Hoi meiden, Wie heeft er verstand van of ervaring met het hebben van een koopwoning op naam en verhuizen naar een sociale huurwoning? En mag ik ook een pb sturen? Liefs Poppedoes
Ik ben wel van een koopwoning naar een particuliere huurwoning gegaan, ik weet niet of ik je kan helpen?
Dank je wel Ik vraag het wel gewoon even zo. Het gaat om mijn schoonzusje en zwager dus heel privé is het niet Mijn schoonzusje en zwager gaan uit elkaar (niet getrouwd) en ze zit nu met wat vragen. Ze heeft een sociale huurwoning toegewezen gekregen via de woningbouw, met de voorwaarde dat ze binnen 6 maanden haar naam van de koopwoning af moet laten halen. Mijn zwager wil de woning volledig op eigen naam hebben, maar ze zijn niet zeker of dit gaat lukken. Nou hoor ik best veel om me heen dat mensen toch een huurwoning huren terwijl ze wel nog een koopwoning hebben. De woningbouwvereniging zegt dat dit dus echt niet mag. Ivm dubbele lasten en risico op onderverhuur van de huurwoning. Dus ik ben eigenlijk benieuwd of jij of andere een soortgelijke ervaring hebt/hebben? En hoe dat dan precies zit? Wat ze nu heeft bedacht is (mocht en niet lukken qua hypotheek), dat ze wel verantwoordelijk blijft voor de hypotheek, maar haar naam van de eigendomsakte laat halen, en dus geen eigenaar meer is. Niet heel slim, maar ze moet wat, zegt ze. Maar ik denk dus dat via het Kadaster alsnog te vinden is dat zij wél een hypotheek op naam heeft en dus verantwoordelijk is, maar dit weet ik niet zeker?
Ik kon gewoon huren terwijl mijn naam nog niet weg was. ( zelfde situatie echter hebben wij niet samen gekocht )
Ik denk dat als ze gewoon verhuist en mocht het echt niet lukken de hypotheek op zijn naam te zetten dat ze dan extra documenten overlegt dat hij daar alleen woont, de hypotheek alleen betaalt en dat ze de afwijzingen van de bank meestuurt om te bewijzen dat het overmacht is. Lijkt me sterk dat ze dan wordt uitgezet.
Ik heb mijn huurhuis gekregen terwijl het huis nog op mijn naam stond. Wat fee90 beschrijft zal ws gebeuren.
Ik mocht alleen dat huis huren als ik kon bewijzen dat mijn huis werd verkocht. Dus ik mocht niet beide hebben. Maar dat was wel particulier.
Er komt een clausule in het huurcontract dat ze eruit moet indien het binnen de 6 maanden niet gelukt is.. Ze twijfelt nu of ze het wel wil nemen, omdat ze niet met haar kind weg wilt gaan om vervolgens weer terug te moeten verhuizen. Vrijdag gaat ze het contract tekenen en krijgt ze de sleutel, maar ze weet pas sinds gisteren van deze voorwaarde. Vraag is of ze er nog wel vanaf kan zien? Weet iemand of het mogelijk is om haar naam alleen van de eigendomsakte af te laten halen? Of zullen ze in het kadaster zien dat ze nog een hypotheek op haar naam heeft?
Enige optie is een notaris bellen. Lijkt me wel een heel gevaarlijke route, als de hypotheek acte wel op naam blijft staan. Zou ik niet aandurven met een ex-partner, hoe aardig ook.
In het kadaster zie je niet wie de hypotheek houder is ( naam) alleen welke totaal hypotheeksom op het kadastrale perceel gevestigd is.
Ik snap wel dat die voorwaarde er is. Je blijft hoe dan ook verandwoordelijk voor de hypotheek, stel je ex zwager betaald niet meer, dan klopt de bank ook bij de andere aan. en ja dubbele lasten kan ze vast niet dragen. overgens is het gewoon terug te vinden dat ze een hypotheek heeft voor de verhuurder dus naam van eigendom laten halen helpt niet.
Ben ik heel naief als ik verwacht dat de woningbouw daar helemaal niet actief naar zal kijken, maar dat het meer een escape voor hen is wanneer blijkt dat zij haar lasten aan hen niet kan betalen? Lijkt me toch stug dat wanneer ze iedere maand netjes betaald, ze haar eruit zetten, om er vervolgens een onbekende voor terug te krijgen (die misschien niet zo netjes betaald).
Geen eigenaar maar wel de hypotheek. Nooooooooooit doen! In geen enkele situatie. Een notaris zal zeker niet zonder slag of stoot meewerken aan die leveringsakte.
Bedankt voor jullie reacties. Haar twijfel om het door te zetten is alleen maar groter geworden ivm toeslagen. Als zij per 1 dec geen toeslagpartner meer heeft, weet ze niet zeker of ze voor die maand wel kgb en zorgtoeslag krijgt (huurtoeslag wel). Omdat het inkomen van haar ex over het héle jaar wordt meegerekend. Nu is een maand te overzien, maar stel; zij moet na 6 maanden toch weer terug, mag ze alle toeslagen weer terugbetalen omdat ze dan weer een toeslagpartner heeft en wederom het jaarinkomen van haar ex wordt meegerekend. En die toeslagen heeft ze echt nodig om rond te komen dus ze kan het niet opzij zetten voor het geval dat ze het terug moet betalen. Iemand die hier het fijne van weet? Ze zit er enorm mee in haar maag en tussen nu en morgen moet ze besluiten of ze het gaat doen.
ik zou als ik haar was als de donder contact opnemen met hun/een hypotheekadviseur. die zal meer kunnen vertellen m.b.t. mogelijkheden van de overname van de gehele hypotheek door haar (ex)man. Dat zal ook aan zijn inkomen liggen of dat mogelijk is voor de bank. misschien hebben ze al wel een deel gespaard (in geval van spaarhypotheek) of afgelost waardoor alleen nog het restant overgenomen hoeft te worden. anyway, een specialist weet daar het fijne van te vertellen. feitelijk komt het er dan op neer dat ex-man het huis "opnieuw" koopt. als ze de situatie uitlegt kunnen ze misschien vandaag of morgen nog uitsluitsel geven, mits natuurlijk de inkomensgegevens van ex-man bekend zijn, of nu ook heel snel bekend gemaakt worden.
Ik zat met hetzelfde, ik heb toen de belastingtelefoon gebeld en die hebben me daar heel goed mee geholpen!
Ik hoor net dat ze zelf ook gebeld heeft met de belastingtelefoon en ze is inderdaad heel goed geholpen. Dat met terugbetalen blijkt gelukkig niet het geval te zijn. Het klopt dat het gehele jaarinkomen wordt gebruikt (dus ook van haar ex), maar wel alleen voor de berekening van de periode dat ze samenwonen. Voor de periode dat ze niet samenwonen en geen toeslagpartner zijn, geld alleen haar eigen inkomen. Morgen heeft ze een afspraak met de hypotheekadviseur.