Ik open vandaag de loonstrook van mijn man, waar ook de jaaropgave bij zit. Nu zitten er 2 jaaropgaven in. een voor de periode van januari t/m februari en 1 voor maart t/m december. Op de loonstrook staat nu datum in dienst 1-03-2013. Terwijl mijn man al sinds 1-2-2005 in dienst is. Wij hebben hier nooit eerder iets over gehoord en ik vind dit ook erg vreemd! Er is vorig jaar een extra baas gekomen, maar de andere 2 bazen zijn er nog steeds, alles heet ook hetzelfde. Dus dit klopt toch niet? Wat voor gevolgen heeft dit? - voor eventuele uitkeringen die mogelijk nodig kunnen zijn in de toekomst: WW, ed? - voor ontslagvergoeding bij eventueel ontslag (de baas heeft wel eens gezegd, ja misschien moeten we je maar uitkopen. Dan kost het een paar maandjes maar ja.. baas is erg vreemd. Man doet zijn werk prima, heeft hard voor de zaak maar verdient volgens de baas meer dan dat hij doet, dus meer salaris dan de baas?! Terwijl mijn man eigenlijk al een "flut" salaris heeft) - voor belastingaangiftes? Wat zijn de gevolgen van de wijziging van datum in dienst? En is het terecht dat dit is aangepast?! Thnx alvast voor het advies
Staat op beide jaaropgaves gewoon exact dezelfde bedrijfsnaam vermeld? Het maakt verder niks uit, er is om 1 of andere reden een subdienstverband aangemaakt in de salarisadministratie, dat heeft verder helemaal geen gevolgen voor je man.
Kan een administratieve reden hebben bijv. omdat ze de organisatiestructuur veranderd hebben. Heeft voor hem geen gevolgen. Gewoon even navragen.
Heb nog maar even gekeken. Ik zie op de nieuwe loonstrook VOF(vennootschap onder firma) achter de naam van het bedrijf staan
Is de 2e datum misschien de datum dat hij een aanstelling voor onbepaalde tijd heeft gekregen? Dit heb ik namelijk ook zo gehad
op de eerste staat alleen de bedrijfsnaam op de 2e staat VOF erachter. Maar heeft dit geen gevolgen voor eventuele op.rotpremie o.i.d.? (aangezien zijn baas er wel eens mee gedreigd heeft: voor jou 10 anderen, misschien moet ik je maar 8 maandsalarissen meegeven voor de 8 jaar dat je hier heb gewerkt blablabla ownee je bent nog onder de 30? dus dan hoef ik maar de helft te betalen) maar nu is die datum in dienst dus blijkbaar al een paar maanden geleden veranderd....... We gaan sowieso maar even aanmelden bij FNV (vakbond)
Volgens mij maakt het niet zo heel veel uit hij kan namelijk aantonen dat hij alles achter elkaar gewerkt heeft. Hij heeft ook geen nieuw contract gehad. Heb je een rechtsbijstand verzekering dan kan je het daar wel navragen hoe het zit met oprotpremies en datum indienst. Voor ww maakt het niet uit want hij heeft daar aaneengesloten gewerkt.
Het maakt wel degelijk wat uit, even contact opnemen met je vakbond! Opzegtermijn etc veranderd hierdoor... Staat er ook nog een einddatum op? Dit laatste mag dus niet!
Hoe kom je hierbij? Want dit klopt echt niet hoor... Er veranderd helemaal niks! Ik ben zelf salarisadministrateur dus ik weet echt wel waar ik het over heb Je opzegtermijn veranderd helemaal niet, maar als de rechtsvorm van een bedrijf veranderd wordt er nogal eens een nieuwe salarisadministratie opgezet en dat verklaard de 2 jaaropgaven, dat is echt puur administratief en heeft absoluut geen gevolgen.
Wettelijk gezien bestaat er überhaupt geen recht op een ontslagvergoeding maar bij ontslag met wederzijds goedvinden of ontbinding via de kantonrechter wil nog wel eens de kantonrechtersformule gehanteerd worden (ff google-en als je precies wilt weten wat deze is). Het lijkt me handig dat je gewoon even vraagt waarom hij 2 jaaropgaves heeft gehad voor je meteen een vakbond inschakelt, ik denk namelijk echt dat het enkel een administratieve reden heeft...
Lid worden van de vakbond lijkt me sowieso geen slecht idee. Wil niet gelijk hun er boven op zetten, maar meer dat ik ze achter de hand wil hebben. De belangrijkste vraag is in principe of datum in dienst perse zegt dat je sinds die datum dienstjaren opbouwt. CAO heb ik bekeken en daar staat dat de werkgever bij meer dan 5 of 10 dienstjaren 2 maanden opzegtermijn in acht moeten nemen en bij 1 jaar dus maar 1 maand. Dus mocht de wijziging van de datum in dienst gelijk alle rechten te niet doen moeten ze dit wel aanpassen vind ik. Ach mijn man moet maar even bellen met het kantoor. (is overigens hetzelfde gebleven)
De afdeling waar ik op werk is vorig jaar naar een aparte bv gegaan. We hebben allemaal een nieuw contract gekregen, maar dat in dienst is nog steeds dezelfde als voorheen.
De langere opzegtermijn geldt nog steeds En vakbond (of rechtsbijstandverzekering) is natuurlijk nooit onverstandig!
Je kan ook nog even op je loonstroken kijken. Het is namelijk zoals chiggy al zegt waarschijnlijk door een administratieve reden gewijzigd. Wij kunnen met ons pakket dan de oorspronkelijke datum in dienst ook laten zien op de loonstroken. Dit kan dan helaas niet op de jaaropgaaf.
Ik ben 3 jaar geleden samen met 10 collega's wegens bedrijfseconomische reden overgegaan naar een spin-off bedrijf van het bedrijf waar ik jaren in dienst was. Op advies van een jurist hebben ze de "oude" indiensttredingsdatum aangehouden. Ik zou dit goed uit laten zoeken.