HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.330
    10.295
    113
    Bedankt! We starten met diep inademen en concentreren op wat wel goed gaat.
     
    zigzag, Fristi2012 en Olifantje1991 vinden dit leuk.
  2. Anan

    Anan Fanatiek lid

    10 mei 2013
    3.030
    2.385
    113
    Quote even alleen jou, heb jullie berichtjes gelezen maat momenteel een beetje druk dus kom aan echt reageren niet toe. Vorig jaar is de start heeeeel erg moeizaam geweest in groep 3. Corona heeft daarna niet bijgedragen. Na tijdje ging ze weer met plezier heen en dat is nu het belangrijkste. Avi is ze doorgeroest, rest is obv methode toetsen. Ze bieden niet of nauwelijks plus werk aan want dat is binnen de school niet georganiseerd, het is wat verdiepingswerk met een groepje uit de klas die ook wat voorloopt. Volgens dochter mocht ze maar uit paar boekjes kiezen (maar uit nieuwsbericht juf blijkt dat het wel uit de hele bieb mag). T is nu pas week 2 dus kijk t nog wel paar weken aan, t heeft ook even opstart nodig. Vorig jaar is het alleen teruggevallen in veel buikpijn, psycholoog, hoofdpijn, slecht slapen, driftbuien en gewoon een ongelukkig kind. Dat heeft paar maanden geduurd en dat wil ik nu eigenlijk voor zijn…(maar vooralsnog lijkt het mee te vallen)
     
  3. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Over het niet praten, hier werken daar wel een paar dingen voor. Samen lopen of fietsen en dan ergens over praten. We hebben kaartjes die emoties uitbeelden, die hebben we een tijdje gebruikt. En zelf op een blaadje schrijven wat er in ze om gaat, daarna ze laten kiezen wat ze met je delen.

    Frustraties als iets eens niet in een keer lukt herken ik van Q vooral van het Leonardo met Russisch. Wat een weerstand leverde dat in het begin op. Maar toen ze dat eenmaal door had was het ook goed. Die leerstrategieen die ze daar heeft geleerd past ze (volgens mij) nog regelmatig toe.

    Hier zit Q echt goed in haar vel. Ze is al wel heel erg met het VO bezig en wil precies weten wat ze kan verwachten. Elk antwoord levert weer tig nieuwe vragen op. Ik probeer het dus maar iets af te kappen, anders wordt het wel een erg lang schooljaar. En ze moet natuurlijk ook de school nog kiezen.

    Met M gaat het wisselend. Letters en cijfers lijken haar nog minimaal te interesseren. Andere onderwerpen des te meer. Ze wil heel veel over geschiedenis weten. Hoe ging het met de ontdekkingsreizen, waarom dachten ze dat de wereld plat was, wat hebben ze wanneer ontdekt, etc etc. Ook kerken en het christendom vindt ze mega interessant, wat gebeurde er, wie was wie in de verhalen, etc. Daarnaast wil ze héél veel weten over allerlei dieren.
    Op school vindt ze het niet zo leuk. Letterlijk al haar vriendinnen zijn naar groep 3. In de klas vindt ze veel kinderen irritant, te veel praten als ze stil moeten zijn en ‘rare’ dingen zeggen (terwijl ze zelf ook een echte kletser is en niet stil kan zitten). Ik ben erg benieuwd hoe dit moet gaan dit schooljaar. We zitten pas aan het einde van de eerste week, dus hopelijk is het alleen wennen en gaat het meevallen.
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.140
    8.871
    113
    Hier komen er soms ook wel verhalen als we samen lopen ofzo, maar wel 'als zij het wil' (sowieso het praten, maar eigenlijk ook het lopen, daar heeft ze ook zelden zin in) of als één van ons haar naar bed brengt en ze ons langer bij zich wil houden, dan wil ze ook nog wel eens gaan kletsen. ;) Maar meestal komen dingen pas maanden later eruit.
     
  5. maliro

    maliro Niet meer actief

    Mijn dochter is niet hb maar volgens de statistieken wel meerbegaafd. Dit komt er op school niet uit (D scores) maar zolang zij gelukkig is en uitdaging ziet maak ik me daar niet druk om. Echter loopt ze met rekenen achter. Vanuit haar autisme heeft ze moeite met automatiseren. Maar wat ze het meest lastig vind zijn de strategieën. Als ze een som ziet weet ze in no time het antwoord. Maar dat is zonder dat ze die strategieën toepast. Wanneer ze die wel toepast raakt ze helemaal van de leg en geeft ze foute antwoorden. Volgens school zijn die strategieën dusdanig belangrijk dat ze er in is vast gelopen en nu dus een achterstand heeft. Hoe gaat dit bij jullie kinderen? Gebruiken ze de strategieën, is dit helpend of belemmerend? Moet ik hier wat mee richting leerkrachten? Dochter zit nu in groep 6 trouwens. Ik heb het idee dat ze de achterstand heeft door de methode, niet door haar vaardigheden.
     
  6. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.617
    8.364
    113
    Vrouw
    Mijn oudste is mb getest en heeft ook moeite om eruit te halen wat erin zit, vooral automatiseren. Ik heb al heel lang mijn twijfels over mogelijke ass bij hem (niet alleen bij hem). Ik probeer hem bewegend te leren. De logopedist die met het idee kwam wil stevige bewegingen van hem. Maar ik merk dat het al een stuk beter gaat als hij wandelt, stil zitten lijkt een probleem (niet op de overactieve manier). Komende week gaat hij starten met fysiotherapie. Ik heb nog geen uitleg gehad. Maar ik heb het idee dat ze dmv beweging zijn hersenhelften willen dwingen om samen te werken. In jouw verhaal heb ik ook het idee dat een deel te dominant is, over ontwikkelt is en dat er vraag is naar een goede samenwerking. Ik zou dus gaan wandelen en haar de stappen laten doorlopen die ze volgens het boek moet doen (hardop).
     
  7. maliro

    maliro Niet meer actief

    Wel een idee idd. Ze zit op school wel op een wiebelkussen maar dat is dus niet voldoende beweging als ik het goed begrijp?
     
  8. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.140
    8.871
    113
    @maliro: Kinderen redden het vaak een heel eind zonder automatiseren en zonder strategieën, maar de meesten lopen op een gegeven moment vast. Niet allemaal natuurlijk, maar toch zou ik dat liever niet afwachten. :) In groep 5/6 wordt het werk moeilijker en daarna natuurlijk nog meer en dan ontstaan vaak de problemen. Als ze leerkrachten er zelf niet mee komen, zou ik zeker zelf het gesprek aan gaan.
     
    maliro vindt dit leuk.
  9. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.617
    8.364
    113
    Vrouw
    Je kan eerst kijken of het helpt om het thuis lopend/bewegend te leren. Misschien is wiebelen genoeg om het weer naar boven te halen als het er goed in zit. Ik ga op school wel vragen of mijn zoon ijsberent mag lezen als hij getest wordt. Maar ik vermoed dat ze er niet happig op gaan zijn.
     
  10. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.330
    10.295
    113
    Hier was het juist dat hij veel gewoon op zich zelf bezig te houden. Als het te saai is moeten zijn hersenen zich toch bezig zijn. Mijn man doet het overigens ook, die is ook altijd tegelijk met iets anders bezig. Dus werk en dan bijvoorbeeld bewegen met zijn been.

    Het automatiseren ging hier ook niet super. Waarom rekenen als je het antwoord weet. Na heel heel vaak te vertellen dat je de automatisering sommen krijgt om moeilijke sommen vlot op te lossen begreep hij pas waarom het zo moet. Dat ging met een hele lange weg en tijdens het thuisonderwijs maar stug blijven herhalen hoe ze het op school deden en maar oefenen. Het was 1 min per dag. Hij merkte uiteindelijk dat hij meer sommen kon maken in 1 min. Deden ze overigens met de hele klas. Hij mocht toen de slimste zijn maar bij dit scoorde hij ergens in het midden of lager.

    Ze zien pas het nut ergens van in wanneer ze echt vastlopen. Misschien ook eens 2 min per dag race rekenen. Niet te moeilijk maar gaat om de strategieën te gebruiken. Bijvoorbeeld 7+4= (7+3=10+1=11)
    Gaat dit makkelijk en vlot neem je bladen met boven de tientallen.

    Bij keersommen legde ik uit 1 keer 4 koekjes is 4 koekjes. Heb je 2 keer 4 koekjes heb je dus 4+4,
    4+4+4= het zelfde als 3×4=
    Dat een lading plussommen gelijk is maar een keersom veel sneller. Ze hebben op sommige scholen met een trap keersommen op de trap staat om ze zo in te stampen.

    Keersommen bij het toilet kan ook helpen.
     
    maliro vindt dit leuk.
  11. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.330
    10.295
    113
    Over dat wiebel kussen, ik moet in eens denken dat hij die op zijn nieuwe school volgens mij helemaal niet heeft. Straks even navragen aan uk.

    Kan me best voorstellen dat hij die nu niet nodig heeft omdat hij nu ook werkelijk aan het werk is.

    En anders hebben ze die vast wel ergens op school liggen :)
     
  12. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.617
    8.364
    113
    Vrouw
    Ik heb ruitjes papier met rechthoeken/vierkanten gebruikt om een beeld te maken bij de x sommen. Maar daar zijn we vroeg mee begonnen. Het tandenpoetsen gebruiken we als moment om tafels te zeggen omdat er even niks anders gedaan kan worden. Dat hebben we ook met het abc lied gedaan oa. Maar daar zijn we meer mee begonnen zodat ze wisten wanneer we klaar zouden zijn met poetsen.
     
  13. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.330
    10.295
    113
    Dat is ook een goed idee.
    Wij hebben een koffertje met blokjes en staafjes. Hebben we ooit gekocht in Italië
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  14. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.140
    8.871
    113
    Smarties, M&MS en andere kleine snoepjes waren hier dankbare hulpjes bij het uitleggen van de principes van de tafels. Op de een of andere manier kon ik ze alleen nooit dagen achter elkaar gebruiken. :D
     
  15. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Ik ben eens benieuwd naar jullie mening over M. Door al het gedoe dat we met Q hebben gehad zie ik misschien te veel achter van alles…

    M mist op school echt haar vriendinnen die nu allemaal naar groep 3 zijn. In de zomervakantie had ze ook regelmatig aangegeven dingen te willen leren. Ze heeft regelmatig het eea in een kleuter activiteiten boekje gedaan. Ik had het idee dat ze nog helemaal niet met letters bezig was, maar heb afgelopen weekend toch maar een letterdoos met magneten gekocht, omdat ze die graat wilde hebben. Er zaten van die spelletjes bij, pak de laatste letter van een woord. Letter stond erbij. Bij dit voorbeeld, boot, vroeg ik haar de goede letter te pakken. Pakt ze eerst de B, dan vraagt ze wat daarna moet en pakt ook goed de OO. De T was afgebeeld.
    Zo had ze nog wel meer dingen, mama kan ik ook maken want er zijn 2 mmms en het is Ma Ma, etc.

    Verder kan ze echt niet stilzitten (Q kon en kan dat prima). Gister had ze weer een eerste skiles. Eerst was het 1 groepje met wat grotere en kleinere kinderen, 4 tm 6 gok ik. Ze werd al snel bij de kindjes gezet die een kop groter waren. Toen deed ze prima mee en was ze echt blij.

    Ze slaapt ‘s avonds nooit voor 21:00 uur en is netjes om 7 uur wakker. Ze sport nu minimaal 2 keer in de week, vanaf volgende week 3 keer per week en een keer per maand nog paardrijden erbij. Ze gaat een dag in de week naar de BSO en spreekt meestal 2 tot 3 keer per week af (voor het zwemmen of hockeyen spreekt ze ook nog vaak af). Een meisje van 4, bijna 5, zou dan toch helemaal moe moeten zijn?

    Dus wat denken jullie, zou ze nog uitdaging missen, fysiek of cognitief, of zie ik beren?
     
  16. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    Is ze blij? Want dat is het belangrijkst.

    Ik herken wel een beetje wat je zegt van m’n dochter. Waar m’n zoon met net 2 jaar tot 20 telde, met 3 jaar de cijfers allemaal kende en voor hij 4 werd al woorden las, is m’n dochter daar een stuk minder mee bezig.
    Ze wordt over 3 maand 4 (ze kan niet wachtennnnn), maar telt sinds de zomer tot 20, en kent (‘nu pas :|) de eerste letters.
    Maar als ik verder naar haar kijk zie ik wel veel overeenkomsten. Mist aansluiting op de peuterspeelzaal, speelt veel liever met vriendjes en vriendinnetjes van broer. Is heel oplossingsgericht. Motorisch veel uitdaging nodig.

    Maar of ze meer uitdaging nodig heeft durf ik niet te zeggen. Ze doet al heel veel.
    Jouw dochter heeft de pech met haar geboortedatum, waardoor anderhalf jaar kleuteren niet kan. Mijn dochter is van december, dus ik denk en hoop dat het gewoon 1,5 jaar wordt, net als bij m’n zoon.
    Maar een heel jaar nog in groep 2, zonder aansluiting met de klas is wel lang.
    Ik zou in ieder geval een gesprek met juf plannen. Kijken hoe het gaat en zodat je de lijntjes kort houdt.
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.330
    10.295
    113
    Haha die van ons is ook bijna niet moe te krijgen. Stil zitten doet hij nog steeds niet. Hij is tijd bezig. Overigens herken ik dat van zijn vader ( wiebelt bijvoorbeeld altijd met zijn voet, zo blijft zijn hoofd bezig)

    Wij hadden geen vergelijkingsmateriaal en keken we bij de doelen. Wat moeten ze kunnen eind groep 1. Toen moest hij nog starten en wat hij moest leren was wachten en in de rij staan. Tja met 1 kind lastig:roflmao:

    Toen zagen we wel al dat hij veel van de doelen van gr 2 ook al beheerste. We hebben korte lijnen gehad met school en uiteindelijk ook voor gekozen om nog de laatste maanden van gr 1 naar gr 2 te gaan zo dat hij de kindeten kende en ging mee naar gr 3.

    Het belangrijkste is heb je een blij kind. Gaat hij of zij met plezier naar school en komt vaak enthousiast thuis. Geen uitbarstingen op school of thuis dan heb je misschien voldoende aan een gesprek en kan de juffen wat extra's geven.

    Als je antwoord twijfelachtig is of nee dan zou ik een gesprek aanvragen met juf en interne begeleider. Die kan bijv een keer observeren.
     
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.140
    8.871
    113
    @debq: Lastig te zeggen natuurlijk, maar kan best dat ze uitdaging mist. En los daarvan, op dit moment in ieder geval aansluiting bij de klas. Wat minstens zo belangrijk is. Kan best dat dat even tijd nodig heeft, omdat ze met de andere kinderen misschien nog niet zo vaak (of nooit) gespeeld heeft en ze elkaar dus moeten leren kennen. Daar kan best wat tijd overheen gaan. Ik zou een gesprekje met de leerkracht(en) aanvragen en vragen hoe zij het zien, zowel de aansluiting als het werk/de uitdaging. In de kleuterklas zijn natuurlijk ook prima dingen te leren en in groep 2 zijn ze vaak ook bezig met letters ed. Kan heel goed dat dat binnenkort begint, als alle kinderen weer een beetje aan school gewend zijn. Dat kun je dan ook vragen aan de leerkracht(en).

    Qua stilzitten: dat kunnen ze hier ook niet, nog steeds niet (9 en 12). Slapen doen ze hier ook pas laat (tegen 22.00u en 23.00u is 'op tijd' voor hen) en zijn 's ochtends inderdaad op tijd weer wakker. Ze hebben altijd veel naast school gedaan en waren dan inderdaad niet moeier dan anders oid, ze sliepen in ieder geval niet eerder. ;) Ze zijn in hun hoofd 'gewoon' nog druk 's avonds, komen daardoor lastig tot rust en vallen daardoor lastiger in slaap.
     
  19. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    880
    395
    63
    wow @Fristi2012, ik herken mijn dochter helemaal in jouw verhaal! Zij is een jaar ouder, maar was een jaar geleden net zo. Heeft heel veel fysieke uitdaging nodig, maar als het om het cognitieve stukje gaat, kan ik haar totaal niet inschatten. Ook omdat ze geen antwoord geeft als ze iets niet zeker weet. Ze is zo totaal anders dan broer; die was duidelijk cognitief een eind voor. Ergens wel makkelijker, dan weet je maar waar je aan toe bent.
    Bij haar vraag ik me steeds af of ik teveel verwacht, komt het niet-lekker-in-je-vel zitten daardoor of is het juist dat je te weinig wordt aangesproken op wat je kan/nodig hebt?

    Bij mijn dochter ging het na ongeveer 2 maanden school bergafwaarts (heel langzaam), dus hou de signalen in de gaten! Nu gaat het wel weer beter gelukkig, maar ik heb het idee dat het heel kwetsbaar is en het zo weer om kan slaan.

    @debq mijn dochter heeft inderdaad veel fysieke uitdaging nodig. Ik ben bij cesartherapeut geweest die gespecialiseerd is in prikkelverwerking en slaapproblemen. Zij gaf aan dat dochter veel meer fysieke prikkels nodig heeft dan een gemiddeld kind, juist ook voor het slapen gaan zodat ze 'uit haar hoofd' gaat en niet bezig blijft met van alles en nog wat.
    We zien positief resultaat!
    Maar, dat gezegd hebbende, zou ik zeker wel contacten met school. Hoe ziet de leerkracht het? Heeft ze dezelfde leerkracht als vorig jaar? Is er verschil? Waar wordt ze nog wel blij/enthousiast van?
     
  20. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    @Roanna ik ben me er bewust dat ik haar in de gaten moet houden. Op de peuterspeelzaal laat ze niet zien wat ze kan. Ze komt er niet enthousiast uit en is daar haarzelf niet. Op school komt ze straks in een 1/2 groep. Dus daar zal ze zich hopelijk beter op haar plek is.

    Net tekent ze opeens een regenboog met alle kleuren in de juiste volgorde. Ze verbaast me soms opeens zo.
     
    Roanna vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina