Hoho, niet meteen denken dat ik mijn konijn op straat zet zal het even uitleggen. Onze buurvrouw wil in onze wijk een soort kinderboerderijtje beginnen. Ze heeft hiervoor inmiddels toestemming van de gemeente enzo, dus het lijkt er echt te komen. Dit boerderijtje komt aan het eind van ons blok, ong 20 meter bij onze voordeur vandaan. Zij brengen daar o.a. hun eigen dieren onder (kippen, konijnen) en zij regelt ook nog wat geitjes, een ezel, etc. Nu hebben wij een buitenkonijn. Het is een hollandertje, mannetje, ongeveer 5 jaar oud. Ik zit erover te denken om hem ook aan het boerderijtje te 'doneren'. Hij blijft in principe wel onze verantwoordelijkheid, dus dierenartskosten e.d. zullen wij betalen. Ook zullen we een maandelijkse donatie doen voor bijv. voer etc. Maar nu vraag ik me af of je een konijn wat altijd alleen geleefd heeft, ineens in een groep kunt zetten? Geeft dat geen problemen? Zou het schelen als we hem laten castreren? (wellicht sowieso wel handig ). Ik denk dat hij daar een veel beter leven heeft dan in onze achtertuin. Iemand konijn-expert hier?
Vaak gaan volwassen mannetjes niet samen. Met een vrouwtje wel, maar dan zou ik hem idd laten castreren. Maar als je konijn al die tijd al alleen zit is het maar de vraag of hij wel sociaal is naar andere konijnen.
Een ram met een groep vrouwtjes gaat vaak op latere leeftijd ook nog wel goed. Die van mij (toevallig ook een Hollandertje) had ik al 6 jaar, toen ik samen ging wonen. Daar is toen een hele groep bij gekomen, en dat ging perfect. Mijn ram vond al zijn vrouwen heel leuk! Alleen toen later 1 van de vrouwen een ram bleek te zijn (in het asiel zelfs verkeerd gezien, was nog een jong konijn) vond hij dat konijn echt duidelijk minder leuk. En hadden ze wel eens een sneer naar elkaar. Maar het hangt van de situatie af dus.
Hoeveel tijd besteed je dagelijks aan je konijn? Ik denk dat het voor ieder buitenkonijn wat het grootste gedeelte van de dag alleen zit een goed idee is om er een andere oplossing voor te vinden. Dat hoeft niet perse afstand ervan doen te zijn, maar ook er een binnenkonijn in de woonkamer van maken of een konijn erbij halen zijn dan goede opties. Maar, je kunt toch proberen je konijn in de groep te koppelen en als het niet lukt, komt hij weer terug. Over het algemeen, hoe meer ruimte hoe beter, in een groep moeten de rammen in de minderheid zijn. Koppelen van konijnen
Ik heb twee mannetjes konijntjes (nou ja, konijntjes.... het zijn franse hangoren dus gigantisch) en dat zijn echt de allerbeste maatjes, die kunnen niet zonder elkaar. En nee, ze hebben niet van jongs af aan bij elkaar gezeten. Ze zijn beide wel gecastreerd. Ik denk dat als er al meerdere rammen zitten dat je het gewoon even aan moet kijken. Naar mijn idee is het voor een konijn altijd leuker om met soortgenootjes te zitten dan dat hij/zij alleen is..! Als iemand bij ons in de straat een kinder boerderij zou beginnen zou ik mijn hangoren er meteen naar toe brengen. Niet omdat ik ze kwijt wil (ben gek op die beestjes), maar omdat ze dan lekker de hele dag buiten kunnen zijn en heel veel aandacht krijgen Die van mij kunnen nu alleen naar buiten als ik thuis ben en dat is alleen 's avonds (als het droog is) of in het weekend..!
In ieder geval kan je hem best laten castreren: anders dekt hij de voedster(s). Ik had een groep van 18 konijnen, heb er nu nog 12. (Er zijn 6 rammetjes weggedaan na een dekking toen er een ontsnapte) Dit zijn 4 rammen en 8 voedsters. Gaat perfect zo. Af en toe een strubbeling en één hééééél dominant mannetje maar de rest schikt zich ernaar. zolang er evenveel of meer voedster dan rammen zijn moet het lukken. Natuurlijk is het geen garantie: net zoals bij mensen heb je soms nijnen die elkaar écht niet kunnen luchten (jij mag toch ook wel eens iemand niet.) Ik zou hem castreren en na twee weken hem op neutraal terrein met de anderen koppelen. Kijk even aan of het lukt, zo niet kan je hem altijd weer mee naar huis nemen. Ik raad wel sowieso een maatje aan Is echt prachtig hierzo!