Pff ik heb echt met je te doen... zo herkenbaar die "onmacht"... Je bent geen zeurmiep, absoluut niet! Je kont gewoon op voor je kind en vraagt niets onredelijks, dus voor je ajb niet bezwaard! Mijn zoon gaf óók alleen maar sociaal wenselijke antwoorden, ben benieuwd of jou zoon zich durft uit te spreken! Je zou eventueel nog Squla kunnen proberen. Daar staan best leuke spellen gericht op algemene kennis op (de natuur, sporten, woordkennis, WNF, etc). Zou mij trouwens geen zorgen maken om zijn fijne motoriek, voor het ene groep 3 kind is leren lezen een uitdaging en voor jou zoon dan het leren schrijven.... oefening baart kunst
@zigzag , is het misschien een mogelijkheid om zelf een hb deskundige in te schakelen? Dat je laat testen en vervolgens op school laat adviseren. Is wel erg duur natuurlijk. Hoe oud is je zoontje? Misschien heb je het al eens geschreven maar ik kan het niet terugvinden.
Welke buitenschoolse activiteiten doen jullie kinderen? Hier doet ze nu zwemmen, dansles en muziekschool. Thuis lift ze mee op de nieuwe hobby van mama: weven. Iedereen krijgt van haar een nieuwe sjaal Verder nog leuke suggesties?
Tekenen of piano (of iets anders natuurlijk) bespelen... Hier zit mijn zoon nu op voetbal, dansen en judo. Maar voetbal is zo intensief dat er weinig tijd overblijft voor andere dingen.
Hier is een instrument leren spelen echt een goede keuze geweest. Waar ze bij ons op school nauwelijks moeite hoeven doen, is dat op hun instrument een ander verhaal. Vraagt veel doorzettingsvermogen. Daarnaast goed voor de motoriek. Ook worden er andere delen van de hersenen gestimuleerd. Maar...het vraagt ook veel van je als ouders. Stimuleren om te oefenen. Mee naar de lessen. Het is duur. Dus wel even goed over nadenken of het in je gezin past.
Hier zitten ze op sport, allebei drie dingen op dit moment (al is bij de jongste één ding zwemles ). Muziekles zag (en zie) ik echt niet zitten hier...daarvoor moet je, naar mijn mening, toch ook thuis regelmatig oefenen en ik heb er die strijd die dat gaat veroorzaken niet voor over; we hebben al genoeg strijd over dingen die moeten.
Voor muziekinstrument moet je aanleg hebben (mijn mening). En natuurlijk is het goed voor de algemene ontwikkeling maar dat zijn andere dingen/sporten ook wel.
Ik heb jaren muziekles gehad (verschillende instrumenten) en aanleg heb ik totaal niet. Technisch kon ik heel behoorlijk spelen, maar muzikaal (zoals mijn zusje) ben ik niet en zal ik ook nooit worden.
Wow wat doen jullie kinderen veel! 3 dingen op jonge leeftijd. Ik vind 2 dingen al veel, gezien dochter ook nog naar BSO moet ('slechts' 1 dag). Maar anders heb je toch geen ruimte meer voor rust (voor mijzelf ) en speelafspraakjes? Ik heb in mijn jeugd tussen 7/8 en 13 jaar op muziekles gezeten, verschillende instrumenten. En ik oefende na het begin zo ongeveer nooit meer thuis Al had de leraar dat nooit zo door en desondanks heb ik er veel plezier aan gehad. Ik vind het wel echt een verrijking voor de algemene ontwikkeling die ik bij dochter ook zou stimuleren, maar van mij hoeft ze niet met 5-6 jaar al te beginnen. Maar goed, mijn muziekles gaf niet echt extra uitdaging op de manier dat ik het deed, het ging me erg makkelijk af (misschien had ik een moeilijker instrument als viool ofzo moeten kiezen) Wel voor plezier/ontwikkeling. We hebben een keyboard en ukelele thuis nu en dochter speelt er wel wat op maar heeft nog geen interesse het serieus te leren. Ik merk wel dat turnen motorisch een uitdaging is voor dochter. Toen ze 3 was oefende ze ijverig handstanden, radslagen en spagaten. Inmiddels heeft ze zichzelf op de rekstok wat trucjes aangeleerd (borstwaartsom en buikdraai achterover). Ze zit nu op Sport BSO 1x per week en 2x zwemles per week. Na de zwemdiploma's wil ze terug naar turnen en op tennis. Maar turnen + tennis + muziek zou ik teveel vinden.
Ze kunnen hier twee/drie dagen na schooltijd afspreken en in het weekend ook. Ze willen nog wel meer sporten, maar dat houd ik af.
Hier zitten beide kinderen op voetbal en zwemles. Dochter wil eigenlijk ook nog op hockey maar dat gaat niet samen met voetbal (zelfde wedstrijd dagen), daarnaast zitten ze 2 dagen per week op de BSO dus het houdt een keer op. Zijn jullie kinderen eigenlijk goed in sport? Mijn zoon is echt een houten klaas maar heeft gelukkig wel lol in het voetballen. Mijn dochter daarentegen speelt nu met haar 5 jaar (wordt over een maand 6) bij de JO8. Zij is voor mijn gevoel zien zo 'slim' als mijn zoon, maar heeft weldegelijk een ontwikkelingsvoorsprong, zij is nog niet getest op hb. Van de hb kinderen die ik hier in mijn omgeving ken (Zijn er niet heel veel), zijn de meeste totaal niet goed in sport vanwege hun slechte motoriek, dus ik ben benieuwd hoe dat met jullie kinderen is?
Tweede kinderen en zeker meisjes vallen baak minder op. Hier één motorisch, naar mijn idee, redelijk sterk kind en één wat minder, maar het ligt er wel erg aan wat ze doet, sommige dingen gaan prima en zie je niets aan haar. Maar bv. dansen en een teamsport, dan merk je het wat sneller. Is door veel sporten wel een stuk beter geworden overigens.
Is toch per kind verschillend. Ik ken aardig veel hb kinderen (getest en al) en een paar zit bij de judo selectie, een paar is goed in voetbal en een paar sport niet omdat het inderdaad tegevalt en frustreert (ze zijn dan zicht bewust dat ze slecht in zijn en haken af). Mijn oudste heeft absoluut geen judo talent, dansen was in het begin niet geweldig maar hij heeft ineens een grote sprong gemaakt en het ziet er nu gewoon goed uit en voetbal is hij net mee begonnen en het is iets wat hij heel graag doet. Zolang hij plezier in het sporten heeft vind ik het prima. Mijn jongste is motorisch sterker en vlotter maar om te zeggen dat hij uitblinkt in sport dat dan ook weer niet.
Hier ponyrijden (jaren ook scouting en turnen gedaan) en de ander een tijdje niets. Wel een jaar of twee op tennis gezeten. Oh, en voetbal een jaar. En nu wil hij op freerunning. Mochten ze een instrument willen bespelen, dan mag dat. Ik heb alleen zelf 2 jaar op blokfluitles gezeten en een jaar op pianoles, omdat het moest van mijn ouders, maar ik had er zo’n hekel aan. Dat ga ik mijn kinderen niet opleggen. Overigens kunnen ze hier via de gemeente allerlei sporten en activiteiten gratis een maand of twee doen. Wisselend aanbod. Daar hebben ze ook al de meest uiteenlopende dingen van gedaan. Kunst, muziek, koken, theater, (denk)sport etc.
Hier moeten ze op een teamsport en als je een muziekinstrument willen mogen ze eentje kiezen die lastig is zoals piano of viool. Dit vooral omdat het de kinderen leert om met anderen om te gaan, je sociaal in een groep te gedragen, rekening te houden met anderen en door te zetten als iets lastig is (zowel sporten in teamverband als een 'lastig' instrument). Het komt ze cognitief al zo aanwaaien dat ik de uitdaging en leerdoelen buiten school zoek.
Laatst stond ik toch met mijn mond open toen mijn zoon zei dat hij enkel op sport wil waar hij beter in kan worden, makkelijke sport zoals tennis hoefde hij niet Ik heb ook nog schaken geopperd maar dat was niet boeiend genoeg want tegen andere kinderen kon hij al winnen en tegen de computer lukte het toch nooit. Blijkt dat hij het op de bso van kinderen die op schaakles zitten heeft geleerd.
Goed zeg! Die van mij hebben de neiging om ingewikkelde dingen te ontwijken, ofwel uit faalangst ofwel uit gemakzucht. Daarom probeer ik ze daar zoveel mogelijk bij te helpen.
Onze dochter is wel goed met zwemmen, maar dansen.... nou ja, ze heeft er lol in laten we maar zeggen. Motoriek laat idd te wensen over.
Dochter danst 2x per week. Of ze er echt goed in is... het is geen natuurtalent zeg maar Ze leert de choreografie wel erg snel uit haar hoofd, maar ze moet haar lichaam echt nog leren kennen. Wel zie ik bij de lessen dat veel kinderen pas vanaf 9 jaar de bewegingen wat gecontroleerder gaan maken, dus misschien dat het ook gewoon een 'leeftijd ding' is. Zoon zit op voetbal en is net overgestapt van de mini's naar de J08. Het is ook geen natuurtalent, maar hij begrijpt het spel wel goed als ik naar zijn teamgenoten kijk. Hij probeert het veld te overzien en vrij te lopen ipv bijv. met zijn allen op een kluitje te lopen. Op het gebied van doorzettingsvermogen en conditie heeft hij nog wel wat uitdaging Bij sport zie ik dus bij beiden niet écht dat ze motorisch achterlopen; ze zijn gewoon gemiddeld...