Ik wil vanavond soep maken. Kan deze bederven door de vermicelli die erin zit in combinatie met onweersbuien?
Dat is net zoiets als dat ze vroeger tegen mij zeiden dat ik niet bij de soep mocht staan als ik ongesteld was want dan zou het bederven.
Toch is er een hardnekkig 'toeval' over dat voedsel eerder bederft tijdens de hondsdagen. Maar dat is nu niet... Ik zou de pan niet buitenzetten...
Ik ken het wel. Ik kook daarom echt nooit soep op een warme zomerdag waarin onweer verwacht word. Gaat altijd kapot hier..
Hahaha, klopt helemaal! En als je daarna ook nog te dicht voor de tv gaat zitten, krijg je vierkante ogen
https://nieuws.weeronline.nl/feiten-en-fabels/ Nieuws / Feiten en fabels Feiten en fabels 25 juli 2014, 14:19 Het weer is een onderwerp om gemakkelijk over te babbelen of een praatje mee te beginnen. Er gaat nauwelijks een dag voorbij waarin we niet over het weer spreken. Zowel positief als negatief: “Lekker weertje hè?” of “Wat een weer zeg, heb jij dat besteld?”. Het is dan ook logisch dat het weer is geïntegreerd in de Nederlandse Taal en Cultuur. Waar komen bepaalde uitdrukkingen vandaan? En zijn het fabels of feiten? Hondsdagen Zo zijn er bijvoorbeeld de hondsdagen. Een benaming die vaak wordt gebruikt om een snikhete dag aan te duiden. Toch is dit geen officiële meteorologische uitdrukking. De hondsdagen hebben een sterrenkundige grondslag. De helderste ster aan de nachtelijke hemel is Sirius en deze ster behoort tot het sterrenbeeld “Grote hond”. In de periode van circa 20 juli tot 20 augustus komt Sirius gelijk op met de zon en is daarom in die tijd niet te zien. Daarom heten deze dagen de hondsdagen. Aangezien deze periode vaak de warmste van de jaar is, is de link snel gelegd naar de term “hondsdag”. De officiële benaming voor een snikhete dag met temperaturen van 30 graden of meer is een tropische dag. Hondsdagen hebben verder niks met honden of hondenweer te maken. Hondenweer is een verbastering van het Oud Nederlandse woord voor slecht weer: “ondeweer”. Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond is voor de kat of de hond Deze uitdrukking stamt uit de tijd voor de koelkast. Tijdens hondsdagen is het vaak broeierig warm. Hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid zijn de omstandigheden waarin bacteriën zich prima thuis voelen. Voedsel koelt niet snel af, waardoor bacteriën snel vermenigvuldigen en lange tijd hun gang kunnen gaan om de boel te laten bederven. De onweer is in de soep geslagen Vaak is na een stevige onweersbui de soep schuimend en zuur, dus flink bedorven. Vroeger dacht men dat de slechtgehumeurde dondergod Donar het uit kwaadheid liet onweren om de soep te bederven. Tijdens warme en broeierige dagen, zoals vaak tijdens de hondsdagen, heeft de atmosfeer veel energie en kunnen gemakkelijk onweersbuien ontstaan. Deze broeierige situatie werkt zoals hiervoor beschreven bederving in de hand. Water kookt bij een lage luchtdruk op een lagere temperatuur dan 100 graden Celsius. Bij onweersbuien hebben we te maken met een lagedrukgebied. De soep kan bij een lagere temperaturen koken, waardoor bacteriën makkelijker de kook kunnen overleven. Toch is dit niet erg aannemelijk, aangezien het verschil in luchtdruk klein is en soep zout bevat dat het kookpunt juist verhoogd. Verder komt bij onweer ozon vrij, die het bederven zou kunnen bevorderen. Een grote invloed zal de ozon niet hebben, omdat een pan soep tijdens de winterse onweersbuien niet zo snel bederft.
Maar hondsdagen heeft toch niks met onweer te maken? Dan is het gewoon heel warm en is het logisch dat voedsel (sneller) bederft.
Volgens mijn moeder echt feit, met onweer in de lucht bederft soep. Of het waar is geen idee , nooit getest want vind het zonde een grote pan soep weg te gooien