recepten voor een middenoosters/arabisch diner

Discussie in 'De lounge' gestart door mamameer, 7 dec 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.174
    4.485
    113
    Ladies,

    Met kerst avond willen we gezellige Mezze achtige feestelijke midden oosterse of arabische hapjes als diner doen. We hebben vegetariers, maar juist ook vleesliefhebbers, we zijn met 5 volwassenen en 3 kinderen, dus dat valt wel mee qua hoeveelheid die ik moet maken. maar ik wil wel een beetje variatie erin hebben.
    Hebben jullie leuke tips, gerechten of hapjes die hier goed bij passen?

    Ik zat aan zoiets te denken:
    een arabisch (vlees) stoofpotje
    een groente oven gerecht, waar dus iedereen van kan eten.
    verschillende soorten brood met smeersels, humus etc.
    een lekkere salade, met bulgur of couscous
    Pastilla met kip - LeukeRecepten zoiets lijkt me ook lekker om te maken.

    Hebben jullie leuke recepten of andere tips.
     
  2. Mim89

    Mim89 VIP lid

    29 jan 2019
    10.271
    8.716
    113
    Vrouw
    Kisir. Dat is een Turkse salade met bulgur.
     
    Mammavan5 en mamameer vinden dit leuk.
  3. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.264
    25.723
    113
    Ik zou googlen op recepten van Yotam Ottolenghi. Staat garant voor heerlijke recepten bomvol smaak.
     
    Chillin, Fruity90 en mamameer vinden dit leuk.
  4. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.811
    2.501
    113
    Vrouw
    ohh dat ziet er lekker uit (zijn gerechten dan hahaha)
     
    Adje en mamameer vinden dit leuk.
  5. Mammavan5

    Mammavan5 Fanatiek lid

    15 dec 2021
    2.099
    2.668
    113
    Vrouw
    Is echt heerlijk ❤️en 1 van mijn favorieten eten
     
    mamameer vindt dit leuk.
  6. Manderijntje

    Manderijntje Fanatiek lid

    23 jan 2014
    1.168
    1.332
    113
    Gegrilde aubergines (kun je ook uit pot kopen bij de Turk oid) met knoflook en yoghurt. Past ook heel goed bij vleesgerechten maar ook als meze/salade.

    In kleine blokjes gehakte tomaat, komkommer, rode ui en verse korriander (of verse peterselie als koriander to much is) met een scheutje olijfolie en granaatappelsiroop. En wat op smaak brengen met zout.

    Kisir is een bulgursalade gemaakt van fijne bulgur. Genoeg recepten te vinden online.

    Verder is als vegetarisch gerecht shakshuka misschien ook een optie. Daar kun je basis al een dag of een paar uur van te voren klaar maken. Dan kun je voor het opdienen even opwarmen en dan de eieren breken zodat je geen koud gerecht hebt en ook geen overgebakkene eieren.
     
    mamameer vindt dit leuk.
  7. Diiba

    Diiba Fanatiek lid

    14 sep 2023
    1.093
    1.812
    113
    Vrouw
    Ik heb wel wat tips voor Iraanse bijgerechten waar je op kunt zoeken :)
    Dolma
    Kuku sabzi
    Kotlet
    Mirza ghasemi
    Zeytoon parvardeh
    Iraanse yoghurt met wilde knoflook
     
  8. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.747
    113
    Niet zozeer midden-oosters maar wel Arabisch.

    Tunesische tajine: https://www.ourtunisiantable.com/home/2017/3/20/tajine-peas-potatoes-recipe (ik maak deze wel wat anders, zonder doperwten. Soms gebruik ik kikkererwten als ik er een vegetarische versie van maak)

    Brik: https://www.ourtunisiantable.com/home/2017/6/17/tunisian-brik-with-egg

    Tunesische Fricassé:
    https://food52.com/recipes/87886-tunisian-fricasse-sandwich-recipe

    Het handige is dat veel Tunesische bijgerechten vegetarisch zijn, al moet je soms wel de tonijn weghalen dan. Je kan ook shakshuka maken, de oorspronkelijke variant wordt niet eens met ei gemaakt maar is gewoon een tomaat/ui/hete peper saus. Met ei kan ook, maar dan heet het ojja.

    En natuurlijk pasta, is niet echt een bijgerecht maar echt té lekker om niet te maken. https://tastecooking.com/recipes/tunisian-pasta-chicken/ hoeft trouwens niet per se met vlees, of je kan een andere vleessoort gebruiken. Hier wordt het ook met vissoorten bereid: met name tonijn, maar in kustregio's zelfs met octopus. Liefst met spaghetti of ditali al is laatstgenoemde volgens mij moeilijk verkrijgbaar in NL.

    En natuurlijk op z'n minst of zelfgemaakte harissa of gegrilde hete pepers. En stokbrood mag uiteraard ook niet ontbreken! Al klaagde mijn man altijd over het Nederlandse stokbrood en als je de Tunesische hebt geproefd begrijp je wel waarom.

    Nog meer vegetarisch: lablabi, een typisch wintergerecht. https://www.196flavors.com/lablabi/ Tegenwoordig wordt er vaak ei en tonijn aan toegevoegd maar dat kan prima weggelaten worden, en dan is 't dus zelfs veganproof.

    En nog meer voor de veganisten: farfoucha (couscous met venkelblaadjes) https://www.196flavors.com/tunisia-farfoucha/

    Ik stop nu maar, anders wordt het te langdradig. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Algerijns en Marokkaans eten, 't is duidelijk dat ik de noord Afrikaanse keuken veel beter ken dan de midden-oosterse :roflmao:
     
    Mammavan5 vindt dit leuk.
  9. Dress

    Dress Actief lid

    29 mei 2017
    318
    831
    93
    Vrouw

Deel Deze Pagina