Mijn man werkt nu gedetacheerd en heeft in zijn contract geen concurrentiebeding o.i.d. Zijn opdrachtgever wil hem als zzp'er inhuren. Zijn huidige baas zegt dat dit niet kan vanwege de overeenkomst tussen de opdrachtgever en de baas. Ze willen dan een soort boete op mijn man verhalen. Alleen mijn man heeft die overeenkomst niet gezien/getekend. Kan dit dan of is die boete dan voor de opdrachtgever?
Hello! Die boete is dan voor de werkgever . Het is overigens gebruikelijk dat de werkgever overlegt met het uitzendbureau, vaak zijn uitzendbureaus redelijk coulant en is er wel wat te regelen. Denk er wel aan dat als je man als zzp'er aan de slag gaat, hij zichzelf moet verzekeren en het recht op een uitkering ws kwijtraakt.
Hey dankjewel! Het is niet echt een uitzendbureau maar een detacheerder. En ze zijn helaas niet coulant, maar echte haaien Bedankt voor het antwoord!!! Alle kosten en dergelijke hebben we al op een rijtje voor verzekeringen en buffer enzo. Zelfs voor een bijdrage aan zijn werkgever voor zolang zijn contract nog zou lopen daar. Thnx voor de tip wel
Als de detacheerder een haai is kan ik me niet voorstellen dat er niets in het contract van je man staat betreffende een concurrentiebeding. Heb je het contract wel goed doorgenomen?
Ja inderdaad, staat er in het contract echt niets over concurrentiebeding? Bij mijn vriend werd die boete afgekocht door de nieuwe baas als ie naar een ander bedrijf ging. Maar weet niet hoe het zit als je dus 'eigen baas' wordt. Edit: nou klinkt mn bericht net alsof ik denk dat jullie niet goed kunnen lezen ik bedoel meer staat het misschien verkapt opgeschreven? En anders zou ik als ik je man was toch gaan vragen waar staat dat hij zich daaraan moet houden..
Normaliter zou in het inhuurcontract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer iets hierover vermeld moeten staan. Bijvoorbeeld na xx aantal uur werken of eenmalig bedrag van xx euro mag werknemer overgaan naar opdrachtgever. Je zou aan opdrachtgever kunnen vragen of daarin iets staat opgenomen.
@ts: mocht je het willen: ik neem graag het contract van je man door, heb ervaring in de branche. Stuur me een PB als je interesse hebt.
Jou man heeft als het goed is een detacheringsovereenkomst getekend, waar een einddatum van het project in zou moeten staan. Ik denk dat de situatie nu zo is dat je man (werknemer) en het bedrijf (inlener) eerder de overeenkomst met het detacheringsbureau (uitlener / werkgever) stop willen zetten (zodat je man als ZZP'er aan de slag kan)? Ik weet dat dit soort zaken vaak niet heel gemakkelijk gaan.... maar er zou in het detacheringscontract iets van een uitzendbeding opgenomen moeten zijn (Fase A, Fase B...), dus ik zou het nog eens onder de loep nemen. Anders misschien even met de rechtsbijstandverzekering bellen.
Let je wel op de eis van meerdere opdrachtgevers als zzp-er? Dat je man formeel niet meer dan 70% van zijn facturabele uren bij 1 opdrachtgever mag maken om als ondernemer gekenmerkt te worden door de Belastingdienst.
geen verstand van maar mijn man heeft destijds ook zoiets gedaan, alleen die is in dienst gegaan van het bedrijf waar hij gedetacheerd was. Dat bedrijf heeft toen een boete betaald daarvoor. Maar als je man als zzp'er aan de slag gaat ligt het natuurlijk anders, dan is hij zelf verantwoordelijk daarvoor denk ik. Het detacheringsbureau verliest natuurlijk zn plaats daar, als jouw man ontslag zou nemen hadden ze iemand anders gedetacheerd op die plaats en dan kan nu niet meer. Ik zou je rechtsbijstand naar het contract laten kijken.
Nee man heeft er niks voor getekend. Opdracht is puur overeengekomen tussen werkgever en opdrachtgever. Heb zelf ook nooit een detacheringsovereenkomst hoeven tekenen toen ik nog gedetacheerd werd. Man ook niet trouwens en die werkt nu al 10 jaar in de detachering. De opdrachtgever wil hem wel eerder inhuren dan de opdracht zou duren inderdaad.
De werkgever heeft dit inderdaad genoemd. Man heeft die overeenkomst alleen nooit gezien. Puur op mn ervaring met wettelijke teksten zou ik denken dat de boete dan ook voor de opdrachtgever is en niet voor mn man maar weet het niet zeker.
Ik zou ook liever zien dat hij daar in dienst gaat zzp-en levert in dit geval alleen meer op (zelfs met alle reserveringen etc) en dat vind manlief wel interessant haha. Rechtsbijstand gaan we inschakelen als we er niet zelf uitkomen onderling inderdaad.
Deze boete is inderdaad voor opdrachtgever als hij daar in dienst zou gaan. Maar dat is nu niet het geval realiseer ik mij nu en dan weet ik niet goed wat van toepassing is. Dan houdt mijn kennis helaas ook op. Dan is naar mijn idee hetgeen in de arbeidsovereenkomst staat vermeld leidend. Als hij start als ZZP'er en opdrachtgever zou hem uitkopen, geeft dat opdrachtgever geen enkele zekerheid. Hij kan na 2 maanden zo naar een andere opdracht gaan, dus dat zal opdrachtgever naar mijn verwachting niet snel doen.
Ja dat waar... Ze willen hem wel een opdracht voor langere tijd geven dus gaan ze ervan uit dat hij langer blijft denk ik. Maar kan me niet voorstellen dat ze dan toch een boete betalen. Ben benieuwd hoe het afloopt haha.
Volgens mij begrijp ik je situatie als volgt: Klant en detacheerder hebben samen een contract getekend dat jou man daar gedetacheerd wordt. Als ze jou man overnemen betalen ze daar een boete over. Jou man heeft een contract getekend om in dienst te zijn bij detacheerder, hierin is geen concurrentiebeding benoemd. Jou man gaat nu midden in die opdracht over als ZZP'er, met toevallig de klant nu als zijn eigen klant. Daarbij geven jou baas en klant aan dat jou man verantwoordelijk is voor de boete omdat hij eigen baas wordt. Eerlijk? Dit stinkt van alle kanten. Jou man kan geen boete opgelegd krijgen waar hij niet voor heeft getekend (zou wat zijn ), dit had als concurrentiebeding benoemd moeten staan en blijkbaar heeft hij dat niet. Of de klant zou in het contract moetne hebben dat ze jou man de eerste tijd niet mogen inhuren (dus ook niet als ZZP'er) en dan is de boete voor de klant. Maar nooit voor jou man als hij daar niet voor getekend heeft. Ik krijg overigens ook meteen kriebels bij die klant en vraag me af of zij deze constructie handig viden zodat ze die boete over de schutting naar jou man kunnen gooien. Ergens is iets niet goed dichtgetimmerd door zijn baas maar daar is jou man niet verantwoordelijk voor.
Klopt voor het grootste deel wat je schrijft. Alleen de klant is nog helemaal niet gevraagd om de boete te betalen. De huidige werkgever heeft gezegd dat ze niet gaan meewerken en een boete van mn man gaan eisen. Maar zoals je ook schrijft lijkt me dat echt niet kunnen want het staat niet in zijn contract maar in de overeenkomst tussen de klant en werkgever. Ik vind het een zooitje haha.