Keuringsdienst van waarde

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by Mamafiets, Feb 6, 2024.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,575
    31,052
    113
    Female
    Wie kijkt dit?
    Ik af en toe. Gisteren viel ik zoway van mijn stoel af bij het verhaal over olijfolie.

    Dussss. Vanaf nu bak ik gewoon in extra vierge :roflmao:
     
    Huismuisie likes this.
  2. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,230
    6,688
    113
    Ik heb ook iets nieuws geleerd, maar 'geraffineerd' klinkt als 'chemisch', maar het is eigenlijk gewoon fractioneren/zuiveren. Als je je dat realiseert, is het minder schokkend. En in het kader van duurzaamheid: een groter deel van de oogst wordt gebruikt.

    Let wel op dat die deeltjes in troebele olijfolie echt heel slecht zijn als je het verhit. Dan ontstaan er schadelijke stoffen.

    Vergeet ook niet dat de zuidelijke landen ontzettend chauvinistisch zijn wat betreft voedsel. Als wij gewoon tevreden zijn met die classico, dan is dat toch ook goed? En dan ga je een keer naar de traiteur als je authentiek Italiaans kookt.
     
  3. Feye

    Feye VIP lid

    Nov 26, 2013
    6,472
    3,928
    113
    Female
    Wij zaten gisteren ook met de flessen olijfolie op de bank :roflmao:
     
    Huismuisie likes this.
  4. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    Jul 28, 2010
    7,999
    6,750
    113
    zuid-holland zuid
    Ik heb de aflevering van gisteren niet gezien. Maar ik vind ze soms een beetje flauw… zoals de aflevering over cellulose die ik laatst zag waar ze de hele tijd met grote takken gingen sjouwen. Lijkt me juist hartstikke duurzaam als je dat uit lokale bomen haalt en gebruikt als verdikkingsmiddel.
     
  5. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,575
    31,052
    113
    Female
    T is natuurlijk prima om ook het mindere deel van de oogst te gebruiken.
    Maar niet om te zeggen dat je met het kwaliteit spul niet kan bakken. En zeker niet om het goedkope spul duurder te gaan verkopen.
     
  6. maartje84

    maartje84 VIP lid

    Oct 8, 2008
    12,810
    4,446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Precies! Ik viel ook echt van m’n stoel! Ik heb echt altijd gedacht dat de extra vierge niet voor bakken bedoeld was en dat je dat bij verhitting er hele slechte stoffen vrij zouden komen… Nou, dat zal dus wel een beetje meevallen haha. Sardinië (Italië) is notabene een blauwe zone haha

    Ik ben nu wel benieuwd of de winkels al een toename van de verkoop van extra vierge olijfolie zien ;)


    Gisteren die over honing gekeken… Niet best…
     
    Huismuisie and Mamafiets like this.
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    18,966
    15,008
    113
    Wil je echt niet meer met de lampenolie ehm olijfolie bakken. Vrouwtje waar ik voor poetste in de thuiszorg deed haar houten tafel ermee reinigen.

    Maakte hem eerst met wat water schoon. Vervolgens opschuren met zout (let op de richting) dat goed naspoelen met water en laten drogen. Vervolgens inwrijven met olijfolie (liefst zo min mogelijk kleur).

    Tafel was volgens haar een afgeleefd rommelmarkt tafeltje toen ze hem kocht maar hij zag er prachtig uit, was ook wel dr trots. Dus als je nog een kansloos tafeltje hebt staan, is het allicht een poging waard.
     
    Huismuisie and Mamafiets like this.
  8. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,575
    31,052
    113
    Female
    :roflmao::roflmao:
    Daar kopen wij dus dure "houtolie" voor.
    :eek:
     
  9. Maan14

    Maan14 Fanatiek lid

    Feb 6, 2022
    2,894
    3,073
    113
    Je koopt gewoon suiker water.

    Je kunt dus het beste naar de imker gaan indien je er in de buurt een hebt. Sta er ook steeds van te kijken.
     
  10. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    Aug 10, 2016
    10,465
    11,976
    113
    Female
    Noord Brabant
    :roflmao:
     

Share This Page