Gister had ik met mn moeder erover wat er met onze kids gebeurd als mijn man en ik bijv zouden verongelukken. (Pff wat n onderwerp op moederdag?!) Maargoed... wij hebben niets geregeld. Ik weet eigenlijk niet eens wat t precies inhoudt als je niets vastlegd. Wat er dan gebeurd? Mijn ouders passen veel op onze kids. Mn schoonouders niet. En de moeder van mn man is totaal uit beeld.. stel je toch voor dat zij dan ineens opduikt? Kortom.. wie kan mij in jip en janneke taal wegwijs maken in de wereld van voogd/akte? En hoe hebben jullie t wel of nie geregeld, en waarom?
Wij hebben de voogdij vast laten leggen in ons testament (gelijktijdig opgesteld). Dit omdat we niet alleen een voogd geregeld wilden hebben maar ook een bewindvoerder. Verder regel je met een testament meerdere zaken die handig zijn (ook op gebied van de belastingdienst). Volgens mij kan je alleen de voogdij ook regelen via een databank (weet zo niet hoe of wat) maar daar hadden wij niet zo goed gevoel bij.
Ik heb het vast laten leggen in het gezagsregister: https://loket.rechtspraak.nl/Burgers/Familiezaken/48 Kwestie van formulier invullen, paar weken wachten en klaar..
Nee. Ik weet zeker dat mn moeder of zus ze 'neemt' als er iets gebeurd, moet je niet aan denken natuurlijk
Er is ons toen gezegd dat je kind onder Jeugdzorg valt, wanneer er niets is geregeld. Dat willen wij liever niet... We hebben nog steeds niets vastgelegd want we vinden simpelweg niemand die wij kennen geschikt om voor onze zoon te zorgen. Ons kringetje is ook niet groot, dan is het wel lastig.
Als de wettelijke gezagsdrager(s) (= de ouders) van een kindje overlijden, wijst de rechter een plaatsvervangend voogd aan. In principe zal dit iemand van de naaste familie zijn. Het kan zijn dat hierdoor onenigheid tussen familieleden ontstaat. Jeugdzorg speelt hier zeker een rol bij om te waarborgen dat in belang van het kind wordt gehandeld. Dit alles kun je voorkomen door in je testament een voogd te benoemen.
Hier hebben we wel gezegd dat we de voogdij naar mijn zusje willen. Maar ik weet niet 100% zeker of mijn schoonmoeder niet dwars gaat liggen. Al is het met goedbedoelde liefde voor de kleinkinderen, opvoeden zie ik ze niet doen met hun leeftijd en aandoeningen. Misschien dat ze toch proberen om ze richting mijn schoonzusje te krijgen. En daar hebben mijn man en ik wel dezelfde mening over.. Liever zeker...
Als je niks vast heb liggen is er niks zeker. Leuk dat je iets regelt met zus of broer maar als 1 van de opa's of oma's dwarsligt hang je al. En niemand kan zeggen dat dit niet gebeurt....jouw kind is alles nog dat ze van je hebben en je weet nooit hoe iemand in zo'n situatie reageert. Ik adviseer om dus altijd iets notarieel vast te leggen. Wij hebben dit ook gedaan. Een puntje is nog wel dat je alleen iemand aanwijst die de belangen van jouw kind behartigd en alle beslissingen neemt voor het kind. Je kunt niet notarieel vast leggen dat diegene daadwerkelijk jouw kind in huis neemt bv. Dat mag je wel als wens aangeven. Maar omdat je nooit weet hoe ieders situatie dan is kun je dat niet helemaal bepalen. Wij hebben iemand gekozen waarvan we verwachten dat die de beste beslissingen voor onze kindjes maakt en aangegeven dat het onze wens is dat de kinderen in hun gezin opgenomen worden als dat mogelijk is.
Wij hebben het gelijk na de geboorte van de eerste vast laten leggen. Ik namelijk niet dat daar onenigheid over ontstaat bij nabestaanden.
wij hebben het in ons testament geregeld; de broer van mijn man is in principe aangewezen als voogd, omdat hij het meest stabiele leven heeft en we niet onze ouders (die er niet jonger op worden) er mee willen 'opzadelen'. De notaris vertelde dat als het niet vastgelegd is in het testament (of op een andere plek) dat het dan in principe via jeugdzorg loopt. Er wordt dan samen met de familie gekeken naar wie de kinderen het beste kunnen gaan.
Deze post was onnodig. De vragen die ik stelde even op Google gezocht. Mijn reactie hieronder is van de officiƫle site.
Gezamenlijk ouderlijk gezag (2 ouders) Als ouders samen het gezag hebben en 1 van hen overlijdt, krijgt de andere ouder automatisch alleen het gezag. Als zij allebei komen te overlijden, bepaalt de rechter wie voogd wordt. Als de ouders een voogd benoemd hebben in hun testament, vraagt de griffier van de rechtbank of deze persoon voogd wil worden. Ouders kunnen in hun testament ook bepalen dat 2 personen gezamenlijk voogd worden. Nieuwe mogelijkheid per 1 april 2014: gezagsregister Sinds 1 april 2014 kunnen ouders ook zonder testament iemand aanwijzen die na hun overlijden het gezag over hun kind uitoefent. Dit kan door registratie in het gezagsregister. Ouders kunnen hiervoor een formulier invullen op de website Rechtspraak.nl. Dit geeft ouders een goedkopere mogelijkheid om het gezag over hun kinderen vast te leggen.
Wij hebben al vroeg in de zwangerschap laten vast leggen wie de voogd wordt van onze dochter mocht ons iets overkomen.. Ik had geen rust voor ik dit goed geregeld had. Ik ben veel te bang dat mijn moeder dwars gaat liggen als ons iets gebeurd, en nu kan ze dwars liggen wat ze wil, maar t staat officieel vast dat L niet naar haar toe gaat!
Zo hebben wij het idd ook laten vastleggen. Wij hebben de zus van mijn vriend gevraagd. We zouden graag willen dat onze zoon zoveel mogelijk in zijn vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Daarnaast weten we van elkaar dat we over veel dingen hetzelfde denken, ook qua opvoeding. Ik moet er niet aan denken, maar als wij er zelf niet meer zijn kan ik niemand anders bedenken die ik onze kleine man meer toevertrouw dan haar. (Met behulp van mijn schoonouders weliswaar).
Ja al voor de geboorte van onze dochter, tegelijkertijd met ons samenlevingscontract en het testament. Niet de leukste gesprekken, maar wel heel belangrijk
Wij hebben inderdaad ook direct na de geboorte de voogd vast laten leggen, net als dat we ons testament na de geboorte hebben aangepast. Het is inderdaad een onderwerp waar je niet aan wilt denken, maar ik vind het wel belangrijk dat het geregeld is mocht er wat gebeuren. Mijn zus is de voogd van mijn dochter en omdat we ook het testament hebben aangepast, weet ik zeker dat mijn dochter naar haar toe zou gaan en dat ze er ook financieel voor kan zorgen.
Wij hebben dit helaas nog niet geregeld. We willen dit wel heel graag, zeker aangezien we van dichtbij hebben meegemaakt dat dit niet gedaan was. Maar we hebben niemand in onze omgeving waarvan wij denken dat ze in het belang van onze kinderen zouden handelen en opvoeden hoe wij het (ongeveer) doen. Ik vind het ook lastig, het is een grote beslissing en ik merk dat ik daar veel over nadenk. En om zo maar iemand te gaan vragen/kiezen omdat het 'moet' willen we niet. Toch hebben we afgesproken te beslissen voor de jongste 1 wordt. Gewoon om een deadline te zetten voor onszelf. Heel kinderachtig misschien maar we zijn bang dat we anders blijven twijfelen.
Wij hebben het nog niet geregeld, vastgelegd, maar weten wel al wie wij het willen vragen. Mijn schoonzus en haar vriend die een dochter hebben van dezelfde leeftijd als onze zoon. Wij moeten het hen nog vragen, dat gaan wij binnenkort doen. Wij hebben wel een overlijdensrisicoverzekering voor ons beiden afgesloten, mocht ons iets overkomen dan komt er in elk geval een x bedrag vrij voor de kinderen. Ook wel belangrijk vonden wij, omdat de opvoeding van twee kinderen ook extra kosten met zich mee brengt. Maar als wij het hen gevraagd hebben en zij gaan akkoord, dan gaan wij het ook vastleggen in een testament.