In mijn stage had ik eens een gezin die 20 uur extra kregen vanuit de verzekering. Begeleider en ik kwamen daar 8 dagen, 9 uur per dag. Ik had zelf ook bij de 4e extra uren vanuit verzekering. Mijn kraamverzorgster was er rond 7.30 en ging om 17.30 uur naar huis. In het weekend bleef ze korter. Maar zij had geen kinderen in huis en ook geen partner. Bij de oudste had ik 49 uur, ging 3x 6 uur vanaf vanwege ziekenhuis. Vrijdag om 15.00 uur waren we thuis, toen is de kraamverzorgster 3 uur geweest, in het weekend 2x 4 uur en ik hield voor 2 dagen nog 20 uur over. De 7e en 8e dag kwam ze 10 uur per dag. (Was niet mijn vraag, kwam ze zelf mee). Maar ik snap wel dat dat niet de norm is. En ik snap ook dat veel gezinnen graag willen dat je de volledige 8 dagen komt. Maar bij bijvoorbeeld naviva hebben ze ook verschillende contracten en werken ze op rooster, dus dan heb je ook kans op meerdere kraamverzorgsters in 1 week.
Hier ook bij alle 3 de normale 8 uur gehad. En dat wisselen ben ik helemaal niet van, lijkt me heel onrustig/ongemakkelijk. Elke x een ander in je huis en kids die dan weer moeten wennen. Daarom bij de 2e en 3e voor een zzp'er gekozen.
Ik heb altijd kraamzorg gehad van een grote organisatie. Die hadden dus ook een partuspool. Dus speciaal opgeleide medewerkers die alleen bevallingen deden. Die werkten volgens een vast rooster op vaste dagen. Natuurlijk wel vaak in de nacht. Verder konden ze ook voorkeuren aangeven qua gezinnen. Bijvoorbeeld graag gezinnen met een 1e kindje (zodat ze alles konden aanleren, graag een groot gezin, wel of geen honden en wel of geen probleemgezinnen etc. Ook heb ik ooit iemand gehad die gezinnen deed met medische indicatie (bijvoorbeeld kinderen die extra zorg nodig hadden na vroeggeboorte etc). Natuurlijk deden ze ook wat er beschikbaar was. Maar ze gaven aan dat er wel degelijk rekening werd gehouden met voorkeuren.
Ieder gezin krijgt in principe 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Soms kiezen gezinnen er zelf voor om een 24 uurs zorg aan te vragen, en soms kiest een organisatie voor een halve zorg, in tijden van drukte. Maar dan worden de gezinnen hier wel van op de hoogte gesteld. In totaal kan er 80 uur geïndiceerd worden indien dit nodig is. Bijv. Dreigende infectie, problemen met voeden, psychische problemen, fysiek niet redzaam etc. Maar dan moet daar wel echt een goede reden voor zijn. Dan heb je natuurlijk ook nog de herindicatie van dag 9 en 10. Als dag 8 te vroeg blijkt te zijn om af te kunnen sluiten. Bijvoorbeeld: gewicht van het kindje. Baby ziet nog wat geel. Gezondheidsaspecten bij moeder. Maar in principe krijgt iedereen die 49 uur. De eerste dagen zijn dan 8 uurtjes en daarna bouwen we langzaam af. Meestal is de laatste dag dan ongeveer 3 uurtjes.