hoi allemaal even mijn verhaaltje kwijt. mijn zoon is nu bijna 7 weken oud en ik loop tegen een paar dingen aan. vooral ook dingen die ik bij mijn andere zoon ook had ( nu 6,5 jaar) en waarvan ik toen dacht, dit ga ik anders doen bij de volgende. ik heb een temperamentvolle jongen, de oudste ook altijd geweest en ook heel vlot met alles. ik geef volledig bv maar sinds week 2 krijgt ie savonds de fles aangeboden en sinds deze week ook smiddags 1 fles. dit omdat ik over 3 weken moet gaan werken en ik weiger te gaan kolven ( graag geen opmerkingen over hoe belangrijk bv is...), de bedoeling is om overdag op de creche fles te geven en als ik thuiskom en snachts de bv. dit is bij mijn andere zoon wel gelukt en ook met stuwing ging dat prima. echter mijn zoon is zo gefixeerd op mij en dan vooral op me borsten dat ik erg twijfel om gewoon gelijk te stoppen nu. ik wil graag bv geven maar svaonds gaat het zo chaotisch dat ik denk dat het stoppen ermee misschien zou helpen. graag ervaringen of dat echt zo is? ik ben nu twee weken bezig met savonds een ritueel aanbieden. dus vanaf 6 uur wakker houden, misschien paar slokjes bv tussendoor, om half 8 in bad, pyama aan fles maken slaapzak aan en om 8 uur samen met grote broer fles drinken en boekje lezen. daarna na de kamer waar het donker is en klaar om te slapen. dat is het idee tenminste. echter hij blijft wakker en om de borst vragen. dit terwijl hij dus 120ml aangeboden heeft en er meestal wat van laat staan. dus ik sta nu al 2 weken in een donkere kamer te wiemelen en te sussen en dan wil ie steeds de borst, dan drinkt hij wat en dan krijst ie omdat ie heel erge krampjes heeft en teveel voeding krijgt en lucht ( dit is al bij kinderarts geweest maar das een ander verhaaltje). en vervolgens wil ie weer de borst. me vinger en speen weigert ie, ook als papa het doet. en dan rond 10 uur valt ie een keer op me armen in slaap. sjonge wat een verhaal he haha. respect voor degene die het lezen zo lang. dus ik vraag me af, wat doe ik fout of zijn er tips? ook fijn om te weten dat ik niet de enige ben... zal stoppen met bv helpen om hem iets minder afhankelijk van mij te maken? zal ie er iets rustiger van worden? ik wil eigenlijk ook ovedrie weken naar de toppers maar ben bang dat mijn man een jankend kind heeft de hele avond omdat de tietjes niet in de buurt zijn. en dat zelf slapen en wakker in bed leggen accepteert ie ook echt niet. of het nou savonds of overdag is, hij krijst werkelijk heel lang en weigert op te geven. zucht. ik kan er goed tegen hor maar vroeg me echt af hoe dit zo verder gaat en of ik iets eraan goed doe. groetjes laura
Je kindje is gewoon aan het clusteren. Volkomen normaal gedrag, de meeste doen het in de avonduren. Als je de borst geeft is het op te vangen door het gewoon toe te laten. Gevolg is wel dat je productie op peil blijft.
clusteren ken ik nog wel van mijn eerste en dat is het niet echt. en hij mag het ook niet omdat hij zoveel krampen heeft. ook omdat hij het eigenlijk al een paar weekjes doet. krijg dat dag nacht ritme gewoon niet goed lijkt het wel.
Waarschijnlijk is je kindje inderdaad gewoon aan het clusteren. Dat is zwaar, maar het beste kun je er gewoon aan toegeven. Wel vraag ik me af waarom je je zoontje vanaf 6 uur wakker houdt tot 8 uur. 2 uur lang wakker zijn vind ik wel erg lang voor zo'n kleintje. Hier hield ik nooit een tijd aan van hoe laat ze naar bed ging. Tussen de voedingen hield ik max. 4 uur overdag. Vaak kwam ze dan 's avonds laat nog een keer, tussen half 10 en half 11 ofzo en daarna kwam ze 's nachts weer. Ik probeerde wel een vast slaapritueel aan te houden, maar geen vaste tijd.
Als je bang bent dat ie teveel voeding krijgt, kan je steeds dezelfde borst aanbieden. Ik lees echt niets geks eerlijk gezegd. Je kindje is nog klein en wil graag bij je zijn. En dat ie graag de borst wil, das ook niet vreemd. Eerder logisch natuurlijk. Dit is wat hij kent. Ik zie overigens de link niet tussen rustiger worden en borstvoeding? Dat heeft met leeftijd te maken, niet met welke voeding je geeft. Jongste dochter was een tijdje ook erg overstuur als ik er niet was s'avonds. Weigerde ook de fles. Nou ja, is uiteindelijk gewoon goed gekomen ��
Het is echt cluster gedrag. Maar ik krijg de indruk dat jij je er niet gewoon aan toe wil geven omdat je eigenlijk al wil stoppen met de bv. Verder vind ik het gedrag van je baby heel normaal hoor. Hij is nog zooooo klein! Natuurlijk wil hij mama. Dus ik zou zeggen, geef je er lekker aan toe. Lekker op de bank met een filmpje op en wat lekkers en laat je baby clusteren. OF hak de knoop door en ga over op de fles. Succes
Sorry heb het denk ik niet goed verwoord. Ik vind het niet erg als ie zou clusteren maar dat is niet echt wat ie doet. Hij pakt de borst en drinkt twee slokken en krijst dan en trekt aan de tepel. Dit gaat van kwaad tot erger zo door. Oftewel hij wil zuigen maar liefst geen voeding binnenkrijgen. Ik probeer hem de laatste dagen wakker te houden om te kijken of ie dan wat eerder moe is savonds. Hij mag wel slapen tussen zes en acht maar ik wieg hem dan niet bewust ervoor waardoor hij eigenlijk ook niet slaapt want zonder wiegen en sussen valt ie niet in slaap. Wat betreft het stoppen met bv ik wil het liefst door gaan want vind het heerlijk om te doen maar dacht misschien is het savonds wat makkelijker voor hem ipv de krampen frustratie aan de borst als de borst er gewoon niet meer is voor hem. In die zin dat het wat rustiger word bedoelde ik. Maar das meer voor hem bedoelt.
Oh en ik vind twee uurtjes wakker zijn ook lang voor mijn kleintje vandaar dat ik me afvraag wat te doen savonds omdat ie dan van minimaal 7 uur tot 10 of 11 uur wakker is. Ondanks dat ie de borst mag en kan. En gewiegd word. Ik zit de hele avond met hem alleen in een rustige kamer dus ik weet niet waarom hij niet in slaap wil vallen of even weg wil dommelen
Lastig hoor. Maar je zit ook in een lastige periode. Piek van de krampjes etc. Hoe lang duurt het dan dat hij zo doet? Misschien hem een "lege" borst aanbieden? Hier huilde mijn zoontje (lees krijsen ) ook veel in het begin van de avond. Draagdoek hielp het beste eigenlijk. Dan kon ik ook gewoon mijn ding doen.
Als je straks in de avond bv wil geven waarom krijgt hij dan nu fles in de avond? Misschien valt die voeding anders waar hij extra onrustig van word dus waarom in de avond geen bv? En verder lijkt me dat het gedrag hoort bij een jonge baby en dat volledig over gaan op KV hier geen verandering in gaat brengen
Mijn dochter is nu 3 maanden en had bij 7 weken ook nog veel last van krampjes van een uur of 20 tot 2. Daartussen sliep ze nauwelijks. Het had toen ook geen zin om haar in de avond in bed te leggen. Bij ons zijn vond ze fijn, in de draagzak viel ze wel in slaap. Ze had bij krampjes veel zuigbehoefte. Is het bij jouw kindje niet ook een combi van mama-, en zuigbehoefte? Na de 7 weken ging het bij ons snel beter en gaven we een slaapritueel maar nog geen vaste slaaptijd, daar volgen we haar in imdat ze het steeds beter gaat aangeven wanneer ze moe is. Kortom dat jouw kindje s'avonds lang wakker is en jou wil klinkt voor mij ook heel normaal, misschien even geduld en nu je kind volgen en over 1 of 2 weken meer proberen naar een vaste slaaptijd-, of ritueel te gaan. Succes!
Wij hadden hetzelfde zonder borstvoeding. Als ze zo jong zijn volgende krampjes en sprongetjes elkaar op. Het lijkt wel of je constant bezig bent met zoeken naar de gebruiksaanwijzing! Heb je net iets gevonden dat werkt en dan verandert er weer wat. Ik lees dat je zoontje 's avonds last heeft van krampjes en dat hij alleen in slaap valt als je hem wiegt, maar dat je hem ophoudt zodat hij om 20.00 uur naar bed kan. Hij wil om 20.00 uur niet slapen, maar lijkt je borst te willen. Als hij je borst heeft drinkt hij niet. Ik denk dat hij pijn heeft en bij zijn moeder (misschien is vader ook goed?) wil zijn. Daarnaast raakt hij waarschijnlijk na een uur wakker zijn oververmoeid en dat is de lastigste positie om in slaap te komen. Ik zou 45 minuten na het laatste slaapje proberen je kindje in slaap te wiegen en als het niet lukt een half uur later weer. Tussendoor hem gewoon vasthouden of in een draagdoek doen. Die tijden moet je echt loslaten, daar bereik je niets mee. Straks denk je dat hij op de klok gaat slapen en denkt hij er volgende week weer anders over.
Wat iedereen zegt. Zo'n kleine baby heeft het gewoon zwaar de eerste maanden en daarmee de ouders ook. Mijn jongste zoontje is nu bijna 10 weken en soms hebben we nu een rustige avond, maar nog steeds is het ook af en toe alleen maar de borst willen, huilen, spugen en dat niets goed lijkt. En dan denk je gevonden te hebben wat werkt, werkt dat 2 dagen later vervolgens niet meer... Laat het gebeuren. Kijk goed naar of hij moe is en probeer hem dan te slapen te leggen. Lukt slapen niet dan lekker samen op de bank. Over een maandje zal het (medische problematiek uitgezonderd) echt beter gaan. Oh ja, tijd voor jezelf is ook belangrijk. Dus gewoon gaan naar dat concert. Als jij er niet bent, ben je er niet... Vaak reageren baby's dan beter dan verwacht.
Ja mijn man zei ook dat ik gewoon moet gaan. Hij redt het wel zegt ie. Vanuit het cb zeiden ze dat ik een ritme moest kweken, vandaar dat ik dat ben begonnen en probeer. Begrijp me niet verkeerd, ik vraag alleen tips en ervaringen om het voor hem makkelijker en minder frustratie te maken. Ik zelf doe wat hij nodig heeft en doe dat met alle liefde hor. Maar blij te horen dat ik niet de enige ben en dat het dus ook met flesvoeding gebeurt.
Volgens mij is het idd allemaal normaal babygedrag. Maar dat maakt het er niet makkelijker op. Ik denk ook niet dat het aan de bv ligt, ik geef zelf (helaas, wilde graag bv geven...) de fles en wij hadden ook lange tijd onrustige avonden. Ik zou als tip geven: 1. Houd hem niet 2 uur lang wakker, hoe oververmoeider hoe onrustiger en slechter ze in slaap komen... 2. Probeer overdag structuur aan te brengen in de slaapjes, dus niet op de klok, maar in je handelingen: drinken, luier, even spelen en dan met een vast ritueeltje naar bed. Dit kan hem helpen zijn bedje te zien als een veilige plek waar hij kan gaan slapen. Je kunt hem dan nog wel in slaap wiegen, maar altijd op een vaste plek (naast zijn bedje bijvoorbeeld). Dus niet overal en nergens. Dan kun je hem steeds een beetje eerder wegleggen, totdat hij leert dat hij zelf in slaap kan vallen. Ik weet niet meer precies wanneer mijn dochtertje opeens rustig werd 's avonds. Ik weet wel dat het na een paar weken van een strak ritme en rituelen was. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op de bank zat en dacht: goh, wat deed ik normaal gesproken altijd 's avonds? Ik verveelde me kapot, haha. Succes, het komt goed
Hier ook zoontje van 7 weken. Hier inderdaad savonds onrustig en niet op bed willen. Ik hou hem niet wakker werkt voor mijn gevoel averechts. Na maximaal 75 min leg ik hem op bed. Wil hij niet slapen en begint hij te huilen ( echt huilen niet mopperen ) haal ik hem uit bed en ga ik op de bank zitten wiegen . Meestal valt hij dan snel in slaap. Hierna kan ik hem in bed leggen en is er niks meer aan de hand. Hij is wel een echte buikslaper moet ik zeggen. Wel fijn om beetje herkenning te lezen !
Misschien heb je wat aan het boek Baby in een droomritme van Stephanie Lampe. Ik vond dat een heerlijk boek, want er staat wel informatie in en concrete tips, maar je hoefde geen schema's te onthouden of extreme dingen te doen. Gewoon een uitgebreide versie van wat Fabje123 uitlegt.
Veel babys laten zich niet in een ritme dwingen, maar houden liever hun eigen ritme aan. Ritme en regelmaat betekend niet dat je om 7 uur, 10 uur, 13 uur etc een voeding moet geven, dus op de klok moet voeden. Maar dat je een ritme aanhoud van; voeden - boeren - even wakker bij jou/partner/box etc - naar bed - slapen - voeden. Dat is ritme en regelmaat. Door overdag als overdag te zien en te handelen en de nacht als de nacht en daar duidelijk verschil in te maken leren kindjes het verschil tussen dag en nacht kennen. Overdag = leuk, gezellig. Knuffelen, praten, contact maken, licht aan etc. Nacht = zakelijk. Voeden wanneer nodig, luier wanneer nodig en verder zo min mogelijk extra. Als je overdag een max aan tussen liggende tijd aanhoud en snachts zelf laten komen kom je vaak ook een heel eind kwa aantal voedingen. Ik heb eerder al de vraag gezien waarom je 'savonds de fles geeft, maar volgens mij niet het antwoord. Ik ben er ook wel nieuwsgierig naar. En is de onrust echt uit honger, of zou het 2 slokjes drinken ook uit pijn kunnen komen?
Dank je alvast voor de tips. Zoals ik zei ik hou hem niet perse wakker maar ga hem ook niet uitgebreid wiegen voor het in bad gaan. Hij krijgt de fles om 8 uutlr omdat ie daarna de borst krijgt de avond en nacht en ik wil hem op twee flessen alvast laten wennen per dag ivm me werken straks. Hij krijgt de bv altijd op verzoek dus daar heb ik geen vast schema voor en zal ik ook niet willen. Het schema van slapen voeden spelen slapen doe ik al en dat gaat goed hor. Overdag dan en als ie bij mij mag zijn met slapen of in de wagen onderweg. Het twee slokjes drinken is van de pijn daarom vind ik het zo sneu voor hem dat ie savonds aan de borst wil zo vaak. Dat is ook een van de redenen van die fles hopende dat ie genoeg vol zit en niet zoveel aan de borst wil. Ik snap de zuigbehoefte maar ik maak veel voeding en meneer verslikt zivh dus nog meer lucht en speentje weigert ie echt. Het verslikken en gulzig eten doet ie trouwens ook aan de fles dus dat maakt geen verschil.
In mijn ogen kan de behoefte om aan de borst te willen meerdere oorzaken hebben. - honger, uiteraard. - zuigbehoefte - mamahonger - pijn Bij zuigbehoefte kan vaak een speen of pink goed helpen. Pijn. Jij zegt dat je ziet dat hij pijn heeft. Krampen of mogelijk reflux? Er zijn verschillende houdingen om bv te geven, mogelijk een dat een andere houding beter werkt. Zodat hij zich minder verslikt. Het gulzige eten uit de fles kun je aanpakken. De smalle dr brownsfles is vaak geschikt en heeft een prematuurspeen voor de meest gulzige baby's. Een flesvoeding hoort altijd minimaal 15 minuten te duren, maar veel liever 20. Geef je bv uit de fles of fv? (welke?).