Wij hebben 2 dochters, groep 5 en 3. Beiden gemiddeld intelligent (beiden getest) en toch lukt het beide niet om mee te komen op school. Beiden al gedoubleerd dus "normaal" gesproken mag je toch verwachten dat ze mee moeten kunnen komen.........Iemand die dit herkent en wat was bij jullie de oorzaak / reden? Dyslexie onderzoek voor jongste is aangevraagd en ook op adhd getest (heeft ze niet zoals ze nu denken, voldoet niet aan dsm, heeft te weinig kenmerken) oudste is aangemeld voor verder onderzoek. Vandaar mijn vraag van herkenning..........
Beiden krijgen individuele begeleiding 2 a 3 keer per week op school. Oudste kwam in groep 3 vooral op taal niet mee, groep 4 ging alles minder en nu is rekenen een ramp en taal onderdelen wisselend. Spelling ineens dit jaar wel goed? Krijgt wekelijks huiswerk voor taal mee, taalregels Jongste dus vermoeden dyslexie maar ook met rekenen komt ze niet gemiddeld mee. Vanaf heel jong lezen we voor en is nu veranderd in zelf elke dag lezen voor het slapen gaan. Beiden wel sociale meiden en in motoriek geen problemen.
Vinden ze school wel leuk? Gaan ze graag naar school? Hoe groot zijn de klassen? Misschien zijn ze veel meer gebaat bij een andere onderwijsvorm? Niet alle kinderen kunnen mee komen in een grote klas met klassikaal onderwijs, omdat niet alle kinderen hetzelfde zijn. Ik denk dat kleine groepjes en meer persoonlijke begeleiding, alsook meer focus op de eigen talenten/interesses ze wel goed zou doen. Ik zou eerder geneigd zijn op te passen voor een 'stempel' als dyslexie. Als ze eenmaal zo'n stempel hebben geraken ze er niet of moeilijk vanaf en wordt alles door die bril bekeken. Terwijl het ook gewoon de onderwijsvorm kan zijn die ze niet ligt.
mijn zoons 2 beste vriendinnen werden getest, gemiddeld maar kunnen niet mee komen. er eentje is al naar een speciale basisschool gegaan, vanaf midden gr5. de andere heeft add en heeft leeshandicap. allebeide meisjes zijn goed onderzocht en tips etc gekregen. maar de juf past die niet zo goed of regelmatig toe vermoed ik. een meisje kreeg ook een leesbril. Maar niemand weet het of snapt het waar het echt ligt. Wat ik merk van die meiden, wat mij opvalt is dat zij zelf denken en zeggen dat zij dom zijn of niet zo slim zijn. negatief zelfbeeld(net als mijn zoontje). het lukt niet om dat beeld te corrigeren helaas de ouders, de juffen en vrienden doen hun best om dat te verbeteren.
Wat bedoel je met "niet mee kunnen komen"? Op wat voor school zitten ze? Zou het zo kunnen zijn dat de manier van onderwijs niet aansluit bij jou kinderen? Zitten ze bijvoorbeeld in grote klassen of werken ze juist in groepjes? Obv wat je nu zegt (in het algemeen niet of wisselend niet mee kunnen komen) dacht ik aan beelddenkers? (Bij ieder woord gaan ze assosiëren, bij denken in plaatjes = leren in plaatjes gemakkelijker). Vaak wordt er bij beelddenkers ook gedacht aan dyslexie...
Bij sommige kinderen/mensen liggen de talenten nu eenmaal ergens anders dan op het taal en rekengebied, of ze zijn laatbloeiers. Mijn oudste dochter van 24 heeft dyslexie en dyscalculie, ze heeft op het speciaal onderwijs gezeten en op de praktijkschool. Ze was wel enorm gemotiveerd en wilde 'normaal' zijn en verder leren. En dat heeft ze gedaan, ze begon op MBO niveau 1, daarna niveau 2 en 3, dit jaar rond ze haar tweede niveau 3 opleiding af, MMZ/VIG, 2 opleidingen in 1 zelfs. En volgend jaar gaat ze niveau 4 proberen, ze heeft gewoon een groot talent om met ouderen/dementen om te gaan en hen te verzorgen. Maar ze kan nog steeds geen tafels, bijna geen Engels en maakt veel spellingfouten. Toch haalt ze voor de pittige theorietoetsen goede cijfers en ook de verpleegkundige handelingen gaan haar goed af. ik denk gewoon dat er meer oog moet zijn voor andere talenten dan alleen taal en rekenen, hoe belangrijk die ook zijn.
Zitten op "gewone" christelijke school met standaard onderwijs, grote klassen inderdaad. Met rekenen bewust heel visueel (op maat) les gehad. Beiden zijn visueel ingesteld...... Zijn het dan direct beelddenkers? Niet mee kunnen komen houdt in bij het meeste niet gemiddeld mee komen qua reken en taal onderwijs.
Wat een doorzetter zeg! Gelukkig hier ook gemotiveerde kinderen. En andere talenten hebben ze zeker. Maar ja taal en rekenen hebben ze helaas wel nodig.
Tja ander onderwijs...... Moet ik me dan echt in gaan verdiepen. In onze woonplaats zit volgens mij niet veel anders....... Jongste vind op dit moment school niet leuk. Heeft oudste ook lang gehad maar is nu gelukkig beter.
ja.dat is heel lastig. ik weet van mijn zoon dat het komt omdat hij zichzelf vaak met volwassenen vergelijkt niet met de andere kinderen. soms ook wel. of met oudere kinderen. waarom hij dat doet weet ik niet. hij is dus niet mooi niet handig niet slim weet weinig noem maar op. dat is dus vastgesteld door een deskundige. en die kan er ook niets aan doen. positieve ervaringen krijgen helpt bij mijn zoon niet. dat is dus advies. maar misschien helpen die bij jouw dochters? succes ervaren? een keertje zonnetje zijn in de klas? ik heb helaas geen tips. we hopen dat het weg gaat. en wat heel bijzonder is dat zij elkaar vinden en vrienden worden. 1 van de meisjes is ook beelddenker trouwens.
Is in het onderzoek wat ze gehad hebben de taalontwikkeling ook specifiek meegenomen of zijn ze al eens nader bekeken door een logopedist? Kinderen kunnen een gemiddelde intelligentie hebben, maar toch een probleem in de taalontwikkeling waardoor bijv het taalbegrip zwak is. Dan hebben ze veel moeite met het begrijpen van instructie en opdrachten.
Hier mijn oudste. Ze zit ook in groep 5 gemiddeld intelligent. Zij is een aantal weken geleden getest,omdat de school de indruk had dat zij minder begaafd zou zijn Die van mij heeft problemen met spelling en rekenen is wisselend. De overige vakken zijn overigens prima. Zij is ook sociaal emotioneel bekeken en daaruit kwam dat zij een negatief zelfbeeld heeft en faalangst. Voor ons was dit herkenbaar en het werd nu bevestigt. Ik was daar heel blij mee,want nu werd ik wel serieus genomen door school. Voor spelling moet zij logopedisch gescreend worden en dan op het audiologische gedeelte. Daarnaast laten wij een kindercoach op school komen,omdat het zich daar afspeelt
Zou eens googlen op beelddenkers en leren en kijken of je daar iets in herkent. Hier staan bijv. Duidelijke voorbeelden: Leerproblemen - Doen En Leren Tip van ikke97 vind ik ook een goede trouwens!
Hoe is het met de druktr in de klas? Het kan ook dat ze de instructie niet goed volgen omdat het te druk is of omdat ze snel afgeleid zijn en daardoor dus de zelfstandige verwerking niet kunnen doen. Zijj je dochters trouwens getest? Omdat je zegt gemiddelde intelligentie. Staat dat vast? Als k naar mijn zoon kijk, hij komt wel goed mee maar heeft moeite met rekenen. Wat hem helpt bij de onderdelen waar hij moeite mee heeft is op school instructie, verlengde instructie en dna thuis mee als huiswerk en dan leg ik het nog een keer uit. Die herhaling op herhaling heeft hij op sommige gebieden van rekenen echt nodig. Misschien is dat ook iets voor jullie en thuis hoef je dr niet heel lang mee bezig te zijn. Gewoon even in alle rust horen hoe je het nou moet doen kan al enorm helpen.
Iq is officieel vast gesteld inderdaad. Verlengde instructie /pre treaching krijgen ze individueel. En huiswerk. Beelddenkers zal ik mij eens in verdiepen. Qua taalbegrip weet ik niet. Bij beide kijkt de ib er mee en heeft Ortopedagoog mee gekeken....... Beide een goede bril dus kan het probleem ook niet zijn😉
Het IQ is op zich geen goede voorspeller van schoolsucces. Er spelen zoveel meer dingen een rol. Bij IQ zou je hooguit nog kunnen kijken of er een grote discrepantie is tussen verbaal en performaal IQ. Al staat volgens mij steeds meer ter discussie of dat wel echt relevant is. Het kan in ieder geval iets zijn om rekening mee te houden. Als je weet dat het IQ (de capaciteiten) van je kinderen gemiddeld zijn, lijkt het me zaak om naar al die andere voorspellers van schoolsucces te kijken. Hoe zit het met de executieve functies? (= Sturen en uitvoeren van gedrag. Denk aan impulsen beheersen, plannen maken en je daaraan houden, dingen tijdelijk in je 'werkgeheugen' houden, onthouden dingen mee te nemen, omgaan met uitgestelde aandacht e.d.) In mijn ervaring is hier vaak bij kinderen (bij volwassenen trouwens ook) nog veel winst te behalen. Vandaar dat ik dit, zonder je kinderen te kennen, als eerste noem. Verder is natuurlijk doorzettingsvermogen heel belangrijk. Met daaraan gekoppeld motivatie en het zelfbeeld. Als het een kind gewoon niet interesseert, helpt geen enkele IQ score daaraan; die komt niet in beweging. Maar ook als een kind van te voren al besloten heeft dat hij of zij het toch niet kan, gaat het met dat doorzettingsvermogen niet goedkomen. Motivatie kun je verhogen door ervoor te zorgen dat nìet je best doen uiteindelijk meer moeite kost dan het gewoon --naar eigen kunnen!- goed te doen. (Werk laten verbeteren / afmaken) en daarnaast te belonen als het wel goed gaat. Zelfbeeld veranderen gaat lastiger. Maar een begin is om in ieder geval veel meer feed-back te geven op inzet en minder op resultaat. Kinderen beginnen soms ergens niet aan, omdat ze bang zijn om het fout te doen. Ze moeten dan leren dat iets doen beter is dan niets doen. Dus helemaal fout, maar wel geprobeerd is reden voor een feestje. En dan ga je juist niet te veel zitten hameren op fouten verbeteren. Als het probleem zit in doorzettingsvermogen, is het dus heel belangrijk om te weten wat daar de onderliggende oorzaak van is! Verder spelen het onderwijs op school en de opvoeding / ondersteuning thuis een grote rol in het voorspellen van schoolsucces. Dat je ermee bezig bent is duidelijk! Anders laat je geen onderzoek doen en stel je deze vraag hier niet. Ik ga er vanuit dat de school ook z'n best doet. Over het algemeen zijn leraren betrokken mensen met liefde voor hun vak. Maar dat je ermee bezig bent, betekent nog niet dat goed bezig bent. Als de school en jullie zelf tot de conclusie komen dat jullie de juiste aanpak nog niet hebben gevonden (want het verwachte resultaat blijft uit) zou ik nog eens bij elkaar gaan zitten en jullie kinderen vanuit alle mogelijke invalshoeken bekijken. Stop in ieder geval met begeleiding die niet werkt. Onzin om daarmee door te blijven gaan. Laat eventueel eens een ambulant begeleider of een andere deskundige meekijken en meedenken. Die kunnen vaak alleen al door het stellen van vragen bepaalde laatjes opentrekken waar je nog niet aan hebt gedacht. Vergeet ook niet met je kind zelf ts praten. Waar hebben zij behoefte aan? Wat helpt hun? Wat denken ze zelf te kunnen en welke hulp willen zij daarbij. Kinderen denken vaak creatief! Maar aan de andere kant besteed in zo'n gesprek weer niet teveel aandacht aan wat niet lukt. Die balans is lastig. Maar je wilt ook niet door je eigen zoektocht bij het kind bet gevoel geven dat er iets 'mis' is. Je moet voorkomen dat ze (nog meer) gaan denken iets niet te kunnen.
Welke IQ-test is afgenomen bij je dochters? En hoe scoorden ze in deze IQ-test op taal en rekenen? Het kan namelijk zijn dat ze over het algemeen genomen, over de hele test, gemiddeld uitkwamen maar dat juist op die specifieke gebieden ze uitvielen?
Prikkelgevoelig? Mijn jongste scoort qua iq goed, maar is zó prikkelgevoelig dat hij op school compleet uitviel. Nu in een heel klein klasje gaat het veeeeeeeeeeel beter..