Ben ik het niet helemaal mee eens...bij mijn zoon gebeurt dat dus regelmatig....maar er word wel verwacht dat hij dan een gemiddelde haalt op zijn rapport voor belangrijke vakken waar hij amper les van krijgt.....anders kan hij niet verder met VWO...
Dat overspannenheid veel voorkomt bij leerkrachten heb ik nooit zo goed begrepen, maar ik heb dit jaar een klas.... Ik begrijp het helemaal hoor! Ik moet keihard werken aan mezelf om het vol te houden hoor! Een betaalde psych zou ik nog niet zo gek vinden! Maar ik moet er zelf maar mee dealen en het beste ervan hopen...
Ja, maar dat is niet de schuld van de leraren die 1 dagdeel gaan staken. Maar ik denk dat de school hier systematisch een probleem hebben.
Nee, maar het is ook niet de schuld van de kids....het gaat hier wel om HUN opleiding................. En ik heb idd gehoord dat de kinderen tegenwoordig wel erg veel vrij hebben.. Had ik vroeger ook...kom je op school, geen leraar te bekennen, hadden we maarzo 2 uur vrij..en waarom? Geen idee......belachelijk eigenlijk, er word betaald voor het onderwijs en de kids MOETEN het hebben. Je zou de kids moeten laten spijbelen, kun je meteen betalen, meteen een boete.....
... maar waar komen die uren die uitvallen vandaan? Toch vooral door overspannen of zieke docenten door het lerarentekort / te grote werkdruk. Als ik kijk naar het percentage van de studenten waar ik mijn studie mee begon die het onderwijs in wilden, en naar het uiteindelijke percentage dat dat ook echt heeft gedaan, zijn er toch veel die uiteindelijk kiezen voor een veel beter betaalde baan in het bedrijfsleven met een lagere werkdruk of in elk geval betaalde overuren. Door het onderwijs zo onaantrekkelijk te maken voor docenten verdwijnen er veel het bedrijfsleven in, waardoor de werkdruk voor de docenten die wel in het onderwijs blijven groter wordt en er daardoor uiteindelijk nóg meer lessen uitvallen :-?.
Dat komt dus door de te hoge werkdruk, niet door dat ene dagdeel dat we gaan staken. Als ik je verhaal zo lees moet je juist VOOR de staking zijn, want we staken juist voor minder werkdruk, dus minder lesuitval. Als je na gaat dat 60% tot 75% van de beginnend docenten het onderwijs binnen 5 jaar verlaat, dan zijn we toch niet goed bezig. Ik ben bang dat mijn dochter straks helemaal geen goed onderwijs meer krijgt, want als zij over 10 jaar naar de middelbare school gaat zijn er gewoon geen docenten meer over. Bij ons op school heb ik 3 collega's onder de 40 jaar, allemaal vrouwen (bijzonder op een technische school) die alleen avo-vakken geven. 70% van mijn collega's is 50 jaar of ouder en die zijn dus allemaal met pensioen tegen de tijd dat mijn dochter naar school gaat. Om die 70% aan te vullen met jonge enthousiaste docenten zullen we echt iets moeten doen aan het onderwijs. Helaas gaat dat niet door te zitten wachten tot in Den Haag het kwartje valt (die investeren in banken dan in onderwijs). Ik denk neit dat mijn leerlingen slechter worden van 3 lesuren die door de staking uitvallen. wel van lessen die door de hoge werkdruk structureel uitvallen.
Loeki werk je ook op praktijkonderwijs? Ik overweeg ook sterk om het onderwijs te gaan verlaten en werk nu 4 jaar in het onderwijs. Het echte onderwijs geven vind ik leuk, maar de marktwerken en de overheid verknalt het echt gigantisch!
Ik werk op het VMBO en geef les aan BB en KB. Officieel geen praktijkonderwijs, maar het is niet heel veel anders, met die uitzondering dat ik wel eens klassen van 28 leerlingen heb.
Ik twijfel ook soms. Ik geef Engels aan VMBO BB en KB 3e en 4e jaars. Dus daarom ben ik nu bezig met een cursus, zodat ik altijd wat achter de hand heb.
Ah oke, ik wil ook wel graag KB en BB gaan doen. Geef je dan 1 vak of avo vakken? Ik heb dan wel kleine klassen, maar onze school staat in een achterstandswijk en ik word echt niet goed van de lage betrokkenheid van de ouders. Iedereen is ondankbaar, ouders en leerlingen...
Even reageren hoor.. Mijn ouders hebben een klein internationaal transportbedrijf. Met de dieselprijzen van tegenwoordig komen zij net rond.... Met op de 'loer' liggend dat t een keer teveel is en het bedirjf het niet redt.. Goed, ja dan ben ik dus VOOR staken, want mijn ouders zijn ook gewone burgers, die hard werken voor hun centjes. Idd als mijn ouders gaan staken (dat kunnen ze niet, want niet rijden betekent geen inkomsten...) dan wordt de toevoer van in ons geval groente/fruit etc minder. En dat voelen alle burgers, als er niks meer in de schappen ligt.. Daarnaast kun je heel leuk in den Haag de boel blokkeren, weet je wat er dan gebeurt: halen ze de ME erbij om je weg te halen.. Dus ook niet meer dan een speldeknopje dat je uitdeelt.. Nee dan heb je gewoon de 'bonden' nodig, die gaan om de tafel met de mensen in Den Haag.... Goed, nu weer aan t werk...
Ik mag denk ik echt niet klagen. Werk op een vmbo school (geef m(v)t aan tl, bb, kb), in een nieuw gebouw met allerlei faciliteiten (computers, elektronische leeromgeving etc.), wordt elke dag schoongemaakt, klassen van +- 20 leerlingen, veel werkplekken voor docenten waardoor ik weinig werk thuis hoef te doen (dus mijn vakanties zijn gewoon vakanties), zit in een leuk team, leuke kinderen... ik heb echt een enorm leuke baan! Merk wel dat de pauzes er vaak bij in schieten, maar ben dan ook altijd om 16.00 klaar met m'n laatste les (vanaf 8.00), dus tja, dat is een normale werkdag. Vaak heb ik nog een tussenuur waarin ik dan m'n koffie drink en de rest van de tijd een hoop werk verzet. Qua taakuren mag ik ook niet klagen, had vorig jaar een mentorklas en daar kreeg ik 80 uur voor plus elke week een mentoruur. In die 80 uur moest ik ook wel huisbezoeken doen, maar vaak deed ik dat even na school en met 3 kwartier ben je daar ook wel klaar mee. Tuurlijk wordt er bij ons op school ook wel geklaagd en we worden ook wel in de gelegenheid gesteld te gaan staken, maar niemand doet 't bij ons omdat we onze tijd liever besteden aan de leerlingen. Misschien komt 't ook wel doordat 't een christelijke school is op de Veluwe, ik merk dat men daar toch wat negatiever tegenover staken staat.
nee tuurlijk dat snap ik...maar blijf het triest vinden..voor beide partijen...(en nu is het 3 uur..maar wat als er niets veranderd?)
Ik denk dat niemand staakt omdat ze het zo leuk vinden. De (bus)chauffeurs niet, de docenten niet, de werknemers bij de Bijenkorf niet. In het geval van een conflict met een werkgever is staken een laatste redmiddel. Toevallig is onze werkgever de staat en indirect dus wij allemaal. Het is dan ook logisch dat we het allemaal voelen. Werknemers bij de Bijenkorf delen vandaag ballonnen uit voor meer loon weet niet of dat zal helpen. En denk niet dat wij het makkelijk krijgen door te staken, want als volgende week de scholen echt dicht gaan (wat ik niet hoop) dan moet er nog steeds een norm gehaald worden en dat wordt dan verdomd lastig. Dus dat betekend allemaal overwerken in de maanden erna, maar dat vind ik het wel waard. We staken dus echt niet voor de kat z'n ***.
Minke, dat klinkt idd erg goed. Als ik na ga dat ik niet eens een docentenwerkplek heb en echt in mijn eigen tijd in de MR ga zitten. wij krijgen geen 80 uur voor een mentorklas.
Hoewel ik het nu niet helemaal snap die staking ben ik het er wel mee eens dat de werkdruk hoog ligt. Volgens mij moet het systeem nodig eens doorgelicht. Maar dat is ook niet zo makkelijk. Ikzelf ben zo iemand die lerarenopleiding gedaan heeft en daarna in het bedrijfsleven terecht is gekomen. Maar ook daar zie je op de plekken met verantwoordelijkheid veel uitval/burn out/overspannen collega's en onbetaalde overuren. Wat loon betreft, mijn medestudenten die wel het onderwijs in gingen verdiende in het begin veel meer dan mij..... Ik weet niet hoe met hen zit, het nu zit maar ik denk andersom... Petje af voor iedereen in de diensten sector hoor. als ik het niet naar mijn zin heb zoek ik gewoon een andere baan.... Dat ligt daar natuurlijk ietsjes anders.... Alles staat of valt bij het gevoel dat je gewaardeerd wordt waar je ook werkt en dat moet niet van 1 kant komen!