Onze zoon van bijna 20 maanden praat nog steeds niet, geen woord. Hij maakt slecht contact, is erg in zichzelf gekeerd, reageert op geluid, maar niet op zijn naam, zijn gehoor is goed. Hij is wel ontzettend vrolijk. Volgende maand weer een afspraak bij het cb, waar ik zijn gedrag wel bespreekbaar wil maken. Ik heb een paar vragen: voor wie is dit gedrag van het kind herkenbaar en bleek hij of zij autistisch te zijn? Hoe gaat een eventueel traject voor onderzoek en vanaf welke leeftijd kan dit? Is de zorg zoveel groter voor ouders dat één van de ouders mogelijk moet stoppen met werken? Alvast bedankt voor de reacties.
Ons buurjongetje heeft autisme maar daarbij ook duidelijk een verstandelijke beperking. Dannog kunnen allebei de ouders werken en hebben ze na hem nog 2 kids gehad. Bij hem was t snel duidelijk. Zit t bij 1 van jullie in de fam?
Hier geen beperking noch autisme in beide families. Het lijkt me zo moeilijk als het kind extra aandacht nodig heeft. Bedankt voor je reactie!
Kan n teken van autisme zijn, maar hoeft niet. Vanaf 4 jaar beginnen vaak de onderzoeken. Eerder kan ook maar komt minder vaak voor. Kan ook zijn dat hij moeite heeft met de motoriek in zijn mond. Geen woorden weet te maken en daardoor ook moeilijk communiceren.. zeg niet dat dat het is maar het kan wel voorkomen. Wat ze dan met kinderen kunnen doen is bijvoorbeeld ondersteunende gebaren leren zodat ze zich kunnen uiten en zodat ze deze gaan gebruiken met get proberen van klanken maken. Hiervoor zijn vaak speciale kinderdagverblijven, dus op therapeutische basis. Maargoed dat wil allemaal nog niets zeggen voor jou situatie en jouw kind. Hoe dan ook, alles begint met een bezoek aan de huisarts en de vraag om een doorverwijzing, vaak weet die je wel naar de juiste hulpverlener door te wijzen.
Bedankt voor je reactie Miep! Die motoriek zou ik nog kunnen verklaren maar dat zo in zichzelf gekeerd zitten, niet reageren op zijn naam enzo maakt dat ik me zorgen maak.
T feit dat t nie in de familie zit maakt de kans al bijzonder klein. Hopelijk krijg je snel meer info of hier meer ervaringen
Reageert hij wel op ander geluid? Mss is hij slechthorend? Edit: goed lezen... Reageert hij op geluiden van een bepaalde toonhoogte, bv alleen hoog of alleen laag?
Diagnose is zoals gezegd vaak op latere leeftijd echt te stellen maar vermoedens kunnen er natuurlijk al vroeg zijn. Autisme is inderdaad vaak erfelijk maar het feit dat niemand in de familie nog een diagnose heeft, hoeft niet te betekenen dat er niemand is die (in een bepaalde mate) autistisch is. Vroeger werden die diagnoses namelijk minder vaak gesteld en was iemand 'apart', moeilijk in de omgang etc. Zoals je je zoontje beschrijft, kan ik me voorstellen dat je je zorgen maakt en zou ik het zeker aankaarten. Hebben ze op het consultatiebureau nog nooit wat gezegd? Je zou verwachten dat ze er op letten dat de spraakontwikkeling op gang komt. Wel heerlijk trouwens dat het zo'n vrolijk mannetje is en je, zo te lezen, ook van hem kan genieten. Als je niet prima kunt werken, waarom zou dat niet kunnen als de diagnose gesteld zou worden? Daar wordt je kind geen ander kind mee. Al kan ik me voorstellen dat, mocht hij autistisch zijn, je ieder jaar weer bewust de afweging zou maken of werken niet téveel van zijn welbevinden vraagt. Maar dat doe ik nu, met een dochter zonder diagnose, ook. Sterkte verder!
Maakt je zoontje oogcontact? Hoe erg is hij op structuur gesteld en kan die tegen plotselinge veranderingen? Vanaf 4 jaar kan er inderdaad getest worden op autisme, voor die tijd zouden ze er nog over heen kunnen groeien. Het hoeft zoals al eerder gezegd is niet perse in de familie voor te komen. En kaart het inderdaad gewoon bij het cb aan! Die kunnen je waarschijnlijk ook wel verder helpen. Succes
Herkenbaar.. Wij zitten met precies hetzelfde met ons zoontje. Al je "symptomen" zien wij ook in ons zoontje terug. Klapt jouw zoontje al in zijn handjes of zwaait hij? Ons zoontje doet dit namelijk niet. Maar hij kijkt ons wel in de ogen aan en lacht dan, dat lees je bij autisme dan weer niet.. De arts van het consultatiebureau zei bij de laatste prikken wel dat ze vond dat ons zoontje zich anders dan leeftijdsgenootjes gedraagt en ik had haar verteld dat ik al een vermoeden had van eventuele autisme.. Wij hebben in april weer een controleafspraak bij het consultatiebureau om te kijken of het beter gaat. en 21 mei hebben we een afspraak bij de neuroloog (zoontje heeft een lichte vorm van epilepsie) en dan gaan we het ook bespreken. Bij ons zit het waarschijnlijk wel in de familie. Mijn neefje heeft een bepaalde vorm van autisme, maar dat is nooit erkend door een dokter aangezien mijn tante het niet wilde inzien dat er wat met d'r zoon aan de hand was. (Maar het was erg duidelijk te zien.) Sterkte ermee!
Bedankt voor de reacties. Hij maakt moeilijk oogcontact en probeert dit zelfs te ontwijken. Zijn gehoor is prima, als baby getest. Hij reageert op zowel lage als hoge tonen. Jammer te lezen dat er pas vanaf ongeveer jaar voer wordt getest en niet eerder. Zou dot een behandeling niet ten goede komen, eerder testen?
Je kunt wel eerder hulp krijgen, maar de officiele diagnose wordt zelden voor het 4e jaar gesteld, omdat het tot die tijd ook nog een ontwikkelingsstoornis kan zijn. Dat geldt voor wel meer psychiatrische diagnoses, bijv borderline: dat mag ook pas na je 18e verjaardag officieel gediagnosticeerd worden, omdat het tot die tijd ook 'gewoon' moeilijk pubergedrag kan zijn.
Hier een zoon van 2jr3mnd die ook nog niet praat. Hij is ook erg op zichzelf. Hij reageert vaak niet als je hem roept of als je hem iets vraagt, maar soms ook wel. Wij zijn begonnen met het gehoor te laten testen, eigenlijk alleen om slechthorendheid uit te sluiten als oorzaak van het nog niet praten. Het CB stuurde ons door naar het audiologisch centrum. Toen bleek dat zijn gehoor niet dusdanig slecht was dat het de spraakachterstand zou verklaren zijn we verdergegaan met een onderzoek door een psycholoog die verbonden is aan het audiologisch centrum. Ze kijken dan hoe de taalontwikkeling is en de algehele ontwikkeling, en hoe groot de kloof tussen die twee is. Bij onze zoon bleek zijn verdere ontwikkeling prima te zijn. En door wat wij vertelden en wat de psycholoog zelf zag (was maar een kort onderzoekje overigens), bestaat er het vermoeden van een autismespectrumstoornis. Een echte diagnose hebben we niet, dat zou wel kunnen, maar op dit moment zien we daar niet de meerwaarde van in (zou dan best een intensief onderzoek worden), en bovendien zijn wij een beetje huiverig voor een stempel waar hij de rest van zijn leven niet meer van af zou komen. Nog even een edit, ik doe hem tekort in de eerste zin hij zegt sinds kort enkele woorden (die, papa en een paar dierengeluiden).
Beste TS, Als logopedist reageer ik graag even op je topic. De symptomen die je beschrijft zouden kunnen passen bij autisme, MAAR.... ze kunnen ook goed passen als symptomen van een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis trekken zich ook met regelmaat terug uit communicatieve situaties en vermijden oogcontact. Op deze leeftijd is het vaak nog heel lastig te zeggen.... Groetjes, Elmo
Het kan. Mijn zoontje heeft ASS. Net na zijn derde verjaardag kreeg het die naam. (PDD-NOS). Hier al vanaf hele jonge leeftijd het vermoeden, driftbuien die begonnen toen hij acht maanden was en vanaf dat hij 15 maanden was konden die wel anderhalf uur konden duren. Overprikkeling, spraak-/taalachterstand (wel de woorden kennen, maar niet gebruiken, geen zinnen kunnen maken), typisch gedrag, zeer rigide enz. Wij hebben op den duur bij stichting MEE aangeklopt (intergrale vroeghulp). Zoontje was toen 2,5 en was hele dagen boos en had driftbui na driftbui. Konden er geen kant meer mee op. En het overduidelijke verschil met nummer 2. In zoveel dingen. Via het CB kan, maar Stichting MEE is ook laagdrempelig en kun je zonder verwijzing aankloppen. Is er niets aan de hand, dan is dat zo, is er wel iets aan de hand ben je er op tijd bij. Via MEE zijn we doorverwezen naar het GGZ en meteen bij specialistisch team autisme gekomen. Vandaar ws ook de snelle diagnose. Binnen een half jaar. Nu krijgen we via het MKD ambulante hulp. Hij zou eerst naar het MKD toe, maar hij blijft toch op de PSZ (4 dagdelen). Moet zeggen dat we ontzettend veel hebben aan de gesprekken thuis. Heb weer een vrolijk kereltje in huis, nog steeds typisch, maar wel blij! En nu krijgen we hulp bij de dingen waar we tegenaan lopen, gaan we gericht kijken naar het vervolgonderwijs. Kan hij naar een reguliere basisschool (al dan niet met rugzakje) of toch naar het SBO. Het is het beste wat ik ooit gedaan heb, hulp zoeken.
Wat jij beschrijft herken ik heel erg. Fijn te lezen dat er iemand anders is met dezelfde ervaring. Het cb zegt dat hij voor zijn tweede verjaardag echt tien woordjes moet kunnen zeggen en minimaal twee woordjes moet kunnen koppelen, het is afwachten. Maar ik zal onze bezorgdheid zeker aankaarten en evt nog een gehooronderzoek aanvragen. Bedankt voor je reactie.
Laten we hopen dat het een taalontwikkelingsstoornis is. Hoe kan ik daarachter komen, waar kan ik dit laten onderzoeken, bij een logopedist? Ps. wat is TS? Bedankt voor je reactie.
Vervelend dat je deze zorgen hebt. Dat hij als baby hoord wil niet zeggen dat dat nu nog steeds zo is. omijn zoontje zei met 18 maanden ook nog niks, geen problemen met contact maken overigens. Hij bleek slecht te horen door vocht in zijn middenoor waarvoor buisjes. Daarna ging de spraakontwikkeling heel snel. Je kunt volgens mij zelf contact opnemne met een logopediste voor spraakonderzoek en bij redenen om te twojfelen aan het gehoor sturen ze je wel door naar een KNO arts of audiologisch centrum.
Dat kan dus ook een oorzaak zijn? Is hij daarna heel snel gaan praten? Ik kijk even wat het cb zegt. Bedankt voor je verhaal.
Ik zou ook naar de oortjes laten kijken ten eerste (dit kan voor spraakachterstand zorgen maar ook voor niet of half reageren) en dan eens bij een logopedist op bezoek gaan. Het is niet voor niets dat ze pas met het 4e jaar een diagnose kunnen stellen, tot die tijd kan het van alles zijn. Gezien autisme neit voorkomt in jouw of je mans familie zou ik niet direct daaraan denken.