vrouw mag zelf beslissen over ruggenprik

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door tipp42hgg, 4 mrt 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tipp42hgg

    tipp42hgg VIP lid

    23 okt 2007
    14.269
    33
    48
    Omgeving Alkmaar
    Dit las ik laatst in de Trouw:

    " (Novum) - Iedere vrouw heeft bij een bevalling recht op adequate en snelle pijnbestrijding, ook op een ruggenprik. Dat staat in een conceptrichtlijn opgesteld door onder meer patiëntenorganisaties, anesthesisten, gynaecologen, en verloskundigen. Frans Roumen, anesthesist bij het Atrium medisch centrum in Heerlen en een van opstellers van de richtlijn, bevestigt een bericht hierover van de GPD-kranten.

    Naar verwachting wordt de richtlijn deze zomer door de beroepsgroepen goedgekeurd en volgt direct daarna een uniforme richtlijn voor ziekenhuizen. Roumen verwacht dat de beroepsgroepen de richtlijn op hoofdlijnen zullen goedkeuren.

    In veel ziekenhuizen is momenteel 's nachts en in het weekeinde geen anesthesist aanwezig die een ruggenprik kan toedienen. De conceptrichtlijn schrijft voor dat zwangere vrouwen 24 uur per dag en zeven dagen per week recht hebben op adequate pijnbestrijding, zegt Roumen, dus ook op de ruggenprik.

    In de richtlijn staat dat acht op de tien vrouwen baringspijn als 'ernstig tot ondraaglijk' omschrijven. In het buitenland is de ruggenprik veel gebruikelijker dan in Nederland. Volgens Roumen komt dit door de cultuur. "In Nederland wordt bevallen als een natuurlijk gebeuren gezien. Pijn hoort erbij. Dat is echter een verlaten standpunt. Het is niet aan begeleiders om dit te zeggen."

    Een ruggenprik brengt een aantal risico's met zich mee: verhoogde koorts bij de moeder, bloeddrukdaling, een langere bevallingsduur en een grotere kans op een kunstverlossing waarbij een vacuümpomp gebruikt moet worden. Langdurige pijn bij het baren kan anderzijds ook schadelijke gevolgen hebben, zoals een verminderde bloedtoevoer naar de baarmoeder en hyperventilatie. Ook blijkt volgens de opstellers van de richtlijn nergens uit dat de pijn zorgt voor een betere emotionele binding tussen moeder en kind. Het tegendeel zou waar zijn: moeders die veel pijn hadden bij de bevalling hebben meer moeite zich aan hun kind te hechten."
     
  2. Natasja

    Natasja VIP lid

    1 aug 2005
    25.784
    22
    38
    docente engels
    Capelle aan den IJss

Deel Deze Pagina