Toen mn dochter pas geboren was sliep ze letterlijk van voeding tot voeding. Ik maakte dr op de dag na 4 uren altijd wakker en snachts mocht ze 1x 6 uur doorslapen. Dit deed ze ook Nu wordt ze sinds een week vaker wakker en blijft ze soms ook wel een uurtje na de voeding wakker. Als ze begint te "mopperen" dan leg ik dr in bed en slaapt ze. De ene keer ook tot aan de volgende voeding ( dus soms wel 3 uur!) maar andere keren slaapt ze maar een half uurtje of een uurtje waarna ze huilt. Ik vind dat erg lastig: wordt ze wakker van de kramp? Is ze uitgeslapen en moet ik haar eruit halen? Soms met een speentje valt ze weer in slaap...Is ze moe maar heeft ze even hulp nodig met inslapen/ doorslapen? Vaak als ik haar even oppak dan valt ze in no time na wat wiegen weer in slaap, net alsof ze even een hulpje nodig heeft met inslapen. Maar als ik haar dan slapend terug leg dan is ze na een half uurtje soms weer wakker. Hoort dit rommelige slapen bij een normale slaapcyclus? Wat doen jullie bij wakker worden? Zijn jullie ook zo aan het gissen ? Ook vind ik het vaak lastig om de slaapsignalen te herkennen. "Mopperen" of geeuwen zijn hier de tekenen. Maar soms interpreteer ik het mopperen verkeerd en bleek ze kramp te hebben en leg ik dr in bed en blijft ze dus soms huilen... Of ik herken het te laat en dan luk t dr niet meer om de slaap te vatten... Ik kijk tegenwoordig dus ook maar naar de klok ca een uur na de voeding stort ze meestal wel in ... Hebben jullie kindjes al een slaapritme? Hoe lang blijven ze wakker? Zit er al een dag en nacht ritme in? Hier slaapt ze snachts 5/5,5 uur ( was voorheen 6-8 uur dus dat is jammer!!). Hoe herken je de slaap? En slapen ze aan 1 blok of soms ook erg korte hazeslaapjes?
mijn zoontje is net iets jonger. maar het klopt dat het allemaal een beetje blijft rommelen. Denk je dat je net een ritme hebt, kunnen ze opeens klaar wakker zijn als ze normaal sliepen. Hij sliep eerst ook van voeding tot voeding en vaak nog wakker maken ook idd. Nu blijft hij soms wel een half uur/ 3 kwartier wakker na de voeding. Maar soms ook niet en valt hij met de fles al in slaap. Meestal is er een slaapje die moeilijk gaat. Eerst was dat de ochtend, maar nu soms na de voeding van 4 uur. Het is idd veel kijken naar je kind. Vaak herken je het wel, als je hem/ haar oppakt na een half uurtje en ze blijkt nog moe, weer terug leggen idd. Als er krampjes zijn merk je dat ze gillend huilen en flink trappelen, dat herken ik nu wel weer.. Maar soms nog erg lastig inschatten wat er is hoor. Maar tevaak troosten kan niet denk ik. Al kan het ook wel weer onrustig maken, omdat ze misschien moe is, maar dan terug gelegd wordt in een prikkelbare omgeving. Ik denk dat wanneer ik twijfel haar even oppak in de kamer alleen. Als ze moe is, is het rustig en als ze niet moe is, zal ze gaan rond kijken denk ik... Zo heel verhaal, komt er op neer dat je veel moet kijken. En het komt vast voor dat je iets doet, wat ze niet 'bedoeld'. Wij moeten ook nog leren toch?! Of leren kennen...
heel herkenbaar, je verhaal.. Dat onrustig maken door onnodig vaak op te pakken of er heen te gaan dat herken ik ook erg van mn zoontje en nu ben ik erg alert om niet diezelfde "fout" te maken... je hebt t snel genoeg door, maar zie dr dan maar weer rustig te krijgen ... tis echt even leren kennen nog! Mijn dochter valt 9 van de 10 keer ook al tijdens de fles in slaap. Wat doe jij dan; in bed leggen of in de box/ bij je laten totdat je kind weer wakker wordt en vanaf dan bij de eerste slaapsignalen in bed? Dit laatste doe ik dus. Vaak wordt ze dan wel na een kwartier/ half uur wakker en is dan wat mopperig. Vind het dan lastig in te schatten of ze wat last van dr buik heeft of dat het vermoeidheid is, hoewel ze dan toch net een hazenslaapje gehad heeft. Ze gilt dan niet zoals bij echte kramp.( begint dan te pruttelen, beetje te steunen of te huilen.)
Erg herkenbaar. Ben nog erg aan het zoeken wat ze nu precies bedoelt. Is het honger, moe, wil ze alleen maar even bij je liggen. Heb het idee dat ik bij mijn zoontje al veel eerder doorhad welke huiltje wat betekende. Komt waarschijnlijk omdat ik toen meer tijd had, met 2 kindjes moet je toch je aandacht zien te verdelen. Merk dat ik dat best lastig vind, ben bang 1 van beide tekort te doen. Kan onze dochter niet altijd maar vast blijven houden als ze aan het huilen is, zoontje heeft natuurlijk ook aandacht nodig. Ik ben in ieder geval ook nog erg zoekende en ben toch redelijk opgelucht te lezen dat meerdere moeders dit hebben.
Wat grappig! Mijn dochter is van dezelfde datum als de jouwe! Ik vind het zeker ook lastig met 2 kids. Ik heb gewoon minder aandacht voor haar om haar snel te leren kennen en haar te observeren bijv. Het komt best weleens voor dat ik haar na de fles weg leg in de box omdat mn peuterzoon aandacht opeist.... daar voel ik me geregeld schuldig over. Ik heb nu denk ik redelijk door welke huiltjes wat betekenen en wanneer ze slaap krijgt. Maar het ene slaapje kan ik haar in haar bedje leggen en slaapt ze zo 2,5 uur. Het andere slaapje verloopt veel rommeliger. Nu bijv was ze zo aan het gapen, dus ik haar op bed gelegd. Ze is zichtbaar moe maar toch na 10 minuten weer huilen. Ze kwam wat onrustig over ( krampjes?) ik haar opgepakt, gesust en weer gingen dr oogjes dicht. Terug gelegd en weer kwartier later huilen. Ik er weer heen, opgepakt, gesust, weer vielen dr oogjes dicht, weer half wakker/ slapende in bed gelegd... hopen dat ze het nu wel oppakt. Herkenbaar? Ik wil dr niet laten huilen omdat mn zoontje nu ook slaapt. Ik wil haar om die reden trouwens niet in de box laten slapen, wat ik even heb overwogen. Vind het wel belangrijk dat ze dr eigen bedje als slaapplek leert kennen! Ook wil ik dr niet steeds oppakken en haar op die manier juist uit dr slaap houden, maar liggend in bed sussen werkt niet zo snel als haar oppakken. ben dan wel weer bang dat ze straks alleen nog maar op die manier in slaap kan vallen... zucht... Ik probeer trouwens wel een vast bedritueel te doen, doen jullie dat ook al? Hier gaat ze dus na een paar gaapjes naar dr eigen bed. Ze slaapt in de puckababy. Ik stop dr in, aai over dr bolletje en kusje en dan zo'n muziekpop aan. Hopelijk zal het op de duur de slaap bevorderen?
Ik vind het ook erg lastig. Ze heeft hier iig nog geen ritme. De ene dag is ze bijna de hele dag overdag wakker (en huilen) en doet ze alleen hazeslaapjes. Andere dagen kan ik haar zo wegleggen en slaapt ze van voeding naar voeding (elke 4 uur). Gelukkig slaapt ze over het algemeen 's nachts wel meteen na de voeding. Ze krijgt rond 11 uur de laatste voeding en dan komt ze uit zichzelf om 4 uur weer. Dan maakt mn man haar wakker om 7 uur voor de ochtend voeding. Hier is het ook zoeken: welk huiltje is nu moeheid?! Krampjes herken ik inmiddels wel omdat ze die heel veel heeft gehad de laatste tijd. Ik probeer haar nu weg te leggen wanneer haar ogen dichtvallen en ze begint te gapen. Als ze nog heel wakker oogt dan probeer ik het niet eens want dan begint ze te krijsen. Troosten probeer ik inderdaad ook als ze ligt. Ik hang dan over haar heen met mn gezicht bij de hare en hou mn handen om haar heen. Zo heeft ze het gevoel dat ik haar vasthou (en ruikt ze mij ook) maar blijft ze gewoon liggen. Bij ons werkt het 9 vd 10x! Soms blijf ik er ook naast zitten en dat werkt ook nog wel eens als ze heel onrustig is; lekker boekje erbij en af en toe laten weten dat ik er ben door een aai over haar bol, beetje zingen of sussende woorden.. maar kan me voorstellen dat dat met een 2de kind veel moeilijker is. En als ze echt een dag heeft waarbij ze niet weggelegd wil worden, tja, dan blijft ze gewoon bij mama. Blijkbaar heeft ze rommeldagen waarbij ze gewoon dicht bij mama wil blijven Ritme komt vanzelf wel denk ik dan!
vanaf 10 weken: 8:00 wakker 9:30 - 11:00 slapen 13:00 - 15:30 slapen rond 17:00 een 30-45 min in de box 20:00 naar bed rond 23:00 nog een voeding vanaf 18 weken: 8:00 wakker 10:00 - 11:00 slapen 13:00 - 15:30 slapen 19:30 naar bed vanaf 8-9 maanden 8:00 wakker 10:00 - 11:00 slapen 13:00 - 15:00 slapen 19:30 naar bed vanaf 14 - 15 maanden 8:00 wakker 13:00 - 15:00 - 15:30 slapen 19:00/ 19:30 naar bed Ons schema verandert dus heel erg weinig. Beide kids zitten vanaf 10 weken in hetzelfde schema (mama dus wat tijd voor zichzelf) Zoonlief is nu 3 en slaapt zelden meer 's middags. Tussen 14:00 en 15:00 is het wel tijd om te rusten en is hij dus op z'n eigen kamer rustig spelen. Heel soms gaat hij dan ook even slapen. Heel fijn schema en vooral heel voorspelbaar. De tijden zijn behalve opstaan ongeveer tijden Vanaf een week of 5 ga ik sturen op een routine en ik begin met de voedingen en daarna komen ook de slaapjes erbij. Na een week of 2-3 gaan de routines vanzelf.
Ik ben persoonlijk erg van de regelmaat/ structuur... ik vind het zelf erg prettig die voorspelbaarheid en bij mn zoontje merkte ik het dat hij er erg veel baat bij had. Met mn dochtertje wil ik op dezelfde manier omgaan. De voeding is al goed op schema, om de 4 uur. Hier mag overigens best een beetje van afgeweken worden, ik krijg zelf ook niet op de klok nauwkeurig trek. Maar doe wel alles een beetje in dezelfde volgorde: ontbakeren, verschonen, voeden, knuffelen, box en bij de eerste gaapjes in bed. Zodoende doet ze dus nog 6 voedingen, dus 6 slaapjes per dag. In principe ligt ze wel van voeding tot voeding in bed, maar als ze zo'n rommelslaapje heeft waarin ze veel moet worden opgepakt en gesust dan wil ik dr soms ook nog weleens gewoon bij me houden en slaapt ze bij me ( doe ik vaak 's avonds als de oudste op bed ligt)