoon volledig in z’n huidige klas te houden. Mijn idee is om sommige vakken eventueel met andere klas mee te doen. (Al vraag ik me af of hij dan niet alsnog sneller gaat. Maar eerst moet z’n niveau bepaald worden en dat gaat nog niet zo snel. Wil hem ook niet uit z’n klas halen nu hij goede aansluiting heeft met paar jongens. En hij is al de jongste in z’n huidige klas. Ben dus ook zoekende naar ervaringen met maatwerk lesprogramma.
Hier is de oudste vorig jaar gestart in groep 4, maar met rekenen naar groep 5 gegaan omdat dat beter aan sloot. Na de herfst kaartte de juf al voorzichtig aan dat hij vrijwel alle lesstof al beheerste (ruin 80%) en ze wilde kijken of hij kon versnellen. Over versnellen werd trouwens al gesproken sinds de kleuterklas, maar hebben we zelf altijd afgehouden. Toen hij aan ging geven school stom en vreselijk saai te vinden, alleen nog naar school te gaan om zn vriendjes te zien hebben we het hele proces in gang gezet. Na alle testen/gesprekken (volgens methode versnellen zonder drempels geloof ik) bleek dat hij er prima geschikt voor zou zijn. Echter was hij zelf nog niet zo ver, in de zin van juffen en vriendjes missen inderdaad. Hij heeft toen samen met de juf een soort opbouwschema gemaakt waarin hij steeds wat meer naar groep 5 ging, dus bijv taal en rekenen en daarna een paar middagen, dus ook verschillende momenten van de dag. Uiteindelijk is hij toen na de voorjaarsvakantie definitief over gegaan. Hij was er toen zelf ook aan toe en naar toe gegroeid. Inmiddels zit hij in groep 6(combi met 7) en zit echt op zn plek. Spelen doet hij nog steeds met jongens uit beide klassen, ook altijd gezegd dat vriendschappen gewoon kunnen blijven bestaan en je ziet dat dat vanzelf zn weg wel vind. Zoon is helemaal opgebloeid, leert weer op school, hoort nieuwe informatie en haalt soms eens lage cijfers.
Stoer trouwens dat ze er zelf om heeft gevraagd en dat de juf zo meedenkt! Hier zat hij het jaar ervoor in een 3/4 combi en daar heeft zoon ook eens gevraagd of hij mee mocht doen met 4. Mocht toen niet, maar hij kon wel elke dag prima vertellen wat groep 4 had geleerd, zat gewoon lekker mee te luisteren.
@Archie83 Wat een dappere dodo die dochter van je! Onze zoon zit nu in groep 5 volgt rekenen in groep 6 en "meander?" En de talen (Nederlands en Engels) in groep 7. Voor nu vind ik het een prima oplossing...hij is moe, het kost hem veel energie, maar het doet hem ook goed...vandaag noemde hij dat hij school eigenlijk wel mistte! Maar voor de lange termijn vind ik het eigenlijk geen oplossing, want wat is het plan dan als hij straks in groep 7 dus niks meer te doen heeft... dus wellicht daar wel vast over nadenken en afspraken maken
@Olifantje1991 Wat fijn dat het zo goed uitpakt en er op deze manier maatwerk geleverd kan worden. En eigenlijk wel heel fijn dat hij nu soms mindere cijfers haalt. Zo belangrijk denk ik! Ben blij te lezen dat het goed uit kan pakken en de tip voor opbouwen in stapjes is denk ik ook een goede! En hilarisch dat hij gewoon mee zat te luisteren. Je houdt ze toch niet tegen... @Fristi2012 Ik snap heel goed dat je zoiets ook overweegt voor jullie zoon. Wij zijn natuurlijk nog niet zo ver dus nog geen ervaringen om te delen, maar ik ben verbaasd over hoeveel positieve reacties ik lees/hoor over een dergelijke constructie. Hoop dat zoiets ook passend is voor jullie zoon! @bulakgirl Ja stoer he?! En dat voor een meisje dat tot kort geleden niet eens durfde te vragen of ze naar de wc mocht... . We hebben een driehoeksgesprek met dochter en juf gehad (niet gebruikelijk maar er moest iets gebeuren) en dat was erg positief. Daarin mocht ze zelf noemen wat ze wilde leren en op het einde kwam dit verzoek er uit alsof ze er al maanden op zat te broeien (wat waarschijnlijk ook zo is...). De opluchting op dat gezichtje toen juf zei dat ze dat een goed idee vond... . Vorig jaar heeft een klasgenootje van haar dit ook gedaan. Zij was echt dochter haar grote voorbeeld. Denk dus dat ze dit onthouden heeft. Kan me overigens heel goed voorstellen dat je wel nadenkt over de toekomst. Bieden ze iets van een 10-14 school (ofzo) of dergelijk programma aan? Als dit doorgaat en dochter zou eventueel echt versnellen dan gaat ze met 10jr naar de middelbare school. Niet ideaal. Aan de andere kant denk ik ook, als we niks doen gaat ze met 11 naar de middelbare school, maar dan doodongelukkig. Het is soms lastig dat we daarin ook weer niet echt een keuze hebben... Hoe langer ik er over nadenk hoe minder beren ik zie en hoe beter het me lijkt om hier wel voor te gaan. Al was het alleen al omdat dochter het zo graag wil. Hoe het gaat met aansluiting en dat soort dingen zien we dan wel weer... Juf mailde me net al dat ze het op de agenda van de IB’ers had gezet. Die is er dus ook meteen actief mee aan de slag gegaan. Zo fijn!
@Archie83 wat goed dat ze er meteen zo actief op door pakken, fijn gevoel dat je dochters idee zo serieus genomen wordt.
Ik snap je gevoel, je wil dat ze weten dat je een leuk kind hebt. Als kinderen thuis komen met verhalen wat je kind doet is dat heel naar. Noem me maar ervaringsdeskundige Zijn vervelend gedrag begon al in gr 1. Ging de allerjongste kleuters na doen in gedrag. In de 3 maanden gr 2 ging dat goed. Groep 3 was weer bagger. Maakte zijn werk niet, stelde zich enorm aan, controleerde juf, ging overal tegenin. Hij kreeg in eerste instantie geen maatwerk en hij vond school vreselijk, te makkelijk en saai. Begon met hakken en plakken en halverwege gr 3 zat hij op e4. Hij hij kreeg maan werk . Halverwege gr 4 avi uit. Dus door geen uitdaging kreeg je een heel vervelend kind. Gr 4 ging iets beter tot hij halverwege met alles klaar was. Voordeel wat ik inmiddels heb geleerd. Als je kind gedrag vertoont op school zien ze je kind eerder en kijken ze verder dan als je als ouder moet bewijzen dat je kind meer.nodig heeft want dan ben je een zeur ouder.
Zoon ging in gr 1 in eerste instantie alleen voor de kring naar gr 2. Binnen een paar weken was hij compleet over. Nu zit hij 1.5 schooljaar op een hb school en hebben ze allemaal hun eigen niveau. Als ze hem parttime naar een andere klas willen doen. Hoe doen ze dat volgend jaar? En het jaar er op? Is hij vlot op 1 vak of allemaal. Voor welke lessen zou hij dan naar de volgende groep gaan?
Dat is fijn, dat hij nu op z’n eigen niveau kan werken! Goede vragen. Sowieso mag ieder aan eigen taken/op eigen niveau werken (montessori) en het zijn combi klassen dus volgend jaar zit ze in groep 3,4,5 en daarna 6,7,8. Daarnaast is er de plusklas nog. Hoop dat dat haar weer even tevreden houdt… Ze loopt vooral met rekenen (bezig met duizendtallen, sommen tot 20 gaan makkelijk en duikt nu volop in de keersommen) voor, maar ook wel iets met lezen (m3 nu denk ik?). Klokkijken en dat soort dingen pikt ze ook onwijs snel op (als ze er maar zin in heeft ). Ze zou een hele dag gaan, dus ongeacht lessen (die ze hier niet echt hebben want ieder werkt individueel aan eigen taken, op de kring en wat gezamenlijke projecten na). Maar terechte vragen die ik zeker meeneem!
Mijn man gevraagd, hij zei je hebt het verkeerd begrepen ze bedoelde dat er op verschillende vlakken misschien sprake is van verschillend iq. Dus dat er een kloof zit waardoor ze misschien cognitief wel uhb is maar verwerking niet eens hb. Dus dat noemde ze als voorbeeld. Is het voor iedereen weer helder
Vanmiddag gesprek had op school. Eindelijk eens een goed, fijn gesprek. Juf geeft aan het lastig te vinden om aangepast werk te vinden, voor te bereiden, na te kijken enzo. Begrijpelijk. Maar ib’er gaf aan dat we de optie versnellen eens serieus moeten gaan doorspreken. Ben blij dat ze erover na willen denken, al weet ik niet of het de beste optie gaat zijn. Maar wel fijn om samen met school de voors en tegens eens op een rijtje te gaan zetten. De orthopedagoog van het samenwerkingsverband wordt er nu bij betrokken. En de directeur ook, om te kijken of er nog een potje met geld is. Heb ook het idee dat school hem beter beginnen te begrijpen. Ze zien hem blij worden van nieuwe dingen, ze zien hoe snel hij nieuwe dingen oppakt. Het gaat een lange weg worden, maar ben blij dat er wat gebeurt. Geen idee wat de beste (of best passende) oplossing gaat zijn. En of er wel een goede oplossing is. Maar we zien t wel
Versnellen naar groep 5 dan? Maar dan versnelt hij dus in principe al een 2e keer? Tenminste, onze oudste uit 2016 in groep 4 is al een jaar versneld. Waar houdt het dan op. Versnellen is alleen een optie als ze ernaast ook dingen kunnen aanbieden, want anders is hij binnen een jaar weer door de stof heen en op dezelfde plek als nu. Ik snap ook dat de juf niet altijd tijd heeft,maar het klinkt nu alsof zij het wiel helemaal opnieuw uit moet vinden met wat voor materiaal er beschikbaar is ed. Ze zullen toch wel eerder extra materiaal hebben m oieten aanbieden. Dan hoef je het alleen maar voor te bereiden, en kan met niet voorstellen dat dat meer kost als 15 min per dag. En daar ben je dan juf voor, om dit soort extra dingen op te pakken hoor. Ze maken zich er makkelijk vanaf wat mij betreft. Hoe vind je het zelf?
Ze doen echt hun best, juf doet het nu wel, maar geeft duidelijk aan dat ze niet weet hoe. (Alleen maar fijn dat ze eerlijk is) Het gewone extra werk wat ze normaal bieden is niet genoeg. Hij doet alles al wat ze normaal aanbieden qua plusklas en pluswerk. Het idee van versnellen komt vooral omdat het gat qua niveau te groot is. Een leerkracht van groep 5 of 6 zit wat dichter bij waar hij al is, dus is de aanpassing minder groot. Met minder middelen kan hij dan wel op zijn niveau werken. Ik verwacht dat hij met rekenen ook groep 5 al een eind door is, dus de vraag is of naar groep 5 zetten wel genoeg gaat opleveren. Daarom gaat het nu bekeken worden. Wat kunnen ze hem nog bieden. Wat is wenselijk, wat is haalbaar. Ik ben niet perse voor versnellen, maar ben wel blij dat ze zien dat groep 4 werk niet genoeg gaat zijn. Hoe het ingevuld moet gaan worden weet ik ook niet.
Bedenk wel dat ie dan met 10 al naar VO zou gaan. Is er geen HB school in jullie buurt? En krijgt ie wel verrijking? Dus niet alleen maar rekenen en taal op hoger niveau. Maar ook andere dingen, zoals projectjes maken enzo.
Zeker fijn dat ze dat aangeeft, helemaal mee eens. Maar wat @Liekje81 ook zegt, verrijking hoeft niet alleen op taal/rekengebied te zijn he. A heeft vorig jaar de opdracht gekregen over iets wat ze leuk vond dingen op te zoeken en dat vervolgens aan de klas te presenteren. Zocht de juf er nog bijbehorende opdrachten bij (ja wel weer werk voor de juf) En vraag eens op school of ze wis en taalkanjers kunnen geven aan hem. Wel bezig zijn met taal en rekenen, maar veel meer op een creatieve manier, geen sommen maken. Misschien dat dat wel leuk is als de rest regulier werk doet.
Ik weet t, dat is de grootste zorg ook nu. Maar als het alternatief nu depressief thuis komen te zitten is, kies ik liever voor nu gelukkig(er) en zien we de rest wel over een paar jaar. Geen hb school in de buurt, anders was dat idd nu een optie geweest. In de plusgroep doen ze volgens mij wel projecten. Maar die worden nog niet meegenomen de klas is. Maar dat zou hij ook niet zelfstandig redden. Dus daar werken we nu ook aan, leren hoe hij zelfstandig aan de slag kan, zelf dingen kan gaan leren. Want zodra dat beter gaat, kan hij in de klas ook zelf andere dingen doen. Maar het is (nog) geen jochie die zelf de wereld wilt ontdekken. Dus als je hem nu een project zou geven zou hij daar alleen maar naar blijven staren. Maar het is wel een punt die we mee moeten nemen. Kijken hoe daar ondersteuning in gegeven kan worden.
Hij maakt veel liever gewoon sommen, maar dan wel op zijn niveau. Hij heeft nu wel rekenxl. Met presenteren voor de klas zou je hem doodongelukkig maken. Hij is het liefst onzichtbaar. Wel iets waar we aan zullen gaan werken als het aan mij ligt. Zou fijn zijn als hij dat zou kunnen leren. Maar ik weet ook niet wat het beste voor hem is. Het zal gewoon een zoektocht blijven. Ben ook aan het denken wat we hem eventueel nog meer kunnen bieden, en wie dat zou kunnen doen. Wellicht iets onder schooltijd. Programmeren ofzo.
Zijn er geen andere kinderen in de klas die ook in de plusklas zitten waarmee ze samen nog een of twee keer per week aan die projecten kunnen werken? Dan leert hij ook om het zelf te doen, en wordt het misschien ook makkelijker om het helemaal alleen te doen. Maar ja, leuk is dat natuurlijk ook niet als je alles maar alleen moet doen.
Hij werkt nu wel samen met een ander jongetje. Die wordt nu ook meegenomen in het stukje doortesten en aangepaste werk. Voor projecten zal ook weer begeleiding nodig zijn. Dus kijken of daar nog iemand beschikbaar voor is. Ga het wel meenemen in het volgende gesprek. Maar ook dan blijft het vraagstuk, wat moet ie in groep 4 als hij daar alles al van beheerst. Het zal een maatwerk pakket worden.