Recept sate ku batata, oftewel patat met sate en pindasaus. (Antilliaans recept) Benodigdheden voor ongeveer 4 a 6 sate's oftewel Voor de saus: 2 uien 2 a 3 teentjes knoflook 2 eetlepels maggi 2 theelepels mosterd 1 eetlepel ketchup 200 gr pindakaas 2 hele steranijs 2 eetlepels suiker 200 ml water 1 a 2 theelepels trassie van faja lobi Voor de aardappelen en vlees: 2 kg aardappelen 1 kg kipkarbonade Olie om te bakken Zout en peper Bereiding voor het vlees: Leg een aantal lange sateprikkers in een bak warm water voor zo ongeveer 10 minuten. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3x3CM. Leg deze in een schaal en voeg 2 eetlepels olie, wat zout en peper om smaak en roer even goed om zodat het even kan intrekken. Prik de stukjes vlees onder elkaar op een sateprikker. Leg de prikkers in een ovenschaal en doe ze ongeveer voor 15 minuten onder een hete grill. Halverwege wel omdraaien. Bereiding voor de aardappelen: Snijd de aardappelen in partjes. Deze moeten ongeveer 2x zo dik zijn als normale patat. Spoel de aardappel af en laat ze 10 minuten staan in koud water. Laat de aardappelen uitlekken en droog ze af met een doek. Zorg voordat je de aardappelen gaat bakken, dat ze echt droog zijn. Frituur dan eerst de stukken aardappel voor op 160 graden. Laat ze uitlekken en verhoog de temperatuur van het vet of de olie tot 180 graden. Frituur dan de aardappelen totdat ze mooi goudkleurig zijn. Bereiding voor de saus: Doe het water in een pan en breng dit samen met de pindakaas aan de kook. Doe daarna de overige ingrediënten erbij. Laat het geheel 5 minuten doorkoken. Haal voor het serveren de steranijs uit de saus. En klaar is kees. Giet de pindasaus over de sate en eet dit met de gebakken aardappelpartjes.    
Satésaus op Ambonese wijze. Benodigdheden voor ongeveer 4 a 6 sate's 200 gr pindakaas Half schijfje gula djawa maar 2 eetlepels bruine basterdsuiker kan ook. 200 ml water 1 a 2 theelepels trassie van faja lobi 1 stengel sereh (citroengras) Sambal, hoeveelheid naar keuze, ligt er aan hoe pittig je hem wilt. 2 a 3 blaadjes djeruk purut ( lime blaadjes) 3 salam blaadjes ( soort van laurier) Beetje zout Bereiding saus: Doe het water in een pan en breng dit samen met de pindakaas aan de kook. Doe daarna de overige ingrediënten erbij. En laat dit zo even 10 minuten doorkoken, zodat de djeruk purut en serehsmaak er goed intrekt.
Jaa precies zo maak ik de antilliaanse saus ook! Alleen dan met uipoeder ipv uien. Deze saus is echt veruit de lekkerste pindasaus ooit!! Soms gooi ik er nog wat peper in.
Waar is trassi te koop, heb akmeven gegoogled wat het is haha, zou de turkse winkel hier dta ook hebben?
@blaine, ik vind de lekkerste en makkelijkste manier van bakabana (gebakken banaan) maken met een pakket appelbeignetmix, die sla ik rond oud en nieuw in. Dat papje is heel lastig te maken vind ik, en vaak smakeloos. Ik snij dus de bananen doormidden en dan in repen, haal het door het beslag (maken zoals aangegeven op verpakking) en frituren.
Boodschappen lijstje maar even aanvullen dus haha, en hoe warm moet de pan staan om te fituren, of zit ik nu als echte hollander we mis dat ik bij frituren aan ene patapan denk Oke gewoon in de supermarkt dus zal eens gaan zoeken als zoonlief niet mee is
Antilliaanse kip ( galina stoba) Benodigdheden voor 4 personen: olie 4 kippenpoten 2 uien 2 a 3 teentjes knoflook gemalen komijn (djinten) doe ik op gevoel, komt ongeveer overeen met 1 eetlepel. 2 blikjes tomatenblokjes 1 klein blikje tomatenpuree Beetje ketjap zoet paprikamix dus 3 stuks, groen, rood en geel) 1/2 zakje pruimen zonder pit groene olijven hoeveelheid naar keus. 1 kippenbouillontablet Water en azijn. Bereiding: Was de kippenpoten met water en azijn en bestrooi daarna de kippenpoten met peper en zout en laat dit even intrekken. Bak dan de kippenpoten op hoog vuur rondom bruin. Voeg dan fijngesneden uien, de geperste knoflook en de komijn toe en bak dit even mee. Dan de tomatenblokjes, tomatenpuree, de in kleine stukken gesneden paprikas, de pruimen, de olijven en het bouillontablet toevoegen. Breng dit alles aan de kook en draai dan het vuur laag en laat het even pruttelen met deksel op de pan, voor zo ongeveer 3 kwartier a 1 uur. Eet dit met rijst. Heb een foto erbij gedaan, die ik gemaakt had toen ik het voor de eerste keer gemaakt had.
Ik doe het ook meestal in een pan met olie, friturrpan gebruik ik echt voor de frietjes idd. Ja hoe hoog...lastig dat doe ik een beetje op gevoel dus aangezien ik het in de pan doe, maar ik gok gewoon patat temp in de frituurpan. Het korstje moet wel knapperig worden en het moet zo heet zijn dat het papje direct vastbakt anders loopt het de pan door denk ik.
Die saté saus ga ik trouwens zeker proberen. De lekkerste heb ik ooit op Java geproefd en alleen die van het Surinaamse restaurant waar ik wel eens eet komt in de buurt. Ik denk dat het recept van mamavan5bengels er ook erg op lijkt! Echt heel blij mee
@ mamadeluxe, maak je wel eens paella? Heb je daar misschien een recept van? Wil het binnenkort eens gaan proberen te maken.
Wow het water loopt me bijna uit de mond. Hier ga ik zeker iets van maken! Wij bestellen surinaamse nasi kruiden online. Als ik achter de computer zit plaats ik wel de link.
Pisang goreng ( gebakken banaan) op Ambonese wijze. Ik frituur ze in zonnebloemolie. 1 ei 3 eetlepels bloem 6 eetlepels rijstmeel 1 eetlepel suiker 2 zakjes vanillesuiker 2 a 3 overrijpe bananen olie een grote hoeveelheid om ze in te bakken. melk zout Bereiding: De bananen in schijven snijden. In een kom de bloem en rijstmeel mengen en verdunnen met de melk (of water kan ook). Het ei toevoegen en het geheel tot een beslag roeren. Dan de vanillesuiker en wat zout toevoegen. Dan de schijfjes banaan in het beslag doen. In de wok ruim olie goed op temperatuur brengen. De stukjes banaan, met niet teveel tegelijk, hierin mooi goudbruin bakken.
Ja ik heb het nog nooit gemaakt. Mijn schoonmoeder was het toevallig vorige week aan het maken. Kan haar wel eens vragen hoe en wat.
Ah wat ben ik blij met dit recept! Dat zal het zijn, de rijstmeel! Wrsch de enige meel dat ik nog niet geprobeerd had! Thnx babe!
@mamavan5, klinkt goed en zonnebloemolie dus, ik raak soms de kluts kwijt van alle olie soorten . Ik ga binnenkort weer nieuwe recepten proberen. Manlief weer blij.