Dat is wel een rare verdeling. Daarnaast zijn die wisselingen al onrustig, maar voor groep 3 is de overgang van de kleuterschool ook groter. Mijn zoon heeft ook in een groep 3,4,5 gezeten en het duurde echt een maand of twee voor groep 3 wat rustiger werd.
Komt zeker door leraren te kort? Eigen parttime juf werkt niet op ma en vrijdag daarom worden ze verdeeld? Is zeker vervelend maar of daar zo 1 2 3 een oplossing voor is. Mijn zoon heeft hekel aan drukke kinderen toch komt ook hij ze regelmatig tegen. Ondertussen weet hij wel hoe hij mee moet omgaan en ook dat is een leerproces (zo zie ik het). Over hb gesproken over het algemeen wordt hier niet geadviseerd om die term naar buiten toe en ook naar de kinderen toe te gebruiken. Hier hebben wij het over cognitief talent.
@debq Overigens denk ik ook niet dat ze hb is, maar anders is ze wel. Ze maakt opmerkingen waarvan ik echt denk 'hoe dan?' zo keek ze laatst tv waarbij de vergelijking gemaakt werd tussen een blokje kaas en ananas en hoe zulke verschillende dingen toch bij elkaar pasten. Ze zei toen: 'ze heeft het over die jongen en het meisje, zij is de ananas, hij het kaasje'. Dat soort dingen vind ik niet bij 7 jarigen passen. Op school zien ze een snel afgeleid meisje. Ze zegt vaak school niet leuk te vinden. Werken is saai, teveel hetzelfde, rekenen is moeilijk. Wij zien een meisje die graag vanalles leert, maar wel wat ze zelf wil leren. Zo doet ze soms ongeïnteresseerd, maar vervolgens komt er een paar dagen later een heel verhaal over dat nog klopt ook. Ik wil op school niet de moeder zijn die haar kind zo geweldig vind, terwijl het niet zo is. Maar toch heb ik het gevoel dat er wat over het hoofd gezien wordt. Ik kan er geen vinger op gelegd krijgen. Snap je wat ik bedoel?
Ik denk een beetje te snappen wat je bedoelt. Ik heb dat met mijn jongste. Ik denk dat het komt omdat slim-zijn vaak wordt afgelezen aan rekenen en lezen. De schoolse zaken zeg maar. Onze zoon was een huilbaby. We hebben vreselijk met hem afgezien. Maar al vanaf jongs af aan voelde ik: jij hebt een oude ziel. Beetje vaag misschien en eerlijk gezegd ben ik helemaal niet zo ‘zweverig’, maar hij heeft een ‘wijsheid’ die niet te vangen is met lezen, schrijven of andere dingen. Het is zijn ‘oude ziel’ die je soms doet verbazen. En volgens mij zijn er weinig leerkrachten die op dat niveau naar een kleuter kijken. En dat is lastig. Want mijn mannetje zit lang niet altijd goed in z’n vel. School gaat moeizaam. Toch ‘weet’ ik: van dit kind gaan grote dingen komen. Maar het is idd knap frustreren als leerkrachten dit anders ervaren. maar, om het minder zweverig te houden: het kan natuurlijk best dat jouw dochter disharmonisch functioneert, waardoor automatiseren bv moeilijk is, maar het beredeneren ed boven gemiddeld
@merah: dat is exact wat inderdaad bij onze dochter past. Een oude ziel. Ze was een dag na de geboorte ook al zo helder en inderdaad een huilbaby. Heel gefrustreerd was ze in haar baby lijf. Dysharmonisch profiel kan inderdaad best inderdaad. Wat kan ik dan het best doen?
Mijn advies (maar anderen hebben wellicht een andere mening): kijk naar je kind. In hoeverre zit het haar in de weg? School is natuurlijk niet altijd leuk (en dat hoeft ook niet), maar hoe ongelukkig is ze daar echt? Je zou haar kunnen laten testen (maar voor vergoeding zul je wel een indicatie moeten krijgen). Binnen de huidige wisc v worden veel meer deelgebieden gescoord dan bij de oudere testen, waardoor je beter kunt vaststellen waar haar sterke kanten liggen. Deze sterke kanten kun je vervolgens inzetten om stof waar ze zwakker in is anders aan te bieden, waardoor het voor haar makkelijker (en leuker) is om ze te onthouden. Maar je kunt ook heel simpel beginnen. Laat school voor wat het is en schaf een museum jaarkaart aan. Probeer zo te ontdekken waar haar interesses liggen. Geschiedenis, filosoferen, architectuur, kunst.... Musea hadden bij mij echt een stoffig imago, maar wij zijn ‘om’. Onze kinderen vragen nu zelf wanneer we nu eindelijk weer eens naar een museum gaan Of probeer in samenspraak met de leerkracht te kijken of ze een spreekbeurt kan houden over iets van haar interesse. Als het iets is wat ze zelf leuk vindt, dan kun je dat zo ‘schools’ maken als je zelf wilt: presenteren, PowerPoint maken, informatie verzamelen, opdrachten maken voor klasgenoten en deze daarin begeleiden. Etc Onze oudste is sinds kleuter-leeftijd fan van Gaudí (vraag me niet waarom). Heeft daar toen ze 5 was al eens een spreekbeurt over gehouden. In februari ga ik met haar naar Barcelona (ze is dan 8). Er zal vast wel weer een spreekbeurt komen. Maar dit keer mag ze zelf de presentatie maken, hahaha.
Komt volgens mij niet door het lerarentekort. Binnen de stichting en omringende stichtingen is geen tekort hier. Heeft er vooral mee te maken dat deze klassen al extra veel geld kosten vanwege de aangeboden verbreding en kleinere klassen waarin ze les krijgen om elke leerling op zijn eigen niveau te kunnen laten werken. De niveauverschillen zijn per onderwerp heel groot binnen deze groep. Dus door het splitsen kunnen ze geld besparen. Haar ‘eigen’ leraar werkt overigens ook gewoon 5 dagen, op maandag in de 3/6 klas en vrijdag 7/8, de rest dus de 6/7 klas. Respect voor deze leraar hoor, het is ook nog het eerste jaar dat hij van de pabo af komt. Vorig jaar heeft hij wel op deze school zijn lio stage gedaan. Wij hebben in het begin nooit gezegd dat ze hb is. Toen ze hier op school kwam hadden andere het er over en stelde ze zelf de vraag aan ons. We hebben het thuis altijd over het denken op een andere manier en benadrukken juist dat iedereen in weze op een andere manier denkt en je ook verschillend mág zijn. De hb vraag van de korfbal komt denk ik omdat iemand dat heeft gehoord. In het dorp wordt wel de vraag gesteld waarom Q niet naar de dorpsschool gaat. Wanneer mensen door vragen leg ik het dan wel uit.
@bonnie1 ik zou idd ook gewoon je kind volgen. Als ze er zelf geen last van heeft zou ik t laten, heeft ze er wel last van dan continu naar school om te bespreken wat jullie en school voor haar kan doen. Gewoon blijven benoemen wat je thuis ziet en wat ze zelf aan geeft. Het niet automatiseren is trouwens wel iets wat je ook vaak (niet altijd) bij hb ziet.
Thanks voor de tips. Ik zal het frequenter bij school aankaarten. Hoop ook dat er bruikbare tips uit het overleg komen.
Wat apart dat geadviseerd wordt om die term niet te gebruiken. Ik ben juist voor emancipatie van de term: slinger hem de wereld in en laat iedereen zien hoe veelzijdig HB-mensen zijn, het zijn net echte mensen . Ik vind 'cognitief talent' een erg beperkende term, HB-zijn omvat juist zoveel meer: vooral het diepe voelen wordt nogal eens onder het tapijt geveegd, maar geeft eigenlijk de meeste pijn. Cognitief kun je een kind redelijk makkelijk bedienen, is het niet op school, dan is het wel thuis, maar het rechtvaardigheidsgevoel, het doorzien van sociale patronen, de empathie, daar kun je veel erger tegenaan lopen als daar geen oog voor is.
Heb je de financiële middelen om een paar keer naar deskundige begeleider te gaan? Ik heb de ervaring dat bijvoorbeeld ECHA opgeleide mensen heel snel doorhebben hoe een kind in elkaar zit. Dan hoef je dus niet meteen te testen, maar krijg je een duidelijke visie over je kind. Plus tips hoe er in de klas tegemoet gekomen kan worden aan haar sterke en zwakke punten. Onze oudste blonk ook niet uit in sec schools leren, maar juist in begrip, verbanden leggen etc. Daardoor heeft ze zichzelf bijvoorbeeld totaal verkeerde strategieën met rekenen aangeleerd, omdat het rekenen in veel te kleine stapjes ging en ze al veel verder was en zelf dingen uitvogelde. Dan loop je dus inderdaad vast op de eenvoudige, saaie automatiseringssommen, terwijl je op je vijfde al begrip hebt van breuken. Om maar een voorbeeldje te noemen. Ik snap je onderbuikgevoel helemaal, en zou er als je het kunt actie op ondernemen. Je kunt ook naar huisarts, of het wijkteam, met zorgen over de ontwikkeling van je kind. Niet de school noemen, want dan moet school het betalen, maar bijvoorbeeld een slecht zelfbeeld is al genoeg om een doorverwijzing te krijgen. Zorg dan wel dat je zelf de regie in handen houdt en een deskundige op HB-gebied opzoekt, want de opleiding bepaalt vaak de bril waardoor gekeken wordt en zo meteen zit je kind met een ADD-diagnose die wellicht helemaal niet klopt. Het gevoel van ouders wijst vaak in de goede richting.
Het punt is dat niet iedereen altijd begrijpt wat hb inhoud en dat er verkeerde verwachtingen/beelden kunnen ontstaan die bij sommige kinderen voor faalangst kunnen zorgen. Ik vind het voorbeeld van @debq met korfbal helemaal daar in passen. Ik voel mezelf niet geroepen om de wereld te gaan uitleggen wat hb is.
Ik vind juist ‘hoogbegaafd’ een beperkende term, omdat mensen daar zelf een invulling aan geven, die in (heel) veel gevallen totaal niet kloppend is. Zelf noem ik het dus ‘anders leren’, dat dekt de lading voor mijn gevoel beter en bevat voor de meeste mensen geen waarde-oordeel.
Hier komt de term ‘hoogbegaafd’ er ook niet in hoor. Je vertelt toch ook niet aan iedereen dat je kind zwak begaafd is. Het zegt namelijk bar-weinig over het kind. Mijn oudste is (randje) hoogbegaafd, maar als ik dit naar buiten noem weet ik zeker dat het een totaal verkeerd beeld schept of dat ik zelfs ongeloof terug krijg. Mijn dochter heeft namelijk ook ASS en is al blij als ze het op school allemaal rond kan breien. Mijn middelste is (ook) hb. Duidelijk zichtbaar, maar zelfs dingen als ‘de plusklas’ worden niet als ‘status’ benoemd. Iedereen is anders, iedereen leert anders. De 1 is goed in tekenen, de andere in rekenen. Ik ga mijn kind aan niemand uitleggen. Het is gewoon een kind zoals die miljoenen anderen.
Dat kan, iedereen is anders. Ik vind de term 'hoogbegaafd' an sich ook niet denderend, maar omdat met andere omschrijvingen je al gauw terecht komt in het cognitieve stuk, en ik daar dus juist niet zo de nadruk op wil leggen, gebruik toch maar HB en leg uit waar dat allemaal in doorwerkt (bij vragen van mensen natuurlijk, ik zeg het niet bij aanmelding op de theaterschool, om maar iets te noemen). Ik zie het dus wel als mijn missie om misvattingen als 'plusklas is status' recht te zetten, een plusklas is nodig om te voldoen aan de andere onderwijs- en benaderingsbehoefte die samenhangt met hoogbegaafd zijn. Ik ben wel nieuwsgierig of je de term 'ASS' wel voor de buitenwereld gebruikt?
Nee, ook niet. Zowel hb als ass zijn inhoudsloze termen als je niet naar het individu kijkt, vandaar dat ik het noemde. Bij beide termen hebben mensen een beeld dat 99% van de tijd niet klopt. Daarom hier geen labels richting buitenwereld.
Grappig, hoe mensen dingen van verschillende kanten bekijken. Ik zou zo'n voorbeeld met korfbal dan aangrijpen voor psycho-educatie. Onze dochter had dat laatst ook: ze zit op fulltime HB-onderwijs, dus daar vindt de buitenwacht al snel wat van. Een vriendinnetje zei laatst toen onze dochter haar niet kon vinden bij verstoppertje: maar je bent toch hoogbegaafd? Dat levert dan een gesprekje op; heel kort en luchtig, over wat hoogbegaafd zijn dan kan inhouden.
Uit het laatste gesprekje met zoon (5) en zijn juffen blijkt dat hij niet blijft zitten op zijn stoel en niet altijd zijn werk af heeft of ze moeten hem nog een keer terug sturen. Het was een gesprek wat elk kind uit de klas heeft dus niet speciaal voor hem. Zo wel mijn man en ik waren verrast en vonden het gesprek erg negatief. Daarna met mijn man over gehad of ik wat positiefs heb gemist maar na even denken kon hij ook niks bedenken. We krijgen erg het gevoel dat ze hem terug willen doen naar Gr 2. Volgende week het gesprek met ib'er, we zien er erg tegenop. Zelf zegt hij dat vooral taal te makkelijk is. Ik krijg al buikpijn zodra ik denk aan het volgende gesprek.
Kan me voorstellen dat dit gesprek geen fijn gevoel geeft, maar het kan natuurlijk best dat hij misschien cognitief wel toe is aan groep 3, maar ‘fysiek’ nog niet. Hij is immers nog maar 5 (en een jongen). Mochten ze besluiten hem terug te zetten, zorg dat er een goed plan komt, zodat hij cognitief wel uitgedaagd blijft. Hier op school is een jongetje daarom ook in groep 2 gebleven, maar is uiteindelijk in groep 3 na een half jaar alsnog overgezet naar groep 4. Zie het dus niet te zwart
Bedankt voor je reactie. We willen eigenlijk dat voorkomen. Hij is gestart in Gr 1 maar mocht op een gegeven moment een kring meedoen, daarna kring smorgens en smiddags, daarna de middag. Hij heeft een week mee mogen draaien helemaal in Gr 2 en daarna moest hij weer meedraaien in Gr 1. Dit was voor iedereen erg verwarrend.uiteindelijk half april overgegaan naar Gr 2. (Geen combi klas dus moest ook echt op en neer gaan). Wij denken dat hij veel staat en afgeleid is omdat hij zich verveelt. Hij is blij wanneer hij wat mag doen. Iedereen heeft nu een website waar ze met veilig leren lezen spelletjes kunnen doen. In de klas mag dat maar 1 keer in de week dus hij is blij dat hij thuis verder mag. Fysiek er niet aan toe zijn zou kunnen als het gaat om het stil zitten. Met zijn fijne motoriek gaat het volgens mij wel goed.