Ik werk al een tijdje in de wijkverpleging waar ik het nog steeds ontzettend naar mijn zin heb, maaar Ik kom eigenlijk structureel wekelijks uren tekort, volgens rooster werk ik standaard elke week 3 avonddiensten en om de week een weekend. De weken incl. weekenddienst zijn het meest gunstige want dan heb ik de meeste kans dat ik zo'n 24u kan maken in 1 week tijd, d.w.z. in 5 dagen werken. Nu is het zo dat wanneer ik avonddiensten draai ik vanaf 17.00u bereikbaar ben voor het werk, vanaf die tijd kan ik opgeroepen worden voor allarmeringen en is het dus ook niet te doen dat ik die tijd anders kan besteden. Ik moet stand-by staan. Vanaf 19.00u kan ik pas de wijk in voor de ingeplande cliënten tot +/- 22.30. Soms wat later maar meestal vroeger. Tot 23.00u moet ik bereikbaar blijven want dan loopt mijn dienst af. Dat wil dus zeggen dat ik standaard al elke avond dat ik moet werken 2u mis vanwege die bereikbare dienst, ik krijg namelijk maar 0.04min. uitbetaald per uur! Dus elke week mis ik structureel 6u aan werk, minus die minuten als ik geen alarmeringen binnen krijg. Wat is nu het geval, ik sta inmiddels zodanig in de min-uren dat ik er beroerd van wordt 120u om precies te zijn Een maand terug heb ik zelfs mijn contract laten terug schroeven naar 20u ipv 24u, om zo minder uren tekort te komen elke week. Ergens heb ik daar best wel spijt van want volgens mij moeten ze mij ook gewoon die uren kunnen garanderen. Heeft iemand ook deze ervaring of tips om dit aan te kaarten? Al mijn collega's vinden het van de zotte dat we maar 0.04min. krijgen uitbetaald per uur terwijl we wel 'aan het werk' zijn.
ik zou toch is nagaan of dit mag wat ze doen. ook als je een contract hebt van 20 uur moeten ze je zowiezo 20 betalen ook al werk je dat niet.
Mijn moeder heeft net zoiets ondervonden en tijdje geleden ook een gesprek met leidinggevende overgehad. Ze hebben haar cao en contract er eens op nageslagen en daar stond in dat ze elke week aan de uren moet komen die in haar contract staan en waar ze op aangenomen is. Sindsdien werkt ze de uren die in haar contract staan. Ook compiceren ze met andere maanden. Misschien kun je daar ook eens met je leidinggevende voor om de tafel ? Succes!
Lastige situatie, ik werk in de wijkzorg, Kan je geen andere diensten draaien? 120 uur in de min dat is nog al wat. Bij ons kijken ze ook naar wat je de vorige maand heb gedraait en dan compiceren ze het.
Als jij een contract hebt van 24 uur zijn ze toch verplicht om deze te geven?? En als ze die niet kunnen geven, dan heeft het contract zoals die staat dus weinig zin, en zou dat teruggeschroefd moeten worden, wat je dus ook al gedaan hebt. Wat zeggen ze zelf van de tekorte uren die je hebt, ik vind 120 uur wel erg veel, dat is zowat 10 weken werk!! Lijkt me niet de bedoeling. Als ik jou was zou ik in gesprek gaan met je werkgever wat hieraan gedaan kan worden. Jij hebt/ had een contract van 24 uur en je kan het moeilijk elke keer je uren terugbrengen alleen omdat hun geen werk kunnen geven!? En die tekorte uren, worden die kwijtgescholden omdat hun je het werk niet kunnen geven, of moet je die inhalen?
Mag een werkgever mij zomaar minder laten werken dan in mijn contracturen staat? Ik krijg ze wel uitbetaald maar kom hierdoor wel in de min te staan. - Goeie Vraag misschien staat het antwoord hierbij
Bij ons in de zorg is dat het probleem van de werkgever, indien je zelf diensten hebt lopen weggeven/ruilen ed. Verder is het de verantwoordelijkheid van de werkgever/roosteraar aangezien jij niet zelf diensten in kunt plannen ed. Dus even gesprekje aangaan maar laat het je zeker niet aanpraten dat het jou schuld is, want hun zijn verantwoordelijk voor jou uren, en of jij daar aankomt! Collega had pasgelede 170 min uren, en toen kwam de roosteraar met het mooie idee om dan maar 2 maanden geen loon uit te betalen.. Ja daag, dat is de bedoeling niet! Uiteindelijk hogerop in organisatie gezocht en toen zijn de uren kwijt gescholden aangezien wij aan het eind van het jaar op 0 moeten staan en tegen 170 uur naast je normale contract is natuurlijk niet op te werken + dat het haar fout niet was..
Zo af en toe draai ik eens een extra dienst maar heel veel kan dit niet zijn ivm de thuissituatie en ik er in goed overleg voor heb kunnen kiezen vooral 's Avonds te werken zodat ik overdag bij de kinderen kan zijn. 120u is idd heel veel, ik schrik er ook van en het zit me niet lekker.
Bij mijn weten zijn ze dat ook verplicht, maar wat ik dan te horen krijg is dat ik zelf verantwoordelijk ben voor het invullen en opvullen van mijn tekort uren en zij niet verantwoordelijk zijn voor het verloop van de pakketen die opgesteld zijn. We zijn natuurlijk ook afhankelijk van de aanname van zorg, maar heel vaak gebeurt het dat bijv. mijn pakketten leeglopen omdat er cliënten uit zijn gevallen o.i.d. Maar daardoor mis ik wel uren, overdag zouden ze zeggen kom naar kantoor en kijk of er daar nog wat te doen is maar 's Avonds zit er niemand en is er ook vrij weinig te doen. En immers ik ga de afgelopen weken al vaker 's Avonds naar kantoor om daar mijn tijd uit te zitten zodat ik kantoortijd kan klokken. Ik heb nu dus de CAO erbij gepakt maar kan er nog niks over vinden wat er gedaan wordt met die min-uren. Wat als ik bijv. een andere baan aanneem, worden die min-uren dan gekort op mijn salaris?! Ik mag hopen van niet Ik ben van mening dat mijn werkgever daarvoor verantwoordelijk is.
Bij ons is een avond dienst ongeveer 4 uurtjes dus dan zal bij jou 4x3=12 uur zijn. Hoeveel diensten draai je in een weekend? Ik draai 4 diensten van 4 uur dus 16 uur.
Avond: 17u-19u bereikbaarheid 19u-23u de wijk in In het weekend draai ik een dienst van 15.30-23.00, maar vaak kan ik pas de wijk in vanaf 17u omdat er eerder niks te doen is. Dus vanaf 15.30 sta ik stand-by. Soms draai ik ook een dienst van 7.30-15.30, deze zitten aardig vol tot 13u maar daarna is het hopen op toename van cliënten. Afgelopen week heb ik 5 dagen gewerkt waarvan 3 avonden en afgelopen weekend 2 volle dagdiensten tot 15.30. Ik heb in totaal net 27u gewerkt...en dat in 5 dagen
Dankje! Hier heb ik denk ik wel wat aan. Nu alleen nog zien te vinden of er wat over staat in de CAO, in mijn arbeidsovereenkomst niet.
Ik werk ook in de thuiszorg... toen ik er net werkte was het een hele rustige tijd en voor ik het wist stond ik -80 En al die uren moet je inhalen omdat je die wel uitbetaald gekregen hebt! Ik heb die 80 uren gelukkig vrij snel in kunnen lopen maar je werkt voor nop (zo voelde het voor mij) Ik zou als ik jou was aan de bel trekken bij de manager want hier kom je niet makkelijk uit even 120 uur extra werken.
ik heb ook in thuiszorg gewerkt.. had contract voor 15 uur en zelfs dat kon me niet gegarandeerd worden.. zo stond ik dus ineens flink in de min en kreeg ik op bepaald weken van 30 uur in mijn maag gesplitst.. dat kon ik niet bolwerken. dat moest binnen zoveel tijd ingehaald worden, en anders werd ik gekort op salaris. wat volgens mij niet klopte, want ik trok elke week aan de bel dat ik 15 uur wilde werken.
wij mogen als clienten niet 24uur van te voren de zorg afzeggen de tijd gewoon schrijven maar anders heb je een gat in je route en kun je 15 tot 60min te kort komen in een route. gelukkig hebben wij het zo achterlijk druk dat ik bijna elke week op +10uur zit. maar volgens mij kan een thuiszorg instelling hier niets aan doen. al worden er bij ons geen grote contracten geven maar min/max contracten om dit soort dingen te voorkomen.
Ik werk ook in de zorg en in mijn team komen ook veel collega's uren structureel tekort. Inderdaad door die rottige bereikbare diensten. Sommigen hadden vorig jaar zelfs 300 uur in de min! Ook hoop gedoe geweest op het werk met leidinggevende. Maar wat blijkt, de uren worden aan het eind van het jaar kwijtgescholden volgens de CAO! Natuurlijk blijft het een probleem, maar niet dat van jou maar van de werkgever.
27 uur in 5 dagen is niet gek als je halve diensten draait. Het is gewoon lastig dat je voor die tijd stand-by dienst heb. Mag je daar niks voor schrijven? Maar dan heb je 7 uur zeg maar extra gewerkt? Neem je dat dan niet mee naar de volgende week? Ik werkt bijv: week 1 8 diensten van 4 uur week 2 2 diensten van 4 uur week 3 4 diensten van 4 uur week 4 5 diensten van 4 uur dit is gemiddeld 21 uur per week. Ik werk ook in de ochtend en soms een ochtend en een avond dienst op 1 dag.
In de CAO kan ik er dus helemaal niks over vinden, wel overwerk. Dan wordt het toch eens tijd om hierover aan de bel te trekken. Tijdje terug heb ik zelfs aangeboden open diensten op te vullen, dit was ruim 2 maanden van tevoren maar even later bleek dat ze bijna al die diensten had uitgezet bij de flexpool en vanuit de flexpool kwam de invulling. De flexwerkers mochten niet worden geannuleerd nadat er bijv. invulling vanuit het vaste team was. Als optie moest ik maar in mijn vakantie gaan doorwerken , dit heb ik uiteindelijk niet gedaan want ook ik heb gewoon recht op die vakantie. Voorgaande jaren ben ik nog zo zot geweest om in mijn vakantie extra diensten op te vullen maar nu even niet meer.
Voor de stand-by diensten geldt: doordeweeks 0.04min schrijven per uur in het weekend 0.08min schrijven per uur. Dit tikt dus niet echt aan terwijl je wel voor je baas aan het werk bent. Ik ben niet vrij. Ja ik zit dan thuis maar soms ga ik dus wel naar kantoor om te kijken of er daar nog wat werk ligt maar vooral 's Avonds is er bijna niks te doen op wat administratieve papieren die opgeruimd moeten worden. Deze week heb ik idd 7uur extra gewerkt, deze worden dan gecompenseerd met de min-uren. Sta er nu dus 113 in de min. Maar aankomende week draai ik alleen 3 avonden waardoor ik dus weer verder in de min kom Vanaf volgende week ga ik 1 avond minder werken en werk ik daarvoor in de plaats een ochtend op maandag. Dit gaat mijn hopelijk wat meer uurtjes opleveren omdat ik dan ook tot wat later in de middag kan werken.