Ik zag dat je kant en klare dingen kan downloaden op internet, maar hoe rechtsgeldig is zoiets. Mijn vriend en ik zijn ruim vier jaar samen maar wonen niet samen, niet getrouwd geen kinderen. Niks dat ons echt bindt behalve de liefde. Maar stel er gebeurt iets met mij dan wil ik wel dat hij als volwaardige partner wordt meegenomen in beslissingen. Of eigenlijk lieven dat hij de dingen mag beslissen als ik dit zelf niet (meer) zou kunnen doen.
Ik zou hiervoor toch even bellen met een notaris. Die kan waarschijnlijk je vraag direct beantwoorden. Wel verstandig om zoiets vast te laten leggen inderdaad. Succes!
Wilsverklaring gaat over de wensen bij ziekte, uitzichtloos lijden en wie je mag vertegenwoordigen bij medische beslissingen als je dat zelf niet kunt. En ja, mits goed ingevuld is dit rechtsgeldig. Voor het erven, financieel(huis, goederen) en waar de kinderen heen moeten ed moet je inderdaad naar een notaris.
Sowieso is je levenspartner de eerste die beslissingen mag maken indien je niemand anders hebt aangewezen.
Maar officieel is er niemand levenspartner. Er is niets notarieel vastgelegd en voor de wet is de partner niets van TO. TO ik zou niet zo snel uitgaan van standaarddocumenten op het internet. Iedere situatie is weer anders. En als er officieel niemand is aangewezen zijn jouw ouders en daarna siblings de erfgenamen en beslissingsbevoegd. Dat is namelijk juridisch gezien jouw familie omdat je geen kinderen hebt en geen juridische partner. Een notaris kan goed advies geven afgestemd op jullie situatie. Een levenslooptestament (waarbij je bijvoorbeeld vergaande medische en financiële beslissingen over elkaar mag nemen. Ook bij handelingsonbekwaamheid). Maar ook zaken als vermogen en schulden, het toewijzen van zaken aan bepaalde personen. En iemand aanwijzen die jouw belangen en wensen afhandelt bij overlijden. Zomaar een eigen document maken is risicovol. Je weet niet of het geheel of gedeeltelijk rechtsgeldig is. En het kan bijvoorbeeld zoek zaken of in twijfel worden getrokken (denk aan een familielid die anders over zaken denkt dan jouw partner). Door zaken notarieel te laten vastleggen. En op te slaan via de notaris weet je zeker dat jullie wensen mogelijk zijn (en landelijk of zelfs internationaal terug te vinden).
Dat is hier dus een beetje het ding. We wonen niet samen. Op papier zijn we net zoveel van elkaar als de buurman en ik
Hier staat ook iets over een lat-contract waarin je dit soort dingen kunt laten vastleggen: https://www.infotaris.nl/blogs/lat-relatie/
Je kunt ook eerst een notaris (of meerdere) bellen voor een informatief gesprek. En vooraf de kosten opvragen (en vergelijken). En voorafgaand aan je bezoek een lijstje maken met vragen. Op die manier vergeten jullie niets. Succes.
Ik wilde het eigenlijk niet te ingewikkeld maken. Ik wil niet financieel afhankelijk van hem worden dus veel opties zijn al geen optie. Althans nu nog niet. Het is meer voor, stel ik krijg een ongeluk. Dan zou ik het fijn vinden als hij als mijn partner wordt gezien ipv dat mijn ouders alles mogen bepalen. Wbt de financiële onderdelen hoeven we niks te regelen.
Een vertegenwoordiger is een persoon die beslissingen neemt namens een wilsonbekwame patiënt. Deze persoon moet in het belang van de patiënt handelen en de patiënt zo veel mogelijk bij zijn taakvervulling betrekken1. In de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is aangegeven wie als vertegenwoordiger kunnen optreden2. Dit kunnen (in de volgende rangorde) de volgende personen zijn: de curator of mentor van de patiënt (door de rechter benoemd); een persoon die schriftelijk door de patiënt is gemachtigd; de echtgenoot, geregistreerd partner of andere levensgezel van de patiënt; een ouder, kind, broer, zus, grootouder of kleinkind van de patiënt. Als er geen curator of mentor is, worden de belangen van de betrokkene behartigd door de schriftelijk gemachtigde. Dit is de persoon die de wilsonbekwame patiënt, toen deze nog wilsbekwaam was, gemachtigd heeft om als vertegenwoordiger op te treden. Ontbreekt een schriftelijk gemachtigde, dan treedt de echtgenoot, geregistreerd partner of andere levensgezel namens de patiënt op. Is er geen echtgenoot, geregistreerd partner of andere levensgezel? Of wil deze niet optreden als vertegenwoordiger? Dan kan een ouder, kind, broer, zus, grootouder of kleinkind als vertegenwoordiger optreden. Onderling moeten zij uitmaken wie die taak op zich neemt. Komen zij er onderling niet uit, dan mag de arts uit hun midden een vertegenwoordiger aanwijzen.
In principe is je LAT- relatie van enkele jaren gewoon je levensgezel. Dus in principe zal een arts aan je partner vragen wat diegene denkt dat jij zou willen wanneer je wilsonbekwaam bent.
Moah enig gekonkel in de familie wanneer partner a zegt en ouders b lijkt me niet onmogelijk en is het laatste wat je wilt wanneer de situatie eenmaal daar is. Zou t bij voorkeur dan tóch op papier vastleggen.
Ik heb in deze situatie gezeten en het is idd exact zo gegaan zoals jij zegt. Ik ben dan ook heel blij dat ik hierover een gesprek heb gehad met mijn vriend. Zodat ik wist wat hij wou als hij geen beslissingen kon maken. Ongeveer twee/drie weken later kwamen we dus daadwerkelijk in die situatie en werd ik voor de artsen het eerste aanspreekpunt. Uiteindelijk bleek de situatie zo ernstig en uitzichtloos dat de artsen aangaven de behandeling te gaan stoppen. En daar kon ik ook vrede mee hebben. Omdat ik wist wat zijn wensen daarin waren. Let wel, dit gaat dus alleen om het stukje ziekenhuis en contact met artsen. Voor alle overige zaken moet je dus wel iets op papier laten zetten en daar kan een notaris je over informeren. Er zijn ook levenstestamenten. Een notaris kan je ook informeren over het fiscale stukje. Wil je elkaar bv eea nalaten dan ziet de belastingdienst je pas als partner als je min 6 mnd samenwoont en een samenlevingscontract hebt (zo begreep ik het destijds van de notaris) Inmiddels heb ik een nieuwe relatie, wonen we samen en een kindje, dus we hebben alles goed vast laten leggen.
Ja dat is precies de reden. Mijn vriend en ouders zijn niet elkaars beste vrienden om het zo maar te zeggen. We hebben het er wel samen even over gehad het hoe en wat. Dat zijn wel dingen die je met elkaar moet kunnen bespreken lijkt me.
Die wilsverklaringen op internet zijn weldegelijk rechtsgeldig! Uiteraard wel uitprinten en officiële handtekening erop ipv online. Deze breng je dan naar de huisarts waar de verklaring in je dossier gescand wordt. Bij het open van je medisch dossier komt er (afhankelijk van het software programma dat de arts gebruikt) vaak een pop-up in beeld of een rode balk waarin te zien is dat er een wilsverklaring aanwezig is. Indien de situatie ooit zover komt zal men daar ook naar handelen. Verder is het handig om wel ook je familie op de hoogte te stellen dat je een wilsverklaring hebt en wat er in staat. Desnoods schriftelijk via de mail met een cc naar je vriend, zodat hij het ook weer zwart op wit heeft.