Wat ontzettend fijn om jullie verhalen en ervaringen te lezen, veel herkenning! Ik blijf dit topic zeker volgen. Ik heb woensdag een gesprek met een coach gespecialiseerd in begaafdheid. Ben heel benieuwd wat zij voor ons gezin kan betekenen
Ah ja dan snap ik het. Bij ons kijken ze naar het kind en niet in welke groep het zit. Maar als ze echt meer doen in groep 2 zou ik hem ook door laten gaan.
Hoi, Hier vandaag berichtje van de juf ontvangen dat ze R. toch komende week nog gaan doortoetsen. Van het voorjaar wilden ze dat niet doen omdat hij de rekencito niet bijzonder goed had gescoord, maar nu dus ook een score boven niveau (hoe hoog weet ik niet precies, maar zo schreef de juf het) voor de rekencito. R. zit nu in groep 3, dit is een combi 3/4, dus hij doet af en toe wat mee vanuit groep 4. Ook zit hij met wat andere kinderen van groep 4 in de 'plusklas'. Uit zijn eigen groep gaat er niemand naar de plusklas. Nu komt er volgend jaar opnieuw een combi 3/4, maar waar ik dat dit jaar als een voordeel zag, zie ik dat voor komend jaar als nadeel omdat hij geen 'oudere' meer boven zich heeft om daar nog wat extra uitdaging van te krijgen. Mijn vermoeden is dat hij de meeste stof van groep 4 al wel beheerst, hij kent de tafels van 1-5 & 10, heeft een heel ruim getalbegrip, leest Avi M6 (cito van het voorjaar) en is daarmee ook de methode van Lijn3 3*** voor dit jaar eigenlijk al voorbij. Juffen zien hem heel goed, passen zijn werk aan, kijken per thema wat hij al beheerst, dat mag hij overslaan, dat wat hij nog wel moet 'leren' doet hij mee, maar mag hij als het lukt direct aan de slag en hoeft niet naar de uitleg van de juf te luisteren. Wanneer ze zijn werk nakijkt en fouten constateert neemt ze hem even apart om het te bespreken en te kijken waar hij 'fout' gaat. Al met al zit hij in nu eigenlijk wel op z'n plek in de klas waar hij zit. Heb hem vandaag nog gevraagd, met welke kindjes ga je meer om, die uit groep 3 of groep 4 en hij gaf duidelijk groep 3 aan, wat ik eigenlijk al wist. Mijn vraag is, hoe gaan jullie of jullie school om met kinderen die de stof van het komende schooljaar waarschijnlijk voor het grootste deel al beheersen. Ik vind het maar lastig. Ergens denk ik, zou het niet beter zijn als hij toch mee gaat naar groep 5. Dat wat hij nog niet weet/kent leert hij wel bij in dat jaar denk ik, hij pikt alles zo snel op en daarnaast krijgt hij wat meer uitdaging door de vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde etc. Maar hij zit zo op z'n plek in de klas waar hij nu zit, dat ik hem er eigenlijk niet weg wil hebben. Dus hoe zou je dan een passend programma voor hem krijgen, kan iemand van jullie misschien eens omschrijven hoe dat eruit ziet. Want je kan natuurlijk ook niet steeds maar vooruit blijven werken, dan wordt het gat alleen maar groter. Vind het dus allemaal best wel lastig, nu eerst het doortoetsen maar afwachten, maar ben wel benieuwd naar ervaringen en eventueel zaken waar ik rekening mee kan houden in het gesprek wanneer we de plannen voor komend schooljaar gaan bespreken.
@Olifantje1991 ik zou de school eerst afwachten. Als ik het zo lees dan komen ze uit zichzelf mee, dat vind ik heel positief. Wat is het doel van het doortoetsen? Verder groep 5, daar hebben wij hier helaas niet zo goede ervaringen mee, qua stof is het niet bijster uitdagend dus verwacht daar geen wonderen van. Als je kind nu goed op zijn plek zit en de school hem goed ziet dan is het heel veel waard.
Ja klopt hoor, we zijn heel blij met deze school, lees hier inderdaad dat het ook heel anders kan, maar hier hebben ze hem al vanaf het begin goed in de gaten en we hebben korte lijntjes met school. Het doel van doortoetsen is voor de juf nu om te zien op welk niveau hij zit, wat hij wel/niet beheerst en hoe ze hem dan volgend jaar passend onderwijs kunnen bieden. Tenminste dat is mij eerder uitgelegd. Ik kreeg nu vanmorgen alleen een appje, waarschijnlijk omdat ze maandagochtend gelijk willen starten. Vond ik ook al heel wat dat een juf op zaterdag nog de moeite neemt om daarmee bezig te zijn. Wel goed wat je zegt over een klas overslaan/groep 5, daar hoeven we het dus niet voor te doen. Verder tot nog toe ook geen grote problemen thuis of op school, dus waarschijnlijk kunnen we het dan toch het beste houden bij de klas waar hij sociaal gezien het meest op zijn plek zit.
Nog even nagevraagd bij de juf, ze gaan hem nu alleen doortoetsen voor rekenen, omdat hij daar nu voor het eerst hoog op scoort. Wat hij nodig heeft voor taal en spelling etc is bij hun al bekend schreef de juf, dus dat plan voor volgend jaar heeft ze al klaar liggen, daar moet plan voor rekenen bij komen en dan kunnen we in gesprek hierover.
Fijn dat ze nu alvast doortoetsen. Super dat er alvast een plan voor volgend jaar ligt. Ga je straks beter de zomervakantie in.
Ja zeker weten! Hij kwam net enthousiast uit school, had mee mogen rekenen met groep 4. Ik denk om hem een beetje voor te bereiden op de cito. Die wordt woensdag gedaan zei hij.
Mijn oudste wordt niet doorgetoetst (7 jr groep 4) maar heeft advies gekregen voor doorverwijzing ha voor iq onderzoek. Doortoetsen heeft geen zin volgens de juf want zegt ze: "dan weten we dat ze op groep 7 niveau functioneert en dan...? We kunnen haar niet naar groep 7 overzetten" Voor nu nog even in dubio hierover. Stap naar ha heeft veel consequenties niet alleen voor de oudste maar ook voor de jongste. En waar doe je dan goed aan?
Wat voor consequenties? En wat gaat school doen met als ze het IQ weten? (Want: “Dan weet je dat ze IQ x heeft en dan …?”)
Dan kan ze naar een andere school waar ook klassen voor hoogbegaafden zijn. Deze school zit 20 km verderop (school nu is 200 mtr), jongste zal dan ook naar die school moeten omdat ik niet in 8.30 uur op 2 plekken tegelijk kan zijn. Ze zullen dan niet zelfstandig naar school kunnen, geen schoolvriendjes in de buurt ed. Weg bij hun vriendjes / vriendinnetjes die ze nu in de klas hebben (geldt vooral voor de oudste) School geeft aan dat ze niet meer kunnen bieden als wat ze nu doen. Vandaar het advies voor iq onderzoek en vervolgstappen.
Heb je de school al bekeken? Als die school valt onder speciaal onderwijs is het vervoer via de gemeente geregeld. Dan lever je kind optijd af bij eenopstapplaats of ze halen haar op. Daarna kun je de jongste zelf naar school brengen. Vanaf welke leeftijd mogen ze naar die andere school?
@owly: Verschilt erg per gemeente wat er mogelijk is. Hier is gemeentevervoer niet standaard. Daarnaast is natuurlijk de vraag of je dat wil met een kind van 7. Als de ander ook naar die school kan, zou ik daar toch eerder voor kiezen. Al zou ik dan proberen te verhuizen… @Koekie1: Ik zou sowieso bij die school gaan kijken. Hoe het voelt, of je het wat lijkt voor je kind(eten), enz. Daarnaast komen bij dergelijke scholen veel kinderen van verder weg, je dochter zal echt de enige niet zijn. Afspraakjes zijn dan minder of worden van te voren gepland. Het is anders, maar als ze nu niet gelukkig is, kan het wel nodig zijn. Als ze nu gelukkig is en aansluiting heeft en de andere school niet goed voelt ed, kun je ook altijd nog kijken naar wat er aan externe plusklas en misschien vanuit het samenwerkingsverband mogelijk is?
@NiekeKris natuurlijk zou het mooiste zijn om op de eigen school te blijven. Beide op 1 school is praktisch als het haalbaar is. Wat je zelf ook schrijft voelen bij de andere school. Als je daar bent en het voelt niet goed heb je ook geen discussie punt meer en kun je verder zoeken. @Koekie1 Is het samenwerkingsverband ook betrokken? Wat geven die aan? Mocht die niet betrokken zijn is dat wel een prettige samenwerking. Die geven een goede kijk op de zaak en geven goede tips.
Hé wat lastig ook zeg. Hier had de juf in het voorjaar al aangegeven dat een iq onderzoek of iets dergelijks mocht als wij dat zelf zouden willen, maar dat het voor school geen must is zolang het kind thuis of op school niet vast loopt. Ik weet niet hoe het jou dochter verder vergaat op school? Heeft ze het naar haar zin, heeft ze vriendinnen? Hoe is haar gedrag thuis en wat vind ze zelf van school? Overstappen naar een school 20km verderop is inderdaad wel echt een dingetje lijkt mij, maar als ze nu echt ongelukkig is op school misschien wel het overwegen waard en goed om eens te gaan kijken zoals anderen ook al zeggen. Maar goed ik heb er wat dat betreft (nog) weinig verstand van. Gelukkig kunnen ze met R. nog wel uit de voeten en gebruiken ze dus het doortoetsen om voor volgend jaar te bepalen welke stof ze hem nog wel aan moeten bieden en wat niet. Ik ben wel erg benieuwd naar het plan van school wat ze hem dan daarnaast aan gaan bieden.
@owly : het samenwerkingsverband is niet betrokken bij ons. Qua vervoer heb ik nog heb ik nog geen idee van hoe dat geregeld is. Het is een 'gewone' basisschool met diverse plusklassen en HB onderwijs dus mijn jongste zou er 'normaal onderwijs kunnen volgen. @NiekeKris: kijken kan inderdaad geen kwaad daar heb je gelijk in. Vraag is alleen wanneer we dat geen doen. Op dit moment komt ze sociaal namelijk erg goed mee en heeft ze het naar haar zin in de klas. Het is een leuke en sociale klas waar ze zich thuis voelt en zichzelf kan en mag zijn. Begin dit jaar had ze wat opstartproblemen maar dat is nu helemaal naar de achtergrond verdwenen. Ze wordt er niet op aangekeken dat ze veel verder is als de rest (leest bijv. Avi uit, kent de tafels 1 tm 15 door elkaar, cito scores 1+) Voor nu willen we eigenlijk geen actie ondernemen omdat ze het nu goed doet in de klas. Ja, ze verveelt zich wel maar krijgt wel extra begeleiding van de juf en gaat naar een verbredingsgroepje. Ik heb nu het idee om te kijken of er een interne begeleider van de andere school 1x per week bij haar op school kan komen voor ander werk maar geen idee hoe men daar instaat. @Olifantje1991 : school vind ze leuk (vooral haar vriendinnen ) en ze wil absoluut niet naar een andere school.
@Koekie1: Als ze zo op haar plek zit, lijkt het me veel logischer eerst het samenwerkingsverband erbij te betrekken en de mogelijkheden voor een externe plusklas ed te overwegen dan om nu over te stappen naar een school zo ver weg… Wat zijn de argumenten van school hierbij?
@Koekie1 zoals @NiekeKris aangeeft als ze zo op haar plek zit lijkt me dat er ook andere opties zijn. Ik zou dan graag willen dat ze samenwerken met het samenwerkingsverband. Wanneer je kind blij is, niet boos uit op school of thuis snap ik dat je niet staat te springen. Zijn er naast die school ook plusklassen? Dan zou ze op andere dagen extra uitdaging krijgen oa het gebied van leren leren. Maar goed dat soort dingen weet het samenwerkingsverband