Hallo ! Ik vraag mij af of er nog meer mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten als mij. Ik ben nu 22 weken zwanger en ontvang sinds kort een bijstandsuitkering en woon op mijn eigen ( alleenstaand). Het heeft zeker wel 3 maanden vol stress en ellende geduurd tot ik die uitkering kreeg. Moest ook nog een woning regelen waar ik nu net sinds een paar weken in zit en alles zelf in orde aan het maken ben. Nu verlangt de gemeente van mij dat ik nu een opleiding ga volgen, een thuisstudie. Daarnaast verlangt diegeen van de gemeente ook van mij dat ik aan een reintegratieproject ga mee doen, voor 2 dagen per week. Nu heb ik de gehele zwangerschap al last van erge misselijkheid en kan niet veel eten , omdat het er ook weer uitkomt. Na al die stress komt dit er ook nog eens bij. Kan geeneens genieten van mijn zwangerschap. Van verlof is geen sprake werd mij verteld. Verlof, wat is dat ? Wie zit er ook in hetzelfde schuitje?? Of heeft er eventueel goed advies? Graag jullie reacties !!
Ik krijg een aanvullende uitkering, omdat ik niet genoeg verdien momenteel, en tot je 34 weken zwanger bent verlangen ze idd dat je werkt of leert, lijkt me ook niet meer als normaa, je hebt 100% recht op verlof, laat je geen oren aannaaien, maar 3 maanden na de geboorte moet je ook weer aan de slag net als ieder andere (werkende) moeder.
Hier hetzelfde. Maar ik heb het wel gedaan! Augustus zwanger geraakt, september overal gesolliciteerd, maar ik werd niet aangenomen, oktober uitkering aangevraagt in november bij MC Donalds gewerkt (moest toch wat), maar dat was me veel te zwaar, december kreeg ik mijn 1e uitbetaling van uitkering, ik kwam daarna in de reintegratie terecht en werd mij ook aangeraden om terug te gaan naar school en ik moest ook een woning zoeken en ik kreeg geen urgentie. Met geluk heb ik in maart (toen was ik al 7 maanden zwanger) een flatwoning (11e etage) gekregen, moest dus alles opknappen en klussen en verhuizen etc etc. In maart ben ik dus ook een thuisstudie begonnen, 1 dag per week naar school en 6 dagen vrij, ik krijg daar studiefinanciering voor, met lening en alleenstaande ouderbijdrage (lening moet ik terug betalen) en werd mijn uitkering stopgezet. Het was/is even wikken en wegen, maar ben achteraf heel blij dat ik het allemaal zo gedaan heb en daar mag ik best een beetje trots over zijn. Ik hoop dat mijn verhaal je stimuleert Als je wat wilt weten dan hoor ik het graag van je. Succes! -Voordeel studiefinanciering je mag er 800euro per maand bijverdienen dat mag bij uitkering niet en bij uitkering ben je verplicht om elke maand werk te zoeken. -Nadeel studiefinanciering als je er een lening bij neemt (ik moest wel anders kon ik niet rondkomen) dat je de lening terug moet betalen en je krijgt geen aanvullende uitkering.
Sorry maar ik vind dat jullie al van geluk moeten spreken dat jullie een uitkering hebben. In een ander land zou je met de gebakken peren zitten. Het is zwaar......oke maar als een ander het kan kunnen jullie het toch ook? Als je werk zou hebben wordt ook van je verwacht dat je werkt voor je geld toch?
Nu zal ik eerst even ingaan op het commentaar van Josianne. IN een ander land zou het kunnen zijn dat je problemen had gekregen, maar ik zit nu in Nederland. Waarom denk je dat al die buitenlanders immigrerennaar Nederland? Omdat er hier veel geregeld wordt. Het rare vind ik nog, dat ik als Nederlander nog een lagere positie heb dan immigranten, welke altijd alles voor elkaar krijgen en waar alles voor geregeld wordt ! Het ligt ook aan je positie , of je in staat bent om te werken vind ik zelf. Alle werkende ouders krijgen 20 weken zwangerschapsverlof ( 6 weken vantevoren en 14 weken erna) En als uitkering krijgende laten ze je werken tot aan de bevalling. Dit kan jij misschien menselijk vinden, maar ikzelf niet ! Ik moet nu een fulltime MBO opleiding volgen : thuis. En daarnaast nog een paar dagen werken , wat er niets mee te maken heeft. Dit is gewoon het dubbele als wat een normaal mens moet doen, en dit terwijl ik zwanger ben. Daarnaast zit ik ook net in me woning, welke klaar moet worden gemaakt en heb er niet net zoals de meeste; een vriend die overal aan meehelpt. En even in het algemeen ; ik sta bij het cwi ingeschreven als werkzoekende en daarnaast moet ik al een paar dagen werken tot de bevalling + een full time studie. Heb geeneens tijd voor me zwangerschap en de dingen die daarbij horen. Winnie thepooh: Hoe kan je dan studiefinanciering krijgen , als je maar 1 dag in de week naar school gaat ? Dit kan toch alleen als je fulltime naar school gaat ? En hoeveel studiefinanciering ontving jij dan ? Ze zijn nu trouwens al een thuisopleiding aan het voorbereiden voor mij, dus kan niet opeens wat anders gaan doen. En even ter correctie; sinds januari is er een wet in treding gegaan. Voor alleenstaande oudersmet een uitkering. Zij hoeven 5 jaar niet te werken. Niet dat ik 5 jaar van plan ben om thuis te zitten, maar weet in ieder geval zeker dat ik na mijn bevalling niet gelijk in de stress hoef te zitten. Mamadeluxe; je hebt volgens mij alleen recht op verlof als je werkt. Toen ik bij de gemeente om verlof vroeg, toen vroeg ik iets heel bijzonders:O want daar hadden ze nog nooit van gehoord ; verlof in de bijstand.
Ik studeer onderwijsassistent bij Capabel. Er zijn tegenwoordig een heleboel voltijd opleidingen die je thuis volgt maar waar je wel studiefinanciering en OV voor krijgt, gewoon even googlen. Het bedrag wat je ontvangt ligt aan je situatie. Je krijgt in ieder geval 400 euro voor alleenstaande ouder, de rest ligt dus zoals ik al zei aan je overige situaties (wat je ouders verdienen, welke opleiding je doet enz). Verder ontvang ik huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebondenbudget en kinderbijslag.
Ik ben zelf niet alleenstaand maar ik heb wel een ww uitkering (althans...volgende week weer...) Mijn contract werd ineens niet verlengd (de dag nadat ik vertelde dat ik zwanger was) toen kreeg ik een ww uitkering...en ik moest ook solliciteren e.d. Dat vind ik ook niet meer dan logisch...ik mankeerde niets...was alleen zwanger... Ik vind dat dat voor iedereen geld hoor...die zwanger is en verder geen lichamelijke klachten heeft! Maar ik heb wel gewoon verlof...16 weken...niet zoals jij zegt 20...niemand in NL heeft 20 weken... Tijdens mn verlof hoefde ik ook niet te solliciteren...dat hoef ik pas oficieel weer na de 22e...Nou ben ik daar zelf wel alweer een paar weken geleden mee begonnen maar wettelijk gezien hoefde dat nog niet! Dus dat je moet solliciteren/studeren vind ik niet meer dan logisch. Maar niet tijdens je verlof...dat staat echt wettelijk vast hoor!
Geen ervaring met uitkering, maar iedereen heeft recht op verlof, ook als je een opleiding doet en/of een uitkering ontvangt. Ik begrijp dat het lastig is om nu ergens te beginnen of aan een opleiding moet beginnen, maar ik denk dat je niets te 'mopperen' moet hebben! Het is ook zwaar werk en een opleiding, ik heb naast mijn baan (32 uur) toen ik zwanger was ook nog 'even' moeten afstuderen... Best pittig idd, dus ik begrijp je weerstand wel, alleen soms heb je geen andere keuze!
Ik heb geen ervaring met een bijstandsuitkering. Alleen vind ik het persoonlijk ook niet meer dan logisch dat ze je weer op weg helpen, daarvoor is de bijstand, om je op weg te helpen! Het enige wat je kan doen, als je het echt niet trekt ivm de zwangerschap, is een brief van de huisarts met daarin de klachten waardoor het niet mogelijk is om deel te nemen aan een reintegratie/thuisstudie... En 20 weken verlof? Dat heeft echt niemand hoor... Maar wat ik wel niet snap: En even ter correctie; sinds januari is er een wet in treding gegaan. Voor alleenstaande ouders met een uitkering. Zij hoeven 5 jaar niet te werken. Dat snap ik echt niet...
Op de website van Ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid staat het volgende: Als u alleenstaande ouder bent en één of meer kinderen jonger dan 5 jaar hebt, kunt u een ontheffing bij de gemeente aanvragen. De ontheffing duurt zolang uw jongste kind nog geen 5 jaar is, maar nooit langer dan 6 jaar. Als u een tijdelijke ontheffing van de sollicitatieplicht krijgt, dan geldt voor u wel een scholingsplicht. Dus dan ben je wel verplicht om weer een opleiding te volgen in die tijd... En dus niet zomaar "vrij" bent...
Maar wat ik wel niet snap: En even ter correctie; sinds januari is er een wet in treding gegaan. Voor alleenstaande ouders met een uitkering. Zij hoeven 5 jaar niet te werken. Dat snap ik echt niet... Even voor de duidelijkheid. Je bent (indien je daar echt niet in staat bent financieel) niet verplicht werk te zoeken tot je kind 5 jaar oud is. Ze mogen dan wel van je EISEN dat je een opleiding volgt, zodat je daarna gewoon een goed salaris kan verdienen. Eventueel willen ze wel dat je tussendoor gaat regelen dat je een baan zoekt waar je wel financieel mee uit komt, maar je bent niet verplicht om te werken. Je komt in een traject dat ze je helpen met een baan zoeken, waarmee je met part-time werken kan rondkomen.