Ladies, Met kerst avond willen we gezellige Mezze achtige feestelijke midden oosterse of arabische hapjes als diner doen. We hebben vegetariers, maar juist ook vleesliefhebbers, we zijn met 5 volwassenen en 3 kinderen, dus dat valt wel mee qua hoeveelheid die ik moet maken. maar ik wil wel een beetje variatie erin hebben. Hebben jullie leuke tips, gerechten of hapjes die hier goed bij passen? Ik zat aan zoiets te denken: een arabisch (vlees) stoofpotje een groente oven gerecht, waar dus iedereen van kan eten. verschillende soorten brood met smeersels, humus etc. een lekkere salade, met bulgur of couscous Pastilla met kip - LeukeRecepten zoiets lijkt me ook lekker om te maken. Hebben jullie leuke recepten of andere tips.
Gegrilde aubergines (kun je ook uit pot kopen bij de Turk oid) met knoflook en yoghurt. Past ook heel goed bij vleesgerechten maar ook als meze/salade. In kleine blokjes gehakte tomaat, komkommer, rode ui en verse korriander (of verse peterselie als koriander to much is) met een scheutje olijfolie en granaatappelsiroop. En wat op smaak brengen met zout. Kisir is een bulgursalade gemaakt van fijne bulgur. Genoeg recepten te vinden online. Verder is als vegetarisch gerecht shakshuka misschien ook een optie. Daar kun je basis al een dag of een paar uur van te voren klaar maken. Dan kun je voor het opdienen even opwarmen en dan de eieren breken zodat je geen koud gerecht hebt en ook geen overgebakkene eieren.
Ik heb wel wat tips voor Iraanse bijgerechten waar je op kunt zoeken Dolma Kuku sabzi Kotlet Mirza ghasemi Zeytoon parvardeh Iraanse yoghurt met wilde knoflook
Niet zozeer midden-oosters maar wel Arabisch. Tunesische tajine: https://www.ourtunisiantable.com/home/2017/3/20/tajine-peas-potatoes-recipe (ik maak deze wel wat anders, zonder doperwten. Soms gebruik ik kikkererwten als ik er een vegetarische versie van maak) Brik: https://www.ourtunisiantable.com/home/2017/6/17/tunisian-brik-with-egg Tunesische Fricassé: https://food52.com/recipes/87886-tunisian-fricasse-sandwich-recipe Het handige is dat veel Tunesische bijgerechten vegetarisch zijn, al moet je soms wel de tonijn weghalen dan. Je kan ook shakshuka maken, de oorspronkelijke variant wordt niet eens met ei gemaakt maar is gewoon een tomaat/ui/hete peper saus. Met ei kan ook, maar dan heet het ojja. En natuurlijk pasta, is niet echt een bijgerecht maar echt té lekker om niet te maken. https://tastecooking.com/recipes/tunisian-pasta-chicken/ hoeft trouwens niet per se met vlees, of je kan een andere vleessoort gebruiken. Hier wordt het ook met vissoorten bereid: met name tonijn, maar in kustregio's zelfs met octopus. Liefst met spaghetti of ditali al is laatstgenoemde volgens mij moeilijk verkrijgbaar in NL. En natuurlijk op z'n minst of zelfgemaakte harissa of gegrilde hete pepers. En stokbrood mag uiteraard ook niet ontbreken! Al klaagde mijn man altijd over het Nederlandse stokbrood en als je de Tunesische hebt geproefd begrijp je wel waarom. Nog meer vegetarisch: lablabi, een typisch wintergerecht. https://www.196flavors.com/lablabi/ Tegenwoordig wordt er vaak ei en tonijn aan toegevoegd maar dat kan prima weggelaten worden, en dan is 't dus zelfs veganproof. En nog meer voor de veganisten: farfoucha (couscous met venkelblaadjes) https://www.196flavors.com/tunisia-farfoucha/ Ik stop nu maar, anders wordt het te langdradig. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Algerijns en Marokkaans eten, 't is duidelijk dat ik de noord Afrikaanse keuken veel beter ken dan de midden-oosterse
https://www.delicious.com.au/recipes/eggplant-mesaaah-egyptian-spiced-eggplant-recipe/92to2cl5 Zo lekker!! Met platbrood erbij. Kan iedereen ervan eten.