Ik ben overigens thuisblijfmoeder dus ik hoefde ook nooit een ritme te hebben (althans, het is goed voor kinderen, maar ik sta niet op tijd ofzo) Nu mijn oudste naar school gaat veranderd het ritme natuurlijk wel weer.
Ik doe een goede poging om er regelmatig in aan te brengen, maar mijn man en ik zijn van ons zelf nogal structuurloos 😬. Ik vind het wel belangrijk voor de kinderen, maar ik leef nogal in het hier en nu en heb een hekel aan geplande dagen. Voordeel is wel dat onze kinderen er ontzettend flexibel van zijn geworden . Eten voor de televisie doen we sowieso niet. Eten is voor ons wel een sociaal gebeuren en dat vind ik nog belangrijker dan de regelmaat. Qua eten is het vooral gezond. Snoep, koek, sapjes etc. kopen we nooit. Ik zie daar het voordeel niet van.
Sinds een week of wat houden we dochter in een strak slaapritme, vanwege slecht slapen 's nachts. Automatisch kwam daar een redelijk strak eetritme bij Ze wordt gemiddelde half 8/8 uur wakker en dan een half uurtje later ontbijt. Wel meteen wat water drinken. Ze ontbijt met een boterham of met yoghurt/banaan. Rond een uur of 11 vaak een maiswafel en fruit. Ze slaapt dan van 12-14 en daarna is de echte lunch met een boterham. Rond een uur of 16 krijgt ze nog wat lekkers, zoals rozijntjes of een klein koekje ofzo en dan is het om 17:30 avondeten. Rond half 8 ligt ze dan in bed. Ik ga wel bijna altijd met haar aan tafel zitten, maar dat betekent niet dat we allemaal tegelijkertijd eten. Met fruit ben ik vaak trouwens wel gewoon aan het rommelen ondertussen, maar zit zij wel in de kinderstoel. Man is 's morgens al weg en 's avonds eet ze vaak vlak voordat wij zelf eten. Ze eet nog niet zo goed met de pot mee, dus krijgt vaak eerst een potje en daarna nog wat stukjes en beetjes van ons.
Ja hier dus ook, geeft heel veel rust. En het heeft goed uitgewerkt hier...ze sliepen van begin af aan goed overdag ook in een ritme en eten alles en goed
Alleen savonds. Mijn zoon is eerder wakker dan mijn dochter. Sochtends sta ik rond 7 uur op met mijn zoon dan krijgt hij ontbijt. Dat verschilt wel wat dat is. Mijn dochter is meestal rond 8 uur wakker en dan krijgt ze een broodje. De rest van de dag verschilt, omdat elke dag een andere planning is ivm werk, psz 4 middagen of afspraken. En de ene dag eten ze zelf meer dan de andere dag. Savonds eten we wel rond een vaste tijd. Dat is meestal rond 5 uur omdat het vooral voor mijn zoon te lang duurt als we wat later eten. Slaapjes van mijn dochter verschillen ook per dag omdat elke dag gewoon weer anders is. Voor alles vaste tijden is hier gewoon niet haalbaar.
Ja hier een vast ritme al van baby af aan. Ontbijt rond 7:00 Fruit rond 10:00 Lunch rond 12:00/12:30 Tussendoortje rond 14:00 Klein tussendoortje (fruit/groente) rond 16:00 Avondeten tussen rond 17:30/18:00 Toevoeging: eten doen we aan de eettafel zonder televisie.
Ik hou ook van regelmaat, misschien iets teveel als ik jullie berichten lees . Bijna elke dag hetzelfde, alleen qua avondeten natuurlijk niet . Ontbijt en lunch liefst gewoon lekker boterhammen. Tijd ook meestal ver hetzelfde.
Ja wij hebben normaal echt een heel saai ritme. Om een uur of half 8 ontbijten we met z'n allen aan tafel. De kinderen krijgen op school voor de pauze fruit en ranja of een pakje mee. De jongste is soms nog bij mij thuis en die krijgt dan na de boodschappen om een uur of 10 een koekje met een beker melk. Later op de ochtend pakt hij meestal nog wel een appel of mandarijn of zo. Tussen de middag mogen ze voor de tv eten, omdat ze bijna nooit thuis eten. Meestal zijn ze bij de TSO of kdv. Uit school krijgt iedereen een snoepje met wat drinken. We eten altijd rond 6 uur/half 7 aan tafel. Vooraf krijgen ze meestal al een bakje komkommer of zo, omdat ze al zoveel trek hebben. Na het afruimen enzo mogen ze nog wat fruit. En op vrijdagavond een bakje chips of popcorn met een film. Alleen in het weekend eten we op zaterdagavond patatjes voor de tv en de lunch is dan meestal ook wat rommeliger. Vaak zijn we dan niet thuis, dus dan wordt het ergens een beetje picknicken onderweg of zo. En dan eten ze vaak ook andere tussendoortjes en op andere tijden, omdat de dag gewoon heel anders verloopt. En op zondag eten we om de een of andere reden vaak warm tussen de middag, dus dan is het ook een beetje anders.
Nee helemaal niet eigenlijk. Wow, wat zijn jullie allemaal goed georganiseerd, als ik die voorgaande berichten lees. Hier dus totaal niet zo. Op schooldagen is het ontbijt wel standaard, uiteraard. En de dochter eet op school. Het avondeten hangt er maar vanaf hoe snel ik dat op tafel krijg. Meestal rond 18u, en dan 19u naar boven Maar tijdens de weekends en zoals nu de herfstvakantie is er helemaal geen schema. Eten wanneer het uitkomt en we honger hebben. Zijn jullie dan standaard netjes thuis rond het uur dat jullie altijd lunchen? Hier vertrekken we wel vaker gewoon plots naar de winkel, of om te gaan wandelen. Banaan mee, flesje water, en we zien wel waar en wanneer we uitkomen. Wát we eten, dat varieert al helemaal. Phoe, zou echt iedereen zo gestructureerd zijn als jullie? Ik voel me opeens alsof ik een cruciaal deel van het ouderschap gemist heb
Haha eigenlijk wel. Ik houd er wel rekening mee dat wij tegen 12 weer thuis zijn om te eten/slaapje van zoontje. Ik weet meestal wel wat ik morgen ga doen ook dus dan houd ik daar rekening mee Op zaterdag/zondag kan het wel eens wat anders zijn. Als we er een dagje op uit gaan dan slaapt zoontje niet altijd of eten we waar we zijn of nemen we wat mee. En op vakantie is er een ander ritme maar wel vaak één ritme. Maar over het algemeen...ja ik houd van planning, rust en regelmaat. Ik weet graag waar ik aan toe ben. En wil alles organiseren. Grappige is dat mijn man dat ook heel prettig vindt en mijn zoontje al helemaal. Zit lekker in de genen haha.
@ Shakes, wij zijn eigenlijk helemaal niet zo, maar we merken dat het met dochter veel beter gaat als we er aan houden. Wat overigens niet betekent dat we niet afwijken, bijvoorbeeld in het weekend
zo gaat het bij ons ook. Ik dacht dat ik best wel gestructureerd was, maar als ik het hier lees valt dat gelukkig wel mee. Als ik voor alles stipte tijden aan hou kom ik bijna nergens.
Ja inderdaad ook qua slapen altijd vaste patronen. Onze oudste was heel erg onrustig ook met de flessen leeg drinken etc.. Was de eerste dus ook voor mij allemaal heel erg wennen. En vanaf de dag dat ik hem in een ritme heb "gegooid" gaat alles echt super relaxt 👍🏻 kun je toch merken dat veel kindjes er baat bij hebben.
Hier ook wel een vast ritme, maar dat kwam pas echt toen ze goed vaste voeding gingen eten (dus echt fruit, brood en avondeten, vanaf een maand of 8 a 9). Vast ritme werkt hier heel goed!
Waar staat dit, ik heb dit opgezocht maar kan er niks over vinden. Wel over vaste eettijden, ivm dat je dan geen wisselende suikerspiegel krijgt (mits goede voeding) en dat verminderd juist de kans op overgewicht.
Ivm school is het doordeweeks redelijk strak: half 8 ontbijt (aan tafel), 10 uur fruit op school (zoontje dan, ik thuis ), 12.15 uur thuis lunchen (voor de tv), 15.30 snoepje/fruit, 18/18.30 uur avondeten (in principe aan tafel, soms voor de tv). In het weekend en in de vakanties doen we 's morgens koffie/melk en een ontbijtkoekje op bed, verder zien we wel wat de dag brengt... Afgelopen zaterdag zaten we bijvoorbeeld bij de overburen, op puppyvisite, en er kwamen hapjes en drankjes op tafel en bleven we plakken tot 20.30 uur. En zondag gingen we thuis wokken, met zo'n wokgourmetstel, maar toen heeft zoontje eerder op de bank aardappelkroketjes, vissticks en worteltjes gegeten...hij heeft nog een tijd onder de douche gezeten, hebben 'm naar bed gebracht en wij hebben ondertussen en daarna heerlijk gewokt...en zo gaat het wel vaker hier
We hadden niet een vast ritme maar sinds de oudste op school zit wel meer. Het voelt voor mij verstikkend om elke dag precies hetzelfde te doen, dan word ik juist onrustig. Er gaat vaak genoeg een lunchpakket mee naar buiten, we eten niet altijd aan tafel, we eten niet precies op dezelfde tijden en we hebben geen vaste structuur in soort eten (brood met lunch bijvoorbeeld). We eten trouwens wel met aandacht; als we eten, eten we en doen we niet ook iets anders. De helft van de week eten met het hele gezin en de andere helft eten de kinderen vroeger (ik zit met ze) en eten wij later (lekker koken in rust, wijntje). Het wisselt dus en dat gaat hier goed.
Hier hetzelfde hoor. Ik zou echt kriegel worden als ik elke keer op de klok moet kijken of ik alweer iets mag doen. Door de week ontkomen we er door school eigenlijk niet aan, maar in het weekend en in vakanties doen we niet aan tijden. Soms zijn we onderweg en komt het zo uit dat we laat lunchen, rond 14 uur of juist heel vroeg iets eten en dan in de avond nog wat hapjes. Snap ook niks van "vrijdag patatdag" . Wij eten een patatje wanneer we er zin in heben, niet omdat het vrijdag is.
Hier gaat 's ochtends ook de tv aan als ze uit bed komen (als alleen de oudste heel vroeg wakker is blijf ik ook nog even liggen). Ontbijten doen we aan tafel, dus tv gaat even uit. Ze eten minimaal 1 boterham. Die tv gaat overigens op een gegeven moment sowieso uit, dus na anderhalf uur vragen om een appel, dan staat die tv echt niet meer aan hier! Door de week is de oudste op school en eet daar fruit en tussen de middag brood. Ik drink thuis koffie rond half 10, jongste krijgt dan ook een koekje. Uurtje later wat fruit en daarna gaat hij op bed omdat hij op tijd wakker moet zijn om de oudste van school te halen. Ik lunch rond 12 uur, hij rond half 2. Als de oudste uit school is drinken we thee met een koekje. Als mijn vriend op tijd thuis is drinken we koffie. Of met nog een koekje of iets van rozijntjes. Daarna half 6 etenstijd, ook altijd aan tafel gezamenlijk. In het weekend lunchen we ook gezamenlijk rond 12 uur en dan gaat de jongste daarna op bed. Ontbijt is afhankelijk van hoe laat iedereen wakker is of dat gelijk gaat of niet. Meestal nemen we wel elk een uitslaapdag in het weekend om een beetje bij te tanken. De andere ontbijt dan met de kinderen aan tafel.
Hier erg regelmatig, ook in vakantie ... Mijn kinderen vragen hier ook om (veel behoefte aan structuur), ze leven van eetmoment naar eetmoment . Hebben ook echt honger dan en worden vervelend . Ikzelf eerlijk gezegd ook . In weekend/vrije dag ontbijten we wel later en dan schuift het een beetje op, maar ritme blijft. Ik hou ook echt de klok in de gaten als het ware. Tussen 7:30-9:00 uur ontbijt Tussen 10:00-11:00 uur fruit Tussen 12:00-13:00 uur lunch Tussen 14:30-15:30 uur sap en koekje Tussen 16:30-17:00 uur bakje rauwkost Tussen 17:00-18:00 uur avondeten Wat overigens niet wil zeggen dat we niet kunnen schuiven, aanpassen etc afhankelijk van hoe het uitkomt.