"Ja sorry, dat is toch een heel normale vraag? U wilt héél persoonlijke dingen van mij en mijn man weten. Dan wil ik zeker weten dat u daar professioneel mee omgaat. Heeft u de eed van Hypocrates afgelegd? Heeft u daar bewijs voor?" Stel dat je misbruikt bent... dat ga je toch niet zomaar aan Jan en alleman vertellen? Toch?
het is toch niet jan en alleman? Het zijn professionals en persoonlijk vind ik het goed dat ze dit soort zaken proberen te signaleren. Oké, over de manier waarop kun je discussieren, maar ik ga er vanuit dat ze het beste met mijn kind voor hebben en dus zie ik het probleem niet. en ja, ik heb het dus verteld en daar werd verder niet raar mee omgegaan.
Ik zou er ook geen probleem mee hebben en die vragenlijst dus gewoon invullen, het zijn inderdaad gestandaardiseerde vragen en ik zie er niet zoveel verkeerds in. Heb tot nu nog geen ervaringen met het CB, maar ben wel heel benieuwd hoe dat zal gaan. In het ziekenhuis, tijdens een voorlichtingsavond, werd er een beetje spottend over gedaan, zo van: "die mensen van het CB houden een groeicurve aan van kindjes die flesvoeding krijgen, dus trek je er niets van aan als je borstvoeding geeft". Dat leek me ook wel raar,dat ze dat blijkbaar niet incalculeren.
Hier ook gehad. Ik heb hem niet ingevuld en heb de mevrouw duidelijk uitgelegd waarom ik het volslagen onzin vond. Hoezo stigmatiserend? Ze reageerde nogal verbaasd... Pech voor hen...
Bij het huisbezoek is het idee van stevig ouderschap wel uitgelegd, met vervolgens de vraag of we zelf dachten dat het nodig was. We mochten wel de folder en de vragenlijst lezen/invullen als we wilden, wij hebben gewoon aangegeven dat we dat niet nodig vonden. Verder prima ervaring met het CB. Over dat "kruisje achter je naam", de mensen van het cb kijken echt niet alleen naar een vragenlijst, maar ook hoe je reageert op hun vragen en adviezen en hie je omgaat met je kind. En ja, soms wordt er een melding gemaakt omdat de signalen duidelijk zijn. Maar dat is voornamelijk bedoeld om juist die ouders te helpen zodat het NIET misgaat. Ik vind sowieso dat er wel negatief wordt gedaan over het cb, ik herken het ook niet vanuit hier. En adviezen, tsja, sommige zijn handig, sommige niet. Maar heb je wel eens een boek over baby's gelezen? Daar staat bij tijd en wijle ook de grootste onzin in. Dus gebruik wat je zinvol vindt en laat de rest lekker zitten. Enne, oja, ik ga daar zelf ook niet uitgebreid zitten vertellen wat ik wel en niet doe want ik hoef geen goedkeuring van ze (of van wie ook). En als ik denk dat mijn kind echt wat mankeert ga ik naar de huisarts, daar is het CB niet voor.
Nee, was bij wijze van spreke, als je moeilijk wil doen. En je zégt wel dat het professionals zijn, maar als je zo eens leest wat sommigen zeggen, dan betwijfel ik hun expertise ten zeerste. Daarnaast gaf iemand aan dat die vragenlijst anoniem zou zijn? Dat geloof ik ook al niet, want hoe kunnen ze het gezin dan eventueel in de gaten houden als dat nodig zou zijn? Dan zet je je naam er niet op, maar het formulier gaat wel in het dossier van JOUW kind. Of ze zetten er zelf je naam bij...
het zijn geen "echte"artsen , als het goed is wel vakkundig op hun gebied , maar wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis moet je toch eerst echt langs je huisarts ..Maar goed , ik ben tevreden met mijn cb , en kan me ook best voorstellen dat sommige ouders dat niet zijn...Bij mij oudste zoontje hebben ze ook lopen zeuren over zijn grote hoofd , prima ik wil wel alles onderzoeken ,maar als er dan niks uit komt , moet je wel ophouden met zeuren , er moeten er nu eenmaal een paar een groot hoofd en een paar een klein hoofd hebben om tot een gemiddelde te komen ..En toen ik daar iets van zei , zijn ze daar ook mee opgehouden .....En nu bij MArit ons kleinste meisje , zijn we aan het dokteren met haar gewicht , en helpen ze ons super , mag komen wegen wanneer ik wil , en krijg veel advies en ook de dieetiste daar staat voor me klaar , alleen de laatste keer noemde de arts het eetgedrag typisch een geval van peuteranorexia , nou dat vond ik wel een beetje vergezocht , maar goed ...dat kan ik wel naast me neer leggen , al duurde dat nu wel even ..
Weet je dat zeker? Wij kregen de ene keer de arts en de andere keer de verpleegkundige. Om en om zeg maar. Maar ik was toch echt in de veronderstelling dat de arts een écht arts was? Een kinderarts welteverstaan. En ja, dat je in elk vakgebied wel prutsers hebt, is helaas waar. Om maar als voorbeeld te noemen verpleegkundigen op de kraamafdeling in het ziekenhuis die een bv kindje een fles geven, omdat ze geen zin hebben om naar moeders te lopen. Verhaal van hier op het forum.
nou mijn ha zei het toch anders , ze noemen het op het cb wel een arts , maar mijn ha zei toch echt dat ik met mijn meissie wel naar een kinderarts moest want op het cb waren het geen kinderartsen ..Ze zullen natuurlijk wel het nodige weten en daar ga ik ook vanuit en ze weten ook waar ze op moeten letten en wanneer ze aan de bel moeten trekken , maar het zijn geen kinderartsen ...
We hebben de vragenlijst ook gehad 3 jaar geleden toen onze dochter geboren was. Gewoon ingevuld. Ik heb ook nooit moeilijkheden op het bureau. Ze zijn wel gezellig bij ons. En het zijn echt artsen de cb-artsen. Die hebben een opleiding basisarts gehad: bron: Functieomschrijving: Jeugdgezondheidszorgarts 0-4 jr Werkvoorartsen.nl Na 6 jaar geneeskunde ben je basisarts en daarna kan men zich gaan specialisrent tot huisarts, kinderarst, jgz-arts, verpleeghuisarts, abro-arts of weet ik veel wat voor arts. Denk ook dat de opleidingen voor huisarts, kinderarts etc ook wel iets langer duren dan die van bijv. jgz-arts.
Dat weet ik wel zeker! De specialistische opleiding tot jgz-arts stelt weinig voor als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de opleiding tot kinderarts. Kinderartsen volgen na hun basisopleiding een opleiding van minimaal 5 jaar, moeten véél meer werkuren maken naast hun opleiding en de selectieprocedure is veel strenger. De concurrentie is namelijk moordend om een opleidingsplek tot kinderarts te bemachtigen. Jgz-arts vergelijken met een kinderarts is appels met peren vergelijken.
Over de status van arts gesproken: Ik kwam een tijd terug via een omweg bij een CB-arts terecht (lang verhaal, kon eigen huisarts niet bereiken) in de hoop dat ik van haar een receptje kon krijgen. Assistent heel verbaasd: 'Ja maar een CB-arts mag geen recepten voorschrijven' Dus ik reageer: 'Eh... nou ik dacht 'de titel arts', lijkt me dat dat zou moeten kunnen'. 'Neeee, een CB-arts is alleen maar voor gezonde kinderen!!!' reageerde de assistente. ?????????
in feite is dat wel een beetje zo , ze kijkt of je kindje "gezond"is , doet wat het moet doen en als het anders is moet ze je doorverwijzen .....
Hier erg positieve ervaring met CB. Bij het huisbezoek van wijkverpleegkundige kwam onze eigen jeugd ter sprake. Nav de jeugd van mijn vriend werd de folder Stevig Ouderschap gegeven en ook het formulier. Mochten we interesse hebben in de cursus dan konden we het formulier invullen. Samen besproken en tot de conclusie gekomen dat het niet nodig was. Dit tijdens bezoek CB aangegeven en beslissing werd volledig gerespecteerd. Ik vind de controles zo af en toe wel prettig. Zo is er bij ons zoontje wel iets opgemerkt door de CB arts waardoor we uiteindelijk op controle zijn geweest in het ziekenhuis. Het bleekt niets kwaadaardigs te zijn, maar dit had het wel kunnen zijn. Zelf hadden wij dit niet opgemerkt en waren we er dus nooit zo vroeg bij geweest. Dus voor mij is het nut van het CB volkomen duidelijk en aangetoond! Verder weet ik dat ik uiteindelijk zelf bepaal wat ik wel of geen goede tip/aanwijzing vind. CB gaf zo bijvoorbeeld aan dat ik over kon gaan op 4 voedingen, maar mijn zoontje deed het fantastisch op 6 voedingen. Dus dat heb ik zo gehouden en na een week of 6 maakte hij zelf de stap naar 5 en 2 weken later naar 4. Maar nogmaals ik ben erg tevreden.
Ik heb die lijst niet gehad. Wel een lijst met vragen met 18 maanden over wat mijn dochter wel en niet kan, was ook achterlijk. CB staat bij mij niet zo hoog aangeschreven, kom er alleen voor de prikken eigenlijk, meten en wegen doen we bij de kinderarts tegenwoordig. Ze dringen hun mening op, kind MOET dit, MOET dat.. Nou we moeten helemaal niks! Wel word ik erg moe van de vraag die ze iedere keer stellen: Hoe ervaart u het ouderschap?!? *zucht* iedere keer weer hetzelfde..
Hier wel die lijst gekregen. Ik vermoed ook dat ze die lijst alleen aan jongere ouders geven. Want al mijn vriendinnen van dezelfde leeftijd hebben hem wel gekregen en mensen die ouder zijn niet. Kan toeval zijn, maar toch raar. Ik ben ook boos geworden door die lijst, zit je dan als pas gebakken moeder met 1 en al hormonen. Echt zo raar! Ik vind het goed dat ze dit willen opsporen, maar of het op deze manier moet? Ik zei ook al tegen mijn man, ook al zijn er sommige dingen wel gebeurd dan ga ik dat echt niet aan hun neus hangen. Zo krijgt je kind meteen een stempel als er maar iets is. Ik bedoel dan die vragen over misbruik van 1 van de ouders ofzo. Hier vragen ze idd ook heel betutteld of wij het ouderschap nog wel trekken, pfff en of we hem wel aankunnen. Ik word er zo moe van. Ze had laatst ook een aantekening gemaakt dat ze mijn zoon wel een beetje TE druk vond met oog op ADHD! Nou ik viel zowat stijl achterover! Hij was toen net 13 maanden!
Ik woon in omgeving Utrecht, maar hier geen vragenlijst gehad. Ik heb ook alleen maar goede ervaringen met het CB hier. Dringen je niks op, en denken alleen maar goed mee.